Традицията на руския рецидивизъм се повтаря и срещу Украйна

Не знам защо има толкова много изненадани от изненадата на самите руснаци, че не са познавали онези, които “освобождават”. Явно изненаданите не познават историята на руския навик да се пренебрегват реалностите, свързани с поредната руска война.

Русия успява да изненада себе си и подведения от нейното самохвалство свят. Например във войната, която катастрофално губи от Япония през 1905 година. Руската пропаганда описва японците като някакви подчовеци, маймунки, които в миг ще бъдат размазани от руската военна мощ. Но руската империя претърпява такъв военен разгром, че е разтърсена от революция, предвестник на следващата от 1917-та, довела до разпада й.

Съветската пропаганда представя Червената армия като несъкрушима и предизвиква на бой всеки желаещ да й се опълчи. По неволя това се оказва миниатюрната Финландия, нападаната от “непобедимата” си съседка с пълчища, които превъзхождат десетки пъти финландските отбранителни способности. За близо три месеца несравнимо по-слабо въоръжените и малобройни финландски бранители причиняват огромни загуби на червеноармейците. Само вкарването на нови и нови огромни маси войска и тежка техника ги принуждава да седнат на масата на преговорите. 

Поощреният Хитлер гледа и си прави изводи какво може да постигне срещу  проявилия слабост съюзник СССР, с когото вече е поделил временно Полша ( и не само). Резултатът не закъснява през лятото на 1941 година, когато нахлува в СССР и помита многократно по-голямата във всяко отношение, но глупаво струпана пред острието на Вермахта по границата Червена армия.  Отново с цената на гигантски жертви ( а този път и с огромната материална помощ на англосаксонците) Червената армия успява да постигне прелом, за да може днес милионите собствени жертви, понесени с решаващото съдействие на светското ръководство и концепцията му за водене на война,  да служат като главен пропаганден фон на сбърканата формула на руския шовинизъм, употребявана от режима в Москва за сплотяване на рашистките редици.

Но защо да ходим за примери по света, като можем да видим същото и у нас. Или при съседите ни. Руският военен кореспондент Василий Немирович – Данченко пише за някои “особености” на подготовката и поведението на руската армия на Балканите във връзка с военната й кампания срещу османците пред 1877-1878 г. Например за насажданата сред руснаците омраза срещу българите:

“ Ние крещяхме за богатството на българите дори тогава, когато стотици хиляди БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАС  ( курсивът мой, ИИ) останаха бедняци, когато българските деца умираха по от глад по пътищата, когато дори на улиците на Габрово и Севлиево намираха замръзнали, бездомни скитници…

Въпреки забележителното целомъдрие на българките, много от тях се хвърлиха в другата крайност – на разврата ( с руските военни- бел. ИИ). Бащи и майки, отличаващи се с голямата си обич към децата, захвърлят на произвола на съдбата децата си – а ние продължаваме да повтаряме легендата за несметното богатство на българите…

Турците живееха много по-богато, техните къщи и покъщнина са много по-хубави, но понеже вече веднъж сме се преизпълнили с любов към бедния турчин, мълчим за неговото богатство. Това наистина е оригинална черта. Започвайки с омраза към турците, сега сме влюбени в тях. За нас те са едва ли не идеал и не е един от нас утешаваше турските офицери, като наричаше братушките “подлеци и нехранимайковци” ( да ви напомня това на нещо във връзка с масовото изнасяне на руски бегълци от войната в Турция и за враждебната кампания на руската пропаганда срещу България, обявена официално за “вражеска държава”? – бел. ИИ). ( Василий Немирович – Данченко, “ Година на война”, преводач Екатерина Шишова, изд. “Солвек”, София 2008 г. , стр. 577-578 стр.) 

