Как “демилитаризацията” на Украйна милитаризира нея и съюзниците й

ОБНОВЕНА на 11 януари 2023 г. в 10.40 ч.

 

Самата теза за демилитаризирането на Украйна като цел на руската инвазия е вече сама по себе си достатъчно абсурдна с факта, че постигна точно обратното. Превърна Украйна в страховита военна сила, чийто пример в отбраната наблюдават с нарастващ респект буквално всички военни специалисти по света. 

Роди се феномен: видя се как се става фактически член на най-могъщия отбранителен съюз в историята, но не по документи ( какъвто, уви, е нашият случай), а де факто. “С взлом” и по принуда, благодарение на натиска на врага.

Абсурдният резултат има и друг аспект. Ефектът на доминото предизвика небивала милитаризация на всички стреснати от руската агресия държави. Заработиха на пълни обороти оръжейните заводи. Включително в България, където този вид продукция нарасна в пъти, както и печалбите от продажбата й. 

Източна Европа, бившата колониална сфера на влияние на Русия, съживи своята индустрия. В най-развитата й част, каквато е Чехия, се наблюдава в това отношение ренесанс, който напомня за някогашното величие на чешката промишленост от периода преди германската окупация. 

Да говорим за Украйна, която въпреки системното варварство на руските удари по икономическата й инфраструктура очевидно успява на бързи обороти да разработва “изненади” за нашествениците под формата на усъвършенстване на стари и създаване на нови технологии за водене на война. По разбираеми причини научаваме малко подробности за това. Но и откъслечните съобщения от фронтовете дават представа за този процес, подпомаган от западни технологии, западно финансиране и украинско ноу хау ( да не забравяме, че в самолетостроенето и ракетостроенето Украйна имаше ключово значение за съветския военнопромишлен комплекс).

 

Швеция, която е нарицателно за неутралитет и пацифизъм от повече от два века насам, обяви двойно увеличаване на военния си бюджет. А също и че се готви да предостави на Украйна 155 мм гаубици Archer( на снимката), смятани за едни от най-добрите на света. Въпросът не е дали, а кога ще ги изпратим, заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Победените във Втората световна война Германия и Япония, които следваха изцяло пацифистка политика от много десетилетия, също промениха нагласата си. Гласуват си военни бюджети, немислими по своята “разточителност” само допреди година. Токио планира по този показател Япония да се превърне в държавата с трети по големина военен бюджет в рамките на следващите 5 години.

Ако всичко това може да бъде определено като полза ( от чисто икономическа гледна точка), то големият печеливш отново се оказват САЩ. Дори да оставим настрана печалбите на индустриалните гиганти, ангажирани във военни проекти, видно е с просто око, че американският газ светкавично “превзе на абордаж” най-големия руски пазар на суровини. Европа на практика отново беше спасена от Америка в момент на голяма екзистенциална заплаха за нейната сигурност. 

Колкото и да се жалват в Москва, че “колективният Запад”- и особено САЩ, се възползват в този смисъл от “ситуацията”, кремълската шизофрения може да предизвика само насмешка. Защото в същото време московската пропаганда се опитва да убеди собственото население, че западняците страдат повече от собствените си санкции срещу Москва, отколкото самата Русия. 

Как се връзва тази лъжа с оплакването от огромните предимства, които Америка печели пред очите на света от нахлуването на нейните енергоносители в най-големия икономически субект, какъвто е Европейският съюз? И щеше ли това да се случи, ако Путлер не беше нападнал Украйна в опит да “демилитаризира” държавата, която собствената му пропаганда дълго и вдъхновено осмиваше като военен слабак- още едно логическо противоречие, тъй като “демилитаризирането” на едно предполагаемо джудже звучи като смешка.

Както съм писал и преди: Вова рие, на гърба му пада. Въпрос на време е да се прекърши. Защото му трупа все повече и няма изгледи тенденцията да се обърне.

