Илияна Йотова се опита да очерни бялото в името на червеното единство в отчет пред Червения площад

Телевизията предимно се гледа, но днес главно слушах. Вслушах се в речта на вицепрезидента Илияна Йотова, която тя дръпна под формата на диалог с водещия в студиото на БНТ. И си рекох, че ми напомня на нещо познато на целия свят.

Прилича ми метафорично на египетските пирамиди, на храмовете на маите или на кхмерите. Не по-тяхното величие, вечност и дори не по красота. Но не бързайте да ме съдите, че съм се присъединил към водещия Любенов, който се скъса да й прави комплименти.

Йотова борави със словото и пропагандните си тези с точно напаснати блокове до милиметър. Говори сякаш чете внимателно премислен и редактиран до всяка запетая текст. Лист хартия не можеш да вкараш между блоковете на мисълта й- точно както при пирамидите в Египет, храмовете на маите в Централна Америка, но инките на Мачу Пикчу в Перу или на Ангкор Ват в камбоджанската джунгла, най-големият религиозен паметник в света и до днес.

С такива правилни, завършени, изгладени до съвършенство изречения говори Йотова, сякаш още чете от аутокюто в БНТ, където беше диктор дълги години. Не се сещам някой да е по-добър от нея в този бизнес у нас. Навремето Филип Димитров се смяташе за уникален с това, че в импровизирания си изказ използваше думите толкова подредено, че могат да бъдат свалени от аудиозаписа и да приличат на писано слово. Но той все пак не беше толкова подчертано експресивен.

Пак ли ме подозирате, че я хваля? Ваша работа. Моята е да изложа критичната си гледна точка, а тя е свързана не с формата, а със съдържанието на речта на Йотова, поради което формата служи за доброто манипулиране на аудиторията (и на възхитения водещ Влюбенов, прости ми Господи нередната, но неустоима задявка с фамилията му). 

Йотова успя да обърне значението на публикацията в “Ди Велт” и разкритието за огромната българска военна помощ за Украйна с хастара наопаки. Пренебрегна, меко казано, истината, че България беше изстреляна от дъното на (полу)презренито на демократичния свят, до неговата противоположност – буквално до възхищението. Не могат нашите другари и другарки да го преглътнат и се опитват да го обясняват от чуждо име като нещо вредно за България.

Такъв обрат за един ден в отношението към България по света не ми е известен. Ако някой се сеща за нещо подобно, нека допринесе със съответна реплика. Ще я приема, но се басирам, че не може да се намери аналог, когато от парий в очите на западните съюзници и на всички съчувстващи на Украйна стотици милиони хора по света, нашата Родина се превръща като една пепеляшка в кралицата на бала, обрала възторга на дансинга. 

Йотова смята обратното, но не се издаде, че го прави заради факта, че България е ядосала извънредно много любимата й Русия. Акцентира върху обстоятелството, че българската помощ е била тайна и е била предоставена зад гърба на парламента – т.е. зад гърба на партиите, които иначе заедно с нейния шеф Радев в ролята на Карабас Барабас бичува безмилостно като кукли, виновни за всичко в нашия политически цирк.

Български коментатори също видяха негативи в разкритието за тайната българска помощ, но с далеч по-основателния аргумент, че България се е отличила на общия фон на международното донорство за Украйна като меркантилен продавач, който е спечелил пари от тази търговия по врече на чума. 

Писал съм за това грозно печалбарство и аз ( още на 13 март 2022 г.).

Писал съм и съм илюстрирал с видео по украински източници и по-късно следното: “С или без подписа на вицепремиера Нинова истината излиза наяве и не може да бъде скривана вечно от българските путинофили, в чиито гласове се цели БСП, надявайки се да не се простреля в крака”.

 

 

 

 

Писал съм с горчивина и то точно, когато водопадът от спасителни български доставки за изпадналата в беда страна е бил вече отприщен, за което не съм знаел. Писал съм (незаслужено) критично много преди разкритието на “Ди Велт”, отекнало в целия свят със своята необичайност именно най-бедната държава в ЕС да се окаже с такава решаваща роля във военната подкрепа за Киев ( от което Йотова е възмутена, защото смята, че в света се гледа с лошо око на тази новина заради заобикалянето на парламента).

