Как върви специалната операция на Москва по собствена демилитаризация – част втора от обзора

Раzия воюва втора календарна година срещу братския нацистки народ на Украйна. Този извод следва от шизофреничната пропаганда, според която украинците са нацисти, но едновременно с това са и братя. За международните и икономическите измерения на това московско малоумие вече съм писал.

Сега да видим някои параметри на “постиженията” на Москва в специалната й операция по собствена демилитаризация.

Ако се вярва на заявката за армията на този днешен аналог на Третия райх ( Третия Рим), тя трябваше да бъде втората по сила в света в навечерието на инвазията от 24 февруари. Това не е ли признание за свръхмилитаризация от страна на държава, която е много, много далеч от това да бъде втората световна икономика, отстъпваща по БВП на миниатюрната Южна Корея ( а на “колективния Запад” десетки пъти)?

Това е държава, която се издържа от износ на природни ресурси и през днешния 21 технологичен век успява да продаде в чужбина стоки, свързани със съвременните технологии, за не повече от 10 милиарда долара годишно  ( в пъти по-малко от Виетнам и стотици пъти по-малко от страни като Китай), претендира, че е изградила най-мощната армия на планетата след световния лидер ( практически във всяка важна област на индустрията, технологиите, финансите и т.н.) САЩ. Няма абсолютно никаква логика. Но Москва караше света да вярва именно заради дрънкането на оръжия по парадите на Червения площад, оказали се бутафорна част от онова, което показа в реални бойни действия.

Това-по отношение на бойната техника, включително когато превъзхождаше украинската армия в съотношения 1 към 10 ( в артилерия, боеприпаси, авиация и особено ВМС). Ако в нещо Путлер беше (пре)успял преди агресията от февруари миналата година, това несъмнено беше постижението на пропагандата му да проникне дори в западните разузнавателни централи, повярвали на мита за “втората армия в света”. Той вече е разбит на пух, на прах и стъпкан в калта на украинския чернозем. 

От това днес следва прогнозата за неизбежно поражение на руския милитаризъм. Страхът от него отпадна. Съюзниците на Украйна, които позволиха да бъдат изненадани от наглостта на Путлер, си направиха изводите. Както и сметките. В тях за тази година влизат най-после тежките оръжия, за които Киев настояваше. Не бяха предвидени нито в бюджетите, нито в стратегическите планове на западните страни за 2022 -ра, но са залегнали в планирането за 2023 – финансово и като количества, които могат да бъдат изпратени. Това е много лоша, но предсказуема новина за Москва, която загуби предимството на изненадата от проявената наглост.

Сред лошите индикации за задъхващата се от липса на желаещи да мрат поданици на Путлер армия е несекващият висок боен дух на украинците.  Десетки хиляди от тях се обучават на западните полигони да боравят с нови и нови натовски оръжия. Вече и с тежки, като танкове, бронетранспортьори и хеликоптери. Много скоро ще се появят на терена на противопоставянето на окупаторите, принудени да разчитат на освободени затворници, мобилизирани на фронта. 

Американският пример с оповестеното решение на Вашингтон да снабди Украйна с най-добрата си система за ПВО Patriot демонстрира отново американското лидерство. Следват го старите европейски натовски съюзници Германия, Великобритания и Франция ( вече са предприели и практически стъпки). 

Логистичният лидер в подпомагането на Киев, новият “източен икономически тигър” в Европа Полша, превръща своята традиционно яростна недоверчивост към всяка москова дума в превъоръжаване по натовски стандарти с невиждани за континента темпове през последните десетилетия ( поляците вече се снабдяват с американски танкове “Абрамс”, а германските “Леопарди” даряват на Украйна). 

“Дребосък”, като Естония, води пред всички донори на военна помощ за Украйна като съотношение между военно-икономическите си възможности и онова, което предоставя на Киев за самоотбрана.

По изключение ще завърша с предположение.

Предстои украинско настъпление. Никаква нова мобилизация на пушечно месо в лагера на противника не може да го предотврати. 

Москва не си научи урока, че навън е 21 век . Не са решаващи тълпите от мъже с пушки. Не помагат тоновете железа на колеса и вериги в днешно време пред лицето на все по-модерната украинската армия. Тя е все-добре обучената, силно мотивирана, екипирана и подкрепена с най-съвършените средства за разузнаване и водене на бой срещу дезориентираните и демотивирани талази във военни униформи, пращани да мрат с хиляди по фронтова линия от 1400 километра, на която гарантирано предимство имат защитниците на родната земя, познаващи и бранещи наистина всяка педя от нея – винаги една стъпка пред агресорите.

