На фокус във “Фокус”

Иво Инджев: Гласовете срещу България в Шенген не са изненада, трябва да си отговорим защо ги има
pastedGraphic.png
Иво Инджев  – български журналист, блогър, публицист, член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз в коментар за Агенция “Фокус” относно ветото за България за влизането в “Шенген”. 

Гласовете срещу България в Шенген не са изненада, трябва да си отговорим защо ги има. Ние трябва да си зададем въпроса защо в Европейския съюз има гласове, които не са на някакви неосведомени маргинали. Те си имат свои източници и свои позиции, гласове срещу приемането на България в Шенген. И тези гласове не са никаква изненада. Същите те звучаха години наред. Позицията на Нидерландия и Австрия може да бъде изненада само на желаещите да се изненадат или пък да заблудят някого. Нищо ново няма в нея“, това става ясно от думите на Иво Инджев.

“Аз, при цялата си опозиционност вярвам, че българските власти са положили необходимите усилия да разговорят с когото трябва, с лидерите на Европейския съюз по темата и да ги уговарят България да бъде приета в Шенген, в това не се съмнявам. Само че проблемът не е личното очароване на един или друг европейски лидер, а тяхното разочарование принципно от България, поне на някои от тях“, допълни той.

Според публициста позицията на Нидерландия и Австрия изобщо не е единствена и то не заради това, че подобни настроения могат да бъдат доловени в скандинавските страни, като изключим Финландия. Едва ли първо Нидерландия, а след това и Австрия са се нагърбили с тази роля, без да са се консултирали с останалите държави-членки или поне с някои ключови държави в Европейския съюз. С други думи те са  се наели с играта на “лошото ченге“. А иначе, Европейският съюз по принцип играе “доброто ченге“. 

Инджев допълни: “Политиката на Европейския съюз спрямо България и спрямо изоставащите по принцип е по-скоро да ги поощрява. Виждате, че Орбан в Унгария прави чудеса, за да ядоса Европейския съюз, и все още всичките закани спрямо него не са влезли в ход. Защото в противен случай означава страната ни да бъде бутана още повече под крилото на Кремъл, да налива вода в мелницата на кремълската пета колона в България, която и без това си работи достатъчно добре, въпреки руската агресия в Украйна и всички онези мерзости, които причинява Русия на украинския народ. Така че за мен въпросът е принципен. Не става дума за някакво изхвърляне на отделен глас в Европейския съюз, по-скоро това е позиция, която иска да изпрати сигнал до България, че тук трябва да бъдат извършени реформи, а те не са извършени“.

Една от причините, поради която гледат на България като несигурна държава, това е мигрантският поток. Само че се чуха гласове, че Европа има двоен аршин за този поток. От една страна Западна Европа отвори широко обятия за мигрантите, които буквално нахлуваха през Гърция и Италия, а сега в края на краищата за броени мигранти, които успяват да минат нашата граница, и за което български полицаи заплатиха с живота си, ни хулят, че не опазваме добре европейската граница. Това двоен аршин ли е?

По темата за мигрантите, които станаха част от мотивите относно  ветото за влизането на България в Шенген Инджев каза:

“Действително се видя, че има проблеми с преминаването на границите от мигранти. Всички тези гонки с полицията, те да не са скочили с парашут случайно? Те са преминали през границата тези мигранти. Значи, проблем действително има. Това е едно. Второ, също така бих репликирал, че в Европейския съюз няма чак толкова единна позиция по въпроса за мигрантите. Различни държави през годините са имали различни позиции по въпроса, да не говоря за една Унгария, която пък просто твърдо винаги е била против, Полша също. Германия на Меркел беше тази, която отвори вратата, и това е факт. И затова в днешно време даже съм леко учуден, че относително висок процент в германци в социологическите проучвания казват, че нямат нищо против Меркел да се върне отново на власт при положение, че видя, че меката й политика спрямо Русия да речем, която остро се осъжда в германското общество, по някакъв начин поощри руската агресия. Така че настроенията в Европа са различни. Европа продължава да бъде един субект, в който има мнения от най-различен характер и се обединява само пред лицето на общите опасности, каквито са примерно ядрените заплахи на Путин, и въобще заплахата от война в Европа. И в този смисъл, ако мога така да иронизирам, Кремъл спомогна за консолидиране на Европейския съюз повече от всеки и от всичко друго през последните години, да не кажа десетилетия“.