Разрушените от руската артилерия украински градове и села ще бъдат възстановени така, както непрекъснато се възстановява разрушената от въздушните  рашистки удари електропреносна система на Украйна. Но разрушеният човешки образ на руските вандали ще бъде запомнен за поколения напред.

Популярният още от съветско време журналист Александър Невзоров, който се отказа от руското си гражданство, прие украинско и заяви, че не иска повече да се нарича руснак, пусна в мрежата снимка на залата в Нюрнберг, в която са съдени нацистките престъпници. “Вече е ясно защо Западът не бърза прекалено с поражението на Русия, залата още не е готова”, пошегува се той във връзка с факта, че в момента тече ремонт на тази зала ( на снимката).

 

 

 

 

 

Друг зевзек се съгласи в Twitter, че американците са виновни за всичко – живеят добре и подстрекават и другите да живеят така, а това е непривично за руснака.

Трети публикува колаж на известната от съветско време марка цигари “Беломор канал” с надпис: “ не пушете, можете да умрете и да пропуснете обесването на Путин”.

Четвърти “прогнозира”, че руснаците, които отидат в ада, ще получат най-страшното наказание: ще бъдат върнати да живеят в Руската Федерация.

Пети обяснява, че има само два сценария за руснаците: да победят и да продължат да живеят в страна, в която те хвърлят в затвора за носене на плакат с надпис “Аз съм за мир”, или да загубят войната в Украйна и да се освободят от вътрешното робство. Кое е за предпочитане?

 

Само се питам как нашистките рашисти, които фанатично се кълнат в неизбежната победа на Русия, ще обяснят един ден необяснимото ( като за тях) за тях сгромолясване на империята на злото, което мнозина специалисти виждат като неизбежно в рамките на следващите 10 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големите военни производители чупят рекорди по капитализация.

Капитализацията на Lockheed Martin през декември 2022 г. е $127 млрд (+42% към декември 2021 г.), Northrop Grumman – $82 млрд (+44%), General Dynamics – $68 млрд (+24%), британската BAE Systems – $31 млрд (+40%). Общата стойност на водещите 26 отбранителни корпорации с капитализация повече от $1 млрд, чието производство  е изпращано активно на Украйна, се е увеличила с $579 през декември 2021 г. до $705 млрд през декември 2022 г., или с $126 млрд (+21,7%). По големи стойности в това отношение отчитат само енергийните корпорации (+28%).

17 мнения за “Как “демилитаризацията” на Украйна милитаризира нея и съюзниците й”

 1. Брилянтно!
  Шапо!
  Баш по темата И от историка-експерт Борис Соколов. На “любимия”, привет Павле, уралски диалект на българския език е статията. Колкото повече (тежко въоръжение) толкова повече(тежко въоръжение). Много мина, мъничко остана. Оne final strive!
  https://graniru.org/War/Arms/m.287055.html

 2. Ако не беше Зеленски – олеле, майко. Но той се запъна мощно. Човекът има достойнство, за разлика от радевци – мадевци и др. зелени чорапи и банкянски тарикати.