В какво се състои съдържателната част на манипулацията чрез артикулацията на Йотова? Тя е във факта, че съдействието на Кирил Петков за забогатяването на българския бюджет с някой и друг милиард лева чрез завъртяната машина на икономиката със заетите във военното производство 70 000 българи, заработили на три смени в заводите, се е наложило да бъде засекретено ( забогатяване) именно заради другарите и другарките на Йотова в парламента. Те люто се заканваха да разтурят управлението ако дори и един български патрон бъде изпратен на Киев ( по многократно повторения израз на Нинова). 

Нищо подобно нямаше да мине като решение в парламента-противно на днешната хипотеза със задна дата, лансирана от Йотова, според която през май е можело да се гласува военна помощ за Украйна ( шефът й Р.Радев онзи ден потвърди, че продължава да е против) . Откровена лъжа е това предположение за онова минало-несвършено. Помним добре.

През април и от ГЕРБ още не бяха взели курс към внезапно превземане на българската евроатлантическата ниша на абордаж с проукраинска позиция ( моя милост се дереше на микрофона по митингите в София през март и април не само по въпроса за оръжието, но и за елементарното изключване на прожекторите в прослава на МОЧА от страна на гербажийското ръководство в столицата – направиха го неохотно и тихомълком чак месеци по-късно). Какво остава за БСП, която и до днес клечи в московския окоп. Ветото й щеше да бъде достатъчно да бъде свален кабинетът “Петков” още по-рано при всеки опит за прокарване на резолюция за даряване ( или продажба) на оръжие на Украйна.

Ако разширим контекста, Йотова ( и компания) се гневи за това, че самата Русия ( както и петата й колона у нас) е била финтирана. Обиграната бивша телевизионна говорителка ловко избяга от подобно признание. Концентрира се само върху механизма на тайната, но не и върху целта ( крайната).

А крайният резултат е, че Кирил Петков лично и всеки, който му е помогнал, получиха бурни аплодисменти именно в онази част света и България, която се изправи срещу Руската агресия. Българите, които иначе толкова обичаме да се обогатяваме “въпреки всичко”( закона) и дори да завиждаме тайно(!) на онези, които го правят най-добре и в най-печеливши мащаби, би трябвало да сме вкупом щастливи от това, че България е спечелила баснословно от търговията с оръжие “по втория начин”. Пито ( от украинците), платено ( на България) от чужденци ( от Европа и САЩ)! И бюджетът сит, и агнецът на българската невинност ( пред Кремъл) оцеля до миналата седмица.

Но, не и според Йотова, която изведнъж изостави грижата за бедните и цялата социална риторика, за да се концентрира изцяло върху чисто политическия аспект на процедурите на демокрацията в доста ялов опит да заяви на българите колко неправилно сме спечелили въпросните милиарди, макар те със сигурност да са помогнали за прословутите социални плащания от страна на правителството на Кирил Петков, а и на Радевото, което сега все по-бравурно се бие в гърдите като успешно управление.

И отново да обобщя за финал: щеше да бъде супер да имаше друг начин България да спечели огромна сума и днешния авторитет сред съюзниците ( пред Украйна да не говорим). Йотова пък щеше да бъде напълно права да се възмущава от заобикалянето на парламента. Но само в случай, че я нямаше принудата да се действа “по втория начин”, наложена от рашистката пета колона в същия този парламент. 

Йотова се изяви днес като неин ловък озвучител, който се опитва да очерни бялото в името на червеното единство и в интерес на Червения площад

 

 

23 мнения за “Илияна Йотова се опита да очерни бялото в името на червеното единство в отчет пред Червения площад”

 1. “Да се дава оръжие на Украйна е все едно да гасите огъня с бензин” – президентско умотворение и премъдрост.
  Всъщност, сега правилното е да се прави точно това – да се гаси огъня с бензин. Сегашното поколение украинци трябва, ама е много наложително, да си свършат историческата задача и да освободят страната си. Затова трябва да им се дава оръжие. Ще загинат изключително много хора, надявам се руснаците да дадат много повече жертви от украинците.
  Какво ще стане в противен случай? Много просто, ще се получи замразен конфликт, който ще бъде прехвърлен за разрешаване върху главите на бъдещите поколения украинци. Ще има постоянни стълкновения, постоянни сражения, постоянни обстрели. С десетилетия. Това ще се отразява изключително негативно на европейската и на световната икономика. Всички ще плащаме като попове, цените ще растат, парите ще се обезценяват. Затова този въпрос трябва да бъде отрязан още сега, примерно 2023 г, най-много 2024 г. Украйна трябва да бъде освободена, за да се сложи край на този цирк.
  И последно – вчера го публикуваха, май беше във Фрогнюз – руснаците вече не ги интересува постигането на никакви военни цели, те се провалиха в това. Сега те воюват просто за забавление на управляващата си върхушка. Запомнете това – руснаците се забавляват. Това е истината.