Инджев коментира и темата дали ветото не е резултат от опит за решаване на някакви вътрешнополитически проблеми на Нидерландия и Австрия, във връзка с десните националистически движения в там.

Да, десни дойдоха на власт и в Швеция. По принцип може, но аз не смятам, че това е определящо. Разбира се, че можем да заподозрем такъв нюанс, никой няма да си го признае от местните лидери на страните, които споменахте. Но водещото за мен е, че Нидерландия в това отношение имат последователна позиция. Не забавяйте, че Рюте е на власт от незапомнени времена. Той е един от най-дълго управлявалите политици в Западна Европа, изключително опитен е, познава нещата в дълбочина, и ги познава през годините. Пак казвам, ние помним, че и Борисов като премиер се опитваше да го омае, 2018 година го води в Пловдив, там на кукерско шоу, виждаме и снимки, и то съвсем пресни от съвсем скорошни как президентът Радев очевидно разказва нещо толкова смешно, че Рюте се смее до захлас. Но това не е персонален въпрос, не е хрумване на Нидерландия, тя има трайна позиция по въпроса – настоява за реформи и го казва ясно, и то иска точно такива реформи, каквито в момента пледират партии в Народното събрание, и които няма изгледи да управляват. И за това си дават сметка в европейските столици. Именно говорим за съдебната реформа и за борбата с корупцията. А това, което днес чувам от трибуната  да говори председателят на Народното събрание Рашидов, че ние сами сме се били охулвали, и затова така се е получило. Това въобще е публицистика, и то не много добра – да вярва някой, че мнението на западните столици се формира в резултат на това кой къде какво казал в България е крайно несериозно. Те си имат достатъчно инструменти, през които могат да обработват информацията и да стигнат до съответните изводи“. 

На въпроса дали след ветото ще се засили евроскептицизмът и ще се засилят центробежните сили, които да ни изтласкат извън европейската орбита в посока Азия, Инджев  каза:

По принцип има такава опасност и това е причината, поради която Европейският съюз не излиза с обща позиция срещу България, за да не прегъне прекалено много пръчката, че тя да се счупи. Аз затова ви казвам, убеден съм, че становището на Нидерландия и Австрия, това излизане пред скоби на тяхното становище е вероятно съгласувано, именно за да не се излиза с обща позиция, която да е критична спрямо липсата на реформи в България, за да не притиска България прекалено много и да се подсилва евроскептицизмът в България. То и без това тук има кой да го подклажда това руско гърне на бавен огън, а по някой път и на не много бавен“.

Инджев коментира и тезата, че ако сега политиците не успеят да съставят правителство, ще загубим и последния си шанс за “Шенген” и за еврозоната на 1 януари 2024 година. 

“Не мисля, че има такава пряка връзка. Преди всичко трябва да има правителство, което трябва да покаже заедно с ответното парламентарно мнозинство воля за такива промени в България, каквито изискват от нас нашите съюзници. Защото ние за голямо съжаление, както сами знаем, и това не е никакво самоохулване, а фактология, че сме на опашката на Европейския съюз по какви ли не показатели. И онези, които пледират, че това нещо се било случило през последните 1-2 години, са крайно несериозни в своите твърдения, защото това е процес. Има причинно-следствени връзки. България е в това нерадостно състояние да бъде шампион на дъното в европейските класации по много показатели в резултат на дългогодишните “усилия“ на управляващите в България, а може би и на това, че не е имало достатъчно ярка опозиция, която да ги притиска. Да си спомним историята с интерконектора колко бяха горди, че даже и яростни от ГЕРБ, че как така си приписват заслугите последните управляващи, когато те всъщност го били направили. Да, ама не го пуснаха. А сега пък чуваме, че едва ли не те нямат никакво отношение към това, което се е случило, ама те управляваха 12 години. Защо не се случи този разговор например конкретно с Нидерландия? Или с Австрия? Ако се върнете назад, в днешно време това никак не е трудно – влизаш в интернет, изписваш ключовите думи и виждаш откога Нидерландия на пример  възразява срещу приемането на България в “Шенген”. Защо не се придвижи този процес напред? Затова и протестираха хората по площадите и критиките се чуваха от хиляди български гърла.