 3. – на невзоров украинското гражданство му е за индулгенция – в интервю за Латвийската тв, за предавето «Один на один»(юни 2016г.) на фона на кадри, на които невзоров оправдава смазването на хора под гъсениците на съветските танкове на протеста във Вилнюс(1991г.)същия този невзоров заявява:” Тогава съвсем правилно смятах, че всяка империя има право да смаже тази национално-освободителна борба, защото, уви, за съществуването на една империя е необходима пропорция власт и власт.Това, което се случваше тогава в Балтика, беше изключително невинно .. десетки, както във Вилнюс, трупове – това е чисто вегетарианство. Ако чакате някакво покаяние, тогава никога няма да дочакате – това изобщо не е в моя репертоар. Да кажа, че тогава това беше моя грешка – не, няма да кажа, защото не съм АВТОР на руската, националистическата, имперска идея. Няма да се извинявам поради една проста причина: аз служих на страната си. Имало ли е престъпления? Великите исторически събития винаги се състоят само от престъпления… А балтийските страни сега са част от Европа, поради факта, че имаше само пет романтични момчета, които защитаваха империята Ако имаше малко повече от тези момчета, може би всичко нямаше да свърши толкова добре за тях и те трябва да оценят това …трябва да разберете, приятелчета мои, че това постоянно връщане в миналото , по примера на Русия, е пряк път към деградация…в Латвия все още ме издирват. А в Естония съм персона нон грата без право да преминавам границата … в Литва е нещо подобно, но нищо в Естония, Латвия и Литва не е толкова съблазнително за мен Едва ли ще отида там, защото в мен има чувство за … поражение. Вие печелите! Вие печелите момчета… Забравете миналото. Бъдете великодушни, бъдете европейци…”
  – дано Европа ПОМНИ, великодушна беше 30 години. . .

 4. Каквото сам (путлер и руZия) си направиш – никой (НАТО и Ко) не може да ти направи!!

 5. “Но разрушеният човешки образ на руските вандали ще бъде запомнен за поколения напред.”

  Господин Инджев, това е пророчество за света, но за бившите соц. страни руските вандали никога не са имали човешки образ!

 6. Малко инфо. Анадолската агенция съобщава за среща на Чавушоглу в РЮА и цитира:

  “Türkiye’nin çabalarını anlatan Çavuşoğlu, “Ama yeni parametreler ve gerçekler var. Rusya, şu an müzakerelere hazır olduğunu ifade ediyor. (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy ise 10 noktalı bir barış planı önerdi. Biz Türkiye olarak bu planı destekliyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.”

  Обяснявайки усилията на Турция, Чавушоглу каза: „Но има нови параметри и реалности. Русия заявява, че е готова за преговори сега. (Украинският президент Володимир) Зеленски предложи мирен план от 10 точки.
  Ние, като Турция, подкрепяме този план и продължаваме нашата работа.”

  А Коммерсант цитира водещ индийски онлайн вестник, че Индия ще подкрепи тавана на цените на ЕС върху руския петрол:
  https://www.kommersant.ru/doc/5759721?from=top_main_10

 7. Украйна ще направи това, за което беше създаден НАТО.
  Жалко е, че в българския парламент има копейковци, радевци, пуйковци, доганчета и прочее политическа измет.

 8. След като и филип киркоров се изказа (изака) по повод войната в Украйна все повече се убеждавам, че украинците са прави, че НЯМА “други руснаци”. Всички руснаци са еднакво злобни, гнусни шовинисти мразещи западната цивилизация. За момент като отидат там на запад се преструват, но в душата си са същите орки. Те и опозиционерите от Дожд ТВ ги изритаха от прибалтика защото ги разбраха що за стока са.