Още от Данченко за мародерството в руската армия в съседна Румъния като транзитен коридор за руската армия, свързано с кражбите на началството, което нехае за войниците ( характерно и днес за ставащото в Украйна):

“Войниците ( руските – бел. ИИ) стигаха дотам, че започваха да просят от цивилните, страхуваха се да се обръщат към военните…

В Румъния селянинът, въпреки свободните учреждения, може не само да го арестуваш, но и да го пребиеш, а ударът с юмрук по зъбите изобщо не се брои- това е обикновено явление ( говорим за страната, която пропуска руските войски и предлага на Русия военна помощ, надменно отхвърлена, но спасила на практика руската военна кампания по-късно, когато царят вика на помощ румънците и те изиграват решаваща роля за прекършване на османската съпротива край Плевен – заедно с факта, че българските опълченци се жертват, за да не премине Сюлейман паша с армията си през Шипка в подкрепа на обсадените в плевенската крепост – бе. ИИ).  ( пак там. стр. 586)

Но да се върнем към темата за подценяването на противника, толкова актуална днес причина за пораженията на руските нашественици в Украйна. Данченко, който прекарва почти цялата война в окопите с войниците ( “пет месеца не съм спал в креват”, пише той) и е бил сред най – меродавните източници на информация за четящата руска аудитория, свидетелства:

“Всички бяхме раздразнени от българите, но съвършено несправедливо. Ние сами сме виновни, че тяхното живо съчувствие в началото скоро отстъпи място на съвършено противоположно чувство. Върху тях отначало се нахвърли нашият печат, после и настроението на войската се измени не в тяхна полза. Това е разбираемо. Първоначално мислехме, че е достатъчно да преминем Дунав, да гръмнем с пушките и от турците няма да остане и следа. Но още щом пристигнахме, се оказа, че нашите врагове са по-добре въоръжени, и по-добре снабдени, и се бият без да се шегуват. Разказите за нищожните военни сили на Турция, поддържани от нашите константинополски дипломати ( водени от т.н. граф, по фамилия Игнатиев – бел. ИИ), се оказаха глупост; започна се грандиозната Плевенска епопея, която взе десетки хиляди човешки жертви – и се появи отначало разочарование, после недоволство. И това разочарование и това недоволство се прехвърли не върху преките виновници, не върху тези които крещяха, че Турция е слаба, а върху причината за войната – нещастните братушки.

Стигна се до там, че на масата за преговори на командирите пред турските парламентьори, явили се за преговори ( при които ние, верни на своето гостоприемство, ги гощавахме с обеди), звучаха фрази, от които и сега ти става срамно. Тези фрази, разбира се, биваха произнасяни на разбираемия за турския бей или ефенди френски език.

– И за какво се бием с вас!…Струва ли си заради тези негодници – братушките да се караме…

Турският офицер любезно се усмихваше и на свой ред добавяше:

– Тези братушки са ужасни негодници. Почакайте, те сами ще ви покажат какви са. Сами ще видите, че не могат да бъдат управлявани по друг начин от този, по който ги управлявахме ние…

Следваха ръкостискания. Липсваха само клетви във вечна дружба, за да се увенчае така да се каже тази сърдечна връзка между турския ефенди и руския генерал.

Щом се появеше българин с оплакване, веднага го прогонваха. Той отново трябваше да търпи и мълчи според същото това заключение “Всичко е заради вас, подлеци”. ( пак там, стр.  565- 566).

И още много аналогии с днешния руски рецидивизъм в Украйна могат да бъдат открити в “Година на война” ( или в аналогичните свидетелства на военния кореспондент Евгений Утин). Може да си види какво ги чака солдатите им в Украйна през зимата, която се очертава да бъде масов убиец за зле екипираните, откъснатите от линиите на снабдяване, лошо командвани маси злополучни  днешни руски завоеватели в Украйна. Данченко е описал “покъртителната гледка” на стотици имперски войници от 24-та дивизия, изоставени от командването в Балкана “защото никой не мисли за тях” ( стр. 434 ). 

