Оркестър “Банкянски поток” свири сръбско за вас

Колкото е да е неприятно за нашето национално самочувствие, съществуващо в състезателен режим със съседните народи, трябва да признаем, че в края на комунистическото управление у нас “сръбското” се беше превърнало почти в онова, което за източните германци беше западното. Според сръбския виц – “източно немачко и западно имачко”.

Причината беше същата  като в ГДР: на запад от тях\нас имаше повече свобода ( на изразяването, пътуването, поведението, личния избор в живота), като и по – “квалитетни” стоки, западни филми, музика и дори голотии по вестникарските сергии. “Квалитетни” беше една от натрапчивите сръбски чуждици с двойно дъно – двойно заради несръбския произход на думата, използвана и до днес у нас. Както “екстри” и някои други подобни, прихванати предимно по въздуха с помощта на насочените към Югославия антени в България. 

Къде са те ( сърбите) днес и къде сме ние не е темата на този текст, макар да е интересно да се отбележи, че в някои отношения си разменихме местата и западните ни съседи имат основания за известна завист от техния остров на сухоземна държава, останала без излаз на море в резултат на …

Казах, че няма да задълбавам. Някой друг път, може би.

Като стана дума за сръбския хумор, доста добре приет тук поради близостта му до нашия манталитет и вкус към пиперливото, нека припомня още един виц, който е стар само за онези, които го знаят. Ще поясня накрая защо ми хрумна.

В ресторанта една маймуна се спускала, топила си тестисите в уискито и го изпивала. Един път, втори път, трети път. Един клиент полюбопитствал. Попитал шефа на оркестъра: “ Знайеш ли защо си маймун топи муде у уиски ( не претендирам за “правия србски” – бел. авт.”)? 

Диригентът без колебание заявил, че знае. Дал на мига тон на оркестъра да започне да свири “Защо си маймун топи…” и оркестърът подхванал.

Ето тази ловкост и пълен синхрон между шефа и верните му музиканти ми напомня за оркестъра на един политик, който ни прави на маймуни в механата, в която се зъбим на тирана ( нямам предвид столицата на Албания). 

Наблюдаваме и слушаме това шоу, в което оркестърът следва без грам колебание всяка приумица на своя шеф, за да не развали хатъра на онези, които поръчват музиката. 

Оркестър “Банкянски поток” свири сръбско за вас!

Тъжното в тази смешка е фактът, че предимно само собственикът на оркестъра отговаря по манталитет на публиката, за която кара да свирят оркестрантите му, докато самите музиканти са квалифицирани наемници, които едва ли слушат у дома “сръбско”.

Самият шеф обаче се ползва с доверието и експертизата на Цеца, съпругата на главореза Аркан, която му предсказа през 2012 година, че ще стане президент на България.

8 мнения за “Оркестър “Банкянски поток” свири сръбско за вас”

 1. От сръбски потоци, сравнения, закачки и шеги,
  направо ми се реве!

  Цифрите са смразяващи!

  МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА според НСИ и Евростат:

  България 311,89 EUR на месец (06.2020 г.)

  Сърбия 343,49 EUR на месец (06.2020 г.) -с 10% сърбите са по-богати от българите!
  Румъния 466,23 EUR на месец (06.2020 г.) -с 50% румънците са по-богати от българите!
  Хърватия 546,07 EUR на месец (06.2020 г.) -със 76% хърватите са по-богати от българите!
  Словакия 580,00 EUR на месец (06.2020 г.) -с 87% словаците са по-богати от българите!
  Словения 940,58 EUR на месец (06.2020 г.) -с 202%!!! словенците са по-богати от българите!!!

  Три мандата мутрата Борисов и шайката му ГЕРБ
  ни закопаваха на дъното на ЕС!
  С руска енергийна примка на шията!

  След три мандата на мутрата Борисов и шайката му ГЕРБ!
  Цифрите са смразяващи!
  Но българите са под наркозата на медите на Борисов и Пеевски
  по свобода на словото на 111-то място в света!
  След повечето откровени диктаторски държави в Африка!

