Гласопродаватели

Връщането назад, което ни демонстрират реставраторите на миналото от ретрокоалицията ДПС, ГЕРБ и БСП по повод реабилитацията на манипулацията като основна ценност на гласуването с хартиена бюлетина, няма прецедент като законодателен акт в най-новата ни история. Ако греша, моля да бъда поправен, но ще повторя : не се сещам законодателите да са наложили връщане от вече взето важно решение в полза на по-старо и очевидно ретоградно решение, което е отстъпление от техническия прогрес, наложен вече като стандарт.

Да, да, да – знам основната приказка в играта на криеница зад обобщението, че никъде в Европа никой не гласувал с машини. Равняващите се по стандартите най-неспособните да се справят с машинния вот у нас ( неграмотните и най-възрастните) в същото време се равняват по Европа, когато им изнася. Да попитам тогава:

Къде в Европа се пазаруват на едро цели махали, три синджира роби на труда в дадено предприятие или капсулирани по етнически признак анклави да гласуват както им нареди техният местен феодал?

Къде другаде в Европа виреят такива компактни маси гласопродаватели пред широко затворените очи на властите? 

Има ли у нас човек, който да може да чете ( и в интернет ), да пише ( каквото и където и да било), да гледа телевизия и да слуша радио, който да не е запознат с практиката на изборните фалшификации с помощта на хартиената бюлетина?  

Големи “европейци” изведнъж се изкараха пазителите на България от машините за гласуване. Само че в Европа също нямат онбашии, който да се хвалят безнаказано, че “раздават порциите” в държавата. Няма и такива, които “трима папа да са ги галИли” по главата и пак да се държат като горили ( в прекия и преносния смисъл). А главите на онези у нас, в които още гърмят залповете на “Аврора”, нямат нищо общо с начина на мислене в днешна Европа, дори и в нейната социалистическа част, която е антипод на БСП по теми, като отношението към рашизма, национализма и хомосексуализма ( на който са подвластни около 10 на сто от световното население).

Апропо, последното повдига въпроса колко са като процент от гласуващите у нас онези, които били притеснени от машинното гласуване, че тяхното малцинствено притеснение да предизвика такъв яростен нагон за връщане назад към хартиената бюлетина в ретрокоалицията БСП, ДПС и ГЕРБ? И колко от притеснените ползват далеч по-сложни машинки, като банкомати, дистанционни управления за телевизора, да не говорим за мобилни телефони ( че и компютри за разговор по скайпа с близки и с внучета в чужбина)?

Лицемерието да се съизмерваме с най-слабите в обществото като основание да се връщаме назад нямаше да е толкова прозрачно, а щеше да изглежда като достойно за уважение усилие, ако не беше фактът, че нашата държава е толкова далеч от Социална Европа, колкото и от Електорална Европа.  

 

16 мнения за “Гласопродаватели”

 1. “изборните фалшификации с помощта на хартиената бюлетина”

  Проблемът не е в самата хартиена Бюлетина.
  Навсякъде в демократичния свят по пощата се гласува с хартиена бюлетина!
  Навсякъде в демократичния свят по пощата се гласува много преди денят на изборите!

  Проблемът е в хартиените протоколи!
  Стотици от тях “коригирани”!
  С десетки хиляди невалидни бюлетини!!!

  Сега, с въвеждане на хартиени протоколи и при машинното гласуване,
  де факто се връща практиката на стотиците “коригирани” протоколи с десетки хиляди невалидни бюлетини!

  Но по-същественото е, че изборите са фалшиф незаконен фарс!
  Изборът на депутатите не зависи от преференциите дори от симпатизантите на партиите!
  За изборът на депутата са решаващи “избираемите места”
  и противоконституционното привилегироване на водачите с гласовете на неотбелязалите преференции!