 9. Ilian Vassilev
  Няма по-търпелив народ към душманите си от българския. Не просто грабеж, а дране на кожи. И …… мълчание.
  Вчера руският петрол тип Уралс падна по 40 долара за барел, пратки от Приморск бяха на 37,8 долара. Ние го купуваме минимум с тридесет долара отгоре. Плащаме и мълчим. Вместо да плащаме по 1,70 плащаме по 2,60 за литър бензин, вместо 1,80 за дизел, плащаме близо по 3 лева. Президентът осигурява чадър и никой не му търси отговорност за това.
  От цяла Европа внасяме най-много руски нефт, като че сме някакъв изолиран остров на ненормалност, защото не потребителите печелят, а мафиотите. През България минава най-голямата контрабанда на руски внос на стоки в Европа. Милиарди наливами всеки месец в касата на войната на Путин. Но президентът ни убеждава, че сме неутрални.
  Не решаваме националните въпроси, не защитаваме националните интереси, а личните уравнения за сигурност и келепир на Бойко Борисов, на Делян Пеевски и на Румен Радев. Цялата страна е впрегната в обслужване на трима човека. Знаете ли кое е най-противното? По-скоро Москва ще спре руския нефт, както спря природния газ, отколкото ние да се откажем. Толкова дълбоко вкоренена в елита е наркотичната зависимост от далавера и корупция, ашладисани върху внесения руски олигархичен модел..
  Не можете да разберете, как цялата държава коленичи в краката на един политически “свинар” – руския “по-чьотним” консул Гергов. Уж няма партия зад него, консулството му не е достатъчен аргумент, ами защото цял преход ви залъгваха с някакви мними идеологически /десни срещу леви, консерватори срещу либерали/ театри и епични битки. Не, дами и господа, ТЕ успяха да изградят мрежи на свързаност, подчинение, и зависимост, зад кадър и кулисие, които сега карат дори най-важните ни държавни и политически лица да им коленичат. Но никой не говори за масонските мрежи, в които Гергов е един от най-значимите фактори – там са и главните ни прокурори, и президенти, и премиери, и министри. Нямат нищо общо с високо моралните принципи на западното масонство, а са брънка на свързаност с контролираните от Путин и неговите служби руско масонство.
  За това добродетелта се превръща в проклятие..
  Точно както дерогацията, която ЕС ни даде, за да бъде от полза на потребителите и да имаме най-евтините горива в ЕС, се превърна в източник на немислими допълнителни приходи за руската и българската част от тези мрежи. Така и влизането ни в Еврозоната и Шенген, без да върнем върховенството на закона и да изчистим “върховете” на корупцият, ще укрепи българската мафия, която посредници на руската мафия при входа и в ЕС.
  От мечтите на един народ да възхожда, да бъде свободен и да се развива, се свихме до население на територия, което обслужва руско-българската мафия.
  И питам, тези които ни призовават да погледнем държавнически, в държава пленена от мафия, нали приемането на хартиената бюлетина беше червената линия? Те така управляват вече 13 плюс години – защото свикваме и приемаме червените им линии.
  ПП и ДБ нямат място в управление с ГЕРБ. Точка.
  Нека си го направят те – ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход. Приемането на отговорност за управлението, без реална подкрепа, уж в името на Шенген и ЕЗ, ще унищожи шанса за смяна на властта на местните избори.

 10. Мед и капе на хибридната медийна глутница и тази вечер!
  Гледам “новините” и темите в тях:
  – “Чудовищният” скок на цената на яйцата у нас
  – Поскъпването в Хърватия след приемане на еврото
  – Трусовете в кралското семейство
  – Разменените бебета в “Шейново”
  – Арестуваният британски гражданин у нас, който, видите ли, бил “свързан” с депутат от ДБ…?


  Такава ще е тя…Заработват си, ЗНАЕТЕ, сребърниците (4000).

 11. Невзоров обича да се прави на интересен. Ако се поровите в творчеството му, ще видите, че е казвал, че харесва Путин (дали не му се възхищаваше), защото е същият безочлив (безсъвестен) пират, като него, само че успял да вземе на абордаж цяла държава. Но това, което прави за усмиването на Путин в течение на десетилетие (поне), го нарежда до Немцов и Каспаров, а в усмиването на Гундяев направо е неповторим.
  Във всяка конкретна ситуация трябва да се съди за човека според конкретното му поведение. Може да не забравяме бекграундът му, но важното е как се отнася към Путлеровата агресия…. Нещо подобно се опита да каже Каспаров, но остана неразбран от прогресивната общественост….

