Руската хибридна война стана ( най-после) тема за международна конференция в София

 

 

 

 

 

Международна конференция под мотото “Войната се води не само по бойните полета” събра днес в София президента Росен Плевнелиев с експерти, дипломати, политици и журналисти. Форумът беше определен от организаторите като най-големият по темата в България за годината.

 

Виждам в оскъдните репортажи от събитието, че Плевнелиев е цитиран да отъждествява Путин с Хитлер. За мен беше не по-малко впечатляващо, че той приключи встъпителното си слово със “Слава на Украйна”. В бързината пропуснах да го поздравя за това възклицание, което ценя като лакмус за истинското отношение към руската агресия и значението на украинския отпор – макар той да избра да се спре до мен ( и да се пошегува по темата за “руските вълци”, насъсквани срещу мен) на излизане от залата.

Не искам да звуча заядливо ( защото Плевнелиев бива отъждествяван с Борисов, уви), но да сте чували някога руският орденоносец от Банкя да заявява нещо подобно в качеството си на “най-големия” евроатлантик у нас, за каквто го определят днес ласкателите му?

 

Малко са новините за читателите с постоянен интерес към руската хибридна война, които могат да бъдат откроени от тази среща. Но все пак прозвуча интересно казаното от Плевнелиев нещо, което или съм пропуснал да заявява или просто той го съобщава за пръв път.

 

“ През 2015 г. полковник от ГРУ идва в България и открива 115 сайта”, даде той пример за руската хибридна инвазия в страната ни, която допуска тук да се разпореждат руските емисари като у дома си. И това е само един случай, каквито вероятно има много.

 

Бях поканен и направих кратко изказване, което не е за перазказване. Всеки може да се запознае много по-подробно с позицията ми от този блог и от книгите, в които коментирах руската хибридна война още от времето, когато тя не присъстваше като термин в публичното говорене у нас ( какво остава да е била тема за международни конференции у нас).

 

Позволих си само да препоръчам на съответните служби у нас да се борят не толкова с изтичане на военни тайни към Русия, която е отлично запозната със съветската действителност в армията ни, колкото с целевото пазаруване от Москва на политици, медии и цели партии в България.

 

Репликата ми от микрофона предизвика интереса на някои от  участниците, с които поговорих доста по-дълго след това.

Украинският политически анализатор Микола Давидюк отговори на въпрос защо руската пропаганда е толкова мощна: 2 милиарда e годишният бюджет само на тв. “ Russia today”. И си помислих за приноса в пълненето на руската хазна от страна на България, която от десетилетия налива милиарди в нея благодарение на неравностойното си положение в двустранната търговия и руския монопол в снабдяването ни с енергийни източници. Давидюк цитира изказването на германския канцлер Шолц, че медиите също са критична инфраструктура. Русия я атакува целенасочено в Европа,  както бомбардира гражданската инфраструктура на Украйна.

 

Илюстративно в този смисъл прозвуча изказването на декана на Факултета по сигурност в Скопие Никола Дуйовски. От началото на октомври до днес са отправени 368 бомбени заплахи срещу училища в Северна Македония, която е най-уязвимата от гледна на сигурността страна в региона, каза той. Целта на руската хибридна война е да създаде обстановка на страх и несигурност. Макар Русия да е много далеч от това да бъде сред главните търговски партньори на републиката (не е дори в десетката по този показател), нейното влияние се поддържа от руската хибридна война и никак не е малко: 50 на 50.

 

Бях си приготвил два цитата какво е казал Левски за руското “освобождение” на България, но успях да ги покажа на екрана на преносимия компютър само на някои от участниците. Цитатите са известни на желаещите у нас да знаят ( не съвсем без моето усилие да ги популяризирам в статиите и книгите си). Но нека ги припомня тук като подходящ край на цитатите от днешната конференция.

 

Васил Иванов Кунчев-Левски

“Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…” ( Фототипно издание на „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11 „Трябват пари”, стр. 97)

“ С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то ( 1869 г.), единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде – отдето е дошъл. Когато стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорени от парене и знаем как да духаме”.