Това ги чака тази зима в Украйна. Пак ли ще има “изненадани”?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: “ В измамата “Сан Стефано”. 

 

 

 

19 мнения за “Традицията на руския рецидивизъм се повтаря и срещу Украйна”

 1. Поздрав за Молотов!

  Малцина знаят, че коктейла Молотов,
  е изобретен от финландците.
  Бил е задължителна част от въоръжението им в Зимната война 1939-1940г. .

  Сталин посегнал да си вземе подарената му от Хитлер Финландия.
  Но е посрещнат от един малък, но героичен народ!
  С непоколебимият финлански вик СИСУ/=направи го! Въпреки всичко!/

  С него финландците парализират
  и изненадващо бързо и лесно разгромяват
  “непобедимата” РККА/Червената армия/ на СССР в Зимната война.

  Същото очаква през зимата
  и Путлер в Украйна!

 2. Към Видьо Видев:

  Поводът да го нарекат “коктейл молотов”, като съм писал и друг път, е в арогантността на самия Молотов. Пред Обществото на народите той нахално заявява, че съветските самолети не бомбардират финландия, а изпращат колети на бедстващото население. Съпротивата предлага като благодарност за колетите на съветските танкове да си “пийнат коктейл” на името на Молотов.

 3. Господин Инджев искам да обърна внимание на една изключително ключова лъжа на Путлер, която беше разнасяна пропагандно в началото на войната, че са действали изпреварващо и че украинците със сигурност са щели да нападнат!
  Вижте моля ви това интервю на Гордон с Арестович*, в което Алексей обяснява точно как е било в първите часове на войната и че никой не е очаквал това чудовищно престъпление… дори и самите руски диверсанти са били тотално объркани и безцелни, ще се окаже че всички са станали жертва на болна параноя, съветското кино за ВОВ, щирлиц и болните фантазии на един ниZък човек…
  Една по една падат всички долни лъжи
  *

 4. Г-н Инджев,

  Казах, “малцина знаят”.
  А вие сте от малцината, и то много знаещи.

  Въпреки арогантните обяснения на Молотов,
  СССР е изключена от Обществото на народите на 14 декември 1939г.

  След ВСВ Обществото на народите прераства в днешната ООН.
  Където СССР, като страна победителка,
  е постоянен член на Съвета за сигурност.
  С което често злоупотребяваше с ветото си!

  Днес същото прави и Русия, въпреки че според мен,
  изобщо не и е мястото в Съвета за сигурност на ООН!
  Победителки бяха не само Русия, а всичките 15 ССР!
  Сред победителките би трябвало да бъде и малка България, след огромните си жертвите, особено край Драва!
  Но след изричното настояване на Сталин,
  България е наредена при Германия, Италия и Япония!
  Без да е изпратила нито един войник на Източния фронт!

 5. След поражението в Украйна, руснаците дали ще се покаят с ИДОЛИ като александърневски, ивангрозни, екатерина2, достоевски, сталин, с техния култ към ПОБЕДАТА и КГБ християнство … едва ли ще гледат документални филми за Буча и Мариупол … каквито и пари да налива там запада , докато московия не бъде лишена от всичките си колонии и от ядрените си оръжия, руския рецидивизъм ще си отглежда “освободители”…. а жертвите са ЗА ПОБЕДАТА – мярка за “освободени” територии и всеки който казва истината за тези “освобождения” е ВРАГ – нужна одна победа и за ценой не постоим…

 6. Народная песня “Нет Лавров”

  Украина, Украина,
  Туда опять направился злой Иван,
  Когда Лавров обещал что все будет хорошо,
  Завтра уже в Киеве будем есть мороженое.

  Нет Лавров, нет Лавров,
  Ты лгал ещё больше чем сам Молотов.

  Украина, Украина,
  Сопротивление украинских военных было яростное,
  Когда в Харькове началась ужасная стрельба,
  Закончилась болтовня многих Иванов.