  Време разделно е!
  Гласувайте за ПП и ДБ!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 2. Като всяка комунистическа държава и титова Югославия беше фалирала държава, и това е и една от причините за разпада й.
  Но все пак тошовската НРБь фалира няколко пъти повече, още при “освобождението” от сталинските дивашки болшевишки орди от РККА, които окупират България 3 години и открадват всички ценни държавни и частни активи от българския народ! Идите на хуйло си!
  Следва , следващо фалиране , чрез ” национализацията” и “колективизацията” на българите от болшевишката колониална банда БКПь, с едновременно деноминация и девалвация на българските пари(българския лев). Идите на хуйло си!
  Следващото фалиране е при първото предложение на тато-ди-тути-каскети за присъединяване на НРБь към СССРь, заради продължаващо ограбване на българите от метрополията и особената некадърност на колониалната им большевишка администрация БКПь и ДСь! Идите на хуйло си!
  Отново следва фалит и второ второ предложения на тато-ди-тути-каскети за присъединяване на колонията НРБь към СССРь, заради безкрайната некадърност на колониалната большевишка администрация БКПь и ДСь, и безкрайните огромни колониални задължения за изкупуване на чудовищни количества савецки скрапь за колониалната БНА, и заради неспиращото ограбване на българските стоки от метрополията , под себестойност!
  И петият фалит е при разпадането на савецката империя и колониите й , през 1989г.. Довело до мораториум за изплащане на външния дълг, ограбване на външния активи и заеми в СИВ на НРБЬь от “новата” руска метрополия, и активи в куфарчета и във външнотърговски дружества!
  Този фалит продължава от 1989г. до 1997г . , и приемане на валутния борд!
  През тези 7 години на непрестанен фалит, се ограбват всички спестявания на гражданите и държавата от кредитни милионери от ДСь , БКПь , мутрите им, югоембарго и фиктивна “приватизация”! Идите на хуйло си!
  И се стигне до идването на суперхеройският популистки Кобург и неговият милиционерски пазвантин от мутренските групировки и банкянския селяндурски популизъм- бокоТИКВАТА!
  И тогава става крайната мутренска трансформация. До 1997г. мутрите командват групировките си , а след 2001г. мутрите завземат държавата, защото вече са ограбили българите и заводите , и остава само да ограбят и държавата! Това е крайният мутренски фалит на НРБь, засега! Идите на хуйло си!
  В Югославия нямаше граници и идваха чужди капитали от западни банки, и от савецки банки ,и от преводите на работещите в чужбина югославяни! И нямаше метрополия , която да ограбване на безценица стоките й, колкото и в малки количества да са били на световните пазари. Но въпреки това титова Югославия фалира в граждански войни!
  Освен това в титова Югославия даже раздаваха земи , вместо да се ограбват от Тито, което позволи някакво самостоятелно независимо селско стопанство. Което му донесе подкрепата на селяните . Ето това е съществена разлика между селяните в БЮРМ и колонията НРБь, които бяха в по-леко икономическо положение и , и затова приеха авторитарния империалистически
  югославски тоталитаризъм на Тито.
  Това е болшевизма винаги фалира дори да притежава най-големите петролни залежи, като Венецуела! А НРБь фалира многократно, дължащо се на колониалното ограбване от кремълската си метрополия , и досега, и даже чрез еврофондовете, и заради огромния дял от задунайската икономика , над 40-50% , зависим от Путлер и чекистките му! Това се стана възможно, заради бокоТИКВАТА и шайката му, които са във властта през последните 20 години! Дължи се и на придворната му ОПГ( организирана престъпна геЙшефтура!) , защото той си ги “избира” , нали!
  Идите на хуйло си!

  П.П. И накрая , все още се чудя дали московийската ординска династията на Романовите е кръстена на древния Рим , или е кръстена на ромите?!?!?
  Защото не произхожда нито от древен Рим, нито от ромите!

