И Румен Радев ни лук ял, ни Лукойл мирисал

 

 

 

 

Кратките съобщения за състоялия се телефонен разговор между президента Румен Радев и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън предизвикват размисъл. Поне заради една (пред)история, която хора с дълга памет помнят. Ще конкретизирам по-долу.

Блинкън написа едва две изречения в Туйтър, но от тях става ясно заклеймяването на Русия като агресор, необходимостта България да постигне върховенство на закона и енергийна независимост ( от Русия, както всички знаем). Кратко, ясно и разминаващо се от акцентите в политическите заявки на Радев особено в частта за руския петрол и Лукойл .

 Secretary Antony Blinken

@SecBlinken

United States government official

Today I spoke with Bulgarian 

@PresidentOfBG

 Rumen Radev. We discussed our unwavering support for Ukraine against Russia’s aggression and the important steps Bulgaria must take to advance rule of law and regional energy security.

Коментатори у нас отбелязаха разминаването между лаконичното съобщение на американската страна, липсващата в българския вариант част относно обсъдената от двамата събеседници правна реформа в България, както и игнорираната от американците тема, свързана с Лукойл, върху която пък акцентира българското президентско информиране за медиите.

За разлика от случая с 11 юни 2021 г., когато БТА посочва инициативата на Блинкен за телефонен разговор с Радев, този път тази подборност е спестена и от двете страни.

Става само ясно, че поводът сега е бил  парламентарната ратификация на решението за изпращане на военна помощ от България за Украйна – нещо, на което Радев, БСП и съмишлениците им по темата от бандата на Копейкин категорично, дълго и солидарно отхвърляха.

Какво излиза?

България решава най-сетне, след упоритите обструкции на споменатите по-горе наши “миротворци” от триадата БСП-Радев-Копейкин, да изпрати официално ( и по-скоро символично като количество и стойност) оръжие за Украйна ( за което е логично да бъде поздравена от Вашингтон чрез въпросния контакт по американска инициатива). Това става основание за телефонен разговор между Радев и Блинкен. В неговите рамки Радев се възползва от ситуацията да лобира за Лукойл и дори да пледира за възстановяване на старата идея ( на нов глас в нов контекст) за възстановяване на проекта Бургас-Александруполис. 

Това ли интересува втория по важност в американската държавна йерархия политик в най-могъщата държава, как мислите? 

Моето скромно мнение е, че става дума за могъществото на най-голямата и определяща за българската политика от много години руска компания, неофициален стопанин на България. Руска е макар и да има американски акционери. 

Последното ни беше натъртено от посланика на САЩ Джеймс Уорлик при смайващото му лобиране за същата тази компания на 26 август 2011 година, когато той се появи сензационно на територията на руския анклав в Росенец. Застана до генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев пред камерите. Стъпка смелата стъпка  на шефа на Агенция митници Ваньо Танов да блокира дейността на рафинерията заради отказа й да се отчита на българската държава. Танов беше отнел лиценза на рафинерията.

Посланикът даде висока оценка за работата на бургаската рафинерия, която е контролирана от руски мениджмънт и чийто лиценз бе отнет със заповед на Агенция “Митници” поради липса на изискваните измервателни уреди. След като разгледа комбината в петък сутринта, Уорлик няколко пъти посочи, че компанията е сред най-уважаваните както в България, така и по света…

“Лукойл” се грижи за това, за да може да гарантира да е надежден доставчик на гориво не само за задоволяване на нуждите на българския пазар, но и извън рамките на България. За мен днес беше изключителна възможност да мога да се запозная пряко с дейностите и работата на “Лукойл”, каза Уорлик и допълни, че сега е научил, че предприятието е най-големият частен работодател и плаща високи данъци, които допринасят за икономиката на страната”, каза посланикът, цитиран от Медиапул.

И още  от същото:

На въпрос каква точно е целта на това посещение, посланикът отговори, че желае да се запознае на място с начина, по който работи една мултинационална компания, която оперира и работи и в САЩ”.

Нямам нищо лично срещу Уорлик. От разговорите си с него знам, че той знае всичко за българската политика. Нещо повече, дойде на представянето на “Ядреналин” в градинката пред Кристал в София. Беше личен жест от значение за “маргинали”, като  мен и съавтора ми, покойния Георги Котев. 

Малко развитие на историята с факти. Коментарът оставям на желаещите да си правят изводи.

На 14 септември 2012 г. след две години и половина в София като посланик, Джеймс Уорлик се прибира в Съединените щати, за да започне работата си по новата си мисия свързана с Афганистан и Пакистан. По същото време дипломатическия пост напусна и съпругата му Мери Уорлик, която бе посланик в Сърбия. Всъщност Уорлик напуска Държавния департамент, за да се приземи по-късно в…Русия. В адвокатска кантора, обслужваща режима на Путин.