  Нет Лавров, нет Лавров,
  Ты лгал ещё больше чем сам Молотов.

  Украина, Украина,
  Тебя бояться непобедимая Российская Армия,
  И Лавров сказал, мол,
  смотрите ка черт возьми,
  Чухна собирается нас взять за глотку.

  Нет Лавров, нет Лавров,
  Ты лгал ещё Больше чем сам Молотов.

  За Уралом, за Уралом,
  Там находиться дача Лаврова,
  Туда попадут все русские обманщики,
  Политруки, олигархи, и Путинские приспешники.

  Нет Лаавров, нет Лаавров,
  Ты лгал ещё больше чем сам Молотов.

 7. Някои факти относно войната с Финландия

  “Тhe Soviets had more soldiers in their army – 1.8 million – than Finland had males of all ages – 1.75 million – in its entire country in 1939.” https://www.americanthinker.com/articles/2022/03/russia_has_forgotten_the_hard_lessons_it_learned_invading_finland_.html
  ***
  Цялото население на Финландия в 1939 е било 3,650,000 ( с думи – три милиона, шестотин и петдесет хиляди). СССР – само Червената армия в Европа – 1,350,000 (един милион триста и петдесет хиляди)
  ***
  “Finland’s armed forces amounted to about 200,000 troops in 10 divisions. The Soviets eventually brought about 70 divisions (about 1,000,000 men) to bear in their attack on Finland, along with about 1,000 tanks.
  The Soviet planners had grossly underestimated the Finns’ national will to resist and the natural obstacles constituted by the terrain’s numerous lakes and forests.
  The Finns had suffered about 70,000 casualties in the campaign, the Soviets more than 200,000.”
  https://www.britannica.com/event/World-War-II/The-Baltic-states-and-the-Russo-Finnish-War-1939-40
  ***
  До скоро не си представях, че фронтът е бил по цялата граница (повече от 1,300 км). Мислех си, че фините са успели да ги удържат основно благодарение на добре поставената и укрепена линия Манерхайм.
  Поради това, че е тесно, разликата в силите не е била възможно да се прояви и мужиците са видели зор да я пробият. А то излиза, че те са нападнали на огромен фронт и линията Манерхайм е една брънка от фронта. И въпреки тази мащабност на нападението, финландците са удържали доде са имали патрони. Когат патроните са им свършили, чак тогаз са поискали мир. Напълно ми завъртяха главата. Да им свалиш шапка е най-малкото.
  ПП. Един въпрос възникна в тази връзка. Ами ако имаха един Ленд-Лийз да ги захранва с оръжие? Храни, облекло и ботуши. Танкове и самолети. Барут и бензин. Камиони и джипове. Само питам, бе, другарке. Само питам.
  ***
  Войната започва на 30 ное1939 г. Руснаците дават много жертви просто от измръзване. В тази връзка съм се чудел от какъв зор ще започнат война през зимата, и то във Финландия. Отговорът го намерих тук: “В это время, насколько это позволяли ресурсы Финляндии, усиленно велась подготовка к обороне от вторжения большевиков. Грядущая война обещала быть моторизованной и маневренной, но местность Финляндии не давала возможности развернуться ни тому, ни другому. Леса и болота сковывали любые масштабные маневры, а на самых опасных направлениях были воздвигнуты масштабные фортификационные сооружения, известные как «Линия Маннергейма». Поэтому, чтобы иметь хоть какую-то свободу маневров, большевики назначили вторжение на зиму, когда большая часть водных преград будет скована льдом.”
  ***
  Въпреки всичко това, след ВСВ, Финландия трябваше да се съобразява твърде много със СССР. До скоро не знаех, че: “В Финляндии эта тема воспринимается иначе – там помнят, как при Сталине страна была вынуждена отказаться от плана Маршалла, при Хрущеве СССР влиял на состав правительства страны, а при Брежневе Финляндия не могла вступить в Европейское экономическое сообщество.”
  https://t.me/BuninCo/3239
  Финландия влиза в ЕС чак в 1995, заедно с Австрия и Швеция. Неутралните.
  ***
  Накрая и една телефонна шега:
  Mannerheim: Hey, Stalin, I have a joke for you.
  Stalin: OK, talk to me.
  Mannerheim: Helsinki.
  Stalin: M-m, I…. don’t get it…
  Mannerheim: AND YOU NEVER WILL!

