Украйна: дума на 2022-ра и на 2023-та година

Ако исках да се направя на интересен, щях да определя сутиен като дума на годината. Като в стария виц за социалдемокрацията, която подкрепя слабите, притиска силните и обединява левите и десните. Защото именно това се случи в най-горещата точка на света ( с извинение за клишето, но го употребявам нарочно заради факта, че всички се съгласяват с него).

В слабата като военен и икономически потенциал Украйна силната Русия беше притисната с подкрепата на леви и десни правителства в демократичния свят. Факт, който обаче не е повод за шеговити аналогии, а за страховити анализи и заключения.

Чета мнението на симпатичен наш поет, изразено в “Дневник”, според когото никой не е предвидил героичната съпротива на украинците. Не мога да се съглася този път с него. Ще оставя настрана дребният сам по себе си факт, че се ангажирах с прогноза за украинска крайна победа още в деня на руската агресия от 24 февруари ( не само в блога си, но и в коментар по Нова тв, както и в преиздадената след това във връзка с руската агресия книга “Измамата “Сан Стефано”).

Препатилите от вековния руски гнет  чеченци отдавна предсказаха, че краят на Русия ще дойде, когато посегне на Украйна. Ето какво каза във видеобръщение към украинския народ на 5 май тази година по този повод Алла Дудадева, съпругата на първия президент на Република Ичкерия Джохар Дудадев:

Джохар казваше: Когато над Украйна изгрее украинското слънце, Русия ще изчезне” и ние всички чакаме този момент. Вярваме във вашата победа, защото целият свят днес ви помага, възхищава се на мъжеството на президента Зеленски и на мъжеството на украинския народ”, казва Алла Дудаева 

Дудадев, убит от руснаците с две съветски ракети въздух земя през март 1996 г.,   детайлно предвижда в книгата “Атаката на ичкерийския вълк. Очерци от историята на Украйна” какво ще се случи, ако Русия нападне Украйна:

 

 

 

 

 

Най-голямата грешка е да бъдат пренебрегнати украинците, да ги сметнат за слаби. Да обидиш украинците. Никога не обиждайте украинците. Украинците никога не са така слаби, както ви се струва. Да не дава всемогъщият Аллах да бъдат изгонени украинците или да им бъде отнето нещо. Украинците винаги се връщат, те не си знаят силата и я използват непропорционално Те унищожават всичко по пътя си. Не обиждайте украинците. Иначе, когато украинците се върнат на земята, където са погребани техните предци, то живущите на тази земя ще завиждат на мъртвите”.

Напомням, че Дудадев става първия независим президент на Република Ичкерия и побеждава Русия в първата чеченска война с нея ( 1994-1996 г.), имайки опита като генерал, командващ съветските стратегически бомбардировачи от Естония, отказал нареждането на Москва да смаже естонското движение за независимост при разпадането на СССР. Дудев е разбирал отлично кой какъв е в “съветското семейство”. Възхищението му от украинците съвсем не е породено от някакъв комплекс за малоценност от страна на представител на малък ( но извънредно горд народ, какъвто е чеченският). Дудаев е знаел защо откроява именно украинците като детонатор на руския империализъм.

Обстоятелството, че “колективният Запад” ( термин, изкован тази година в огъня на неуспешната война от Кремъл като оправдание за своя провал), към който в случая спада и България ( уви), не предвиди украинското мъжество, наистина е достоен за съжаление. Редица западни лидери си посипаха главата с пепел по този повод – особено в Германия. Канцлерът Шолц възкликна, че е трябвало по-рано да бъде чут гласът на Източна Европа, предупреждаващ какво представлява руската заплаха.

Но да оставим задочния и вече ненужен никому спор кой е познал и кой не какво ще случи с Украйна и с руската агресия срещу нея. По-важни днес са фактите и изводите, които могат да се направят от тях. 

Нека обобщя с една дума двете години 2022-ра и 2023-та: това са годините на Украйна. Откакто се помня и се занимавам с политически коментари, а това са повече от 40 години, не е имало случай две години да могат да бъда събрани като определение за най-важното за тях в една дума. 