 

15 мнения за “На фокус във “Фокус””

 1. Да Ви пожелавам ли да станете фактор във “Фактор”?
  Шегата настрана,… Предполагам, че не всички харесват Латинина. Допускам, че някои не харесат и Арестович. Но преди малко двамата направиха чуден стрийм… Арестович се беше подготвил… Препоръчвам го…

 2. ИЗНЕНАДАТА ЩЕ Е, АКО ДОПУСНАТ БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН!

  “Гласовете срещу България в Шенген не са изненада,
  трябва да си отговорим защо ги има.
  Ние трябва да си зададем въпроса защо в Европейския съюз има гласове,
  които не са на някакви неосведомени маргинали.
  Те си имат свои източници и свои позиции, гласове срещу приемането на България в Шенген.
  И тези гласове не са никаква изненада.
  Същите те звучаха години наред.
  Позицията на Нидерландия и Австрия може да бъде изненада само на желаещите да се изненадат или пък да заблудят някого.
  Нищо ново няма в нея“,
  Това са думите на Иво Инджев във “Фокус”.

  Изобщо не става въпрос за охрана на границата, както ни баламосват!
  Никой няма да допусне в Шенген незаконна държава!

  В България, изборите са противоконституционни, ерго незаконни!
  С противоконституционните избираеми места и привилегироването на водачите на листи,
  с гласовете на неотбелязалите преференции.
  С фалшивине избирателни списъци с фалшивите “мъртви души”
  Парламентът е незаконен, от което следва и всичко останало!

  На всичко отгоре, правителството на пРезидента Радев откизва да изпълни решение на Парламента
  и да внесе проекто бюджет в НС!
  Така на практика, президентът се поставя над НС в парламентарната/според Конституцията на РБ / република!

  Гешев може да е сляп, но в Брюксел виждат всичко!
  И не са шарлатани, като Радев!

  Били сме изпълнили всички критерии?
  А какво стана с Мата Хари?
  А Крим руски ли е?
  А привилегироването на водачите на партийни листи?
  Които обикновено са руските диверсанти в българския Парламент!

  Изобщо не става въпрос за охрана на границата, както ни баламосват!
  Никой няма да допусне в Шенген незаконната държава България!

  В която комунистът Борисов и шайката му ГЕРБ са канцерогенни!

 3. – една предколедна снимка за шенгенското БГ досие
  https://twitter.com/Bebo_debel/status/1600541854679941121/photo/1
  – след молитвата насред столицата ни за руската победа в Украина , бункерното геносе отчита значими резултати при руската спецоперацията – нови територии, Азовско море вече било вътрешно руско море и заради Мариупол споменава и Петър1 , че също се борил .. русия превръща града в развалини избивайки десетки хиляди мъже, жени и деца

 4. Г-н Инджев здравейте. Какво Ви е мнението за ДАНС?

 5. А ето как Путлер попада във фокус използвайки фейкове

 6. – документален филм на командването на ВCУ за първите дни на руското нашествие и достойния украински отпор

 7. Ukraine needs Lend-Lease – Maria Maksakova – Appeal to my American Friends:

 8. Изненадата е, че няма изненада!
  Лъснаха им задниците!

  На шарлатанина пРезидент Радев!
  И на кучкаря на Путин Борисов!

  Оказа се, че в Шенген е приета не България, а Хърватия!

  Но в Хърватия са нямали шарлатанин за пРезидент!

  Но в Хърватия са нямали за премиер кучкар на Путин!