 8. Първо, да започнем с изключителното вселенско скудоумие и проZZтотия на кУрвела ниновНаЯ , баджанака свиненскиЙ и на терористичната проZZтитуираща большевишка банда БКП!
  Както е казАл банкянският “класикь” : – аZZ съм проZZть, и вие сте проZZти , значи ще се “раZZберемь”!
  Но ,да перафрИзираме бокоТИКВАТА за кУрвела ниновНаЯ : – аZZ съм проZZть, и ти си проZZт(итуираща) мужишки джендърь, и значи ще се раZZберемь за БУМАЖНИте хартийки, нали!!!

  кУрвела ниновНаЯ продължава да дълбае безбройните дъна на мУтрьошковата си безкрайната си вселенска тъпотия, заедно с баджанака свиненскиЙ!
  Надявам се поне сега харвадските херои да са разбрали , колко голяма грешка направиха , като дадоха на кУрвела вицепремиерски пость, цялата икономика, селското стопанство и горите, туризма, и ….и всички пенсионери и детски социални помощи!
  Надявам се да са се убедили, че БКП са ,доказано, безкрайно най-крадливата , безкрайно най–клановороднинската и …и най- важното, БКП е безкрайно най- проZZть(итуиращата) банда и шайка , през последните 100 години!
  Доказаха го кУрвела ниновНаЯ и свиненскиЙ, които даже не разбират , какво означава машинен код , а хървардците им дадоха да УПРАВЛЯВАТ цялата икономика, гори , туризма, селското стопанство, и цялата социална система, подобно беше положението и с ченгесарските чалгари от ИТН с техните феодални министерства!
  Освен с прекалено голямото преяждане с власть , проZZт(итуиращите) калинки на БКП и кУрвела се наложи незаконно и за избора на военен министър, не дадоха савецкия скрап на Украйна, дадоха петролна контрабанда за нефта на сводника им Путлер, също както преди 30 години правеха с югоембаргото и с жанвиденовите “икономисти” , като геЙчев, който и сега се месеше в работата на финансовото министерство, въпреки че преди 30 години той фалира банките и доведе пенсиите до 1 лев!
  Е т’ва представлява проZZт(итуиращата) банда БКП и крушовишката биволица кУрвела ниновНаЯ, за харвардците, те са и най-ЛЪЖЛИВИТЕ ТЪПири, доказаха го кУрвела и свиленскиЙ, които излъгаха за кода! И се чудя,как ще има някаква коалиция, щом като БКП са най-ЛЪЖЛИВИТЕ, най-крадливите и най-проZZти(туиращите) бандити и ТЪПири във Вселената!
  Смерть на БКП!

  А сега малко и за МЕЖДУсъюзническата война между Сталинь и Хитлер!
  Сталинь е могъл да спре и по-рано Хитлер, ако не беше струпал армията в атакуващи свръхконцентрирани колони и групировки, и така оголва цялата отбранителна линия, защото се готови за нападение, а не за отбрана! Няма дори минни и телени заграждения, които са премахнати през юни 1941г..
  Не са взривени дори мостовете над граничните реки, няма окопи и друга отбрана!
  И Хитлер просто го изпревари, защото Вермахтът е по-малоброен и по-опитен от Червената армия, защото води войните в Полша, Франция, Норвегия, Гърция, Югославия и Англия! А и има много по-добро управление и комуникации!
  А, колкото до украинците, то и те се предовериха на своето командване и съюзници , които не вярваха , че Путлер ще ги нападне. Както и Путлер се предовери още повече на чекистите и на “втарая армия”. Украинците не бяха подготвили отбрана на границите, особено извън Донбас, и не бяха минирали границата и мостовете, особено откъм Лумпеншенко! Но и Путлер направи още по-голяма грешка , като ги нападна оттам!
  Така че това е положението, засега, безгрешни са само мъртвите!

