Великолепната седморка на личностите в българската политика

“Спаси София” стана партия. Нейният естествен лидер е основателят Борис Бонев, когото мои съмишленици, препатили от патерици и патици в дублирането на “градската десница”, побързаха да обявят за още една такава. Няма да споря. Не това искам да (по)кажа. То бъдещето нали e затова- да “показва”. Кой съм аз, че да се тикам в неговата роля!

  Използвам случая за илюстрация на едно мое наблюдение относно едно “невидимо” явление. Сякаш не виждаме, че в политиката идва ново поколение. И то има доста по-добро излъчване от физиономиите на статуквото. Ако ви се вижда пресилено, ще замълча на текстуално и ще се изкажа на визуално равнище.   

Правя уговорката, че нито претендирам да съм изчерпателен, нито да се правя на кадровик. Това е просто реплика към оклюмали носове, някои от които не виждат по-далеч от своята оклюмалост.

Предлагам образи на млади, но доказали се политици в България, с много кратък анонс от моята стара камбанария. Не ги подреждам по важност, а ги вадя пред строя ( признавам си) по-скоро интуитивно, за да илюстрирам тезата си, че дори сред не особено симпатичната (ни) политическа класа има достойни на вид и с делата им представители на българите в политиката, заслужаващи да се класират на върха на народната любов. Стига да бъдат забелязани. 

1.Ако е по-азбучен ред нека пръв да университетският преподавател, вече обиграният политик Андрей Гюров. Не случайно ( според мен е) оглавил групата на ПП в парламента. 

 

 

 

 

 

2.Борис Бонев. Каквото и да казват за него, пътят му на самонаправил се политик е виден както на малцина видни политици.

 

 

 

 

3.Божанков, Явор. Дай, Боже, да има повече като Божанков. Леви по убеждение, но европейски по разположение в координатната система на политиката (ни) парламентарни оратори, които разорават ( а в перспектива и разоряват, може би) червената почва на рашизма, за да покълнат новите лица на европейското ляво у нас.

 

 

 

 

 

4.Емил Георгиев от “Правосъдие за всеки”. Адвокат (на справедливостта) и общественик, лице, с което всяка демократична партия би се гордяла да върви напред ( защото става и и за знаменосец с осанка, покрай когото тюфлекът от Банкя изглежда като деградирал селски побойник). 

 

 

 

 

5.Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ в София, която отдавна заслужаваше да бъде в парламента. Кой друг политик плати със свободата си, па макар и за една нощ в Първо районно, изправяйки се срещу чудовището МОЧА!

 

 

 

 

 

6.Никола Минчев от ПП. Някой да е против да бъде включен в тази компания? Въздържали се? Може и да има, но голямо жури на избирателите би го избрало с консенсус.

 

 

 

 

7.Кузман Илиев, икономист, представител на онези патриотични говорители, с които мога да си говоря, без да се карам, въпреки различията във възгледите ни ( нали казах, че съм интуитивен и субективен).

 

 

 

 

Спирам дотук само с тази “великолепна седморка”, без да мога да гарантирам, че не съм сгрешил в преценката си за онези, които практически не познавам, а съдя само по външни белези.

Списъкът може да бъде допълнен със сигурност, но и тези няколко примера оборват обратния списък с мутрите на статуквото, които няма да да припомням тук чрез техните снимки, омръзнали на всички. По-скоро предлагам по аналогия колажа ( на автор, който ми се е позагубил, да ме прощава, но е свършил отлична работа), който сравни издателите в България от времето на Възраждането и израждането им в днешно време.

  

 

29 мнения за “Великолепната седморка на личностите в българската политика”

 1. Кузман Илиев е лице, недостойно да е в този списък. Нали беше до Джамбазки и Каракачанов… За Борис Бонев имам еднп наум…

 2. Към Ангел Грънчаров:

  Не съм очаквал всеки и всички да споделят оценката ми. Познавам го от медийни участия ( беше и водещ на предаване, в което ме е канил) и макар да не съм му съмишленик заради връзката му с ВМРО, го намирам за положителен пример на общия фон на патриотарството у нас. Не могат всички да бъдат изключени автоматично. А и мнението ми е субективно и факултативно, не задължава никого с нещо. Само показвам, че в различни сегменти от българската политика могат да се намерят позитивни примери.