 2. Когато коленичи пред патриарх Гундяев,
  за да му целуне ръка,
  извън канона за мирянин,
  повече приличаше, че Йотова ще му прави фелацио.

  И преди, но от тогава,
  окончателно съм на мнение,
  че попа и родителите и
  са и сбъркали името.
  Вместо Илияна Йотова,
  трябвало е да я кръстят
  Идиотка Идийотава!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

  П.П.
  За да не се срамувате
  от децата си и от внуците си!
  Гласувайте за ПП+ДБ!

 3. ДГД (ПНХ) на ий и вся остальная рашисткая сволочь.

  Горд съм с правителството ни.
  Михаил Подоляк, съветник на офиса на Зеленски и една от най-влиятелните фигури в Украйна при Юлия Латинина : “Има страни, които безумно обичаш. С една дума България е такава страна. Аз безумно обичам България! В първите седмици на войната България достави толкова много оръжие и гориво, че нямам думи. Нейното правителство, за разлика от други, които публично се чудеха какво се случва, какво да правят, веднага оцени каква е тази война, какво е заложено на карта и действа незабавно. След войната ще седнем с таблици и числа и всичко ще стане ясно. България ще влезе в учебниците по история”

 4. idiotiva e iasna dori kogato klekna na popa ot rucia che ako beshe vdignal rasoto shteshe da go dari sas stasna celuvka–komunistiiiiii c navici

 5. Тая паразитна партийна парашутистка , какво общо има с оръжията???
  Ако е искала да отговаря за оръжия, то тогава не трябваше цял живот да паразитира , като партийна калинка, и като партийна пропаГАДаторька на терористичната большевишка банда БКПь, доживот! А трябваше да отиде да работи , като оръжейна “труженичка” в Сопот ,или Казанлък ! А не да се пльоска като ” магистрална труженичка” пред своя чекистки сводникь Гундяевичь!
  Същото важи и за фатмашкия вселенски дИбиль лумПен гадевичь, парашутисть на чекиста решетников на ДРОНЬдуковь2, иди на хуйло ти!
  Той , уж, е обучаван за афицерь, но в същото време иска Украйна да води Отечествена война срещу неговият сводник Путлер, обезоръжена, БЕЗ оръжие!
  Ето това е фатмашка шизофрения, това е вселенска глупост! Няма как военен да говори , че би могъл да изпълнява професионалните си задължения , без необходимите оръжия и самолети!
  Нека фатмашкия дИбиль отиде да защитава българската територия и небе БЕЗ самолети, БЕЗ ракети, БЕЗ танкове, БЕЗ артилерия, дори БЕЗ лично оръжие! Нека отиде дори на обикновена тренировка или учение , само с голи ръце! По бели гащи!
  Не случайно ги нарекох него и партийната му секретарка кУрвела ниновНаЯ, преди 9-10 месеца – БЕЛОгащници! Идите на хуйло си!
  Или трябва, според тях, да закрием и фатмашката савецка БНА, и савецката оръжейна промишленост на НРБь , защото няма нужда от оръжия и армии!
  Или това важи само , когато “лошите” оръжия и армии воюват срещу техните РУБЛОвладелски сводници от Кремъл! Но не и , когато техният РУБЛОвладелець Путлер извършва геноцид , срещу Украйна, Молдова, Грузия, Сирия, Либия, Африка и т.н..Тогава путлеристките оръжия са “добрите” , според болшевишките шлюхи кУрвела ниновНаЯ и реZZиЛдентът лумПен гадень, идите на хуйло си!

  Долу МОЧИ-те , идите на хуйло си!
  Долу решетниковите агентурни , шпионски проститутки – йотовНая и лумПен гадевичь, идите на хуйло си!
  Долу бумажните болшевишки терористи кУрвела ниновНаЯ и свиненскиЙ от болшевишката колониална терористична банда БКПь, идите на хуйло ви БЛЯДьшевики!
  Долу КримскиЙ воениЙ мость, иди на хуйло си!

 6. ПЕСЕН за РОДИНАТА

  Най-мръсните тайни на комунизма!

  Путлер отвлича хиляди деца от Украйна.
  И за сега никой не знае,
  дали това е социален експеримент?
  Дали ги отвлича за донорство и търговия с човешки органи?

