Защо рашистката инвазия в Украйна е обречена на провал, още факти и доказателства

САЩ наистина ще предоставят на Украйна системи Patriot за противовъздушна отбрана.

Новината на Ню Йорк таймс се очаква да бъде потвърдена в рамките на обявеното за днес посещение на президента Зеленски в САЩ, където ще държи реч пред конгресмените и сенаторите. Ще бъде приет в Белия дом от президента Байдън, който поиска от законодатели допълнителна помощ от 38 милиарда $, но Конгресът повиши сумата на 45 милиарда, с което общата финансова помощ на Вашингтон за Киев за годината се закръгля на 100 милиарда долара.

Предоставянето на системата Patriot на която и да било друга страна винаги е голям въпрос за Америка. В случая с Украйна е направо с огромно значение. Решава с на практика проблема с руското въздушно превъзходство над безкрайните украински равнини, включително и по отношение на ракетните обстрели. Отговаря на многократните искания на Киев НАТО да закрие въздушното пространство за руските агресори.   

Времето за обучение на украински екипажи от близо 100 души за една система Patriot e дълго, но далеч, далеч по-кратко от годините, които се изискват за тренировки на пилоти за американски изтребители ( нещо, което някои анализатори смятат, че не е изключено вече да се случва тайно като процес в подготовка за евентуално снабдяване на Украйна и с такива самолети). Всъщност не знаем, дали не са предприети изпреварващи мерки и във връзка с Patriot.

Patriot е отговор на въздушния тероризъм на Путлер, целящ да пречупи духа на Украйна с удари от въздуха по гражданската инфраструктура. Казано иначе, Путлер си изпроси ескалация на американската помощ за противовъздушна защита, каквато доскоро от Вашингтон отказваха. 

Отпадат явно опасенията на американците, че военните им тайни за най-важното им противовъздушно оръжие могат да попаднат в руски ръце. Това също е косвена заслуга на руската военна слабост, изпъкваща на фона на доказателствата, че на украинските военни може да се разчита да опазят противовъздушната система, както успяха да сторят същото с легендарните вече подвижни американски ракетни установки HIMARS, допринесли съществено за украинските военни успехи.

Решението за Patriot e също така жест, който оборва пропагандата, според която имало умора и се забелязвала нерешителност сред американския елит относно подкрепата за Украйна. Точно обратното: преодоляна е важна психологическа бариера в това отношение, а Киев се ползва с доверието на американските военни и политици повече от всякога. Както вече отбелязах, Путлер допринесе за това чрез наглия тормоз срещу украинското население.

Отпаднали са също, както се вижда, съмненията дали украинците могат да се справят с високите технологии на западното оръжие. Уменията, които те показват на бойното поле, получават вече измъченото признание и на руските врагове. “Готвачът на Путин” Пригожин, който се бори да докаже превъзходството на частната му армия главорези от “Вагнер” над останалите руски наемници ( за наскоро мобилизираното наскоро руско пушечно месо да не говорим), заяви, че американците могат да научат украинците да боравят със сложна техника, но украинците вече са на висотата да преподават уроци на американците по водене на бойни действия.  

На този фон звучи все по-неадекватно руският ултиматум Украйна да не бъде допускана в НАТО. Защото тя де факто (пре)изпълнява натовските стандарти и дори руската пропаганда вече я обявява за “най-добрата армия в Европа”. Тя е повече в НАТО от много армии на натовски държави, включително чрез обновяването на нейното натовско въоръжение.

Тези гласове в Москва започнаха да хвалят бойните умения на украинците с прозрачната цел да оправдаят позорните резултати на самата руска армия и да я представят като жертва на “колективния Запад”, който въоръжава и обучава украинците. Въпреки това този род признания демонстрират пробуждането на руската мечка ( далеч преди пролетта) от зимния й сън за реалността да бъде повалена във войната, която сама започна.

Пробива си път навсякъде и разбирането, че освен с украинската воля за съпротива, каквато изобщо не са очаквали в Москва, прехвалената руска военна машина се сблъсква с абсолютното превъзходство на западните технологии.

