Украйна потвърди добрата новина за решаващата българска военна помощ – ами сега?

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Зеленски и един от най-често цитираните източници за позицията на Киев по въпросите на отбраната, потвърди днес важната роля, която е изиграла България за усилията на Украйна на отблъсне руското нападение.

 

 

 

 

С това меродавният за официалното становище на Киев източник сложи край на опитите у нас да бъде омаловажен фактът, че правителството на Кирил Петков е проявило солидарност в изненадващ за света мащаб с Украйна въпреки спънките в рамките на коалиционното му управление с БСП. В особено неловка позиция изпада сега именно партията на Нинова, която продължава в захлас да отрича нещо, което никой не твърди: че България е изпратила ( пряко) поне един патрон на украинците.

“Ами сега”? Какво следва след този въпрос, който мнозина помнят от телевизионното предаване “Минута е много”. Засегнатите реагираха на минутата, но за това малко по-нататък.

 

 

 

 

В предаването “Панорама” по БНТ близкият до Нинова Георги Свиленски, който я придружаваше при получаването на мандата за управление от президента Румен Радев,  нападна бившите си коалиционни партньори от “Продължаваме промяната”, че си били направили “кризисен пиар” със статията в германското издание “Ди Велт”, разкрила пред света неочаквано големия принос на най-бедната страна от ЕС за военния отпор, който украинците оказаха на агресорите.

Налагащият се сам по себе си въпрос защо Кирил Петков не се е похвалил досега с този български решаващ ход получава банално известния отговор: защото БСП заплашваше да развали коалицията в случай, че бъде оказана официално военна помощ на Украйна. В резултат на това Петков просто е заобиколил рашисткото ембарго в собственото си правителство. Не знаем подробности, но можем да не се съмняваме, че това е станало не само чрез мълчаливо съгласие в полза на износа на оръжие, боеприпаси и дизелово гориво.

Без участието на държавата логистиката по транспортирането на такива големи количества продукция с военно предназначение – при това също и по суша през съседна Румъния, няма как да се осъществи. Колкото и Нинова да се кълне във вярност на Кремъл, никой не й вярва, че не е знаела за това. Не може месеци наред да ти сменят паркета в спалнята, а ти да не си забелязал, защото си спал през цялото време дълбоко.

Питам се дали създаването на “Левицата”, както наричат сега отломките от БСП, събрани под ръководството на Георги Първанов ( който уж не бил лидер на новия проект), не е отговорът на отмъстителния Путлер, с който цели да накаже БСП чрез засмукване на нейния електорат за допуснатия гаф България да се окаже третия по величина снабдител на Украйна с най-необходимото за препъването на неговата “специална военна операция”. 

Вече веднъж й го причиниха чрез бандата на Копейкин, но май се опитвад да я доубият политически с помощта на  старите муцуни, свикани под знамената на Кремъл в “Левицата”. 

В бандата на Путлер е като в бандата на Пригожин: който дезертира го чака каменарски чук по главата. Нинова не случайно се кълне така пламенно, че не е подписала нищо, което да вреди на Путлер, но воплите й потънаха като гемиите на на ГЕРБ по същата причина в бурното море на фактите. Ето защо Нинова взе да кани на “лидерска среща” мнимия си най-голям политически враг.

Спука се балонът на ГЕРБ, който говорителите на партията и цели медии се опитваха яростно да надуват с внушението, че “харвардите” били едва ли не на руска служба, докато гердабжиите били на практика истинските евроатлантици. Всъщност евроатлантизмът на Бойковите поданици се сведе до едно закъсняло поставяне на украинското знаме в централата на партията и на още едно в кабинета на кметицата Фандъкова. Развяваха този “дързък акт” на неподчинение на умрялото куче Путлер месеци наред като доказателство, че били единствени и неповторими на фронта на защитата на Украйна в България. Сега се умълчаха…

Прав беше днес лидерът на ДСБ и съпредседател на “Демократична България” Атанас Атанасов да обърне внимание върху паметта за истината. В интервю за БНТ той припомни, че след като посети Киев заедно с Кирил Петков беше загатнал в едно свое публично изказване, че властта не е попречила на желаещите да помогнат на Украйна. Само че стараещите се да попречат на провинилите се пред Москва български власти да изпъкнат пред ГЕРБ по евроатлантическа линия бяха толкова шумни и многогласни, че истината успя да ги надвика едва сега чрез един германски медиен рупор.

