СолЕдарност

В често припомняния от мен цитат от Симеон Радев за същността на българското русофилство изпъква истината за престараването им.

“За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

(Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

Днешните рашисти у нас потвърждават оценката на истинския български възрожденец Симеон Радев ( който би се обърнал в гроба от съвременните рашистки злоупотреби с Възраждането) за тяхната непримиримост и цинична защита на руските интереси. 

Цял свят следи битката за Соледар в Украйна заради нейното символично значение и стремежа на руските окупатори да покажат, че могат да обърнат тенденцията да търпят поражение след поражение, макар самото малко селище да няма никаква практическа стойност за хода на войната.  

Самата Москва не потвърждава миньорското градче да е отнето от украинците.  Блъсковият “Труд” обаче се задъхва от престараване и бърза да обяви Соледар за превзет от “руската военна групировка Вагнер”, както уважително наричат в тази вестникарска крепост на рашизма наемниците на бившия затворник Пригожин, воюващи срещу високо заплащане.

 

 

 

 

 

Дивашката ярост с която наемниците се опитват да изпълнят поставената им задача не е ново явление за начина на водене на война в държавата, където не се цени живота на своите, какво остава за вражеския. Каквото и да се случи в Соледар, сблъсъкът между двата свята там е поредното потвърждение за несъвместимостта между двата народа. Украинците са непоносимо европейски хора за руските варвари. И не го казвам аз, а писателят Алексей Толстой.

“Има две Русии. Първата, Киевската, има своите корени в световната или най-малкото в европейската култура. Тази Русия е разбирала идеята за доброто, свободата, честта и справедливостта както целия западен свят. А има и друга Русия-Московската. Това е Русия на Тайгата, монголската, дивата, зверската. Тази Русия е превърнала кървавия деспотизъм и дивата жестокост в свой национален идеал. Тази Русия от древността е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и яростен враг на Европа”.

Александър Толстой споделя това свое наблюдение през 1940 година, когато пише романа си “Петър Първи”. Валидно е и днес- повече от всякога дори.  

 

 

 

 

 

Не знам как точно ще се развие свирепата битка за Соледар, но в знак на солЕдарност припомням как приключи битката за Киев. Видеото е от 10 март 2022 година, когато цяла танкова колона на бронираните руски варвари беше унищожена за броени минути от украинските защитници.

 

 

 

 

 

11 мнения за “СолЕдарност”

 1. Според рашистите, България е руска колония. Това се прокламира редовно от така наречените “журналисти”, барикадирали се в БНР, БНТ и частни медии.
  Неслучайно копейките и чалгарите наричат хората с българско самосъзнание предатели по отношение на колонизатора.

 2. Всяка българска подкрепа за Украйна е и инвестиция в бъдещето на България! Който навреме го осъзнае, той ще е в “В крак с Времето”!
  Да живее Украйна! Съвсем реално е скоро да бъде и Киевска Рус 🙂

 3. Предлагам на петьо Сопола ако се бара малце от малце последовател на “основополагащия принцип с фундаментални последиици” на журналистиката “фактите са свещени, коментарите свободни” да покаже кат израз на другата г.т. на Н.В. Читателя долния видеоклип.
  Украински войн изражда бременна котка при -12 градуса и я приютява в окопа в селцето-легенда Соледар.
  Така ще победим.
  Слава Украина.
  На героите слава.

 4. От фейса на Манол Пейков

  Разни хора ми пишат, че “отсрамвам държавата”.
  Напротив приятели – отсрамвате я вие.
  Аз само водя регистър за историята.
  Имаче генераторите – купени (с в а ш и пари) плюс дарени (от в а с) днес станаха 356.
  Ако вярваме на публикуваното в медиите – по б р о й дарени генератори току-що минахме Германия. 🙂
  (В рамките на шегата, разбира се. Защото нито сметката е толкова проста, нито пък ние с вас сме в състезание с някого – освен със собствената си съвест.)
  Благодаря ви за доверието и самоотвержеността! ❤

 5. Почина проф.Елка Константинова.

  Писател, литературовед и политик, проф.Константинова е родена на 25 май 1932
  Работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман, българската фантастика, българската литература между войните,
  символизма и диаболизма в българската литература.

  Проф.Елка Константинова е била била преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”
  и във Висшия педагогически институт в Шумен.

  Проф.Константинова бе депутат в VII Велико народно събрание (1990-1991),
  в 36-ото Народно събрание (4-8 ноември 1991)
  и министър на културата (8 ноември 1991-30 декември 1992).

  проф.Елка Константинова бе и председател на Радикалдемократическата партия (декември 1989-20 юни 1993).
  В периода 1993-1997 г. проф.Елка Константиновае културно аташе на България в Полша,
  по времето на посланик Яни Милчаков.