“Мощта на последните системи алгоритми за водене на война е толкова голяма сега, че е равна на ефекта от употребата на тактическо ядрено оръжие срещу противник, въоръжен само с конвенционално такова”, казва за Вашингтон пост Алекс Карп, изпълнителен директор от секретната американска цифрова компания  Palantir, която за пръв път обозначава публично съществуването си ( знак за увереност в своята неуязвимост).

Изводът е, че Русия се натъква на комбинацията от невероятния боен дух на украинците с най-съвременните технологии за разузнаване и водене на бойни действия. Това обрича Русия на поражение, заявява Карп. 

За доказателство Palantir са се съгласили да покажат на автора на статията Дейвид Игнатиус свои технологии в действие на първа линия на фронта в Украйна. Авторът е получил представа за употребата на неоткриваеми за врага датчици ( някои от които произведени в Украйна), които на практика обкръжават бойното поле и предоставят точна информация за всичко- от местонахождението на противника, до въоръжението, с което разполага. Такава революционна технология с употреба на изкуствен интелект, който съветва какво е най-ефективното противодействие във всеки един момент от променящата се ситуация на фронта, не е използвана никога преди в никоя война, пише авторът, цитирайки Карп. 

Нека ми е позволен един “неочакван край” на горната история. 

Когато започна пандемията, причинена от китайския вирус, си позволих да се обзаложа, че колективните усилия на учените в целия свят, подкрепени от гигантски държавни и частни инвестиции, ще предизвика невиждано бърз пробив в противодействието на вируса. Така и стана. Вместо да отнемат години, откритията направиха пробив за броени месеци.

Позволих си да прогнозирам също по аналогия, че комбинацията от огромна икономическа, технологична мощ и воля за противопоставяне на руската заплаха ще предопредели рано или късно нейната катастрофа. Може да изглежда по-скоро рано все още, но продължавам да смятам това за неизбежно. Дори и в преиздадената тази пролет книга “Измамата “Сан Стефано” съм се ангажирал в актуализираната част от нея на третия месец от руската агресия с такава прогноза ( която в една книга няма как да бъде коригирана и остава като декларация завинаги). 

Сега, когато войната на Путлер бушува и буксува вече не три дни, не три месеца а повече от триста дни, оптимистите в това отношение ставаме все повече. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ( свързана със снимката, която предизвик(в)а спор сред коментаторите ):

Г-н Инджев, мислех да не ви поправям за сгрешената снимка на савецкият РСЗО-Урагань, но видях , че и нашият дългогодишен коментатор The Rock е сгрешил, и затова ви казвам да оправите, накрая, грешката!
Това НЕ е чешката РСЗО за 122мм неуправляеми ракети-катюши , това е савецката 240мм РСЗО-Урагань , дори и в БНА имаше такива РСЗО, но , уж, бяха свалени от въоръжение!
Но , като се има предвид какви большевишки савецки клошари са фатмаците, като реZZиЛдентът лумПен гадевичь, и неговият фатмашко-ченгесарски щаба от пенсионирани фатмаци, няма да се учудя , ако са ги скрили в някой ръждясал прашасял склад , от 50-60 годишни РСЗО-Урагань!
Г-н Инджев, проверете, а и The Rock, също да провери!
Украинците все още ги държат на въоръжение, а и путлеристкият Вермахть също ги използва, ежедневно, за да обстрелва мирни цели в Украйна, и да извършва военни престъпления и геноцид!
Украйна и Путлер имат също и по-тежките 300мм РСЗО-Смерчь, но те не достигнаха до колониите от Варшавския договор!

П.С. А ето ги и Patriot

 

29 мнения за “Защо рашистката инвазия в Украйна е обречена на провал, още факти и доказателства”

 1. А този Карп е показал стари неща.
  В момента в армията на САЩ се използва изкуствен интелект т.нар. невронни системи за управление, които са на нивото на реакциите на човешкия мозък, дори няма нужда от командири.
  Ще ги сравня с процеси в човешкото тяло като дишането, ходенето, биенето на сърцето, които не се “управляват” умишлено от човека.
  Ще спра за да не си създам неприятности.
  Но армията на САЩ е могъща е и във нейната възможност да изхвърли Русия зад Урал за броени седмици.