 3. Обявена е награда от $25 000 за информация за военнопрестъпника, който е изстрелял ракетата по Днипро – и без пари да им дадем ББанкянски паток и зеления чорап

 4. Когато 1990-91 г.се тегли чертата на СИВ,се оказа,че СССР дължи на СФРЮ 1.800.000.000 щ.д.

 5. Видьо,
  поради осведомеността Ви питам, имате ли някакви данни относно минималната заплата в Русия, за да я съпоставим с нашата?
  Това за мен е дотолкова интересно, защото при съпоставки и присмивания относно бедността в България, руски пропагандони (дори помня, че относно присмиването господин Инджев също беше писал), отправяха съответните критики с цел да ни уязвят.
  И на тази основа, предполагам (изключая Москва и Петербург) Русия (съдейки от снимки на безпризорни, сгради, пътища…в страната им, осреднено, едва ли биха били преди нас. Още повече, че ние се „учехме“ от тях и бяхме на същото ниво по бедност.
  Това е важно също за да се покаже на руските радетели-петоколонници , на къде пак искат да ни насочат.
  По комунистическо ни беше също така ясно, че стадното туристическо руско общество гостуващо у нас ни смяташе точно толкова за „Западни“, както ние тогава разсъждавахме и насочвахме по покривите Тв-антени към Белград.

 6. Boris
  15.01.2023 в 16:45
  За България вече ги знаете.
  Доколко са верни/навсякъде комунистите послъгват в отчетите/,
  но официалните данни за 2022 г. на инфлацията в Русия са 18%.
  За да забави галопиращото обедняване на руснаците, последица от войната в Украйна,
  Путлер увеличи от 1-ви юни пенсии и заплати с 10%.

  В момента минималната работна заплата в победителката Русия е 13 890 рубли /250 €/.
  Минималната работна заплата в победената Германия е 1 584,00 EUR на месец (06.2020 г.)Или с 534% повече от в Русия.

  Средната пенсия в победителката Русия е 18 521 рубли на месец /около 333 €/.Или с 338% по-малко от в победената Германия!
  Средната пенсия в победената Германия е 1 441 € на запад. Или 318% повече от в победителката Русия.
  и 1 381 € на изток. Или с 314% повече от в победителката Русия.

  Което е най прякото доказателство, че “загниващият капитализъм” просперира,
  а там където управляват комунистите дори “тревата не никне”!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 7. ПАМЕТ БЪЛГАРСКА:Димитро Папазоглу.

  Всички знаят за комунистите, рушили България!
  За Георги Димитров,Никола Вапцаров,Съби Димитров, Тодор Живков…
  За Луканов, и Беров.
  За Бойко Борисов, закопал ни на дъното на ЕС!
  С руска енергийна примка на шията!

  Малцина знаят за строилите “Швейцария на Балканите”.
  Окупирана и опустошена от на 9.9.1944г.!
  Фамилиите им са обругавани, интернирани и избивани от комунистите след 9.9.1944г.,
  като чорбаджии-изедници, капиталисти и фашисти!

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  На днешния 17-ти декември,
  1902-ра година.

  Почива Димитро Дончов Папазоглу (15 януари 1828 – 17 декември 1902).

  през 1820 г., Дончо Папазоглу създава първата българска розотърговска къща в Казанлък „Дончо Папазоглу и синове“.

  Тя изнасяла розово масло за цял свят!
  България е произвеждала повече от половината розово масло в света!

  През 1873 г. розовото масло на „Братя Папазоглу“ печели златен медал на изложението във Виена.

  Единият от братята Папазови – Ботьо, построява в Казанлък първата фабрика за дестилация на розово масло.