 12. The Rock,

  У Болгарії на запит 50 депутатів перевірять на конституційність рішення парламенту про надання військової допомоги Україні, повідомляють Vesti – с вайкането на п(утин)реZидентарадев как нинова се туткала
  – Мотивите на тузZемните копейки ТУК https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/284357-neka-ukraintsi-i-rusnatsi-se-izbivat-
  Съдия от Конституционния съд на Украйна коментира:”Това е тест за европейските ценности на КС на България … подобен процес може да бъде стартиран и в други страни по инициатива на проруски политици. Вероятно съдбата на военната помощ за Украйна от чужди държави в бъдеще ще зависи значително от позицията на конституционните съдилища на тези държави.”
  … за пореден път сме експериментален полигон Zа руснаците – реалната война консолидира украинската нация, но българската видимо губи хибридната война на кремъл за русский мир, за която всъщност сме военен полигон
  “… Ужасяващата истина е, че ние бяхме използвани като опитни мишлета от руската пропаганда… срещу “колективния Запад”, “нашествието на джендърите”, “либералните ястреби” и каквото още се сетите. Дори анти-ковид истеричната риторика, която сякаш владееше огромни части от българите, беше лабораторен, хибриден експеримент на Русия. Докато европейските народи се обединяваха да се борят срещу вируса, ние се държахме като “неутрални”, недоверчиви или направо отричащи истината първобитни люде. Просто защото руската окупация на България, започнала преди близо 70 години, съвсем не е приключила. Но още по-страшното е, че сега тази окупация преминава в атака и то през един псевдо патриотизъм, който се опитва да се наложи като национална доктрина. Изкривена, напомпана “българщина” блика не само от партийни речи. Тя извира от изкуството дори – книги, филми, музика. Този патриотизъм е мускулест и бесен по мутренски и фалшиво наш – по чалгаджийски. Но най-нелепото е, че до този патриотизъм чудно защо стои прилепена и идеята за славянската, религиозна и нравствена принадлежност на българите към един друг свят – така наречения “руски свят”. Да, всичко това е страшно и нямаме много време да го спрем… Човешкото въображение е неспособно да си представи това, което човешката глупост може да причини… Руската олигархична империя е овладяла не само някои от най-големите ни икономически отрасли, но и държи в подчинение цели политически структури, медии и обществени кръгове. Нашата несигурна позиция в този момент е пагубна – недопускането ни до Шенген е само сериозно предупреждение за изолация… (Радослав Бимбалов, https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/01/11/4434267_2023_g_ruskata_okupaciia_na_bulgariia_suvsem_ne_e/?ref=home_layer2)”

 13. “…все повече се убеждавам, че украинците са прави, че НЯМА “други руснаци”.”

  Няма други руснаци, а и никога не е имало! Най-после светът разбра тази проста истина!

 14. Todor Todorov 💙💛,

  “хорошие” , но “русские” – по подразбиране принадлежащи на територията на империята наречена от петър1” РУС-и-Я” и цялата митология за могъщество , мисия, руска душа,спецкултура , та до русский мир у нас, по света и в Украина …
  “По-голямата цел е война за подчинение на западната (европейската, християнската) цивилизация на Путин. Малко вероятно е той да планира да включи Франция или Испания в Русия, мисля, че плановете му на Запад не надхвърлят границите на страните от бившия Варшавски договор и може би “връщането” на Финландия. Но Европа и Америка трябва да си знаят мястото – да дишат повърхностно и да се страхуват! Следователно тази война не може да завърши, както повечето войни в историята, с постигане на споразумения и компромиси между воюващите страни.Украйна не може да се съгласи с искането за собственото си изчезване. Страните от бившия СССР и неговите сателити – с връщане към колониален статут или васалитет на Кремъл. Западна Европа и САЩ никога няма да признаят правото на Русия да контролира планетата.” – пише един хорош русский – https://frognews.bg/politika/leonid-gozman-kapitulatsiiata-edinstvenoto-spasenie-rusiia.html
  – метрополия и колонии в общи граници с цар/генерален секретар/президент се удържа с перманентно имперско преосмисляне на външната политика – https://icecreamst.com/2018/01/08/от-руската-империя-до-разпада-на-онд/
  Ако се разпадне империята на злото , няма да има “русские”, а само ‘’други” и ”хорошие”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.