  Проф.Елка Константинова е авторка на книгите
  “Георги Райчев. Литературно-критически очерк” (1970),
  “Георги Караславов. Творчески портрет” (1977),
  “Фантастика и съвременност” (1985),
  “Българският разказ от вчера и днес” (1987),
  “Въображаемото и реалното. Фантастиката в българската художествена проза” (1987),
  “Николай Лилиев. Творчески портрет” (1988),
  “Лечебната сила на литературата” (1992),
  “Какво ще кажем ние на младите сърца” (2002).

  Проф.Елка Константинова е съставител и редактор на редица художествени и научни издания.

  Елка Константинова беше изключително ерудиран и възпитан човек!
  Имал съм привилегията да бъдем колеги в 36-ото Народно събрание

  Почина проф.Елка Константинова.
  Светла и памет!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава

 6. Jordan:”Всяка българска подкрепа за Украйна е и инвестиция в бъдещето на България!…”

  – и обратното …
  Симеон Белорешки в “ДЕНЯТ с В.Дремджиев”, 11.1.2023
  на въпроса “какво става с #газа” краткият отговор се съдържа в това как Щедрин описва ситуацията в царска Русия: “Крадат “ Това се случва. А иначе, сме в поредната газова война … 2014, #Шеврон подписа 10B$ сделка за шистов газ в Украйна. Дали #Русия би го приела лесно? Не, разбира се, и затова нападна, но ще си плати разбира се .Стигне ли се до трибунал за войната на Русия , ще се преследват и помощниците. Това трябва да е ясно на нашите хубостници. Те според мен го знаят, но нямат друг шанс – или правят каквото им трябва или нещо като на Скрипал, Гебрев… с нашите пробити служби, няма кой да ги спаси. За тях борбата е на живот и смърт – в преносния , а за някои и в буквалния смисъл.
  Велизар Шаламанов: България е най-губещата страна след Украйна и Русия без да е участник във войната. Това поведение на управлението в България няма да бъде забравено скоро и лесно в Украйна и сред съюзниците ни

 7. “.. Ген. Тотлебен, чрез военния министър Милютин, получава императорската заповед , №121 от 21 август 1878 г., на всички мecтaтa в България, където ca ce вoдили по-големи cpaжeния по време на Руско-турската война да бъдат отбелязани с паметници. Организацията по самото построяване е възложена на офицери от инженерните войски под ръководството на инж.-полковник Рамбах, които пристига в България през 1880 г. единствено с тази цел. Средствата за въпросните паметници, барабар с “инициативата”, както и самото им построяване са чисто и САМО руски! Същото важи и за “Руски паметник” в София, издигнат на 29 юни 1882 г., който единствено поради разликите в дизайна с останалите 11 не се причислява към групата.. Паметникът в “Докторската градина” .. Руско-турската война през 1878 г. се води на два фронта – Балканите и Кавказ.. Дааа, в Кавказ има почти същия паметник, построен в същия период от същия инициативен комитет. След войната „братушките“ със замах издигат и там доста паметници по същата схема.
  На Шипченските тържества по случай откриването на паметника участват почти всички останали живи български опълченци.. силно огорчени, че на Шипка има само руски паметници .. за имперската политика водена от Русия споменаването на българското опълчение, на което дължат победата си на Шипка, дори забиването на един кръст, е равносилно на самоубийство. С издигането на руските паметници българското участие е трябвало всячески да бъде обезличено и заметено под килима. Временното руско управление непосредствено след Освобождението усилено се грижи да съхрани мита за благодарните българи..” https://faktor.bg/bg/articles/mitat-za-ruskite-pametnitsi-v-balgariya-stroeni-po-narezhdane-i-s-pari-na-moskovtsite
  https://faktor.bg/bg/articles/prof-lilkov-v-balgariya-ima-tseli-familii-ot-dyadovtsi-do-vnutsi-sluzheshti-na-rusiya
  – кога ще ги стигнем ингушите . . .
  https://twitter.com/QanJetegaliuly/status/1612894229524520967

 8. Всъщност “целият интернет” говори, че масовата пропаганда от страна на Пригожин и Вагнер е част от някакви вътрешни крамоли за Москва. А също и Соледарската операция. Петьо Блъсковите (и не само) медии поради липса на журналистически опит преписват всичко което чуят и им се стори сензационно.

  Те това е новата “журналистика”, четете и плачете г-н Инджев. А може и да се замислите да направите някаква академия за журналисти. Да ме прощавате, че си позволявам такива изказвания.

 9. @Иван Петков

  Това, което сте написал за рашистите, е тяхното верую. Мръсното при тях е, че продават на публиката съвсем различна картинка, а именно че БГ е не руска, а американска колония и че предателите по отнoшение на действителния ни колонизатор сме предатели по отнoшение на българщината. Ако не беше това двуличие, oxoтно практикувано и от “журналисти”, нямаше да има храна за никакви заблуди по въпроса сред бг общество. Уви, краят на тази шизофрения минава само през края на педерацията, който дано да дойде максимално скоро, за да има бъдеще както Украина, така и България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.