Бившият посланик на САЩ у нас Уорлик започва работа в руска фирма 

22 ноември 2016

 Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент, за да започне работа в руска фирма. Това съобщи дипломатът в профила си в Туитър.

“Уорлик е съпредседател на т.нар. Минска група в посредническите преговори между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах, но ще подаде оставка на 31 декември.

От следващата година той вече ще работи за една от най-големите руски юридически кантори – “Егоров, Пугинский, Афанасиев и партньори”.

Той ще отговаря за работата с американските и международните клиенти, развитието на стратегическите отношения и по въпросите на законодателството и държавната политика.

Джеймс Уорлик ще работи за руската фирма след повече от 30 години служба в Държавния департамент на САЩ. В България посланическият му мандат бе от началото на 2010 г. до 2012 г.

Преди да дойде у нас Уорлик е бил генерален консул на САЩ в Москва.

През 1993 г. Дмитрий Афанасиев, който преди това е работил няколко години в САЩ, се присъединява към Николай Егоров и Борис Пугински. Егоров е бил състудент на Владимир Путин в юридическия факултет на Ленинградския университет. Той оглавява офиса в Петербург, Пугински в Москва, Афанасиев открива филиал във Филаделфия, съобщава Уикипедия.

Кантората се развива интензивно. Към 2006 г. в нея работят близо 100 души с годишна печалба 24 милиона долара, отбелязва “24 часа”.

Фирмата има офиси и във Вашингтон, Киев, Лондон. В класациите за Европа традиционно се нарежда сред първите юридически кантори по брой на служителите и по размера на печалбата”.

На 29 февруари 2016 г. Ваньо Танов почина внезапно от разрив на сърцето на 57 годишна възраст.

 

5 мнения за “И Румен Радев ни лук ял, ни Лукойл мирисал”

 1. Радев прекалява с усилията си да преориентира България към Русия и е логично да последва предупреждение (засега вербално, дколкото е известно) от САЩ. Аз си гo тълкувам така – Г-н “американски възпитаник”, България е член на НАТО и затова бързо обръщай носа си на Запад.

 2. дрон-камикадзето от ДРОНЬдуковь2 просто изпълнява запаметената програма от своите сводници водещият афицерь решетников и лукойлската си партийна секретарка кУрвела ниновНаЯ, която има тежки милионни корупционни зависимости , чрез синекурната службичка на мъжа й в Лукойл-Бургас.
  Тоя изключително проZZт(титуиращ)ь фатмак даже не може да обясни, защо е нужен тоя скъп петролопровод, за сравнително късо разстояние, с не особено голям капацитет до Бургас????
  Същото разстояние през Босфора се преминава от петролните танкери за часове!
  А при петролопровод има и такси за обслужване в терминал в Александуполис, и милиарди за строежа на тръбата и помпени станции, и за ежедневните разходи за поддръжката му, и за персонал!
  Оставяме настрана и екологията!
  Това са милиарди, дори повече отколкото струва сега рафинерията в Бургас!
  Но проZZтьият реZZиЛденть лумПен гаден ,само повтаря корупционните искания на бандитите в щаба му , които са зависими повече от него, от корумпираната путлеристка задкулисна шайка , която ги монтира във властта , за да грабят заедно десетки милиарди , ежегодно, от енергийният монопол на РУБЛОвладелецът им Путлер в задунайската му губерния!
  Но ще паднат много деньги за строежа и откати за милиарди, които ще оскъпява многократно и без това най-скъпите петролни горива на Лукойл в Европа!
  Ето това иска бандитския проZZть фатмакь, иска да краде не само от газовите посредници на Газпром, иска да краде още и от посредниците с Лукойл, иска да краде още повече и от посредниците с Росатом от Козлодуй, отвсякъде иска да краде фатмакь, както е правил злоупотреби с фиктивни дейности и длъжности , докато беше във БНА, преди да се “уволни” в запаса, наужким!

  Долу примитивните проZZтьтитуиращи фатмаци на ДРОНЬдуковь2, идите на Лукойл, идите на Газпром, идите на Росатом, идите на хуйло си!
  -ВЪН!
  НЕзабавен фатмашки ИМПИЙЧМЪНТ на ЗЕЛЕНОтиквеният реZZиЛденть лумПен гаден, и неговите корумпирани фатмашки и ченгесарски калинки от ДРОНЬдуковь2 и ДРОНЬдуковь1 !!!!!

 3. Точна причина за смъртта на Ваньо Танов няма установена. Няма аутопсия, а е поставена обичайната заподозряна диагноза.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.