  Долу МОЧИ-те идите на хуйло си!
  Долу проZZти(туиращите) большевишки БУМАЖНИ терористи от БКП и кУрвела ниновНаЯ и свиненскиЙ, идите на хуйло си!
  Долу проZZтия вождь бокоТИКВАТА и неговите бандитски мулташки авери от ДПС, идите на БУМАЖНИя дронь-камикадзе от ДРОНЬдуковь2, идите на хуйло си!

 9. всъщност към два милиона и нещо българи се трудят на запад, и с парите си поддържат ядрения щит на Пентагона и НАТО опънат върху страните от Европа, включително България. Но все пак един ден може точно българин да спусне атомната бомба върху главата на Владимир Путин.

 10. П.П. Реших да направя достатъчно примитивно сравнение за разликата между БУМАЖното гласуване и машинното гласуване, за да ме “разберат” примитивните проZZти(туиращи) вселенски дИбили от БКП , кУрвела ниновНаЯ и свиненскиЙ, и се сетих за най-точния пример , който се намира буквално пред очите им в парламента!
  В парламента гласуването на законите и законопроектите и в залата , и в комисиите става чрез машини, МАШИННО, …..МАШИННО!
  Така че ТЪПирите от БКП всеки ден гласуват МАШИННО, също и проZZтите индианци от ГЕРБ и ДПС!
  И нека ПП другия път допускат кУрвела и свиленскиЙ само до сервизните помещения в Министерски съвет, а не да им дават да министерства , агенции и комисии, цяла България на феодална концесия!
  Те не трябва да се назначават на по-висок пост от чистачки, защото са вселенски безкрайно най-проZZти(туиращи)те !!!! Доказано!
  Надявам се че БКП, кУрвела и свиненскиЙ няма да поискат и ръчно-БУМАЖното гласуване в парламента, заради металните им “способности”!
  Също и проZZтите индианци и бандитските мутри на дИбилянь пееФскиЙ от ДПС, трябва да върнат БУМАЖното гласуване в парламента, за да са “сигурни” , че някой няма да ги излъже за простотията им!

  Долу МОЧИ-те идите на хуйло си!
  Долу БУМАЖНИТЕ терористи БКПь, кУрвела и свиненскиЙ, бокоТИКВАТА и ДПС, идите на хуйло си!
  Пълен ТОТАЛитарЕН БОЙКОТь на хартийките вътре и извън парламента!
  Незабавна ОСТАВКА!
  – ВЪН!