 3. Аз няма да пророкувам, а ще гарантирам!
  100%
  При обединение на ПП,ДБ и “Спаси София” на местните избори,
  софийският кмет ще бъде на демократичната коалиция.
  И то още на първия тур!
  Това ще бъде крахът на ГЕРБ не само в София,
  но на парламентарните избори и в цяла България!
  И чак тогава милиционерските цървули Борисов и Гешев,
  и Деянчо Магнитски ще се гушкат
  при Бай Ставри в ЦСЗ.

  ПРИЧИНИ и ПОСЛЕДСТВИЯ

  След 9-и септември 1944 г. беше променена психологията на българите,
  с избиването на интелигенцията.
  На българите се натякваха просташки възгледи,
  които противоречат не само на Десетте Божи заповеди,
  но и на елементарните норми за човешките взаимоотношения!
  Премълчаването, лъжата, кражбата и тарикатщината станаха правило
  за успех на личността в обществото!

  Като следствие, сега цялата държава, образователна и правосъдна система
  е в ръцете на хора с комунистическо мислене.

  Не само “хартиената коалиция”,
  всички са обединени срещу интелигентните и можещите!
  Тържествуват милиционерските простаци, некадърните цървули Борисов и Гешев,
  тарикатите Доган Сарайски и Делян Магнитски!

  Всички са обединени за това,
  г-н Инджев да бъде непрекъснато в “медиен карцер”!

  Много мина,
  мъничко остана!

  Време разделно е!
  Гласувайте за ПП и ДБ!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава

 4. Борис Бонев – този човек трябва да се отрече 100 пъти от думите си за крим че е бил руски.
  Това поредното подхлъзване ли е – защото не вярвам вече на никой бил и на милисекунда на страната на агресора. Липсва морал.
  Същата история като с пРезидента – мълча гузно докато го избраха, сега вече може да позори България на воля.

 5. Аз бих добавил Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова.

 6. – Кузман Илиев след успешно легендиране в „Плюс-минус“ по Нова се нареди до Боян Чуков в листата на агентиван
  – Емил Георгиев допусна да играе в успешния сценарий по омаскаряването на Лозан Панов и не се извини нито за КОЙ знае защо , с нелепо представената номинация, нито за срамното си извинение след 1-вия тур за нея, точно както и за призива на ИПВ да коленичат пред радев – как да им се довери кандидат за НЕЗАВИСИМ президент, който предупреди с факти всички за фалшивото радево юмруче https://www.youtube.com/watch?v=THivcTm5I3Q
  – Борис Бонев е проект за ББ2 – образован – иска обединение за изборите в София само ако той ще е кандидатът за кмет, след като на миналите избори игра ЗА герББ и буквално използва гласовете на ДБ за да си подържа образа – за борисбонев кметското място в софия е трамплин за премиерски пост

 7. За Седморката – имам големи резерви относно лицето К. Илиев!
  На негово място бих сложил без колебание депутата Христо Петров, и заради невероятно колоритната политическа сатира в творчеството му, и заради онези слова “Шепа нещастни фашисти…”, от които им увиснаха ченетата на червените фашисти!

 8. Петър Славов е извън всякаква класация. Най-активен депутат в 3-те НС в които е бил избран. Автор на над 100 законопроекта. 2 висши образования завършени с отличия. Специализация в Оксфорд и вкаран в “залата на славата. 4 езика на перфектно равнище.
  Виц с полувековна давност.
  “-Кой е най-добрия футболист у нас?
  –Якимов!
  -А Гунди?
  -Той е бог!”