  Дали Путлер не пие човешка кръв
  и се подмладява
  като граф Дракула Цепеш.

  Не вярвате ли, че в АЛЖИР
  децата не разбират значението на думата майка?
  А ако ви го каже световно известната Мая Плисецкая?

  ПЕСНЯ О РОДИНЕ

  Широка страна моя родная,
  Много в ней лесов, полей и рек!
  Я другой такой страны не знаю,
  Где так вольно дышит человек.

  ПОКЪРТИТЕЛНО!”Не разбирах значението на думата майка”. Роден в ГУЛАГ разказва за живота в лагер

  Какво е да се родиш и да прекараш първите 7 години от живота си в наказателен лагер в СССР?
  Как живее “враг на народа” и “син на враг на народа” дори на свобода?
  Един вече възрастен мъж разказва историята си.

  На 10 януари 1938 г. първият влак с жени пристига в лагера за съпруги на “изменници на родината” край град Акмолинск.
  Днес това е Астана, столицата на Казахстан.
  Известен като АЛЖИР (Акмолинский лагерь жен изменников родины – от руски),
  лагерът е един от многото под шапката на Главно управление на наказателните лагери – ГУЛАГ.

  След шест месеца АЛЖИР вече е препълнен – в него има 8000 затворнички.
  Съгласно решение на Централния изпълнителен комитет на СССР от 8 юни 1934 г.
  те са осъдени на 5 до 10 години затвор или депортиране в далечен Сибир.
  Лагерът се простира на 30 хектара и има няколко клона.

  Децата под 3-годишна възраст са изпратени там заедно с майките си.
  Но са отделени от тях.

  Пианистката Олга Галперина е отведена в АЛЖИР, когато е бременна.
  Синът ѝ Георгий Каретников е първото дете, родено в лагера.

  В интервю за Sibir.Realii сега, когато е вече 85-годишен, Георгий разказва спомените си от лагера,
  как е видял майка си чак 7 години след раждането си, как Едуард Шеварднадзе му е помогнал, въпреки че е син на “враг на народа”
  и как е носил омразата си към съветския режим през целия си живот.

  “Скрила от съветските власти” враг на народа
  Олга Галперина завършва Киевската консерватория и е ученичка на известните музиканти Сергей Тарновски и Хайнрих Нойхаус.
  Когато се премества в Москва, тя организира и ръководи музикалното училище, което днес е колежът “Шопен”.

  Олга Каретникова в музикалната школа в Москва преди ареста
  Олга Каретникова в музикалната школа в Москва преди ареста
  В началото на 1938 г. е арестувана. Причината е връзката ѝ с “враг на народа”.
  Твърди се, че е “знаела за контрареволюционната му дейност, но я е скрила от съветските власти”.
  Когато е задържана, тя вече е омъжена и дълго време не се е срещала с мъжа, с когото е обвинена, че е имала афера.
  Но това няма значение.
  На 22 март 1938 г. е осъдена на 8 години трудов лагер.

  Бащата на Георгий – Николай Каретников, е бил женен преди да се запознае с майка му, но напуска съпругата си заради нея.
  След като Олга Галперина е арестувана, той веднага се връща при първата си жена.

  Не ѝ е позволено да роди в общите бараки, затова се озовава в землянка, където вече има жена с бебе
  Олга разбира, че е бременна, когато вече е в лагера, разказва днес синът ѝ – вече 85-годишният Георгий.
  Не ѝ е позволено да роди в общите бараки, затова се озовава в землянка, където вече има жена с бебе.
  Това е Рейчъл Месерер – майката на балерината Мая Плисецкая
  (бащата на Плисецкая е екзекутиран по-рано по време на политическите репресии – б.р.).

  В АЛЖИР са затворени още певицата Лидия Русланова, актрисата Татяна Окуневская, писателката Галина Серебрякова.

  Новородените незабавно са отнемани от майките им.
  Те могат да виждат децата си само докато кърмят.
  Когато млякото свърши, посещенията спират.

  “Не разбирах значението на думата майка”
  Георгий има малко спомени от детството си в лагера.
  Помни, че точно зад детските бараки е имало ров, а след него бодлива тел.
  Понякога извеждали децата на разходка – по двойки и хванати за ръце.
  Възпитателката, също затворничка, понякога посочвала в далечината към жените затворнички:
  “Виж, ето я майка ти!”