 11. Веселин,

  Кирил и Методий нямат никакво отношение към Русия – живели са много преди Украйна (Киевска Рус) да се покръсти. По тяхно време Московията не съществува – имало освен 2 малки колонии украински заселници в Суздал през 12 век. Славяните в Русия са отвлечени за роби през войните на Московията с/у Великото литовско княжество и Жечпосполита.
  До 17 век руски език са наричали украинския. Езикът на Московията е отнасян към угро-финските говори. В “Парижки речник на московитите” (1586 г.) 2 са славянските думи:“владика” и “златен”. 1619 г. са16 – благо,блажи,брани,враг,време,възкресение,възкръсна,длан,немощ,пещера,помощ,празник,пряпор,разробване,сладък,храм. В “Граматика на московитския език” на немския учен и пътешественик Хенрих Лудолф (1696 ) са 41, макар и с финско окане в представките – “роскошь” – църквата в Московията е проповядвала на църковно-славянски български език, на който се е водела и държавната преписка. Лудолф пише:“Като някой иска да се изкара по-учен, поръсва със славянски изрази речта си..” Петър1 настоява картографите да СМЕНЯТ Московия с Русия и че Европа свършва при Урал, та московитите стават славяни – и Русия окупира Беларус и Западна Украйна(1794), загърбва българския език и обявява езика си за “великоруско наречие” на руския (беларуски и украински)език. Болшевиките го преименуват на “руски”да махнат имперското от него, но думата за националност на руснаците е прилагателно “русские”, а не съществително – хора принадлежащи на огромната територия, от която само 3 – Брянска, Смоленска и Курска, са населени със славяни от древността.Останалата Европейска Русия са угро-фини – те са колонизирани от Рюрик края на 9 век – колонизаторите строят Новгород и държат укрепените селища, основани от викинги, нормани, датчани и шведи – тази верига от крепости се нарича в началото Рус. Езикът на тези колонии е бил славянско койне – в летопис на Киевска Рус (1113) пише,че саамите от Ладога постепенно научили славянския език на Рюрик и почнали да се наричат “словени”(говорещи). Съвременния руски език е някакво “есперанто” от 1.30-40% старобългарска лексика в църковнославянска редакция(руския е синтетичен, за разлика от аналитичния български език), 2.народен говор(славяно-финско койне с големи тюркски и монголски примеси – характерното за Централна Русия “окане” се представя като праславянска черта на руския език , но е особеност на финските диалекти) и 3.литературен руски, който е кабинетно натъманяване от Ломоносов и насетне . От завоюването на изт. Улкрайна от Иван Грозни , Московията претендира, че е наследница на Киевска Рус и на Византийската империя, заради шапката, уж подарена на киевския княз Владимир от дядо му Константин Мономах, а 6-тия син на Владимир Мономах основал Москва – има и фалшиво завещание на Владимир в негова полза – но Москва е основана чак 1288 г., а въпросната шапка е преправената златна тюбетейка, подарена на московския управител Иван Калита, когато приема исляма – в традицията на руския рецидивизъм …

 12. Сергей Любарски с конкретни числа и факти.
  Специално за Иван Терзийски: след 10-та минута става въпрос за лъжите на майор швец.

 13. Драги A.A Gor,
  Причината за недоумението на редовите руски войници е точно по темата дискутирана от г-н Инджев – това, което се свежда до знанието на “низините”, не винаги е отражение на мислите на “висините” в Русия.
  А това, че текущото ръководство, и съществуването на украинският народ като цяло са екзистенциална заплаха за “руский мир” въобще не подлежи на съмнение и аз лично не мога да разбера защо всички се въртят около темата, но не назовават нещата с истинските им имена. Украйна нападна Русия с една оранжева революция и един “Майдан” от как Путин е президент (*). В този смисъл да – войната на Русия не е изпреварващ, а реакционен удар в буквалният и историческият смисъл на думата. Но същевремено и изпреварващ удар срещу очевидно изплъзващата се Украйна. От ден първи на т.н. “специална” военна операция целта на руското ръководство е да върне съседната страна в кочината на “руският мир”. Забележете какво се случва и в Беларус – вече се спекулира, че руснаците искат да пенсионират Лукашенко. И бих добавил, че руските войски вкарани в малката сатрапия са повече да контролират местните отколкото да нападат Украйна отново.

  (*) Нали е излишно да споменавам, че под национална сигурност в Русия се разбира предимно, само и най-вече опазване на режима на текущият цар-господар?

 14. към よ:

  При споменаването на “славяни” инаги питам, къде по света мога да видя поне 1 артефакт останал от тях, защото до момента не съм срещал?

  към Веселин:

  Както вече писах, Григорий Цамблак дарява с мисията си четмо, писмо и религия първо на литовците. Построява първата българска църка в този край на света. Църквата се намира във Вилнюс, функционира до днес, и е много красива, нямаща нищо общо с руските торти. След това е поканен в Киев, където дарява четмо, писмо и религия на украинците. Чак след това блатните павиани открадват всичко това от украинците плюс името им – Рус.