Болезнено засегнатите от хубавата новина за рязко подобрения евроатлантически образ на България през света и пред истинските европейци у нас  моментално задействаха защитния механизъм на своето сплотяване. Бързи са. Руският орденоносец от Банкя рязко взе завоя и от “пръв евроатлантик” прескочи отдавна мечтаната от него граница на сближаването с БСП и по подразбиране – с ДПС.

Този обрат в позицията му напомня на реверансите на червените шамани, които след първия му премиерски мандат взеха да дуднат от телевизионните екрани, че Бойко много се е променил ( към по-добро, което не беше голям комплимент за предишния му скандален образ). Сега техният Бойко си връща кредита с “БСП се е променила много”.

И откога реши това? Ами от мига, в който стана ясно, че цялата очерняща кампания от “евроатлантически позиции” срещу архиврага ( любим израз на Ленин) “Продължаваме промяната” се е провалила. Да напомням ли, че митичният вече кагебистки генерал Решетников беше класирал още през декември 2012 г. в едно интервю за ТV+ ГЕРБ като партията, с която Кремъл предпочита да “работи” у нас пред БСП?

Вече писах, че при гласуването на всякакви евроатлантически инициативи в този парламент трябва да се бърза много защото не се знае дали в следващия Борисов няма пак да нахлупи правешкия каскет през пролетта и ушанката с петолъчката, сърпа и чука през идната зима.

Единственото, което не познах, е че ще се случи още в това Народно събрание. Ама кой да знае, че този път една добра новина със стара дата ще го сполети тъкмо от любимата му Германия така възпиращо в устрема му на спекулант на терена на евроатлантизма, който мобилизира многомесечна специална операция за очерняне на истинските евроатлантици в България.

Германия го роди, тя и го убива ( както би написало днес перото на украинскитя по произход писател Гогол като перифраза на неговия украински герой Тарас Булба)!

А толкова му се искаше години наред да се направи на Ангела Меркел ( много му беше слаб ангела на тази тема и не можеше да го скрие под рогата на своя гяволък). Щеше му се като един Цар обединител да управлява заедно със “социалдемократите” у нас по германски модел. И какво се получи? Парадоксално му отвориха този шлюз тъкмо от Германия, но вече като резервен план за собственото му спасяване с пара(шут) без гаранция за оцеляване при приземяването.

6 мнения за “Украйна потвърди добрата новина за решаващата българска военна помощ – ами сега?”

 1. Компромиси те свалила доверието в ПП!
  Още декември 2021г. се виждаше , че рекетьорските мутрьошки кУрвела ниновНаЯ и учиндолският чалгарски блядь ще свалят правителството на ПП, още преди да е формирано!
  И затова говори прекалено високата цена , на която си “купи” тяхната троянска “подкрепа” !
  Дадоха на кУрвела и болшевишките бандити половината министри, и то тези с най-голяма политическа и икономическа тежест, и вицепремиерски пост дори, заедно със многото скрити большевишки мини от техният “менторь” – блядьския фатмакь лумПен гадень!
  Дадоха и на блядошевишките чалгарски шлюхи още 3 министри, и то с най-голямата чуждестранна и икономическа тежест!
  И при толкова голяма цена , за рекетьорските прищевки на кУрвела и чалгсрските шлюхи, те накрая решиха да си вземат всичко, и свалиха правителството.
  А ПП можеше да не приема тази цена, и да отидат на предсрочни избори , още март 2022г. без никакви щети за тях , и щяха да имат много по-добри резултати от сегашните , от изборите през октомври 2022г.. И нямаше зеленоТИКВЕНият реZZиЛденть лумПен гадевичь ,и неговите служебни блядове ,да си правят примитивна пропаганда на техен гръб! И положението на герберастката шайка и техният главатар и ДПС,през март 2022г.,щеше да е много по-лошо от декември 2021г., и също нямаше да си правят пропаганда за сметка на ПП и ДБ, и чалгарите можеше да ги няма в парламента , още през март 2022г., нито фатмашките дИбильи на Янев.
  И не, Петков и кУрвела не могат да пречат за производството на оръжие за съюзниците в НАТО! Даже трябва да го поощряват, а не са!
  Само държавната помощ от складовете на БНА можеше да покаже истинската подкрепа за Украйна!
  Защото , колкото повече оръдия и танкове има Украйна, толкова повече поръчки за снаряди щеше имат оръжейните в НРБь!
  А сега Украйна търси нови оръжия , и нови снаряди , които не се произвеждат в НРБь, и част от това е заради липсата на помощ от ръждивите складове на БНА.
  Така че ПП трябваше просто да погледне , какво правят граничните Балтийски държави, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, БЮРМ, Гърция, Турция , Румъния и другите европейски държави, а не да се води от Орбан и Унгария, заедно с НРБь не представиха никаква военна помощ, дори и “ремонти” не успяха да извършат!