23 мнения за “Руската хибридна война стана ( най-после) тема за международна конференция в София”

 1. Подсетихте ме нещо, което бях забравил. Русия е правоприемник на СССР. И някъде преди 2000 г. България опрощаваше някакви заеми на Русия към нас. Даже май не само веднъж. Нямам никакъв спомен, от какъв порядък бяха сумите. И до ден дешен руснаците ни скубят здравата и това се крие, доколкото е възможно, рядко се появява информация. Но за сметка на това сме вражеска държава за Русия. Да скубеш здравата врага си – какво по-сладко от това. Та се сетих и още нещо. СССР беше “Империя на злото”. Хубави времена бяха, ама вече отминаха. Днес руснаците само могат да си мечтаят за тези години. Защото Русия днес е “Зомби Апокалипсис”, те успяха да надградят себе си. Без преувеличение.

 2. Писмо на Левски до Ф. Тотю от 1871г:

  “Това така доказвам на на­шите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то (1869 г.), единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на бълга­рите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.”

  Много, много работа имаме за вършене, защото от 1944 година руската пропаганда е свършила много работа за подмяната на историята.

 3. Още от това писмо:

  “То не ни е засега работата да говорим, а искам да до­кажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да при­несат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва (нека тегли) България чак до един век още.”

 4. След като Латвия отне лиценза на канала на дъждовните червеи, се поинтересувах за тая журнашлюха екатерина котрикадзе, която се пише опозиционер на путин, а действа в негова полза, и попаднах на това интервю – разпит с кмета на Рига М. Стакис. Вижте достойното поведение на един кмет – истински патриот, който спокойно и аргументирано отговаря на въпросите на тази псевдоопозиционерка на путин! Още от деня на това интервю (преди три месеца), е станало ясно що за птички са тези журналя от “дождь” и че отнемането на лиценза им е трябвало да стане факт веднага след това интервю!

 5. Извинете за отклонението , но давам връзка за “вселенските” милЮЮЮционерски “успехи” на герберастките вождове “хаджи” бокоТИКВАТА и неговият физкултурникь цецо:

  https://www.mediapool.bg/prokuraturata-i-mvr-sa-osadeni-da-platyat-nad-40-mln-lv-na-lev-ins-zaradi-provalenata-aktsiya-oktopod-news342720.html

  Както се казва : Аффферим, машшшалах, ашшшкулсун!
  Това е една от първите големи ЛЪЖИ за “професионалните успехи” на Винету и цвъкиУМНОТО, което доказва че са тотално некадърни лъжливи ЛЪЖЦИ , винаги !
  Дори не могат да достигнат нивото на един Трактор , въпреки че бокоТИКВАТА е бил и съдружник с него в мутренските му години, които си продължават и досега, нали!

  И няма как да очакваме някакви резултати и срещу путлеристката пропаГАДна война , след такива ТЪПири във властта, през последните 12 години!

 6. П.П. Допълвам и за позорното решение на Австрия да даде индулгенции на нашите рублоядски бандити във властта, като не позволи на руМЪНИя да влезе в Шенген, сега!
  Пак се прояви непоследователната политика на ЕС към НРБ, която не покрива дори критериите за влизане в ЕС, 16 години след приемането ни по милост ! Сега и руМЪНИя ще трябва да търпи последиците от бандитската власт в задунайската губерния!

 7. До Димитър Рачев

  Тогава руснаците се пазариха и от около 300 млн долара след няколко години по мои спомени платиха около 30.

 8. Прекрасно е, че има такъв разговор в Задунайския Милиционеристан и в него участва смело плювню бялото мишле, който, като президент, също много говори, но не стори почти нищо ни против хибридната война, ни против горещите войни на руZия, ни за разкриване убийците на родния му син Филип. Защото Дякона казва и пише, “Дела трябват, байновци…”, и подкрепя това с всеки ден от живота си (като вас, Стопанино).

  Щото 5-та колона на под.логите не спи, а ДЕЙСТВА – готви митинг в подкрепа на руZия, под мото “Ние не сме неутрални, ние сме за руZия” и други простотии. А фандъковна се ослушва като прасе в руZко блато, вместо да забрани този де факто опит за държавен преврат. Повече на сайта на ДБ – https://demokrati.bg/

  Респект!

 9. БЪЛГАРСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА

  След неприемането ни в Шенген
  ни облъчват с вохеншау!

  Виновни са вътрешните проблеми на Австрия и Холандия.
  А не вътрешните проблеми на България.
  С престъпниците Гешев и Борисов.
  И с шайката ОПГ ГЕРБ!

  Знаете ли…
  какво е вохеншау?

  Вохеншау е нацистки кинопреглед.
  Със своята автентичност е имал голямо въздействие върху зрителите преди филма.