 2. Карта показваща как ще бъде защитена територията на Украйна с новите системи ПВО предоставени от НАТО:
  https://t.me/uniannet/84014

 3. Вече 100 000 нови лади!
  Честито!
  Остава само Русийка да ги произведе…

 4. А днес е хубав ден за руската авиация.
  Свален руски хеликоптер Ка – 52 “Алигатор” от руската ПВО.
  Паниката в редовете на руската армия е дoста сериозна:
  https://t.me/AFUStratCom/10898

 5. The Rock,

  за украинския Бахмут – Дикий ,екс-командир на “Айдар”

 6. Обучението на украински пилоти на американски самолети доколкото знам не е тайно и се извършва вече поне от няколко месеца. Не е ясно на какви платформи тренират но се надявам на първо време Thunderbolt A-10 да полетят с косящи изстрели над украинските полета.
  За повече информация:
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/plan-to-train-ukrainian-pilots-on-u-s-jets-passed-by-house-of-representatives

 7. Нашите победоносни войски в новия Вердюн-Бахмут задавят единственото настъпление което неуспешно се мъчат да водят орките

 8. Г-н Инджев, мислех да не ви поправям за сгрешената снимка на савецкият РСЗО-Урагань, но видях , че и нашият дългогодишен коментатор The Rock е сгрешил, и затова ви казвам да оправите, накрая, грешката!
  Това НЕ е чешката РСЗО за 122мм неуправляеми ракети-катюши , това е савецката 240мм РСЗО-Урагань , дори и в БНА имаше такива РСЗО, но , уж, бяха свалени от въоръжение!
  Но , като се има предвид какви большевишки савецки клошари са фатмаците, като реZZиЛдентът лумПен гадевичь, и неговият фатмашко-ченгесарски щаба от пенсионирани фатмаци, няма да се учудя , ако са ги скрили в някой ръждясал прашасял склад , от 50-60 годишни РСЗО-Урагань!
  Г-н Инджев, проверете, а и The Rock, също да провери!
  Украинците все още ги държат на въоръжение, а и путлеристкият Вермахть също ги използва, ежедневно, за да обстрелва мирни цели в Украйна, и да извършва военни престъпления и геноцид!
  Украйна и Путлер имат също и по-тежките 300мм РСЗО-Смерчь, но те не достигнаха до колониите от Варшавския договор!

 9. Роденият в Украйна държ. секретар на САЩ, А. Блинкен на пресконференция ОФИЦИАЛНО потвърди за “пейтриътите” за над $1.85 мрд.”Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег на действие и самолети със значително по-висок таван от предоставените преди това системи за противовъздушна отбрана”, се казва в изявлението (www.state.gov). Това съвпада с посещението на през. Зеленски в САЩ.

  Блатната джамахирия е на път къмто крайцера “маЦква”, въпросът е какво ще ги правим РъБъ национал-путлерастите от всички нива и партии. Които нон-стоп ката ден продължават да се…рат путлерастки лай…на по всички медии…

  Респект!