Думата е Украйна. Там се решава бъдещето. Включително и нашето.

 

 

 

 

22 мнения за “Украйна: дума на 2022-ра и на 2023-та година”

 1. Неизбежната победа на Украина през 2023г. е Победа И за oстаналият цивилизован свят.
  И преди всичко И най-вече за България.
  Край на имитациите на евроатлантизъм-герба МУ и пРЕЗИДЕНТ Фърчилков. Маргинализиране на рубладжийската сган-бесипе на кУрнелия и Израждане на Костя Копейкин. Край на проектите на КОЙ-Учиндолеца и фена на СВО ся.
  Амин!
  Слава Украина
  На героите слава.
  Генератори за българите в Украина
  https://frognews.bg/novini/manol-peikov-prodaljava-kampaniiata-nabirane-sredstva-generatori-ukraina.html
  Светъл пример
  https://segabg.com/category-video/dovlachih-generatora-za-ukrayna-leka-poleka-bastuna

 2. Страхотно е, че И генерал Бен Ходжес който е Патън на нашето време изповядва същите принципи И артикулира аналогични мисли като Стопанинът на БЛОГА НИ.

 3. Честито Рождество Христово на всички пишещи и четящи в този блог и семействата ви!
  Здраве, благоденствие и любов на всички човеци и незабавна капитулация на агреZора!
  Победа за Украина!

 4. 🎯 “:…Думата е Украйна…:”

  Украина – основният проблем, който разделя московия и колективния запад
  – нет Украины, нет россии – затова на петър1 му се наложи да сменя табелата на западната си врата с европейското “РУСиЯ”…
  – нет украинцев, нет проблемы – но и след чудовищния Голодомор, Украина си е на запад. а сталин опитва да интегрира и Европа западно от Украина , но нещата се разсъхнаха …
  затова Хуйло си спомня уроците от 7-ми клас за петър1, но “не се опитва да промени руския народ, да го направи по-модерен … руснаците никога не са имали национална държава или гражданско общество, а империята действително е единствената форма на общност, която те познават…(https://kultura.bg/article/1006-rusiya-i-kulturata-na-porazhenieto)” – а Лавров и вчера обявява: или Украйна ще изпълни изискванията ни или руската армия ще реши проблема(tass.ru)

 5. На Фниманието на пРЕЗИДЕНТ Фърчилков, Костя Копейкин, бриг ген ся, кУрнелия Крушовенская, петьо СОПОЛА, Тав. а. симова, Петър Георгиев-волгина, вечния доцент вацев и вся остальная рубладжийска сволочь. Много мина, мъничко остана Шалтер за Оркстан.

 6. 2023 ще бъде 1991.
  Това е момента в който може да направим нещо повече от това, което направихме тогава.
  И ако тогава бяхма абсолютно начинаещи и хидрата на ДС беше в пълната си сила, днес нещата са други и няма да имаме оправдание ако се провалим отново!

 7. България: дума на 2022-ра и на 2023-та година: ИЗБОРИ!

  Наближават избори. Въпроси към ГешеФтатурата.

  До 18 години нямат право на гласуване!
  Според Националния статистически институт,
  населението на страната е 6 520 314 души, към 6 Януари 2022г.
  Броят на избирателите в избирателните списъци при предаването им на СИК е 6 620 820, за изборите на 02.10.2022.

  ПЪЛЕН АБСУРД!
  Българските гласоподаватели са повече от българските граждани!
  При това, до 18 години нямат право на гласуване!

  Сляп ли е Гешев?
  Че не вижда слона в избирателните списъци и в подправените протоколи?

  НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

  Чл. 169. (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. – ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г., изм. – ДВ, бр. 74 от 2015 г.)

  Длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия,
  което
  …по КАКЪВТО и да е НАЧИН
  преправи резултат от избори, или референдум
  се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.

  Ало ГешеФтатурата!