  Руснаците са възприели пропагандния кинопреглед, но не автентичен, а като пърформънс.
  Така например, издигането на знамето над Райхстага е било заснемано няколко пъти.
  Единият дубъл е бил заради това,
  че ръката на Егоров държащ знамето е била цялата с над 20 трофейни дамски часовника на изнасилени и убити германки.

  Кинопрегледите в концлагера НРБ бяха режисиран театър!
  Социалистическият Вохеншау
  раждаше много вицове за Тато Живков от Правец.

  Тодор Живков на Корнелия Нинова,
  завеща
  носталгията на старците
  по социалистическата им младост!

  Тодор Живков определи,
  за свой наследник на комунистическата мафия
  Бойко Борисов!

  Днес за България,
  Борисов е смъртоносно канцерогенен!
  С 600 000 метастази,
  гласуващи за шайката му ГЕРБ!

  Промотирането по медиите на престъпниците Борисов и Гешев
  е днешното вохеншау!
  Облъчването с вохеншау е живото застрашаващо!

 10. Не му вярвам на плевнелиев! Имаше прекалено много възможности да прояви истински евроатлантизъм, а не само на думи. Той говореше на нашите европейски партньори това, което те искаха да чуят, докато геройкото си правеше каквото си иска. Много са случаите, в които се направи на разсеян. Така, че той също е съучастник да бъде докарана страната ни до сегашното дередже.
  Пример: г-н Инджев в блога си 2014г. призова тотавашният президент плевнелиев да не замине в Сочи, защото ще бъде използван от путлер за пропагандни цели, което и се случи със снимката с ръкостискането им. Меркел също беше там, но се срещна само с германските спортисти.

  Към Димитър Рачев:
  Спомням си, че в края на 1989г. според изчисленията в банката на СИВ България имаше да получава от ссср около 500 000 000$. Унгарците светкавично успяха да си получат почти същата сума от ссср, но ние се замотахме и след края на управлението на ж.виденов сумата беше се смалила на 150 000 000$.
  По времето на ОДС България си искаше парите , но русия се ослушваше. Когато дойде сакскобурга се проведоха нови разговори с руснаците и сумата стана някъде около 30 000 000$ и мисля,че ги платиха.

 11. Не е по темата: Поредна размяна тип кон за кокошка. Американската баскетболистка, в чийто багаж бяха открити някакви ампули с канабис на летището в Шереметиево е била заменена срещу оръжейния търговец – контрабандист виктор бут и то точно в момент, когато на путин му трябва оръжие! Онзи знае откъде да му го достави! Преди не много време беше нааправена подобна неравностойна замяна като срещу един военен пилот на русия беше разменен един американец, набеден, че се е сбил с руската полиция!

 12. Няма Шенген за Ганьо! Няма и да има!
  Корумпираните политици не са в затвора, а в парламента. По волята на суверена
  https://clubz.bg/130468

 13. когато посещаваме България, всеки от нас трябва да хване по един руснак и да го обезсили така, че той да не може повече да шляпа по клавиатурата

 14. Пак ще припомня политическата реч на българския президент Плевнелиев пред Европейския парламент 2016 – първия европейски лидер, който каза,че “царят е гол” –
  ще цитирам и коментара на Иван Бедров седмица след това “Защо се правят, че не са чули речта на Плевнелиев” (dw,10.06.2016) :
  Думите на Росен Плевнелиев, че Крим е Украйна и че Русия се опитва да дестабилизира ЕС, ядосаха прокремълските кръгове в България. Но истинската причина за пълното политическо и медийно затъмнение след тази реч е друга.За голяма част от българската публика тази реч просто не се е състояла. Информациите за нея бяха оскъдни, а коментарите – твърде малко, предимно в блогове и социални мрежи. Националните телевизии споменаха в края на емисиите си, че Плевнелиев е говорил нещо в Страсбург… А имаше какво да се чуе… и целият Европейски парламент се изправи на крака и аплодира – речта, за която не бива да се говори ТУК

 15. И аз не вярвам на Плевнелиев.
  Русия има много агенти за влияние.