 2. Гледах и таварищ американофильски чеНгеваристь сашЬ симАвичь, и той бил за “даване на право на избор “?!?
  Само че, самият симАвичь вече гласува за “ОТНЕМАНЕ” на правото на избор на хартиените бюлетини, заедно с кУрвела ниновНаЯ и свиненскиЙ!
  И сега симАвичь се сетил да поправи “грешката” им, само че забравя , че връщат ОЩЕ по-голямата ГРЕШКА с ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ “избори”!
  А още по-смешното е, че симАвичь и кУрвела всеки ден гласуват МАШИННО в парламента, което показва тяхната проZZти(туци)Я!!!
  И ако симАвичь иска да увеличи избирателната активност, то нека въведе изцяло електронно гласуване и гласуване по пощата!!!
  И най- основното е да се коригират , ИЗЦЯЛО, избирателните списъци според сегашното преброяване, и така да се премахнат милионите МЪРТВИ души, или да се въведе поне активна регистрация!
  Или нека си въведат хартийките, но да се въведе активната регистрация за корекция, и видео за преброяването и в “Информационно” обслугване, което даже не е одитирано , никога, което означава че не е и легитимно сертифицирано за преброяване на изборните резултати!!!
  Всички партии ще БОЙКОтират хартийките, защото нямат никаква полза от мутренската макулатура на БУМАЖНИТЕ бандити, и нека тогава кУрвела ниновНаЯ се “разбере” със своите шайкаджии от ГЕРБ и ДПС, как ще си “разделят” тоалетните хартийки!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу БУМАЖНАТА КОНТРАреволюция и хунта на большевишките терориZZти от БКП и клонингите ГЕРБ и ДПС, идите на хуйло си!
  Долу фатмашкия им шуть от ДРОНЬдуковь2, иди на хуйло си!

 3. Въпреки че съм привърженик на хартиените бюлетини, нелепите атаки срещу машините ме дразнят. Можели да бъдат хакнати. Тя и колата ми може да бъде отключена и открадната, но това не е причина да не я държа на улицата. Просто вземете мерки да не ги хакнат. Или бройте квитанциите. Нито машините, нито бюлетините са ни виновни. И изобщо тази приказка за фалшифицирани резултати е малко лековата (ако изключим първите избори и то само за да няма спорове). Защо автократът Костов, поставил страната под желязната си пета (иронизирам), не фалшифицира изборите? Ами безскрупулната тройна коалиция (не иронизирам, такава си беше)? А как така почти изчегъртаният Борисов с помощта на машините спечели изборите? С фалшификация (като го знам що за мутра е, нищо чудно да е тафил кода от джоба на К. Петков)?
  Да ме прощават хората, но изборите у нас не се фалшифицират, а се манипулират. Ако купиш, сплашиш, излъжеш (последното дори не е престъпление) избирателя, хартия или машина – все тая.
  Нямяше да се обаждам, но наскорошният пасквил на В. Найденов срещу машините ме предизвика. Макар че той е прав, че донякъде спасението е в централизирано преброяване със засилен контрол, което да намали ако не лъгането, то поне купуването и сплашването на махалата.

 4. Проблемът не е нито в машините нито в бюлетините, а в народа, тоя същия народ и с телепатия да гласува резултата ще е същия, докато това не го осъзнаем ще сме си все в същите л…на

 5. Съгласен съм с тезата, че някой иска да върне в играта гласопродавателите.
  Но ми липсва този, който иска да върне в изборния процес повече от милион българи, които не припознават никой от самоизложилите се на политическия тезгях.
  Който бъде припознат от тях ще отвее всички гласопродаватели и гласопокупатели.

 6. БКП-ДС си осигури служебната победа, схемите с чували бюлетини по рекички и дерета, надраскани бюлетини, пазарлъка с местни вождове и т.н.

  Нещо, което може да не се хареса на всички:

  1. Гласуване по адрес от лична карта, който е в чужбина и иска може да си дойде и да гласува, гласуването е отговорна работа, която овластява други хора и ако искаш да участваш, ще го направиш

  2. Никакви списъци за гласуване. По адреса ти от лична карта е ясно дали си на определеното за това място за гласуване.

  4. На мястото определено по адреса ти се явяваш и си пишеше САМ името и се подписваш – който не може, да е учил. Инвалиди, прекалено възрастни хора, ще бъдат взети под внимание по някакъв начин разбира се.