  Но Хърватия не е със Съвецко въоръжение, несъвместимо с НАТО!
  Но Хърватия не е със стърчащи МОЧА и Альоша!
  Но Хърватия не е не е с незаконен Парламент, с привилегироване на водачите на листи! Които обикновено са руски шпиони!

  БВП на глава от населението в Хърватия е 17 398,77 USD (2021 г.)
  БВП на глава от населението в България е 11 634,97 USD (2021 г.)

  Казано по разбираемо.
  След три мандата на кучкаря на Путин-комуниста Борисов и на шайката му ГЕРБ,
  хърватинът е с 55% по-богат от българина!

  БЪЛГАРИЯ УМИРА!

  Кучкаря на Путин Борисов
  е канцерогенен!
  С 600 000 метастази,
  гласуващи за ГЕРБ!

  Единственото спасение е прокурорска хирургия!
  И терапия с ПП и ДБ!

  П.П.
  Честит празник
  на всички минали, настоящи и бъдещи
  студенти!

  П.П.П.
  Видьо Видев отново е блокиран за 29 дни във Фейсбук.
  От копоите на кучкаря на Путин, Борисов и на шарлатанина пРезидент Радев
  В България на 111-то място по свобода на Медиите-след повечето африкански държави!

  БЪЛГАРИЯ УМИРА!

  Борисов е канцерогенен!
  с 600 000 метастази,
  гласуващи за ГЕРБ!

  Единственото спасение
  Не е лечение от неврохирург!

  Спасението е в прокурорска хирургия!
  И рехабилитация с ПП и ДБ!

 9. “председателят на Народното събрание Рашидов, че ние сами сме се били охулвали, и затова така се е получило.”

  Вежди е тъпо парче от дете – тоолкова си може, но ми прави впечатление, че коментарите за неприемането ни в Шенген (по мое мнение напълно основателно!) се правят на парче! Смятям, че трябва да се направи един цялостен, самокритичен списък, който да се изпрати на президент, на медии, на всички коментиращи казуса, за да се преустановят спекулациите, обясняващи, как някой друг ни е крив, като например – 1. Един от най-голямите сухопътни гранични пунктове на ЕС е Кап. Андреево. От там влизат най-много наркотици, мигранти, както и нелицензирани храни в ЕС! Виновни за това са … 2. България е най-корумпираната страна в ЕС, следвайки руския модел … и Т.Н. Това би трябвало да направят Холандия и Австрия, но като това не се е случило, трябва да го направим ние!

 10. Прекрасен коментар, и след се знае кой е авторът, не може да е лош. Хубавото при това е, че и откликът, примерно от Видьо, а и останалите (за да не се затруднявам с изброяването не ги споменавам поименно).
  Болката ми е обаче друга, отговорът на въпроса, вече погубен народ ли сме в действителност?
  Не можем ли, или не искаме, от гледната точка на мнозинството (защото почвам да се съмнявам, че няма(МЕ) такова), поради постоянните изцепки при изборът на истински български политици.
  Ако някой не достатъчно грамотен попита какво означава тук думата ИСТИНСКИ, бих просто казал, този, който да включи към партийната си принадлежност, преди всичко, собственото си родолюбие.
  Относно родолюбието също имам известни претенции и те се отнасят главно към това което не е толкова местото на рождението, колкото придобитото основно възпитание което един новороден индивид в първите години на съществуванието си е получил.
  В съвременният начин на живот вероятно това би било описано с местото където повечето биха се чувствали комфортно. Всред своите!
  А всред своите дори и в родината и родолюбието са губещите, ако причината е ОПАСНОСТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ, която те принуждават да напуснеш този кът на благоговение. Дори и когато при покорство без да можеш да кажеш гък, или когато постоянно трябва да се пречупваш и мислиш, че губиш ако първи спреш да ръкопляскаш или да скандираш безсмислици.
  Разбирам и дилемата на хората на перото, които като „камъкът“ си тежат САМО на местото, но …защо въпреки това, винаги тук в България не се получава?