 16. Не само нашите възрожденци-революционери, но и съвременници като Плевнелиев, Ненчев и други инакомислещи /по отношение на евразийската псевдодържава/, попаднали в “българската политика” са “свой сред чужди и чужд сред свои”. А всеки, който не мисли като нас, е против нас. Такива хибридките ги изплюват като стой та гледай. Това е още по-лесно, защото в социалните мрежи масовката е органично-тъпа. Там глупостите ги лапат като гладни шарани. Примерно във Фейсбук всеки ден ми предлагат членуването в Групата “Подкрепете Путин” и то на база “посетените от мен страници”. Модераторите може и да знаят какво чета, но явно по-голяма лъжа не са в състояние да измислят. Путин ме интересува по отношение причината за кончината, погребението и култа към личността му.

 17. ПАМЕТ БЪЛГАРСКА: Адриана Будевска

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

  На днешния 9-ти декември, 1955г. умира Адриана Кънчева Будевска.
  Българска актриса.
  Един от основоположниците на професионалния театър в България.
  Една от най-големите български изпълнителки на роли.

  И нито дума за нея!
  Обаче помпозно се чества кончината на комунистическото отроче
  Стефан Данаилов!

  Цял живот дундуркане на комунистическото отроче
  Стефан Данаилов

  Баща му Ламби Василев Данаилов е роден е на 12 февруари 1905 г. в с. Райково (днес квартал на Смолян).
  През 1931 г. е осъден за комунистическа пропаганда.
  През 1944-1945 г. е политически офицер ЗКПЧ във Втора българска армия.
  От 1944 до 1947 г. е заместник-началник на Политическото управление на Министерството на народната отбрана.
  Почива в София на 13 май 1976 г.

  И като артист, и като общественик,
  синът на ЗКПЧ но МНО,
  е дундуркан от Партията майка.

  Стефан Данаилов е министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 16 август 2005 г. до 27 юли 2009 г.
  Стефан Данаилов е народен представител от БСП в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

  “Ние сме на всеки километър.
  И така до края на света”

 18. Изпитвам чувство на задоволство, че тук в този сайт имам прекрасните възможности както чрез авторски задълбочен анализ, така и чрез информация, да мога да се докосна до събития които иначе бих пропуснал.
  Не е за подценяване и факта, че информацията която би трябвало да бъде приоритет и дори задължение на държавността, често в България се премълчава. Това в момента предполагам се дължи на причини и зависимости, които показват неадекватността, неспособността и особено на подвластността на съответните висши функционери от властта, които несъмнено са поставени от Москва. Дали сме все още една завладяна държава от живковското време?

  Благодаря на よ за приносът относно речта на президента Плевнелиев, която по мое мнение не е била показана на обществото.
  Според мен, дори и (Плевнелиев) да е имал трески за дялане с тази си реч той показа, че има читави българи (в негово лице), които без просташки прегръдки и целувки, както и с едно обръщение на чужд език (в случаят прекрасен английски) са в състояние да ни представят в положителна светлина. Доказателството за това беше реакцията на възхищение на всички слушатели в ЕС-парламента.
  Трогателна е неуморимостта на господин Инджев с такъв акрибизъм ежедневно да участва в политическото просвещение, която го поставя в първите редици на светилата със собствено излъчване. Явно има и други на които аз също бих изказал благодарност и би трябвало да спомена, дори и ако съществува опасност да пропусна някого. Но госпожа Кулезич, господата Дремджиев, Горан Благоев, Фактор с прекрасният им сътрудник Пламен Асенов и няколко други, които за съжаление в момента не ми идват на ум (но ги има!).
  И въпреки всичко, всички Те са твърде малко, след като започвам да се питам дали нацията ни е обречена на залез поради репресии и заплахи, които за една страна членка на ЕС би трябвало да е немислимо…

 19. Радой Ралин пише по темата с ненадминатото си писмо до Ванка с танка”…
  Ето го:

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…
  Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.
  После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!
  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.
  После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!
  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…
  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.

  С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

 20. Не е по темата, извинявайте.

  Явор Божанков със силна реч в Парламента подкрепя предоставянето на оръжия за Украйна: https://youtu.be/VWEFSgIxz_A

  Съответно e изключен от парламентарната група на БСП.

  Следя изявите му след като г-н Инджев сподели за присъствието му на митинг в подкрепа на Украйна (ако не се лъжа) и се радвам, че има такива млади хора, макар и да не споделям левите идеи.

 21. Към Радо:

  Това казвам и аз: не толкова идеологически, колко по оста Изток-Запад сме разделени. Божанков е живо доказателство за това. Апропо, той също е зверски мразен от мутрите на Копейкин, които иначе ходеше по митингите на БСП.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.