  Колко длъжностни лица, изготвящи избирателните списъци,
  са осъдени?

  При гласуване с хартиена бюлетина,
  Има хиляди подправени/коригирани/ протоколи на изборите!

  Колко членове на избирателни комисии са осъдени
  за преправени резултати от изборите?..

  Слава Україні! Героям слава!

 8. Да, Украйна е думата на 21-ви век. Тази страна доказа какво е това непоколебимост. Можем само да й завиждаме ние българите. Но вижте България през очите двама известни със своя независим поглед руснаци. Решили и напуснали Империята на злото след нахлуването в Украйна. Как изглеждаме ние в очите им?

 9. Ruslan Trad: От 2015 насам присъдата е потвърдена два пъти, заради което получавах заплахи от структури на режима на Асад и Хизбулла в Европа, действащи и в България. Въпреки сигналите, не се стигна до реакции от страната, за разлика от чужбина, откъдето получих предложения за подкрепа.
  Проблемът със службите е широко дискутиран, но без резултат. Основните агенции са пробити, а онези, които искат да работят, са възпирани на средно и високо ниво. Тази тема е по-широка и включва руската инфраструктура в България.
  Към всичко това няма как да не се припомнят сигналите за влияние в институции като Военна академия и други, от които са изтичали данни, а хора са предупреждавани да не говорят срещу Москва.
  Да припомним и сигналите за предаване на информация на високо ниво от България и липсата на адекватни реформи и санкции. Такива сигнали има и по времето на европредседателството. Борбата за влияние включва и случаи като този с Гебрев.
  В България не всички институции и агенции са инфилтрирани, но е на достатъчно ниво, за да няма промяна. Нещо повече, никой, който работи на нивото на Грозев, не може да се чувства напълно сигурен.
  На фона на всичко, България продължава да бъде партньор на страни като Иран и Сирия, разбира се под радара на вниманието. Документ, който получих, показва, че и в момента продължава кореспонденцията между София и Дамаск.
  Как да се приема всичко това?Хора като @christogrozev и екипи като този на @bellingcat ще срещнат съпротива и кампания срещу себе си в България, което включва игнориране и размотаване на официално ниво. @avramovok също усети това върху себе си.
  Да допълним и неловкото поведение дори от колеги журналисти, които изразяват години наред отношение срещу работата на хора като Христо Грозев и като цяло разследващи журналисти. Примерът с репортажите за границата са само един от последните случаи на отрицание и игнориране, уви
  – България е превзета държава и съвсем не е случайно, че профилите на хуйло и туземния байхуй са идентични – ТУК от 9:39минута за

 10. Да , Украйна ще е думата не само на 2022 и 2023 година но вероятно и на 21-ви век.
  Когато героичният украински народ, с подкрепата на целия цивилизован свят победят най-могъщата тирания на света и огромното бездушевно туловище се разпадне , се надявам да настъпи ” Векът на свободата и светлината ” . И за България това ще е най-големия шанс. Да направим промените за които мечтаем от десетилетия!
  Слава на героичния народ на Украйна!
  Слава и на всички Българи , които ни правят горди и днес!
  ( че много станаха тези дето носят срам , срам и пак срам )

 11. Господин Инджев: реторичен въпрос… защо това не е в учебниците и по новините ей така почти всеки ден като въпрос към разни тавариши…

  Горянското съпротивително движение или Горянството е въоръжена съпротива срещу установения в годините след Деветосептемврийския преврат комунистически режим в България, съществувала в България от 1945 до 1958 година. Участниците в това движение са наричани горяни и то е едно от първите и едно от най-продължителните съпротивителни движения срещу комунистически режим след края на Втората световна война.

 12. zhenen,
  Благодаря за споделеното видео!

  Слава на Украйна! 💙💛

 13. Опасявам се, че Украйна загуби тази война и загубата става по-тежка с всеки изминал ден. Целта на руснаците беше да задържат Украйна в “руский мир” и като гледате каква кочина остава след тях то тя е постигната.

