Българската позиция спрямо Украйна е най-малкото “странна”- да не се чудим на “странния” украински избор за нов посланик в София

Ръководителят на украинския Институт за световна политика Виктор Шлинчак, цитиран от сайта “Обозревател”, съобщава, че назначената миналия декември от президента Зеленски за посланик в България Олеся Илашчук  ще бъде отзована. В публикацията се твърди, че Киев е взел ( или ще вземе?) такова решение в резултат на негативната реакция в украинските медии и в обществото срещу назначаването на Илашчук за посланик в София

Няма официално потвърждение на това съобщение във Фейсбук. При друг (подобен) случай бих се въздържал от коментар. Винаги е за предпочитане да се обсъждат факти. Но…

Виктор Шлинчак не е случаен човек, но не по тази причина се захващам с тази реплика. Проблемът е, че при всички случаи вече е повдигнат въпросът за мястото на България сред съюзниците на Украйна. Изпращането в София на човек без никакъв дипломатически опит изглежда(ше) като сигнал за разочарование на Киев от българската позиция. 

Посланик Виталий Москаленко, чиито мандат тук приключва, направи всичко възможно днес да заглади впечатланението, че нещо не е наред в двустранните отношения. В интервю за БТВ той дори похвали България. Прояви разбиране за историческата обремененост на България с русофилството, а това не е никак лесно да бъде изречено днес от който и да било украинец в условията на руското нашествие.

Това им е работата на дипломатите – да работят за доброто на своята страна, а Украйна няма никакъв интерес да се кара с натовска и европейска България, която има своя глас във взимането на колективните решения, без които нападната държава едва ли би могла да оцелее в днешните военни условия, натрапени на страната.

И все пак за човек, който познава последните двама украински посланици в София, е най-малкото неочаквано те да бъдат заменени от някой без отношение към дипломацията и конкретно към България на фона на добре известната истина, че тъкмо в Украйна има стотици хиляди потомци на български преселници. Микола Балтаджи, предшественикът на Москаленко, беше един от тях. Самият Москаленко пък е сред най-добрите украински познавачи на българската история, култура, език и политика. Няма да преувелича ако кажа, че двамата се открояваха с тези качества в целия дипломатичски корпус тук.

И изведнъж…

Е, не съвсем “изведнъж”, а изглежда като оценка за това, че тук не е оценено старанието на украинската страна да даде най-доброто от себе си на украинско-българското дипломатическо поприще, прозвуча новината за замяната на такива посланици с дама, за която с голямо злорадство беше отбелязано у нас в съответните медии, че е специалист по …сексология.   

Спирам със спекулациите до получаването на нова информация по тази тема. Но дотогава трябва да си зададем въпроса защо за целия демократичен свят е въпрос на чест да покаже възможно най-доброто си лице спрямо жертвата на руското зло, а у нас в същото време ни изпращат просто едно красиво лице, защото цели партии и институции тук си показаха рогата ( да не кажа нещо друго за обратната страна на лицето).

Дали това е “грешка” на Киев, премислен предварително ход с кратък срок на годност? Или е послание чрез изпращане на посланик, чийто избор ни казва “ вие сте непоправими и няма значение кой ще ни представя в София, поне нека бъде една красива украинка” ?

11 мнения за “Българската позиция спрямо Украйна е най-малкото “странна”- да не се чудим на “странния” украински избор за нов посланик в София”

 1. Да, ще се размине с посланическото място тази колежка на Кобилкина.
  Между другото, ако някой не е гледал филма “Професионалистът”(Професионалац), днес от 20:00 ч. същия ще бъде излъчен по канал “nostalgia” на А1.
  Аз лично съм го гледал няколко пъти, но и днес ще го гледам с удоволствие! Препоръчвам го на всички тук!

 2. Пак ли другите ни акат в гащите!

  Украинският посланик ли е виновен,
  че българите не знаят,
  че Аспарух е основал в 671г. България в Украйна,
  а в 681г. я преместил на юг от Дунава!

  Украинският посланик ли е виновен,
  че българите не знаят,
  че Аспарух и Кубрат са погребани в Украйна!

  Украинският посланик ли е виновен,
  че българите не знаят,
  че в Киев има паметник на Кий-Кубрат на ладия,
  основал Киев!/на снимката/.

  Турският посланик ли е виновен,
  чу българите не знаят,
  че Кирил и Методий са сътворили българската азбука глаголица
  в манастира Палихрон край Бурса, където игумен е бил Методий!
  В Бурса е гробницата и на султан Кера Тамара, коята е сестрата на Цар Иван Шишман!