 9. Познавам лично Марта. Истински демократ. Споделям напълно. Но за Бонев все повече се чува, че е аватар на ББ Банкянски. Имаме лични впечатления от него покрай квартални проблеми. Лицемер, кариерист и шушумига. Венко Сабрутев трябва е вътре. Много интелигентен и открит.

 10. Определено идват нови лица…. И нека си се оправят по между си..
  Това че съм съгласен както с автора, така и с повечето от коментарите срещу някои от лицата, само показва колко сложна е картината…(добре че телефонът не го поправи на “карикатурата”)
  Сега, когато свърши циркът с третият мандат, ми се иска да кажа нещо политическо, преди да замълча, ако не навеки (пази Боже), то поне до следващия трети мандат.
  Лятото на протестите бях склонен да приема лозунга на Божков “няма леви, няма десни, всички сме бесни” или, по-сериозно казано, всички да се обединим срещу Борисов, а после ще се разберем. Да следваме най-главния приоритет. Да, само склонен, защото по ми беше на сърцето предупреждението на Вешим, че не може да се захванеш с нещо, за което нямаш очакване как ще свърши (най-вече заради ортаклъка с комунягите).
  Признавам, отначало им се получи… Коалицията работеше, Корнелия видими пакости не правеше (те, в икономиката, не си личат веднага)… Оставаше съдебната реформа да отпуши разследването на корупцията и статуквото да се оттече в канала…
  Но, дойде войната и главният приоритет вече е победата над Путин. И следващата коалиция можеше да е само от партии, подкрепящи Украйна. А кой крал, ще се оправяме после (някой да си спомня колко обвинения в корупция имаше срещу хората на Зеленски? ). Ама някои не били искрени… Ами да са… На Украйна ѝ трябва оръжие, а не искрено сучувствие… Не казвам, че не е важно как ще се контролира главния прокурор, но е по-важно да не се назначава от Путин. А най-важното, да се спртат убийствата (с победа над Путин, а не по Корни-Радевия начин)
  Дано следващите избори да улеснят тази задача….
  С извинение за дългия текст,
  Д. Караиванов

 11. Тук някой спомена, че Бонев искал да бъде кандидатът за кмет, ако участва на изборите в коалиция – не е вярно. Няколко пъти вече заяви, че ако той е причина да не може да стане коалиция, ще се оттегли в полза на друг кандидат. Мен лично ми е все едно дали ще е той или някой от ДБ/ПП. Важното е да спечели на първия тур.
  И още се споменава, че това едва ли не е трамплин за премиер – и това не е така. Все пак, който следи по-изкъсо организацията, неговите действия през годините и го познава, знае, че приоритет му е само София. По мое мнение, ако спечели и покаже, че е добър, ще се кандидатира отново за кмет.

 12. Еееееех, как ще живеем БЕЗ байовците ББ, Сарайски, Магнита, ПКП, Шайков, ДС/КГБ кадърчетата, и още много, много, неизброими “политици” на “прехода”?!?!?!

 13. Борис Бонев..отгледана “конкуренция”.
  Хлъзгав,бягащ от директни отговори,оправдаващ се-лично впечатление.
  В дадени моменти имах чувството ,че говоря с интелигентна форма на бб.
  Беше въпрос на време да направи партия…дано само не се окаже “Спести от София”
  Искрено се надявам да не съм прав.

 14. @Слава Украiнi! 💛💙
  16.01.2023 в 14:53

  Аз пък познавам Сабрутев. Не бих гласувал за него. Именно защото го познавам.
  Проблемът ни е, че търсим идеалния. Такъв няма. Всички си имат както добри качества, така и не толкова добри, че дори и лоши. Важен е балансът между тях. Много ни лъгаха, много доверие похабихме напразно, много мнителни станахме. Така далеч няма да стигнем.

 15. Към Окам:
  Вярно, за съжаление. Направо съм параноик. Гнус ме е от всички тия, дето се бутат из и за властта, а умират от страх да кажат открито: путлер убива невинни цивилни. От два дни мисля само за 23-годишното момиче, спасено от ударения с ракета блок в Днипро, за жълтата кухня на убития от същата ракета боксьор, баща и съпруг…….Манол Глишев добре го каза, че трябват радикални демократи.

