Годината, през която в България ( а може би не само у нас) се появи първата книга с реакция на руската агресия

ОБНОВЕНА НА 30 декември 2022 г. в 12.20 ч.

 

 

 

 

 

 

Лично за мен събитието на изминалата 2022 година в творчески аспект беше препубликуването на книгата ми “Измамата “Сан Стефано”, актуализирана с раздела, посветен на руската агресия срещу Украйна по горещите й кървави следи от 24 февруари до началото на април. 

Второто преработено издание на книгата се появи с подзаглавието “ От русификацията на България до “денацификацията на Украйна”. Това беше първата реакция на руската агресия в книга, издадена в България, а може би и не само у нас ( нямам претенции за първенство, но нямам и информация за друго).

По-важно е какво мислят (по)читателите. Например:

Измамата Сан Стефано. От русификацията на България до “денацификацията” на Украйна” е второ преработено и допълнено издание на книгата на известния журналист и блогър Иво Инджев, излязла преди близо четири години.

В това ново издание той прави паралели между политиката на Русия спрямо Турция и Балканите от времето на Кримската и Руско-Турската война, анализира ролята на Николай Игнатиев, неговата личност и отношението му към българите, като се опира на документи и факти, малко известни по обясними причини на широката маса българи, “разбива исторически и пропагандни митове”. Наред с това авторът разглежда в този контекст сегашната война на Русия срещу Украйна.

Съвсем ясно Иво Инджев посочва: “За читателите, които може да се възмутят от паралелите, препоръчвам да вникват в приликите, а не да изтъкват разликите между българския случай от 19 век и украинската трагедия днес.”

Книгата би трябвало да се прочете от възможно повече читатели, заблуждавани дълги години за истинските цели на руската външната политика. Повече ще научите от интервюто с Иво Инджев”.

публикувано на 18.04.22 в 08:55 Автор: Силвия Чолева

 

 

 

 

Ден преди края на годината журналистката от БНР Силвия Чолева наруши омертата и в БНТ. Определи тази книга като една от най-значимите за изминалата година в предаването за култура на БНТ, където дори споменаването на името ми е забранено от години. 

Какво последва?

Ще оставя коментара на коментатор в ivo.bg 

“АЭРОФЛОТ”

re: “Измамата Сан Стефано” – спомена я на 2-3 място като своите топ 10 г-жа Силвия Чолева от радио “Хр. Ботев”. Бе обективна и каза, “за съжаление, много българи все още не знаят нищо за тези трагични обстоятелства и не им се позволява да ги научат”. стояновичът веднага я прекъсна и изехидничи, че тази книга била за “една много специфична аудитория”. Така бе подредил нещата, че последни да говорят (и да бъдат запомнени) милиционерката “Вал” Стоева от СУ и един търтей от НДК по фамилия Желев/Жерев или нещо подобно. Двамцата си биеха заучени пасове и ни уверяваха, че матрялът иска “нещо по-леко” – съотв. фантастика или комикси. Накрая стояновичът бащински обобщи, че българинът е прост, когато чете, чете простотии и това се виждало от начина, който гласува. Обичайно за него…”

В името на коректността реакцията на Стоянович при споменаването на актуализираното издание на “Измамата “Сан Стефано” беше : “тя има много сериозна аудитория”. Прозвуча като комплимент. Не каза, че е прочел книгата ( потчти три години по-късно), след като при последното ми появяване в БНТ на 3 март 2019 г. на практика се присъедини към моето обругаване от поканената за целта в студиото Нина Дюлгерова с репликата си в ефир като водещ на следващо предаване ( без да мога вече да се защитя при изключен микрофон), че съм говорил нередни неща на този ден. И все пак признанието за “сериозната аудитория”, която книгата ми има, доста се различава от тогавашната му позиция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Имаше и продължение, отново дело на личната инициатива на колега. Цели три часа интервю на Даниел Ненчев. Регистрирал съм го по следния начин:

Навърши се седмица от най-дългото интервю, което някога съм давал. Цели три часа отдели водещият на”Радио София” Даниел Ненчев на разговора си с мен на 16 май.

Давам си сметка, че няма да са много желаещите да отделят 3 часа, за да изслушат и изгледат записа на живото излъчване по интернет. Но заради архива реших да предоставя тази възможност“.

 

5 мнения за “Годината, през която в България ( а може би не само у нас) се появи първата книга с реакция на руската агресия”

 1. Към よ:

  Благодаря, добавих връзка към видеото.

  Обръщам внимание, че днес обнових статията не само с този линк, но и със собствен коментар относно репликата на Стоянович, който всъщност определя “Измамата “Сан Стефано” като книга с “много сериозна аудитория”- прогрес в позицията му спрямо 2019 г.

 2. Кой и как блокира азерския газ у нас? Дела и документи – част I
  Илиян Василев
  Чиста проба саботаж – операторите на мрежите в Турция и България са потвърдили, че могат да пренасят азерски газ, но „Булгаргаз“ твърди противното

  https://clubz.bg/131348

 3. Беше голямо удоволствие за мен (не помня в кое предаване) гледах лицето? дюлгерова как бълва змии и гущери, коментирайки книгата… Щеше (ха дано!) направо удар да получи!

 4. И тази година България не успя да скъса с руското влияние
  Даниел Смилов

  АЕЦ “Белене”, “Газпром”, “Турски поток”, отношението към войната в Украйна – водещи политици правят всичко възможно, за да защитават руските интереси в България. Има ли външна намеса или българите са такива по природа?

  https://www.dw.com/bg/i-tazi-godina-blgaria-ne-uspa-da-sksa-s-ruskoto-vlianie/a-64234267

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.