Филмът “Свобода или смърт” подсети мнозина за аналогията “свобода или СССР”

Феноменът на извънредния интерес, който забелязах към моята реакция в ivo.bg на излъчения на 8 януари по БНТ -2 филм за четата на Ботев “Свобода или смърт” ме озадачава. Вече трети ден този мой текст оглавява по популярност класацията в блога, който бележи посещаемост от десетки хиляди на ден във връзка с този мой коментар.

Тъй като не мога да си обясня с какво съм заслужил тази чест тъкмо с такъв текст, в който повече регистрирам, отколкото коментирам видяното от още хиляди зрители ( въпреки маргинализацията на филма, излъчен в “мъртвото” телевизионно време и пространство на БНТ-2), използвам повода да припомня една позабравена история от времето на протестите през 2013 година.

Причината да се върна назад е лозунгът “Свобода или СССР”, с който дефилирах на протестите. Няма нормален българин, който да не разбира защо заменям смърт със СССР в известния девиз на националноосвободителното ни движение “Свобода или смърт”. Но въпреки това през годините, когато превърнах този лозунг в мой постоянен спътник по протестите, не веднъж са идвали разни граждани с театрално озадачен вид да ме подпитват какво искам да кажа със “свобода или СССР”. Един провокатор дори ми го изскубна от ръцете, счупи го и след това беше отведен бащински от полицаи ( за да не пострада) по време на протест пред МОЧА.

Много съм подразнил московската пета колона с този лозунг, който изведох в заглавие на своя статия през 2013 година. След като го превърнах в лозунг го подарих на протестиращите студенти през 2013 г., който ме бяха поканили на среща в една аудитория на Софийския университет. Буквално сред първата му употреба от тях той потъна нейде. 

 

 

 

 

Така и не можах да открия къде и кой го е скрил този винил. Разпитвах студентски активисти, но всички свиваха рамене с предположения, че е бил заключен в някакъв склад.

Направих си умалено копие ( първото беше именно онова, което провокаторът счупи демонстративно през МОЧА). 

Безброй пъти съм се показвал с този лозунг -дори и на масови прояви, които не са пряко свързани с искането за премахване на МОЧА. Защото смятам, че тази кратка форма на изказа побира в себе си същината на най-големия ни проблем: примирението пред лъжата и метастазите на съветския колониализъм.

Агресията на Путлер срещу Украйна, който маниакално се опитва да отнеме свободата на цял един народ в опит да възстанови империята по подобие на СССР, още повече актуализира лозунга.

Не знам дали троловете, които тези дни ме заливат с обичайните си обиди в личния ми блог по повод филма “Свобода или смърт”, правят връзка със “свобода или СССР”. Но с тази реплика (им) го припомням.

 

 

5 мнения за “Филмът “Свобода или смърт” подсети мнозина за аналогията “свобода или СССР””

 1. “Свобода или СССР” е все по- актуален лозунг – със “Свобода или СССР” стартира падането на Берлинската стена и Голямата Подмяна у нас – започна видимо(!) с т.нар. Възродителен процес и Перестройката, подмяната на осмивания от целия народ ”тато”, подмяната на името на партията”майка”, кръглата софра на таваришчлуканов, подмяната на резултатите на 1-вите многопартийни избори под разпространената спецзаплаха ”танковете да дойдат”… НО въпреки желюжелевото: „Утре елате пак в 17 ч., за да чакаме… Лека нощ!“, масовите бдения в подкрепа на турците за връщане на имената им, многохилядните протести, митинги, стачки , барикади, са Волята за Свободна от руска опека и просперираща България – това е и причината да няма друго правителство на национално съгласие, с по-голяма парламентарна подкрепа и по-висок рейтинг от правителството на ОДС – след подмяната със създаването на ДпС , най-позорната подмяна по спуснатия от москва сценарий извършиха съдействащите при връщането на царя – българите след 4 годишния буквално стамболов икономически и европейски рестарт, масово гласувайки за мантрата ”за 800 дни”, очакваха и окончателния рестарт на обявената под дулата на окупационната армия с шепа колаборанти и руски платени терористи, 9-то септемврийската съветска републикав Република България – след Батето на тато рестартирахме с охранителя му ББаце, който обслужи руснаците да ни ”освобождават” за 3-ти път, докато ни пазеше от вече явно неизбираемите бсп и ДпС … и сега, въпреки руската яката медийна пропаганда, се страхуват да си спретнат втора коалиция ”Тройной”

 2. БЛОКИРАНИТЕ блокират TELUS!
  БОЕЦ призоваваме всички пострадали от цензурата във Фейсбук, всички жертви на репресии в социалната мрежа да се съберем в сряда – 18.01.2023 г. в 16:00 ч. пред входа на офиса на TELUS, които са част от модераторите на ФБ! Адресът е: София, площад “Македония”, ул. “Алабин” № 1.
  През последните години профилите на много от нас бяха блокирани и постовете ни трити без обяснение и повод. Граждани, журналисти и общественици бяха “под ножа” заради своята активна гражданска позиция, изразена публично в подкрепа на Украйна, както и заради постове срещу мракобесието на Путин и българската мафия. От години страницата на БОЕЦ е под рестрикции и затъмнение, профилите ни се блокират ежедневно, а материалите ни, разкриващи престъпленията на Борисов, Пеевски, Гешев и т.н. биват изтрити. В същото време постове с открита кремълска и путинска пропаганда, постове, съдържащи заплахи и лични обиди, се оказва, че не нарушават “стандартите” на социалната мрежа!

 3. Г-н Инджев,
  Мене ме озадачава., че Вас Ви озадачава
  реакцията към сгрешеният лозунг “Свобода или СССР”.
  За русофилите правилният лозунг е “Смърт или СССР” .

  Путинофилията е психическо заболяване,
  пред което са безсилни антибиотици, факти и аргументи, дори и огънят!

  Ако сложете във врящ казан камък и глава на русофил,
  камъкът ще се свари и омекне,
  но главата на русофила няма да уври!
  Никога!

 4. След 20 г. оригиналният винил ще изскочи от някой шкаф на търговете за анти-комунмилицейски регалии. Ако “прибраният” човек е почтен, ще използва парите за основаването на фондация “Свобода или СССР”, а вие ще бъдете почетен председател:)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.