  Американския посланик ли е виновен,
  че българите не знаят,
  Че днес България съществува благодарение
  на Удроу Уилсън!
  Спасил България от ликвидация
  и разделянето и между Гърция, Румъния и Сръбия,
  За което настоява Жорж Клемансо-министър-председател на Франция (1917-1920г.)
  и председател на Парижката мирна конференция от 1919г.

  Посланикът на Русия ли е виновен,
  че българите не знаят,
  че от март до Юли 1878г., България е била Задунайска губерния!

  Посланикът на Русия ли е виновен,
  че от 1944г и до днес
  медиите ни занимават с Русия,
  като че ли сме още 16-та ССР,
  а не сме член на ЕС и НАТО!

  Посланикът на германия ли е виновен,
  че, повече от 60 години ковчегът с тленните останки на българския цар Фердинанд стои непогребан
  в криптата на църквата “Св. Августин” в германския град Кобург.
  Цар Фердинанд е единствения непогребан цар в световната история!

  А кой посланик е виновен,
  че българските комунисти са унищожили тленните останки на цар Борис
  и гробът му в Рилския манастир е празен!

  А стига с това
  “Кой ни ср@ в гащите?”!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 3. Не зная дали украинците ни мислят за непоправими, но аз мисля така. Не можем да мръднем от мъртвата хватка на рубладжиите във всички елементи на властта в България!
  Слушах Лорер от ПП при ц. ризова и бях втрещен от приказките му за белене, ядрената енергетика и кюмюрените централи.
  Тези хора не са ли наясно, че най-много до края на годината ситуацията в енергатиката за Европа ще се нормализира напълно без москва?! Това означава отново в ЕС да се възстановят модерните зелени политики. Тези хора не знаят ли за проблемите с отпадъците от ядреното гориво. Не знаят ли, че ПАВЕЦ Чаира е потрошен вероятно от съботаж?! Не знам, но може би и те го удариха на див популизъм?

 4. Не вярвам украинците да повтарят “модела” на банкянския селяндурски “евроатлантизъм” на червенокожия вождь Винету! Все пак, да не предполагаме,само, че тази украинска посланичка е , като калинките на бокоТИКВАТА, които изпраща на “ваканцуване” в посолствата ни по света, за да показват селяшкия провинциализъм и ограниченост на герберастката шайка извън границите на задунайския Бандитустань, като например “консулите” и ” пасолите” в Барселона и Тел Авив! Идите на БайХУЙ си!
  Все пак , в краен случай, тази посланичка може и да има нужда да стажува някъде , или да е на първо самостоятелно назначение , като посланик!
  И нека погледнем и към пасоль-губернатора на Путлер в НРБь, да не би мУтрофановНа да е показала някакъв “професионализъм” , такт или уважение към задунайската си губерния, а???
  Все пак да не забравяме, че мУтрофановНа е даже “кадър” на КГБ , а не толкова на московския университет и дипломатическа школа! И освен това НРБь отдавна е регионалното леговището на чекисткото разузнаване , а не е толкова нормално дипломатическо представителство на путлеристкият рай(Х), нали!
  А за Украйна ,едва ли НРБь е някаква по-специална и стратегическа цел, както е за РАБьZZия!
  Идите на хуйло си!

 5. Към
  Видьо Видев

  👍👍👍

  Не виждам други, освен руснаците, които да ни акат в гащите. Та щом руснаците
  имат свободен достъп в гащите ни, значи имат същия достъп и до обутото ни в нашите гащи. Но нищо чудно, след като сме “дупе и гащи” с руснаците.

