Черната овца в червените редици уцели с рогата партията в рашистката десетка с реч на годината

Краят на годината е близо и вече се правят класации за събития и личности, откроили се през 2022-ра.

През всичките години съм в “бойни отношения” с антиподите ми от БСП. Мнозина от тях са били и преки мои душмани – например при уволняването ми от поста Главен директор на БТА през лятото на 1993-та. Не съм си представял, че ще напише следното:

Реч на годината произнесе депутатът от БСП Явор Божанков.

Съдържанието на речта му е основната причина за това мое съждение, но и формата му беше на ниво. Успя с малко, но ярки изречения, да формулира основната причина, поради която България трябва да подкрепя Украйна срещу агресора Русия. Както сам каза, направи го с пълното съзнание за последиците.

И те не закъсняха. Мълниеносно го изключиха от парламентарната група на БСП. С това драматизмът на постъпката му стана още по-контрастен.

През годините на прехода е имало случаи червени депутати да порозовеят, но никога не са стигали до цялостно противопоставяне на партийната линия по ключов въпрос. А по-ключова тема от раболепното отношение на БСП към рашизма няма. Точно по този ленинско-путлеристки мазол ги настъпи Божанков. Разби и мита за търпимостта към инакомислещите в партията, който развяват другарите и другарките поради факта, че техни съпартийци остават в редиците на социалистите дори и след изречени несъгласия с ръководството.

Видя се, че БСП може да преглъща всякакво “дисидентство”, но не и посегателство към най-важното за нея: подчинеността на целите на Кремъл. Никой от бившите лица от високите етажи на партията не си го е позволявал- нито Александър Томов, нито Татяна Дончева, нито Георги Кадиев. Да не говорим за Георги Първанов, Румен Петков, Валери Жаблянов и прочее техни другари, за които “Позитано”20 се оказа тясна килия за любовта им към матушката. 

Явор Божанков създаде прецедент с принципното оспорване на традиционния рашизъм на партията. Направи го без заобикалки, право в десетката. Каквото и да се случи по-нататък с кариерата му, това ще се запомни. 

НА СНИМКАТА (  Фейсбук) : Явор Божанков си татуира черна овца на ръката.

 

 

 

 

П.С. Давам си сметка, че добрите думи за Божанков от толкова мразен в БСП автор, като моя милост, ще бъдат използвани безмилостно срещу него. Но той доказа храбростта си. Няма нужда от моето окуражаване.

И още нещо “любопитно”: “агенция” ПИК е използвала днес стоп кадъра, който публикувах в моя блог като илюстрация за парламентарната бесепарска фрустрация по време на речта на Явор Божанков. Приpнавам си греха не винаги да споменавам източника на снимките, които публикувам ( най-вече поради това, че са от неизвестен автор). Може да не съм много известен и аз, но за една “агенция” е позорно да “взаимства” по този начин труда на един блогър, който разполага само със своя капацитет.

9 мнения за “Черната овца в червените редици уцели с рогата партията в рашистката десетка с реч на годината”

 1. – Пентагонът за атаките на Украйна на далечни разстояния срещу цели в русия: Ние не казваме на Киев „Не удряйте руснаците“. Ние не можем да им кажем какво да правят. Как ще използват оръжията си зависи от тях…
  https://www.thetimes.co.uk/article/ukraine-drone-warfare-russia-732jsshpx
  – копейки-те протестират “Zа “мир” (П)ред реZиденството
  … колко ситуацията е “заредена с невъзможност да се работи”

 2. От доста време Божанков ми е симпатичен.
  Той е един от малкото в Парламента,
  който не е безгласно бутонче за гласуване,
  а депутат със съвест!

  Божанков непрекъснато доказваше, че
  партийната книжка и членският внос
  не са пречка,
  за да бъдеш човек!

 3. кУрвела ниновНаЯ , ако иска мир да отиде да протестира пред родната си пасолка мУтрофановНа , и пред родният си вождь Путлерь в мАсква, защото те започнаха войната!
  Освен това кУрвела лично участва във войната , чрез личното си облагодетелстване от Лукойл-Бургас, чрез мъжа й , който е “усвоил” десетки милиони от путлеристката рафинерия, която извършва безконтролна контрабанда и нарушение на петролното ембарго срещу войната на сводника й Путлер в Украйна. И за всичко това е виновна и отговорна кУрвела и болшевишката й терористична путлеристка шайка БКПь, а преди това и от личния й корупционен ментор Р. Офч.!
  И да напомням на кУрвела, че все пак Божанков не член на нейната терористична болшевишка шайка БКПь, а Божанков е привлечен в “гражданската ” квота на БКП, по личен неин избор! Така че кУрвела няма партийна власть над него, а тъкмо тя иска да го използва за личните си “партийни” цели!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу кУрвела ниновНаЯ, иди на Хуйло си!

 4. “Черната овца” се превърна в бяла лястовичка и излетя от рубладжийското (москалско) блато! Очакваше се! 🙂
  Но този път да внимава КЪДЕ точно ще кацне!

 5. Нещата станах ясни… НАЙ-ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ… е тази, която командва Масква… след поредните шамари за Шенген, руските издевателства в Украина, инфлацията, абе изобщо другарете не знаят къде се намират….

 6. Гледайки снимката на депутатите от БСП по време на речта на Божанков разбрах от къде е дошъл изразът” припикано мушкато” !

 7. От времето след Димитър Благоев в България бе инсталирано адовото изчадие – едно от пипалата на световното Зло – партията на комунистите, държана на къса каишка от мАсква. Всяка една дори лява партия, каквато е била БЗНС, Социалдемократите и т.н., беше обект на терор и репресии от страна на комунистическия режим.
  В България отдавна има мегдан за силна дясна и за съответно лява партия – и двете европейски и модерни, по модел, съпътстващ развитието на обществото в цивилизования свят.
  До ден днешен БСП дори не желае да бъде нормална европейска левица – тя е антиевропейска, антизападна партия – в нея кълновете на европейско, респективно пробългарско мислене се тъпчат старателно според путиновата парадигма, защото путин не позволява у нас да има европейски тип обществена структура, ако се съди по партиите, които го подкрепят (всъщност които държи като свои хранени помияри).
  Проблемът е путинска расссия

 8. БСП през последните години повтаряше като папагал колко е демократична и толерантна към различните мнения. Да се надяваме, че след актуалната демонстрация на обратното, поне тези лицемерни излияния ще секнат. кУрнэла докато не спихне БСП на трима члена (тя, гэорги свинский и свинеподобний шашкa сымaв), няма да миряса. Хубаво е да се види, че сред българските политици има тук-там и по някоя ЛИЧНОСТ като Божанков. Ако в НС седяха 240 личности България щeше да е друга.

  ПОБЕДА ЗА УКРАИНА! 💛💙

 9. БСП / и не само тя/ е мини образ на русия. Управление от хора здраво свързани с ДС и електорат подобен на руския. Основният въпрос тук е, защо хора като Божанков са в БСП? Защо Божанков се бори за русофилския електорат /по негови думи/, а не за БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ? Дали го прави от неграмотност, или го прави от кланова или материална зависимост? Но каквото и да е то, хората, които са в бсп си остават и не могат да бъдат други, освен защитници на руските интереси в страната на БЪЛГАРИТЕ, Те по никакъв начин не могат да защитават БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, ако са в нея.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.