 14. Към Явор:

  Напротив, целият свят разбра абсурда на двусмислието, което представлява “руския мир” чрез войната, която дори забранява на своите граждани да наричат така. А украинските руини, причинени от руската агресия, вече се пренесат върху руската икономика и това е началото на края на режима в Кремъл, който, за разлика от Украйна, няма съюзници, готови и способни да помогнат за спасяването на страната от разрухата.

 15. Дали българите ще се ядосат като прочетат това?
  Надявам се МНОГО да се ядосат!

  Нельзя повторить “Болгарскую ошибку” товарища Сталина!

  И сегодня ясно видна другая ошибка генералиссимуса: не было уничтожено государство Болгария. Та самая страна, существование которой основано на русской крови, пролитой в войне с Турцией.

  “……Таким образом, совершенно очевидно, что “Болгарскую ошибку” товарища Сталина пришло время исправить. Я предлагаю, как и в случае с Казахстаном, Украиной и Закавказьем, принять решение заинтересованных сторон под условным названием “Конференция по Болгарии” между Россией, Турцией и Сербией:

  а) Часть Болгарии отходит к Сербии.

  б) Черноморское побережье и коридоры до Сербии и Греции отходят к России.

  в) Остальную часть получает Турция.”

  https://www.putin-today.ru/archives/170038?fbclid=IwAR01ZajohK8b2VHBrlIW9GFrNLs07sfexSLgGH3OVabl5W45h8ONlt-R7s8

 16. Към sms:

  Планирам утре да напиша нещо в “отговор” на този пореден антибългарски пасквил на Аркадий Мамонтов, който очевидно е автора.

  Апропо, някой да е гледал днес Култура.БГ по БНТ? Казаха ми, че са споменали извънредното издание на “Измамата “Сан Стефано” сред книгите на годината.

 17. НЕ ЗА ПЕЧАТ

  “Апропо, някой да е гледал днес Култура.БГ по БНТ?” – споменаха ви, Стопанино. Но под сурдинка и много мъгляво. С буквално 2 изречения. Като всички двусмислени и подлички бози на руZкия агент на влияние 4-то поколение стаянавич

 18. @ Иво
  Да, споменаха второто издание на “Измамата “Сан Стефано” сред топ-10 от книгите, издадени през 2022 г. и изразиха “учудване”, че много читатели не знаели за съществуването й. Ами как да знаят читателите след като “Измамата Сан Стефано” е табу за българските медии ?!
  А сигурно точно във връзка с подготовката на “Конференция по Болгарии” между Россией, Турцией и Сербией” тия дни има нагли твърдения по сръбските медии, че българи нямало, защото българите били сърби, също както нямало и украинци, защото украинците били руснаци….Не случайно “братиньото” на Вучич, тъпият Борисов, многократно разреши на руски самолети да прелетят над България, натоварени с тежко руSSко и китайско оръжие, преданзначено за руSSкия “хуманитарен” център в Ниш, който е само на 30 км от София! То е ясно, че Путин натиска протежето си Вучич да започне война на Балканите, за да отвлече вниманието на Запада от войната на Русия срещу Украйна.

 19. re: “Измамата Сан Стефано” – спомена я на 2-3 място като своите топ 10 г-жа Силвия Чолева от радио “Хр. Ботев”. Бе обективна и каза, “за съжаление, много българи все още не знаят нищо за тези трагични обстоятелства и не им се позволява да ги научат”. стояновичът веднага я прекъсна и изехидничи, че тази книга била за “една много специфична аудитория”. Така бе подредил нещата, че последни да говорят (и да бъдат запомнени) милиционерката “Вал” Стоева от СУ и един търтей от НДК по фамилия Желев/Жерев или нещо подобно. Двамцата си биеха заучени пасове и ни уверяваха, че матрялът иска “нещо по-леко” – съотв. фантастика или комикси. Накрая стояновичът бащински обобщи, че българинът е прост, когато чете, чете простотии и това се виждало от начина, който гласува. Обичайно за него…

  Респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.