  Другият брат Димитро е сред най-влиятелните първенци в Казанлък, активен деятел на борбата за независима българска църква.
  Той е участник в т.нар. „Цариградски кръг“ и е сред имащите право на глас при избора на екзарх Антим I

  След Освобождението Димитро Папазоглу е кмет на Казанлък (1879-1880 г.) и депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1880-1883 г.) от народната партия.
  При обявяване на Съединението е член на дипломатическата делегация, която търси подкрепа за Съединението пред европейските монарси.

  Димитър Папазоглу участва в комитета за изграждането на храм-паметника в Шипка „Рождество Христово“.
  Димитър Папазоглу завещава пари, с които е построена градската болница в Казанлък.

  Братята Папазоглу са издържали стотици студенти – стипендианти от Казанлък.

  На снимката: Семейството на Дончо Папазоглу, момченцето до него е сина му Ботьо Папазоглу. Снимка: Фейсбук

  Димитро е по-големият син на Дончо Папазоглу от Казанлък,
  Създателят на първата фабрика в България за розово масло.

  Димитро Папазоглу завършва пловдивската гимназия.
  Димитро, заедно с брат си Ботьо,
  поемат фирмата на баща си я развиват.
  „Дончо Папазоглу и синове“ става една от най-големите търговски къщи в Османската империя!
  Чудни работи!
  “Робите” в Османската ивперия са имали търговски къщи по българските земи.
  И не само!
  “Робите Папазоглу” Имат кантори за продажба на розово масло
  в Цариград,
  Александрия,
  Париж,
  Марсилия,
  Лайпциг,
  Лондон,
  Триест,
  Виена,
  Ню Йорк.

  Партньори и кредитори на братя Папазоглу са
  Христо Тъпчилещов,
  Иван Евстратиев Гешов,
  Евлоги и Христо Георгиеви,
  Коста Паница,
  Марко Балабанов и др.

  Димитро е сред най-влиятелните чорбаджии в града,
  активен деятел на борбата за независима българска църква.

  Димитро неколкократно приема в дома си В. Левски и дарява пари за революционния комитет.
  По време на Руско-турската война в дома му в Казанлък се установява ген.Гурко.

  Димитър Папазоглу е участник в т.нар. „Цариградски кръг“,
  Д.Папазоглу е сред имащите право на глас при избора на екзарх Антим I.
  След Освобождението е кмет на Казанлък (1879 – 1880)
  и депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1880 – 1883).

  Димитър Папазоглу, при обявяване на Съединението е член на дипломатическата делегация,
  която търси подкрепа за Съединението пред европейските монарси.

  Димитро Папазоглу завещава пари, с които е построена градската болница в Казанлък.

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  Време разделно е!
  Гласувайте за ПП и ДБ!
  Образованите и кадърните!

  Стига са ни управлявали
  милиционерски цървули, като Борисов и Гешев!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 8. Видьо,
  очевидно така, през турското робство, са робували трудолюбивите и предприемчиви българи. Точно там, ТОГАВА в Казанлък и Карлово са строени къщи през които ние сега водим посетителите чужденци за да им покажем как някога си, още в ренесанса, тук е изглеждала България. И нещо особено интересно за това време, тези къщи са имали етажни бани и клозети, както и за родилките са отделяли специални стаи за пребиваване. Удобствата и хигиената в тях са били основното изискване, с цел да не се инфектират родилките.
  Това, пак тогава, не може да се каже, че е било присъщо в централна Европа, дори за дворци и имения на царски особи.
  С това не искам да предизвикам гордост у нас българите.
  Точно обратното, искам всички да се засрамим, защото позволихме на една просташка в мнозинството си страна, да ни „освобождава“ с което ни докара на нейното социално ниво, на което за съжаление сме останали и в момента. Променени в посока на деградацията манталитет и вкус. Престъпни обноски и възвеличаване на гяволъците, които повечето от нас ги смятат за особено ценни. Дори си спомням изразът, „голям си гявол бе!“, което беше признак и похвала за сръчност на една успяваща личност. Поради това сега все още с благоговение избират банкянският простак.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.