И още едно конкретно “предчувствие” нека да ми бъде позволено. Така, както тежките оръжия за Украйна прегазиха по суша психологическата бариера на донорите, същото предстои да се случи и във въздуха. Британците обучиха вече в ускорен режим дузина украински екипажи на хеликоптери  Sea King, въоръжени с ракети Brimstone, което позволява неколкократно по-голяма далекобойност на тези летящи крепости, изпитани в бойни действия на Фолклендите, Ирак, Персийския залив и Балканите. Струва ми се все по-вероятно същото да направят ( ако вече тайно не са пристъпили към съответната програма за обучение) американците, които да предоставят на Киев до края на 2023-та самолети Ф-16.

“Генерал зима” наистина ще се намеси. Очаква се силно застудяване другата седмица. Това означава втвърдяване на почвата и възможност за по-доба мобилност на жежките оръжия, пристигнали в помощ на украинците.Противно да пророкуванията на рашистите ( вкл. и нашенски, като В.Вацев), “генерал зима” ще бъде съюзник на логистично превъзхождащата врага украинска армия.

И какво опита да предприеме Путлер срещу такъв развой на събитията? Пак излъга. Този път пробва да подмами украинците да спрат огъня по “коледни съображения”. Но не му се вързаха. Никой в света не му повярва. Както не взимат насериозно и приказките му, че нямало да има нова мобилизация в близко време. 

Най-вероятно ще има. Този нож с две остриета само ще катализира недоволството и може да се забие в гърба му, но няма да промени тенденцията на фронта, където главният въпрос вече е колко още поражения и унижения може да понесе тълпата окупатори.

Предстои развръзка. 

НА СНИМКАТА ( която обиколи света заради символичния й смисъл): Путлер се моли сам. Дали очаква чудеса по Коледа?

12 мнения за “Как върви специалната операция на Москва по собствена демилитаризация – част втора от обзора”

 1. Хуйло можеше да има много по-съвременна армия , но той е чекист и е научен само да краде, още от Санкть Ленинградь, и от дребната му мошеническа службата в савецкия клуб в Дрезден, преди 1989г..
  Китай го потвърди със модернизирането на армията си.
  Дори Ким-ска Корея изпревари Хуйло в ракетната техника , с по-нови ракети!
  А Хуйло разчита само на танкове, артилерия и самолети от времето на савецката империя! Затова тя е не само изостанала, но и тази древна техника има много дефекти причинени от дългата консервация в армейските складове и в складовете за боеприпаси!
  Но и цялата оръжейна индустрия на савецката большевишка империя е построена с чужди технологии , още от времето на Сталинь, и от германци , и от американци !
  След това идва огромния технологичен трансфер и материали с ленд-лийз !
  След войната Сталинь открадва технологиите и оборудването на Хитлер и Третият райх.
  А едновременно с това краде технологиите на ядрената бомба и енергия от Рузвелт и САЩ!
  По време на Студената война СССР краде постоянно военни и граждански западни технологии , иначе просто щеше да е на технологичното “ниво” на маоистки Китай!
  И не само СССР, много от западноевропейските и азиатските “съюзници” на САЩ крадат американски технологии , след Втората световна война, макар и повечето да са граждански!
  Дори Израел го прави, също и за пакистанската ядрена бомба, дори!
  Но военните разходи унищожиха СССР, още повече ,произведеното оръжие отиваше за неплатежоспособни “клиенти ” и то в чудовищно безумни количества, които още по-бързо фалираха СССР, това са много нискотехнологични оръжия , които наводниха туземните племена по света, вместо малко високотехнологични оръжия за савецката армия и армиите на източноевропейските колонии от Варшавския договорь!
  Путлер ги наследи , и сега се вижда, какво е било нивото им и тогава, а и какво е останало от тях и сега!

  Долу КримскиЙ воениЙ мость, иди на Хуйло си!

 2. “… по-добрата мобилност на жежките оръжия…”… По-сполучлив лапсус отдавна не съм виждал…
  Като малък мислех, че Коледа идва от клането на младенците…
  Не знам дали Путлер се надява на чудо по Коледа, но аз се надявам до следващата Коледа нещастниците, изпращани на заколение, да се осъзнаят малко… За техните майки и жени изгубих надежда след като жертвите стохилядиха…. Спасяването на мобилизираните явно е в ръцете на самите мобилизирани… Напред (в плен) или назад (в Кремъл)…. Но май ще изберат по средата (в земята)…

  Честит Имен ден, г-н Инджев!
  Много здраве и все така на висота…
  Чвстито и на другите именници!