  Питам се, ако съм някой от хората с образование и трезва мисъл, но на обратната страна на барикадата (комуняга), защо не си задавам въпросът, бих ли желал да съм част от населението на тази Русия и защо не се преселя там, след като толкова много я обожавам? Защо от там не е дошла никаква световна новост и облага и във всичко което приятно ни заобикаля тя не е създала нищо полезно за населението си и ако там ползват някакви човешки придобивки, те не са руски? Дори още по нататък, ако попаднал ТАМ стана жертва на репресия без да съм я предизвикал, бих ли могъл да се защитя? Толкова е очевидно от полицейските побоища по улиците, на които ставаме свидетели от руски блогъри, че там няма основание и гаранция за правдивост. Дори да се появиш на улицата с празен бял лист в ръце, те смятат за враг и те отвеждат! Каква би била тогава моята участ ТАМ? …Тук „протестирам“ против запада поради заплащане или материални придобивки, но ако някой простак с връзки на висш пост реши, че може да ми оспорва мястото, в този запад може да се реагира съдебно и да се достигне до заслужена положителна развръзка. В Русия (и Китай) никога! Ама действително никога, ако „партията“ МИ противостои като обвинител!
  И за да се завърна в обективната реалност питам всички тук, колко МНОГО сме, за да можем най-после да се противопоставим? И още, кога най-после?

 11. Boris,

  “противопоставянето” е процес – като оздравяването, но при неблагоприятни условия се превръща в “хронична болест” – балотажа на волесидеров 2006г с/у агентгоце, 3-те мандата на сикаджията , за да не се върне бкп на власт, изборите на славчу, ПП, възраждане, 2-та мандата на льотчика – макар и с фалшиви герои доказват, че българите се противопоставят – след 1944 пропагандата става все по-добра и затова успяха да си запазят властта – фалшивите герои са медийни образи , които пропагандата помпа + “четенето на бюлетините” прави избирането им поредната болестна криза , много от тези, които гласуват за възраждане се противопоставят – тези, които преминават на борисовия бряг- търсят промяна … при завладени национални медии , процесът на противопоставяне се подържа от отстояващи редови гласоподаватели , от журналисти, политици … хора, които не се отказват , въпреки всичко – а процесът никога няма да затихне , защото самата завладяна държава го “подгрява” – но вече трябва тласък, за да се излезе от този коловоз – шокова терапия – противопоставянето на украинците го доказва – но българите нямат точната картината нито за миналото , нито за случващото се и в Украина и у нас ….
  – а ние сме го правили “противопоставянето” – и по мирен път и с война … и сме постигали

 12. Качете се на един (нискотарифен) самолет до Айндховен, градът на Филипс, разходете се. Качете се на влак, на рейс, пътувайте из селата на Нидерландия (да, така се казва тази държава, запомнете го най-накрая), покарайте колело по градските и междуградските велоалеи, купете си хляб, плодове, вино, сирене…
  Покарайте кола по пътищата. Приличат на току що направени. Разходете се из бизнес зоните, влезте в магазините, идете в някоя община, в някоя болница, училище, детска градина…
  Внимателно гледайте бабите и дадовците!!! 80-90 годишни прави и усмихнати, на колелета…
  Ниделандия е пример за общност, пример за това, как само с едната воля хората са направили от нищо – нещо. От дъното на морето… до това, което изглежда като шоуруум, сякаш всичко е направено, за да шашне посетителите.
  Бегето няма допирни точки с Нидерландия. Все едно са на различни планети. Далечни планети, в различни галактики.

  И населени от различни биологични видове.

  А за Австрия – десетки пъти сам бил там. През всички сезони. ВИНАГИ съм си мечтал, че някой ден ще живея в Австрия, в някое забутано алпийско село, което задължително изглежда като в приказка.
  Между другото така изглежда и Словения, а донякъде и Хърватска.

  Не е въпросът дали да ни приемат в Шенген, въпросът е как изобщо да ни приемат като хора. Та ние сме в съвсем друга еволюционна верига… Ние сме всичко онова, което ги отвращава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.