 16. @Видьо
  Талев пише На Завой преди 9-ти 44-та.
  Може би в нея може да открием защо 9-ти 44-та е такъв кървав а не като аналозите им в Румъния, Чехия, Полша и т.н.
  Моето семейство си е патило и преди 44-та и след 44-та. Защо? Защото отрепките винаги са били допускани на върховете. Да ни управляват и кожодерат. И защо ги допускаме най-отгоре? Може би халвата ще ни даде отговор и на този въпрос.
  Звенарите колко преврата направиха преди 9-ти 44-та, не свалиха ли те първия Ганьо премиер Стамболийски и какво се случи с тях след 44-та? А днес, наследниците на звенарите тачат ли Бай Ганьо Стамболийски? Тачат го. Защо? Защото помага по-лесно да се реже халвата.
  Колко трябва да си прост, че да си мислиш, че само съединението ще ни направи силни?
  Със съединение силни може да станат само простите – пресен пример руско съветските гопници, които са винаги обединени ако видят, че може да откраднат някой унитаз.
  Тази обединена сила обаче си намери майстора – нарича се ВОЛЯ, и нея може да я намерите закодирана в герба на Украйна.

 17. Почнат ли някой много често да го представят по купените ни телевизии имам едно на ум.
  Става дума за Борис Бонев. Дано си е взел поука от голямата грешка, която направи на предишните избори като отказа да се коалира с ДБ и се яви сам. С това си действие отклони не малък протестен вот срещу фъндъкова. Ако тогава се бяха обединили сега картинката в СОС щеше да е по-различна. Освен това имам сведение, че понякога гласува с гроб.

 18. Борис Бонев е като Бойко Борисов в целофан…

 19. Аз приказливи комсомолци съм виждал предостатъчно , г-н Инджев е видял повече от мен , а някои от уважаваните ни съмишленици тук са виждали още по-много и от него .
  Въпреки че общият кълъп е очевиден , ще ни се тоя път да е различно , надяваме се на грешка в системата . А тя почти не бърка , и да се случи – има си инструменти за ремонт .

  Наизустените фрази (цели “теми” дори) в картечен ритъм , гарнирани с ентусиазъм и младежко дръзновение говорят единствено за добра памет и прекомерна амбиция .

  Преди години Ваньо Костов реши да представи пред ората един такъв младеж – образован на запад (или по на юг , Италия май) , очилца , костюм , вратовръзка , чужди езици , зализан , начетен , технократен…
  Ей такива ни трябват , викаме си ние зрителите , ама повече . Това е пътя .
  И после ?
  После – Даниел Митов .

  Та относно Борис Бонев . Вчера го питат : “какво ве е първото нещо , което ще направите ако станете кмет?”. А той тържествено : “ще махна паркинга пред “св Неделя” .

  “Ше гътна МОЧА (мочите) по най – бързия начин !” е верният отговор , ако кандидатът за кмет е верният .

  Ще прибавя към г-н Терзийски и моя глас за Лена Бориславова , най – впечатляващият участник в предното управление . И съвсем не само според мен , бързо стана цел на активираните дежурни л..номети .

 20. Либералец
  16.01.2023 в 18:57

  Куриозното при Талев е,
  че на изданието “На Завой” през 1940г.
  илюстратор е бил комунягата Александър Жендов,
  Същият художник, който след 9.9.1944г. е изпратил много от интелигенцията в концлагери!
  И самият Талев!
  И то точно заради “На Завой”.

  Доколкото “Съединението прави силата”.
  Това е девизът на над 100 държави в света.

  Притчата за Кубрат и за снопът пръчки,
  я има в различни интерпретации
  при всички племена и народи,
  живели някога на земята!
  Защото винаги общността не може да оцелее без единение и взаимопомощ!
  Но общността не може да оцелее и когато толерира лъжата!
  Която неминуемо води до кражба и убийства!
  И до разпад на общността!