 3. Понаедрял от бронежилетки, краката не го държат. С поглед уплашен, гледащ към камерата. Стойка на чобанин, а пък е в храм…
  Неее, това не е победител, това е лузър. Отвсякъде!
  Кадафииии,
  Кадафииииииииииии….!!
  Чуваш ли путя? Викат те!
  👹💀👹💀👹💀👹

  Слава на Украйна! 💙💛

 4. За първи път от няколко века Украинската църква, като наследник на древната Киевска митрополия, провежда служба в главния храм на Киево-Печерската лавра.На живо.Митрополитът на Московската патриаршия Павло, известен като “Паша Мерцедес” остана извън сградата.Повече от два часа, при студ от -9 градуса, стотици хора – и вярващи и атеисти и агностици…
  – Аз съм католик. Но дойдох. Това е голяма победа. Понякога , попадайки в центъра на такова значително събитие, не го осъзнаваш в момента. Това е като рождането на дете – пелени, къпане и чак после с времето разбираш, че е велико …
  – Това е голям празник . Отдавна трябваше да стане. От деня на независимостта Как можеше да се допусне, че досега росияните ще считат украинските светини за свои и до днес да се разпореждат с тях? Където е россия – там винаги са смутове . Но сега най накрая окупаторът показа лицето си, а лаврата ще е зад нас …
  – За да засияе Рождественската звезда, над всички наши воини И над всеки, който помога на Украина да устои в тази велика битка. Честито Рождество на целия свят. Благодаря за подкрепата. Без вас щеше да е трудно . На всички нашият дълбок украински поклон …
  Президент Зеленский: ” … этот день уже стал историческим для Украины, для духовной независимости нашего народа.И очень важно беречь и дальше такое настроение, которое ощущалось сегодня. Настроение радости от усиления Украины и от обретения исторической справедливости…”

 5. “ще завърша с предположение.”,
  като отида по-далеч!
  Войната ще приключи преди края на 2023-та година.
  Путлер ще бъде елиминиран не на избори!

  Икономиката е силно инерционна система!
  Ефектът от санкциите на Запада тепърва предстои.
  Рашистите ги очаква глад!
  В Буквален, а не в преносен смисъл! Както бяхме ние при Луканов.
  Ще се засилят центробежните сили на съюзните републики.
  РСФСР ще се разпадне!
  Московията ще остане бедна аграрна страна-
  резерват на комунисти и катили.
  Бръщолевещи за някакво месианство.
  Неподлежащи на демократизиране-
  генетично увредени поколения, от 105 години комунизъм!

 6. ПАМЕТ БЪЛГАРСКА: инж. Петър Петров.

  Знаете ли,
  че…

  Първият дигитален ръчен часовник в света
  е разработен от българинът Петър Петров.

  Електронният часовник е едно от десетте най – значими открития на отминалия високо технологичен век.
  Това забележително научно постижение е дело на нашия сънародник инж. Петър Петров.

  Петър Петров е роден на 21 октомври 1919 година в Брестовица, Много малко се знае за ранния етап от живота му.
  Баща му Димитър Петров е бил свещеник. А той има бурна младост.
  Като участник във Френския чуждестранен легион през 1039 година,
  Петър Петров е пленен от германците и е пратен в концентрационен лагер в Полша.
  След освобождаването си, поради това че е български поданик, Петър Петров се връща в България
  и става гвардеец на цар Борис ІІІ-ти.

  След Втората световна война напуска родината си и отива в Германия, за да следва инженерство в Мюнхенския университет.
  Петър Петров е обявен за враг от комунистите в България и получава задочна смъртна присъда..

  Петър Петров се дипломира в Дармщатския и Щутгартския университети с магистърска степен по електрическо, машинно и строително инженерство.
  Успоредно с това, Петър Петров се занимава със своята страст – корабна архитектура, като помага в проектирането и строежа
  на над 60 съда през 1947 г.

  Петър Петров прави опит да напусне Германия.
  След неуспешен опит да достигне Южна Африка е заловен от британския флот и е изпратен обратно в Германия.
  Там се жени за Хелен Филипс от която има трима сина.