  5. Гласува се на машина – по-бързо и лесно засичане, проблема с “драскането и рекичките”

  6. ДАНС,МАНС,МАГАДАНС,МВР + колкото имаме държавно “ай ти” и изобщо всички “отговорни копелета” (простете за вулгаризма, не се сдържах) се стараят да няма машинации, крадене на вотове, кодове, портфейли, булки и т.н.

  Н.Б. Тва съм го събирал из “нета”, не съм учил за това, което написах, но намирам смисъл в него.

 7. Трябва ДБ и ПП да се подготвят да заведат 15 000 дела за оспорване и касиране на предстоящите “избори” на деса русенската курвеса, на Тома дИбиковь, на кУрвела ниновНаЯ, на данчУ МЕНТАТА , на сашЬ симАвичь , на свиненскиЙ , на секретарката карадайЪ, на всички БУМАЖни терористи, които искат да фалшифицират “изборите”!
  Затова ДБ и ПП трябва да се подготвят за 15 000 дела пред ВАС, за да имат достъп до скритите флашки, скрити от хартиената мафия БКПь, ГЕРБ и ДПС!
  Трябва ново изборно прерайониране на избирателните списъци, и премахване на милионите МЪРТВИ души!
  Трябва да Мирчев и Божанов да въведат многократно покриване на видеозаписи от всяка изборна секция, и НЕЗАБАВЕН одит и безпрепятствен достъп до Информационно обслужване, по всяко време при преброяването , и видеозаписи на централното преброяване в ЦИК и Информационно обслужване!!!!
  Контрол и записи навсякъде, особено в Турция!
  А преди това БОЙКОт и протести , до предсрочното сваляне на БУМАЖни терористи от БКПь, ГЕРБ и ДПС!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло!
  Долу БУМАЖНИТЕ болшевишки терористи кУрвела ниновНаЯ, деса русенската курвеса, тома дИбилковь, сашь симАвичь, баджанака свиненскиЙ, данчУ ментърджияТА, туристът карадайЪ, и всички предателски ренегатски проституки на ОДС, които се продадоха на Винету, начело със “демократите” от сдсь, сачевскаЯ, митовичь и всички други ЕвроРуБлояди и в СОС, също! ИДИТЕ Винету, идите на бокоТИКВАТА, идите на ХУЙЛО си!!!

 8. @Ivan

  Ако сте съгласен да ми поемате пътните разноски (Франкфурт/Майн – София и обратно) нямам нищо против на всеки три месеца да идвам да гласувам.

 9. искам друг народ
  01.12.2022 в 21:05,

  Проблемът не е в народа, а в избирателния закон!
  Просто е !
  Погледни преди ГДР и ГФР.
  Погледни сега Северна и Южна Корея!
  Народът си е народ,
  но резултатът от изборите е различен, нали?
  Единият резултат е демократичен,
  другият резултат е комунистически.

  И българите са като всички останали народи!
  Но избирателният закон в България е все още комунистически!
  Изборът на депутатите не зависи от преференциите дори от симпатизантите на партиите!
  За изборът на депутата са решаващи “избираемите места”
  и противоконституционното привилегироване на водачите в партийните листи,
  с гласовете на неотбелязалите преференции!

  Просто е !
  Останалото е или неразбиране,
  или манипулация!

  Сега запазиха и машинното гласуване,
  но отчитането ще е пак със същите фалшифицирани протоколи!
  Пак с десетки “корекции”, пак със стотици хиляди невалидни гласувания!

  Затова, за да са честни изборите,
  подкрепете исканията на ПП и ДБ за избирателния закон.
  За да се елиминира субективния фактор,
  при отчитане с машинното гласуване!