  “Но аз не разбрах защо сочи към някаква жена. Не разбирах и значението на думата “майка”,
  спомня си мъжът.

  Тогава той и останалите деца познават само възпитателката Сима Мойсеевна, която ги храни.
  С други възрастни не общуват. Никой не говори за майките. Децата не празнуват рождените си дни.

  “Детството ни като цяло беше като на растения: всичко се свеждаше до ядене и спане”, казва Каретников.
  Така си обяснява и защо спомените му са бедни.

  Разходки има само през пролетта и лятото.
  Зад бодливата тел са се простирали поля от лалета и макове.

  Но нашият свят беше ограничен от ров и бодлива тел
  “И колко много исках да бъда на тези поляни.
  Но нашият свят беше ограничен от ров и бодлива тел”, спомня си Георгий.

  Всеки ден в детските бараки започвал в 6 часа с химна на Съветския съюз, който звучи по радиото.

  Мразел химна – не е лесно да стоиш прав, докато още спиш.
  Единствената друга музика, която е чувал тогава в живота си, са били песните на майка му, докато го кърми.
  “Музиката беше в паметта ми, бях я попил с майчиното мляко” – класически приспивни песни на Моцарт, Брамс, Чайковски и Шуберт.
  Георгий помни тях, “не помнех целувките”.

  Вече като възрастен мъжът разбира, че по онова време майка му го е спасила от преместване в сиропиталище.
  Тогава по заповед на съветския диктатор Йосиф Сталин от лагерите са изведени порасналите деца.
  Ръководител на АЛЖИР е Сергей Баринов.
  Той има пиано и вика майката на Георгий, за да преподава музика на децата му.
  Един ден Баринов казва на Галперина, че в лагера ще дойде специална комисия, която ще транспортира децата до детски домове.

  Олга веднага казала, че макар да не може са вижда сина си, знае, че е наблизо и той е единственото, което ѝ е останало.
  “Ако не ми помогнете, няма да се занимавам повече с децата ви”, добавила.
  На следващия ден командирът обявил инфекциозна карантина в целия лагер и комисията не дошла.
  Майка му спасила не само него, а всички деца, казва Георгий.

  След като прекарва първите 7 години от живота си в детска казарма, на 9 февруари 1946 г.
  Олга е освободена, след като излежава присъдата си.

  Тогава Георгий я вижда за първи път.
  “В срещата ни нямаше нищо трогателно, не се затичах към нея и не ѝ подадох ръка”, казва Каретников.

  Качват се на товарен влак.
  Всичко по пътя му е любопитно.
  Заедно с тях пътуват други две освободени затворнички.
  Всички се настаняват в малка къща в покрайнините на село, за да работят и да спечелят пари, с които да се върнат у дома.

  Когато събират някакви пари за пътя, Олга Галперина и синът ѝ тръгват с пътнически влак за Москва.
  Баща му ги посреща на перона.

  Макар и свободна, майка му няма право да живее в столицата и други големи градове.
  Затова се отправя към град Александров, а Георгий остава при баща си, докато тя намери жилище и се устрои.

  “Беше зима и нямах никакви дрехи, майка ми помоли баща ми да ми купи палто.
  Той ме заведе в един празен апартамент на някаква негова любовница, заключи го и си тръгна”, разказва мъжът

  На другия ден баща му носи палто и го води при майка му.

  Георгий никога не е я е питал за живота в лагера.
  Чувства, че за нея е болезнено да си спомня.
  Дори факта, че е роден там научава не от нея, а от по-голямата си сестра Лена.
  Тя е ученичка, когато майка им е арестувана, и е изпратена в сиропиталище.
  Лена се грижи за Георгий, когато той и майката излизат от лагера.

  Животът в Александров обаче се оказва труден, дори по-труден, отколкото в АЛЖИР.
  Хранели се с картофи и хляб – месо само по празници.
  “Смучех остатъци от фураж за добитъка”, казва Георгий
  и си спомня как веднъж го ограбили – взели му от ръцете купоните за хляба.
  А това значело само едно – че семейството няма да има какво да яде един месец.

  Но най-трудната част дори не е гладът.
  Майка му е “враг на народа”, а той – “син на враг на народа”.
  Никога не му позволяват за забрави това.
  Първо учи в Александров, но после е приет в Московското хорово училище.
  Приспивните песни на майка му помагат – оказа се, че има много добър слух.