 10. Вероятно вече има раздвижване в американското мнение относно въоръжената помощ към Украйна.
  Според мен, някаква конфузия се получи относно републиканско изказване относно противопоставянето им към „ бланко чек“ (на който стойността му не е била отбелязана). Предполагам сега това вече е обосновано и за радост, обявената стойност дори от опозиционерите е многократно увеличена.
  Радостно е и това, че начело с Америка, западът обявява, че ще се включи много по-действено в украинската помощ.
  От изказвания под сурдинка дори се обявява подкрепа на украинците от американските войски стационирани недалеч в Румъния.
  Предполагам, американците са се опасявали, че ако предоставят най-новите си разработки на държави които са руско ориентирани (България тук е добър пример), може да се получи дори при Украйна да направят подарък подобен на някогашната Атомна бомба, която начално беше американска разработка.
  Украинците показаха какъв народ са (за разлика от нас), което ще спомогне да бъдат истински оценени с което, както ще бъдат приети в НАТО така и в ЕС.
  От това следва, че пророчеството на г-н Инджев със сигурност ще се сбъдне!
  Колкото по-бърже настъпи руското поражение, толкова ще е по-добре и това ще се отрази благоприятно с отдалечаването от финансовата световна стагнация.
  В момента Германия научава и следващия си урок. Беше световната аптека и производител на лекарства, сега се тресе от този недостиг, защото поради лакомия производството им беше изнесено в Китай и Индия, където работната ръка е евтина.
  Босовете и акционерите на фармацевтичната им индустрия искаха да имат свръх големи печалби, за сметка на работниците там, което подобно спирането на газа и петрола от Русия вече докара Германия в задънена улица. Сега същото, макар привидно и причините да са други, в здравната сфера същото се получава. Това някои вероятно още не са съвсем го разбрали, но ще се случи. По всяка вероятност не е толкова лесно от раз всичко това да се оправи, но струва ми се, явно поука и в тази насока се извежда.
  Да се надяваме, че ако големите в Европа го осъзнаят и променят действията си и малките ще започнат да припкат по този път. Дано! Нали сме едно семейство!?

 11. Със сигурност руZZия губи, но трябва да сме нащрек. Няколко европейски държави образуват коридор на нестабилност, който путин вероятно ще използва ако се окаже в тристенен ъгъл, предизвиквайки нестабилност чрез паравоенни групировки. Това е линията България, Сърбия, Унгария и Австрия водеща в сърцето на ЕС. Малко вероятно е да се случи в този дълъг вариант, но дори само у нас да предизвика размирици, ще е голям успех за руZZия.

 12. Сигурен съм, че тепърва ще се павят анализи защо Путин започна тази пагубна за него вайна…
  В дългия списък, от това че е повярвал на хвалипръцковците от ФСБ колко ефективно са инвестирали отпуснатите средства за създаване на проруски настроения, през това че е повярвал на собствената си пропаганда колко велика армия има и как украинците мразят хунтата, та до това че след дълги години диктаторствуване му се е разхлопала дъската, май не на последно място трябва да се сложи и това, че изопачаването от СССР на историята им се връща като бумеранг. Да не забравяме, че завалията е учил, как СССР сам е пречупил гръбната на хитлеристката военна машина и е гонил чудовището до самата му бърлога. И щом е станало веднъж, защо да не повтори? Напълно го разбирам, че зает първо с далавери, а след това и с управление не е имал време да чете нито Суворов и Солонин, нито форумите, в които под твърдението “Можем повторить!” хората питаха “Кое? 3 милиона пленници за три месеца?”.
  Накратко, от уроците по история не е разбрал най-важното – във войната побеждава “ленд-лизингът” (или аналогичните му форми – добавям го за почитателите на Гарри Табах и сие, които и аз харесвам).
  Слана на Украйна и на нейните приятели!

 13. RICOшетниковь, проверил съм и съм дал линк към информацията.
  Това е чешката версия на Ураган.

 14. Към
  The Rock
  22.12.2022 в 10:11:

  Абсолютно сигурен съм , че жестоко си се излъгал, ПРОВЕРИ!
  Не проявявай надменност и високомерие !
  Това е 100% РСЗО-УРАГАНЬ, 220мм савецка Катюша!
  ПРОВЕРИ!
  Няма да ти давам линкове, провери си сам!

 15. RICOшетниковь, добре излъгал съм се.
  Вие сте прав!
  Весели празници!

 16. Към
  The Rock
  22.12.2022 в 16:08:
  Снимката е малко неясна, но няма как да сбъркам Урагань!
  И украинците имат , и в БНА има(ше) . Сега не съм се интересувал, дали са останали някакви бройки! Но дори и да има машинарии, едва ли ракети за тях има! Но нека фатмаците си ги държат ,а “украшение” , за играчки, за статуетки! Никога няма да ги дадат на Украйна! Такива са, за съжаление!
  Украинците ще си направят много по-боеспособни, а нашите фуражкаджии ще си останат със савецкия скрап!
  Като с МОЧИ-ТЕ, Е!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.