 2. Медведев е въздигнал “спецялната операция” на маzzква до “отечествена война”! Следващата стъпка ще е “свещенна война”, тоест ДЖИХАД!

 3. Дано вече на всички да е станало ясно защо мутрите свалиха Правителството на Промяната! Истинският лакмус за това КОЙ КОЙ е – отношението към агресията срещу свободна УКРАЙНА – отново се доказа категорично!
  Гледайте това, приятели, и няма да сбъркате!

  Всичко друго е от Лукавия!

 4. П.П. Извинявам се за грешката в предишния ми коментар! Да се чете в първия ред:

  Компромисите СВАЛИХА доверието в ПП!
  ………………………
  ………………………………….
  …………………………………..

 5. В САЩ през 1940 година има силни изолационистки настроения, изразяващи се накратко “Америка не трябва да се меси в европейските работи”. Пречка за подпомагането на Британската империя с оръжие са закони, забраняващи САЩ да предоставят оръжие на воюващи държави (Neutrality Acts от 30-те). Но, както се казва, който иска да свърши работа, търси начин, който не иска, търси причини. Първоначално през 1939г е приета поправка, че при плащане в брой може да се продава, ако транспортът и риска са за сметка на купувача. По-късно, когато обществените настроения се променят
  администрацията пристъпва към подготвянето на законът за ленд-лийз.

 6. за RICOшетниковь :

  …само държавна помощ от складовете на БНА можеше да покаже истинската помощ за УКРАЙНА… – съжалявам , но не мога да не ви апострофирам! цитирах вашата фикс идея, защото ВЪОБЩЕ не сте прав. ако сте помирисвали украински фронт от 2014г досега, щяхте да знаете, че ТАМ им е “през лампочки” дали боеприпасите и оръжията са купени от ЗЕ, дали са подарък от германия или са закупени от складовете в чехия от български търговец, който ги продава на полша, а полша ги насипва като своя помощ за ВСУ.
  ПОДОЛЯК ясно и еднозначно се произнесе за нашата помощ за УКРАЙНА! каква е , кога е давана – това ще се съобщи след войната. видяхте как нашите русофилистици мигом скочиха с числото “седем милиона лева..”че ни била помоща?! те се подмокрят от страх, че сребърниците от москва не са добре заработени – леле, ако се чуе, че помоща ни за УКРАЙНА досега е 350 милиона ДОЛАРА ?! / нищо, че тези пари са ПЛАТЕНИ от този или онзи – фактът е, че оръжията и мунициите са отишли на фронта в УКРАЙНА и вършат своето оркохигиенизиране./
  вие милион пъти сте чели или чували, че българия не била пратила на източния фронт нито един войник, макар да сме били съюзник на германия. мале мила, колко специални сме ние… всъщност сме пратили една медицинска рота на източния фронт, да превързва ранените немци. но това не го броим. има нещо далеч по – значимо, което сме вършили като съюзници на германия : от 1939г до края на 1944г армията и тила на хитлер са пушили изключително и само български цигари. няма да обяснявам значението на цигарите за хората на фронтовата линия!
  за компенсация, че ви апострофирах / а сте наш човек! /, ви пускам логическата нишка, която ще ви заведе при приятно изживяване: към момента всичките ни военни заводи работят на три смени, ясно по какви поръчки. 99,9 % от работещите в тях са неспасяеми комунисти и русофилистици. представете си какво им е на душичките, хаха!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.