Кратко, но не и кротко за Ботев на днешния му рожден ден

Един друг Иво – не кой да е, а Беров, (ко)май казва всичко във връзка с т.н. филм “Ботев”. Нямам какво да добавя към духа и съдържанието на текста му, който започва така:

Безпомощно. Жалко. Несръчно. Тъпо. И най-вече бездарно. Отчайващо бездарно. Неоспоримо бездарно. И разбира се, негледаемо”.

Предпочитам да припомня една мисъл на Ботев, която е анатема за автора на днешния пасквил, един от типичните български патриотари с руzко самосъзнание. 

 

 

 

 

Знам, че всичко го знаят, но все пак да приложа и стихотворението на Ботев “Патриот”.

Страстите Ботьови се вихрят все така, а днес е рожденият му ден. Но и за това съм писал, та нека ми е позволено да бъда кратък ( да не се бърка с кротък).

12 мнения за “Кратко, но не и кротко за Ботев на днешния му рожден ден”

 1. Шапо!

  Честит Имен Ден на Стопанина на БЛОГА НИ!
  Пожелавам И през 2023г. здрав дух в здраво тяло, ката ден да ни радва с бисери на оперативната публицистика И с поне един нов бестселър на монументалната литература да ни “изненада”.
  На добър път, Иво!

 2. За съжаление изгледах целия филм! Не мога да се определя като мазохист, но исках /наивно/ да видя някакъв “проблясък” в режисьорската изява и сценаристка импотентност…Но уви…., легнах си с горчивина в душата! Наистина, неоспоримо бездарно! Повече думи са излишни!

 3. Честит Имен ден г-н Инджев!
  Здраве, здраве и пак здраве ви пожелавам!
  Милия Ботев!!!!

 4. След като гледах филма на путиниста Максим Генчев за Левски, очевидно целящ да окарикатури и премахне героичния ореол на Апостола на свободата ни, реших този път да не си причинявям мазохистичното изживяване да видя и отвратителната пародия за живота на гениалния ни поет. Стига ми, че вчера от погнуса и възмущение, не можах да си изпия даже сутрешното кафе, докато слушах оня поръчков апологет за президентска република с “кадифения” глас, Слави Василев, син на баща си, който ми отрови настроението за целия ден…..
  А бъдещите “творчески” планове на безродника Генчев пък ми дадоха информация кои славни личности в българската история са неудобни на кремълската криминална шайка в плановете й, след като лиши от самосъзнание и живот украинския народ, да продължи с обезбългаряването и на българите.

 5. Иво Беров пише:…И тук се изниква една малко печална, малко смешна и много показателна взаимосвързаност. Част от парите, оказва се, е дал кметът на Калофер с обяснението : ” Когато предходната година ме глобиха поради леденото хоро, народът скочи и събра дарения в размер на над 130 000 лв.”И тия пари, значи, кметът дава за филма. Нещата се навързват. Потурестия патриотизъм…” или пропагандните инициативи на “освободителите” ни от “робството”

  -Посольство России в Болгарии – Днес в Калофер се честват 175 години от рождението на Христо Ботев – великия българин, революционер, поет и публицист*…Радваме се, че към тази дата успяхме да поднесем в дар на кметството* на Калофер бюст-паметник на героя, изготвен в Русия..Нека монументът ни напомня за нерушимите връзки между народите ни и заеме достойно място в увековечаване на паметта* на Христо Ботев.
  от коментарите:
  Димитър Славев – Сега разбирам ЗАЩО преди време срещу кметът на Калофер и набиращата все повече популярност в страната ни традиция “Леденото хоро” на Йорданов ден Бе подета толкова МАЩАБНА и ЗЛОСТНА инициатива,от страна на ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКАТА “общност” в България,за очерняне,осмиване и като цяло неглижиране,както на работата на кметът,като такъв,така и на въпросната традиция,като символ на БЪЛГАРЩИНАТА!Ето КЪДЕ било “заровено кучето”!?Човекът явно има симпатии* към Русия.А това стига за да се насъскат кучетата-🇺🇲🇪🇺🏳️‍🌈🇺🇦 срещу него!😒
  – дали и “вековната”традиция на мъжкото хоро не е подсказана от братушките или забраната му не е активно мероприятие за набиране на средства за филма за русофила ботев … дали изваждането на Ботевата публицистика от учебната програма , за което бесепарския кмет на Калофер май не случайно споменаваше, няма да се отмени и да върнат прорускиботев – вече са го поднасяли като комунист …