 6. … Украинское общество возмутилось – как назначать дипломатом человека, не имеющего дипломатического опыта.
  Когда читаю “перлы” в Telegram-канале Илащук, нет другого выбора, как сформировать впечатление, что публичная критика более чем оправдана.
  Илащук пообещала опубликовать официальную биографию на сайте МИД – но что мешает просто перечислить нужные факты в том же Тelegram-канале? Это было бы гораздо эффективнее, чем цитаты Шевченко.
  Либо героиня выполняла сверхсекретные задачи спецслужб, либо действительно нужного опыта нет.
  В то же время Илащук пытается дискредитировать источник информации. Поэтому фразы типа “враг наш коварный и без сомнения пытается разжечь огонь вражды” или “автор с низким уровнем интеллекта” не вызывают ничего, кроме смеха.
  Вместо работы с фактажем – ливень абстрактных обвинений и обид. А это значит только одно: по делу сказать нечего. Аргументов нет.
  МИД в свою очередь пытался реинтерпретировать это назначение способом, который мог бы быть воспринятым: использовав общественный запрос на людей вне системы. Но не получилось: новоназначенные послы, ранее не занимавшие дипломатических должностей и сейчас эффективные: Оксана Маркарова, посол Украины в США, Василий Мирошниченко, посол Украины в Австралии, Юлия Ковалив, посол Украины в Канаде, – имели огромный международный опыт и работали либо на высоких государственных должностях, либо в сфере публичной дипломатии.
  С Илащук – совсем иной случай. Она или ее коммуникационщики даже не пытались “лезть” на этот уровень: пока вся их надежда – на оскорбленные наезды на критиков, патриотические цитаты и конъюнктурные ссылки на руководство. И это еще раз демонстрирует профессиональную непригодность героини этого текста, на этот раз – в коммуникации и управлении репутацией.
  Может ли человек, не способный эффективно защитить свою репутацию, работать с репутацией государства? Может ли человек, не умеющий работать с кризисами, представлять государство во время войны?
  Не знаю, кто на самом деле стоит за этим назначением, но на месте людей, чьи подписи стоят под ним, я больше не вбрасывала бы собственного репутационного и политического капитала в эту яму.
  Тем более, что такая кадровая политика уже переросла в существенную репутационную проблему. Лучше признать ошибку, минимизировать потери и двигаться дальше.
  Дисклеймер автора. Я не знакома с послом в Болгарии Олесей Все, что я пишу, базируется на моем анализе публичной
  Ярина Ключковская, консультант по стратегическим коммуникациям/29.12.2022

 7. По мое мнение няма нищо странно в изпращането на сексолог…
  Ами кого е по-подходящо да пратят в държава, 90 процента от политиците на която са
  евнуси без топки, с еректилна /ментално/дисфункция?

 8. Павел Тинков, на сексолога разчитаме

  – в цитирания анализ “публичной коммуникации – ее самой и вокруг нее”, освен достойния повод(кога ще ги стигнем…): “Украинское общество возмутилось – как назначать дипломатом человека, не имеющего дипломатического опыта ” – с уговорката:”Либо героиня выполняла сверхсекретные задачи спецслужб” – акцентите са на
  – “Илащук пытается дискредитировать источник информации… ливень абстрактных обвинений и обид” за 1:1 овладяно руско тролене(“аз съм прост… ще се разберем”)
  – “… не способный эффективно защитить свою репутацию/родину(“памагите” бг мачовци) си е виагра за МИГове

 9. Не пращайте оръжия за Украйна! Руснаците сами ще се победят!

  Руски военнослужещ е взривил граната и е предизвикал пожар на територията на военно поделение в Белгородска област.
  Инцидентът е станал на 14 януари.
  Съобщават и руски, и украински медии.

  В резултат на експлозията са загинали трима военнослужещи. Други 16 души са ранени, а осем са в неизвестност.
  Във връзка с инцидента е образувано наказателно дело.

  Твърди се, че взривът на гранатата РГД-5 е извършен от командир на взвод, старши сержант.
  Отбелязва се, че експлозията на РГД-5 е предизвикала детонацията и на други боеприпаси,

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 10. По много причини бих се присъединил към мнението на RICOшетниковь.
  След като много от нас добре могат да окачествят политическата и интелектуалната висота на политическото ниво в страната ни (почти всички тук). Според мен, дори не си заслужава да се замисляме, какви качества трябва да има един украински дипломатически посланик в България. А неща относно пол или някогашната му професия, са направо без значение.
  За разграден двор (на поляната) въобще не е нужно някой да си прави трудът и да мисли каква трябва да бъде врата там.
  Но, що се отнася примерно до Шенген, за някои политици наистина е нужно да се замислят относно вредите и ползите относно приемането ни.
  Ползите за нас трябваше поне наследниците на нашите тип–пожарникари да си припомнят в какво положение беше съседна Гърция (относно банкрута) и какво тогава я спаси.
  А сега НЯКОИ политици за които това на истина е важно са се замислили и се изказаха.
  За съжаление и както винаги, това не са нашите. За нашите явно е по–удобно да има „врати“ като на полето, или дворът да е разграден.
  Иначе може да секнат офшорките, пачките и кюлчетата.

 11. Eксплозията в с.Шебекино-Белгородска обл.е станала в КЛУБА за КУЛТУРА и същевременно начално училище-ето къде се крият и складират боеприпаси!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.