  През 1951 г., Петър Петров заминава за Торонто.
  Там участва в проекти за изграждането на американските военно-въздушни бази при Гуус Бей, Лабрадор и при Туле, Гренландия.
  През 1956 г., Петър Петров отива в Индокитай, където е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи.
  По-късно, на собственоръчно проектиран катамаран, Петър Петров се отправя към гр. Мелбърн в щата Флорида, САЩ.

  Петър Петров взима участие в космическите проекти, финансирани от предшественика на „Харис Корпорейшън“ (Harris Corporation).
  Петър Петров помага за разработката на първия метеорологичен „Нимбус“ (Nimbus) и първия комуникационен спътник „Телстар“ (Telstar),
  организира звено от компанията за работа с полупроводници.

  През 1963 г., Петър Петров се премества в Хънтсвил.
  Тогава Петър Петров е извикан от Вернер фон Браун, за участие в проекта на нова ракета към Сатурн, за програмата „Аполо“ на НАСА,
  финансирана от „Боинг“ и „Нортроп“ (Northrop).

  През 1968 година, Петър Петров основава собствена фирма – „Кеър Електрикс”,
  където изобретява безжичния сърдечен монитор и го прави приложим в болнични условия

  По-късно Петър Петров го развива и така създава първия в света прототип на дигитален часовник, известен под името „Пулсар”.
  Както се знае, звездните пулсатори излъчват на равни интервали радиовълни.
  Първите електронни часовници нямат стрелки, а трябва да се натисне бутонче и на циферблата се изписват в червено цифрите.

  През 1969 година “Пулсар” е сензация на пазара и неговата цена е 2100 щатски долара.
  По-късно патентът е продаден на японската фирма “Сейко”.
  Един от оригиналите се съхранява в Смитсоновия институт, най-големият музей за ценности в света.

  Прототипът на електронния ръчен часовник е първия успешен опит по нов начин да се показва времето от 500 години насам,
  но е и основание да го свържем с българския календар, създаден преди хилядолетия и признат от ЮНЕСКО като най – точен в света.

  Чуждестранни анализатори твърдят, че Петър Петров е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век.
  Негови изобретения са и първата компютъризирана система за измерване на замърсявания,
  телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити,
  както и множество други апарати и авторски методи.

  Следвайки любовта си към корабоплаването, той модернизира лодката-катамаран „Джемини II“.
  Тази лодка е послужила за успешен световен рекорд за бързина във вода – Лий Тейлър – езерото Гюнтерсвил през 1967 г.

  По-късно Петър Петров участва в екипа, създал космическия кораб “Джемини”.

  През 1975 г. Петър Петров заедно със сина си основава фирма за производство на компютъризирана апаратура
  за измерване на замърсявания с първоначална инвестиция 13 000 щатски долара,
  но по-късно се превръща в гигант с 50 млн. долара годишен доход.

  Българският изобретател инж. Петър Петров е носител на многобройни признания и награди.
  Морският нос на остров Брабант в Антарктика е наименуван “Петър Петров” в негова чест.

  Петър Петров умира на 27 февруари 2003 г. в Хънтсвил, Алабама на 83 – годишна възраст.
  Едни от последните му думи са :
  Обичах България.

  За сведение.
  Ползвана е публикация на Николай Увалиев от 23 юни 2015г.

  П.П.
  Милиционерите Борисов и Гешев,
  дали са чували
  за световното светило инж. Петър Петров ???.

  Слава Україні! Героям слава!

 7. Кой знае защо, физиономията на извратеното джудже ми напомни тази на тодор живков, по време на пленума, на който си подаде/прие оставката. Тогава си мислех, че са го дрогирали, но сега проумявам, че става дума за симптоматична гримаса, характерна за определени случаи.
  А, като стана дума за АБРАМС-и в Полша, се сетих за една украинска прогноза -“Как ще се случи всичко”. Та там, авторът предвиждаше присъствие на АБРАМС-и на “Червения площад”. Мисля си, дали тези машини няма да се превърнат в символ на победата над кремълската чума?! И си казвам – дай боже да ги видим и в София, пък ако ще и да понатрошат малко жълтите павета!

 8. Ето как се обработват и създават роби.
  https://www.youtube.com/watch?v=uZ2AvzTnj9s
  Помня, как като деца ни разправяха сходни проститии за митко палаузов и някой мой съученци също плачеха от разказваното.

 9. Прочетено в Интернет:

  “По-страшен от серийния убиец е само серийния освободител!” – стара украинска поговорка.

 10. Украинците имат и най-действеното оръжие:бият се за собствения си дом,земя,език и съществуване.Никога агресора,разбойника,насилника няма да има трайна победа…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.