  – кметът на Калофер поканил руската посланичка на тържествата по случай годишнината на Ботев:”Доста грубо и нелепо решение на кмета Стоянов. Но то със сигурност е съгласувано с когото трябва в София. Не се съмнявайте.
  Чудно защо същото гостоприемство не се проявява към посланика на Румъния у нас. Все пак Ботев, Левски и десетки от най-свестните българи в историята ни са намирали подслон и подкрепа именно в тази съседна нам държава в най-тежки години. Също и посланикът на Украйна – Ботев е бил учител в български училища в Украйна.
  Крайно време е да се замислим за достойнството си и за историческите истини(https://frognews.bg/novini/unijavaite-botev-mitrofanova-tia-ameba-pred-nego-stiga-gavri-istoriiata.html)”
  Б.Ноев/sega/: Калофер да не кани Митрофанова за честванията …
  … а в медиите нито дума за опресняващия паметта ни данайски дар

 6. Честит имен и рожден ден , които отбелязваме на една и съща дата, днес!
  Досега не са били канени различни дипломати и пасоли за честванията и на Ботев и Левски?!?
  Защо рублоядският болшевишки кметь на Калофер е поканил точно мУтрофановНа?!?
  То и каба-незнам-кой-си от Карлово не е никак по-различен, даже е от братската и мутренска герберастка шайка, та може да покани мУтрофановНа и в Карлово си?!?
  Идите на хуйло си!

 7. Честит имен ден, г-н Инджев! Желая ви здраве и щастие! И все така, с перо остро срещу несправедливостта, лъжата и лицемерието!

 8. Да, руZката под.лога максым ганчов, след като се изхрачи върху Левски преди 2 години, вече сложи бездарна ръчица и върху Ботьова. И с характерна за подобни същества наглост заяви, че му завиждали на таланта. Ти да видиш! Признавам, изгледах около 40% от филмеца му и немах сили за остатъка. А се оказа, че има мераци да филмира и други знакови исторически фигури – Иван Александър например. А агентина на 6-то, популярен и като “Сиси дългото бедро”, повишен в чин директор на БНТ, защо му отпусна над 100,000лв от нашите данъци за тази боза, за мен е въпрос с понижена трудност. Щото мероприятията на руZката 5-та колона в Задунайския Милиционеристан ВИНАГИ са били финансирани с нашите парички. Зер, “братушки”, да се не харчат, завалийките, па и “освободители”. И то двойни…

 9. Честито име на борбените му носители, Иво Инджев, Иво Беров и Иван Костов, да са живи и здрави и още пожелания, споменаването на техните имена да продължава да причинява дискомфорт, сърцебиене, изпотяване и повишено кръвно налягане у русороби и прочие небългари!

 10. Г-н Инджев,
  След като не ви канят в никоя телевизия да водите предаване, моля помислете сериозно да направите канал в youtube или другите платформи. В youtube губим младите, които не четат, а масово гледат боклуци и подлоги. Идеята ви я споделих и на представянето на “Измамата Сан Стефано”

  Поздрави!

 11. Не съм гледал филма, защото немам нерви да гледам произведения на социалистическия реализъм.
  Понеже този филм е излъчен по БНТ и е финансиран с пари на многострадалния български данъкоплатец, си спомних един факт.
  През 2000г. ловешки комунист ми се похвали, че всеки понеделник от 20,30 часа се излъчват по единствената тогава БНТ комунистически филми, финансирани от държавния бюджет. Посипа си обилно главата с пепел за омаскаряването на Евгений Михайлов /Канарчето/ по време на предизборната кампания през 1994г. от ловешките комунисти. В много труден момент е помогнал на БСП и се е доказъл като тяхно момче.
  Преди повече от 40 години гледах румънския филм “Хайдутите на Ангел”, в който режисьорът добре беше уловил свободния дух на хайдутите.

 12. към Иван Петков:

  Има добра формулировка за Соцреализма: “Възхвала на управляващите с достъпни за тях изразни средства!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.