Украинската песен “Шчедрик” прозвуча на Коледа в концертни зали в целия свят, както и у нас

В десетки музикални зали по света на връх Рождество Христово прозвуча украинската народна песен “Шчедрик”. В САЩ това се случи във всичките 52 щата на държавата.

За радост България също се включи вчера. Популярната украинска мелодия, обработена гръмовно ( очевидна препратка на аранжимента към войната) от маестро Славил Димитров, прозвуча на коледното матине в зала “България” под неговата диригентска палка.

Изпълнителите бяха ученици от музикалното училище “Любомир Пипков” в София. Сред тях беше и дъщеря ми Нина ( на снимката с най-големия барабан!). 

 

 

 

 

 

За Нина това беше дебют на голяма(та) сцена в залата, чието построяване е започнал нейният прадядо Христо Ганев, основател и ръководител в продължение на четвърт век на кооперативното движение в България, първо по рода си на Балканите ( и едно от най-развитите в Европа).

Взаимоспомагателното “Чиновническо дружество” строи през втората половина на 30-те години на миналия век не само залата, но също хотела и ресторанта като източници на доходи за издръжката на музикалната зала. Едната почетна ложа в залата е била запазена за царското семейство, а другата – за дружеството.

Честито Рождество на всички, които поздравиха семейството ми и мен, както и на останалите, които споделят пожеланията за повече топлина, светлина и човечност, от каквато милиони украинци са лишени преднамерено от руските злодеи!

4 мнения за “Украинската песен “Шчедрик” прозвуча на Коледа в концертни зали в целия свят, както и у нас”

  1. Иво, Честито Рождество Христово на теб и всички твои роднини! Много светли дни, много вярав нашето бъдеще и за нас надежда, която да ни крепи в дните, които са пред нас!

  2. Г-н Инджев, малко уточнение: щатите в САЩ са 50. Някои се опитват да превърнат D.C. и Puerto Rico в щати също така, но това няма как да стане предвид че и двете места, но особено D.C., безизменно гласуват за и избират само демократи и (почти) никога дори и един републиканец. Ако станат щати, САЩ, на федерално ниво, ефективно ще е еднопартийна система. Без значение дали републиканците или демократите са тази една партия, резултатът е еднакво неприемлив.

  3. ха-ха още един несъстоял се дъмбис. свърши се ваш’та, айде плувайте…
    иначе честито рождество на иво и всички нормални хора тука и победа на украйна!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.