 15. П.П. По отношение на чий диалект е руския препубликувам:

  Преди 3 години лингвистични отдел на руската академия на науките излезе с уведомление, че сед 8 годишно проучване е доказала, че руският език е диалект на българския – в този смисъл той не се е “появил”, а е подарен от Григорий Цамблак на украинците, от които блатните павияни го крадът, както и името на страната им! Материалите още ги има в Итернет на руски и английски!

 16. Todor Todorov 💙💛,

  славяни от латинското „склави“ е в смисъл на роби – след VI в. в римските хроники е така наричано населението на разбития Хунски съюз, северно от Панония и Дакия и около Прибалтика, които са останали извън прикритието на българската конница – те многократно са търсили българска закрила, разселвали са се в планинските части на днешните Санджак и Косово, в Албанските планини, Родопите, в Епир и Тесалия…
  Аз го ползвам за народи, на които е дадено “черковното слово” на българите
  Ако на екатерина 2 не й беше подадена идеята да ни погърчва и да византийска губерния на за наша сметка , за славяни днес можеше и да става дума, а за слОвенси народи , както Паисий в полемика с гърчеещите се българи пише:„От всего словенскаго народа наи-славни били българите …” – опазването на българския език от руските посегателства е Българското Бъзраждане – затова са се борили дедите ни и въпреки мощното влияние на русия в Цариград , са се сдобили със султански закон, който дава автономия на Екзархийска България и правото на българите на български езикбългарски – не че руснаците са се отказали тогава да ни вредят и още не са …

 17. към よ:

  Благодаря, научих много от Вас, както обикновено!
  Чел съм, че екатерина първа употребява латинското „склави“, в смисъл на роби, назовавайки 180 националности около себе си по този начин, което е и генезиса на “славяни”.
  А ако римляните са се объркали, нещо което ме съмнява, защото са мого прецизни историци и хроникьори, от къде идва информацията, че са разбити хуни, и защо да ги наричат по друг начин, като вече си имат националност и име? Да не би и тези хроники да са дописвани по-късно от руснаци, както се е случило и с История Славнобългарска, подправена от руски мисионери на СлавЯнобългарска?

 18. Todor Todorov 💙💛,

  ПСВ британците наричали германците „хуни”, но … хуните не са това, което са
  Уни (хуни) се обяснява със стблг. унии/по-добър – те са царските скити-василеите, за които пише Херодот – в Черноморските степи, свещената земя на скитите, там където са погребани великите им царе, където са гробовете на княз Кубрат и княз Аспарух. Приск Панийски използва израза царски скити за хуните – видял е хуните, опознал е бита, обичаите им.. хуногури – гур – gwr-мъж Kymr, cuire-мъже, бойци …това е тракийското агурос – младеж, боец. Хуногури/ хунски мъже – ger(i) се среща в тракийските племенни названия названия Celegeri, Pyrogeri, Digeri . За тези връзки се мълчи. Бива укривано и че са практикували древната изкуствена черепна деформация. Й.Йорданов и А.Монгаит говорят за изкуствената черепна деформация и в земите на България и Украйна през Неолита и Бронзовата епоха. По сведения на Йорданов това е обичай в България до 15 век, но и тази информация се премълчава – както и характерния чумбас на двете територии – характерен за българите почти до края на 19 век , че хунcките котли, върхове на стрели, копия и т.н не се различават от тези на скитите – не само имената, обичаите и материалната култура на хуните са като тези на скити и траки, но и погребалните ритуали…. Нас ни лъгаха безсрамно че траки и скити са се изпарили, че българи и (х)уни са диви варвари … инфо има много, но и да се чете с “повишено внимание”
  – не случайно се прави всичко възможно да не помагаме на украинците сега

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.