Върху руския износ на петрол падна тавана на цените

Има тарикатски израз на руски език относно неудобството. “Неудобно е да се лежи на тавана, пада одеялото”. А у нас казваме “тарикатите на баламите вода носят”.

Поводът за това въведение в темата е влязлото в сила от днес ембарго на ЕС, плюс Г-7 и Австралия, върху цените на руския петрол над 60 долара. Таванът на тези цени е възможно най-тежката част от въвежданите досега западни санкции срещу Русия, която се изхитряваше още от съветско време да “спи на тавана” без да й “пада одеялото”. 

Реципрочната заплаха на Москва, че спира да изнася петрол за държавите, участнички в ограничението, е като трион, с който си реже клона, на който седи. Преди 24 февруари около 70 на сто от руския петролен износ беше предназначен за пазарите на въпросните държави.

 

 

 

 

 

 

Как точно Кремъл ще го пренасочи към азиатските пазари, както твърдят руските тарикати? С танкери ( поради липсата на друга възможност)? 

Появи се информация, че Русия вече е купила повече от сто танкера на старо за целта. Какво обаче ще е оскъпяването, можем да си представим само приблизително, но е ясно, че транспортните разходи за превозване на суровината до далечните дестинации ( след загубата на близките в Европа ) ще увеличи разходите на руските износители в пъти по този показател. 

Тъкмо се поуспокои световната тревога, че московската лудост може да причини ядрена война ( особено, след като Пекин скръцна със зъби на Москва, а Западът я предупреди да чака унищожителен военен отговор при употреба на ядрено оръжие ) и в световния океански трафик ще плъзнат под руски флаг екологично опасните ръждясали руски бомби със закъснител. Една да гръмне в морето, Русия съвсем ще остане на сухо откъм средства за пренос на продукцията си. Бойкотът ще прерасне в планетарен. 

Потребителите сред опортюнистите, които нямат нищо против да се облажат за руска сметка, се надпреварват да извиват като настъпрвени лилипути ръцете на нефтения гигант Путин. Виждайки успехите на това поприще на Индия, Пакистан също поиска отстъпка – от цели 30 на сто. И други се облизват на опашката.

Русия без доходите от продажбите на петрол е като бананова република с поразена от слана бананова реколта. Чака я фалит. Макар че това няма да стане веднага, перспективата приходите в бюджета рязко да намалеят обрича руската държава на връщане към онази бедност, от която резкият скок на световните цени на основното перо за захранване на руските финанси я извади в началото на века. Говорим за бюджет, в който вече е заложено голямо увеличение на военните разходи – състезание с “колективния Запад”, снабдяващ Украйна с необходимото, за да отблъсне и победи руските агресори, в което обезкръвената Русия е обречена да загуби дори и без да предизвика реципрочни мерки сред онези 50 държави на планетата, подкрепящи активно Украйна.

С други думи – “одеалото падна”. Няма вече “балами” сред руските западни партньори, които най-сетне проумяха, че временните ползи от руските суровини за техните икономики засенчват опасно самото съществуване на световния ред, който Москва иска да разруши. Да се изгражда наново върху руините, причинени от руската агресия, е много по-скъпо, отколкото тя да се блокира. Не го направиха в зародиш, но вече са на прав път. 

6 мнения за “Върху руския износ на петрол падна тавана на цените”

  1. Играта е много по-голяма. Маймуните от ОПЕК се сдушиха в монополен картел с Путлер и така вдигнаха цените на нефта и газа, и трябваше отдавна и купувачите да се сдушат в АНТИмонополен картел от купувачиТЕ, за да си направят “АНТИопек+” , и така да свалят цените!
    Е, сега Путлер ще взриви целия пазар и ще развали рахатлъка на таваришите си от ОПЕКь+ , начело с маймуните от арабските “джунгли”, а дано! Защото не само Путлер е виновен за войната в Украйна, виновни са и другите пустинни байганЮфци , които се назобиха с трилиони от свръхскъпия петрол и газ!

  2. ОПЕК намалиха производството , но засега ще следят пазара с тавана на цените на руския петрол пазар и перспективите в Китай и за допълнително намаление на производството ще стане ясно февруари

  3. А върху нашите глави ще падне руската радево-боковщина. Напоследък премиери все тия двамцата предлагат.

  4. Появи се информация, че руснаците искали да продадат Лукойл. Парите щял да прибере … Путин. Егати и частната фирма, щом козирува и си предава парите. Просто Лукойл = Русия. И тия си шеткат у нас както си искат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.