  Сноп пръчки на италиански е “фашо”.
  От където произлиза и наименованието на фашистката партия на Мусолини.

  Единство да!
  Но с кого?
  Асен Василев и Петков, не са цървули и бандити като лъжците Борисов и Гешев!
  И ако се прегърнат,
  това ще бъде краят на ПП и на последната ни надежда!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 21. Киро, Асен и Лена са въздух под налягане.

 22. Sir Humphrey
  17.01.2023 в 01:07

  Е, да де, но….

  Харвардците Киро, Асен и Лена са кислородът от въздухът под налягате.
  Милиционерските мутри Борисов и Гешев са пушилката отровен диоксид от въздухът под налягате.!

  Не всички българи са мутри и маскари!
  Нали?

 23. Прочетох всички мнения и оставам с впечатлението, че както често се случва, от многото дървета не виждаме гората. Затова няма и аз да добавя още имена към списъка, макар че се сещам за няколко неспоменати досега. Вместо да търсим кусурите на всички, трябва да ce помисли как най-ефективно да ce изгони Шайката ГЕРБ от София. Решението е ДБ, ПП и СпaСофия да излязат с общ, разпознаваем, опитен, но млад кандидат за кмет.

  Кой да е той ако не Борис Бонев? Дайте предложения!

  Ако той не става, ще бъде изритан след един мандат. Милионен град, който преживя 20 години Тиквата + Учительницата, всякак ще преживее 4 години Бонев.

 24. Граждани (с крилатата фраза на Пламен Асенов), започва да се получава!
  Господин Инджев даде „първият залп“, от „Антиаврората“!
  Точно така го исках в мислите и желанията си.
  Той да застане на такова място и да прави оценки на личности и политики. Оценки които въпреки собственото изявление, че са негови лични и с това не задължаващи, според мен, те са от изключителна важност. Важност поради това, че от гледната точка на един обективен професионализъм и постоянство, са се доказали като една статистическа достоверност.
  И също така, свързаната с второто ми желание представа, форумът около него (Инджев) също да изказва мнения. Мнения които, както добре знаем може само да подпомагат в една дискусия за факти, които евентуално да му убягнали или да като допълнения или за допълнително разсъждение, а не като „другата гледна точка“.
  Бих желал да спомена между многото други с които кореспондирам мнения и това на „сеедно“, което също ми допада поради един вид оценка, която той дава с примерът Даниел Митов.
  Такава оценка, която при мен се оказа също абсолютно погрешна, когато аз някога направих с изборъа на Тиквоций.
  При това заблудата беше не личността с бликащ от нея ореол на простащина (до сега присъщ на повечето „народни“ политици), а про–европейския камуфлаж, който беше придаден на партията МУ, с което бяха заблудени много от нас.
  От тогава насам се зарекох да се вслушвам само в качествени преценки, а те са тогава такива, когато са направени от личности които са били постоянни и безпогрешни в изявите си.
  Има и един лакмус за искреност, кога един бъдещ политик има несъмнено желание да направи нещо полезно в полза на народ и държава. Това е този който поименно и без усукване и премълчаване изкаже Русия, че тя е един доказан вечен български потисник и враг. И не само това, а да назове и натрапените от нея руски и съветски тотеми изразени в паметници и наименования на улици и градове, както и приетият за „изграждане“ от нея комунизъм, който най-бързо и със срок трябва да бъдат безусловно премахнати.

 25. към симпатизант/ка на ДСБ:

  Мога да предложа няколко човека за кмет на София, много по-опитни и известни от тиквенюнген /защото Вашия кандидат е разработка на ГЕРБ!/ – точно това дърво не ми пречи да виждам гората! Господин Инджев е един от тези стойностни хора, въпреки че не му го желая!

 26. @Todor Todorov

  Предложете ги тези няколко човека, дайте да ги видим кои са.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.