 10. Видьо Видев, съжалявам, но ще ви разочаровам българския народ не е като другите народи изброени от вас, ето ви една проста история, баща води детето си на екскурзия в Германия и след като се върнали в България детето пита баща си: “татко защо тук не е токова хубаво като в Германия”, а бащата отговаря: “ами защото тук не живеят германци моето дете..”
  Това е история от моето детство а детето съм аз, затова не ми казвайте че нашия народ е като другите, да като руския може би е но не и като нормалните народи. Славвйков мой далечен роднина е казал каквото е имал да казва за нашия народ:

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,

  хора, дето нищо не щат да вършат.

  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

  “Аз не зная! Аз не мога!” – общ е глас.

  И не знаем, не можеме, не щеме

  да работим за себе си със време.

  Само знаем и можеме, и щеме

  един други злобно да се ядеме…

  Помежду си лихи, буйни, топорни,

  пред други сме тихи, мирни, покорни…

  Все нас тъпчат кой отдето завърне,

  щот сме туткун, щото не сме кадърни…

  Всякой вика “Яман ни е нам хала!” –

  а всякому мерамът е развала…

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

  пак ще кажа и с това ще да свърша.

 11. само да вметна, между другото руснаците отдавна гласуват електронно даже и по интернет… хахахаха

 12. Не сме народ
  02.12.2022 в 22:00

  Могат да се правят всякакви словестни еквилибристики!
  Но фактите са си факти, нали?

  В ГДР правеха мукавени трабанти, с окачване на каруца, нали?
  В ГФР правеха мерцедеси!
  Все германци, нали?
  Проблемът не е в народа, а в избирателния закон!
  След което следва всичко останало, нали?

  По-малката по площ и от България Южна Корея има по-голям БВП от огромна Русия!
  в Южна Корея благоденстват.
  В социалистическата КНДР/Корейска народна демократични република/ са изяли всичко пълзящо и хвърчащо,
  и пасат канцерогенна трева трева.
  Все са корейци, нали?
  Проблемът не е в народа, а в избирателния закон!
  След което следва всичко останало, нали?

  Народът си е народ,
  но резултатът от изборите е различен, нали?
  Единият резултат е демократичен,
  другият резултат е комунистически.

  И българите са като всички останали народи!
  Но избирателният закон в България е все още комунистически!
  Изборът на депутатите не зависи от преференциите дори от симпатизантите на партиите!
  За изборът на депутата са решаващи “избираемите места”
  и противоконституционното привилегироване на водачите в партийните листи,
  с гласовете на неотбелязалите преференции!

  Проблемът не е в народа, а в избирателния закон!
  След което следва всичко останало, нали?

  Просто е !
  Фактите са си факти, нали?
  Останалото е или неразбиране,
  или манипулация!

  Съдейки от словестната ти еквилибристика,
  в твоят случай,
  май е манипулация.

  И след като Конституционият съд на РБ се произнесе,
  че машинното гласуване не нарушава Конституцията,
  за да го опорочат, “Хартиената коалиция СРЕЩУ България”
  прие отчитането да е пак със същите фалшифицирани протоколи!
  Пак с десетки “корекции”, пак със стотици хиляди невалидни гласувания!
  Факт е, нали?

 13. @симпатизант/ка на ДСБ

  Съжалявам, ако сте била принудена да напуснете страната. Никой не ви е длъжен, ако искате да участвате – заповядайте. Така или иначе – това е просто мнение. Приятно гласуване, но вече са ясни нещата, ще имаме, който доживее още едно руско правителство.

  Н.Б. Не съм войнстващ патриотар.

 14. Разликата от над 150 000 невалидни бюлетини при гласуването само с машини в секциите с над 300 избиратели и само с хартия е големият стимул за БСП, ГЕРБ и ДПС да върнат хартиените бюлетини. При намаляващия брой гласоподаватели това число не е за пренебрегване. Истерията, с която бе гласуван новия Изборен кодекс, подсказва за големи мошенгии, които са подготвили трите партии за следващите избори.

 15. Ако такива като мен не бяхa препятствани по всякакъв начин да гласуват, нямаше скоро да имате поредното руско правителство. Приятно гласуване и на вас.

  П.П.: И да не сте войнстващ патриотар, с редови сънародници с мнения като вашите не е за чудене, че и политиците ни не струват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.