  Тъй като Олга няма право да живее в столицата, той трябва да се настани в общежитие, където до 5-и клас го бият всяка вечер.
  Слагат му одеяло върху главата и го удрят, където могат.
  Не вижда лицата на нападателите, но чува гласовете им.
  Така после разбира кои са и си отмъщава.
  След една такава схватка е изключен от пионерската организация.

  “Подредиха ни всички в двора, прочетоха заповедта и ми свалиха пионерската връзка пред всички.
  Но бях ужасно щастлив, защото се чувствах свободен.
  Тя ме задушаваше, защото знаех какво е лагер, а след това обичах и ценях свободата повече от всичко друго”, казва Каретников.

  По-късно, когато разбира за смъртта на Сталин, си казва:
  “Ще ми е по-лесно да дишам”.

  Повечето от децата учат в училището безплатно, но Олга Галперина трябва да плаща месечна такса за сина си от 600 рубли.
  Тя не може да си намери работа по професията си, затова се налага да стане бродировачка за мизерна заплата.
  Затова моли бащата за помощ.
  Той отказва.

  Майката е принудена да пише до началниците му – мъжът работи в Министерството на културата.
  Тогава бащата се отказва от сина си в името на кариерата.
  Подписва официално документ: “Георги Каретников не е мой син и няма нищо общо с мен”.

  Пътят към висше образование за “сина на врага на народа” е затворен.
  За щастие, майка му е поканена да преподава в Кутаиси, Грузия.
  След Александров, там е като в рай.

  Дори го приемат в Комсомола – с личното съдействие на Едуард Шеварднадзе –
  бъдещият президент на Грузия след разпадането на СССР, който тогава е секретар на Кутайския градски комитет на комсомола.
  Георгий трябва да напише автобиография.
  “Роден съм в лагер за политически затворници – ГУЛАГ”, не скрива истината той.
  Това е пречка, но Шеварднадзе се застъпва за него, защото момчето е “честен човек”.

  В Кутаиси Георгий получава и първия си паспорт, защото, бидейки роден в лагера, няма документи.
  В паспорта пише, че е роден в Акмолинск.

  “Но това беше лъжа. Не съм роден в Акмолинск, а в ГУЛАГ.
  Никога не го забравих.
  И когато ми казваха: “Ти си син на враг на народа”,
  аз винаги питах: “На кой народ? Народът няма врагове”.
  Каретников разбира, че е враг не на народа, а на съветската власт.
  И през целия си живот мрази съветските власти.

  След като завършва музикалното училище в Кутаиси, той успява да постъпи в Казанската консерватория.
  Тогава баща му вече е сам – първата му съпруга е починала, а другият му син, известен композитор, живее отделно.

  Георгий отива да види баща си, който се чувства самотен, но бързо си тръгва.
  Мъжът нагрубява майка му.
  “Дори не го попитах защо се е отрекъл от мен.
  Но му простих, защото разбрах – той се е страхувал”, разказва Каретников.

  Месец след постъпването си, той е изключен от консерваторията, след като по време на занятия във военния факултет отказва да сглоби карабина,
  защото няма да може да свири на пиано с нея.
  Майка му го спасява отново.

  Отива в Централния комитет на КПСС и слага партийната си книжка на масата.
  Преди да я арестуват, тя е партиен член и по време на хрушчовото “размразяване” успява да възстанови членството си
  (Никита Хрушчов управлява СССР след Сталин, като от началото на 50-те до началото на 60-те години репресиите са смекчени,
  а хиляди политически затворници са освободени от лагерите на ГУЛАГ – б.р.).

  Когато я пита за какво ѝ е партийно членство, майка ву отговаря:
  “Заради теб. За да можеш да учиш спокойно”, спомня си Каретников.

  Случаят стига чак до министъра на културата, който го вика и иска да чуе историята му.
  Така го преместват в Саратовската консерватория, която завършва.

  По-късно той така наранява ръката си при катастрофа, че вече не може да свири.
  Започва да работи в радио.
  Преди това дълго време не одобряват документите му, защото в автобиографията си в графата “Място на раждане”
  е написал “Вилата на Сталин”.

  Но в крайна сметка получава работата.
  И въпреки че e безпартиен, което много пречи на кариерата му, се издига с годините до зам.-главен редактор на радио “Култура”.

  На 27 юли 1955 г. Олга Галперина е напълно реабилитирана.
  Когато получава решението, тя казва на сина си, че той също трябва да получи реабилитация.
  Реално никога не е бил подсъдим и за хората като него няма закон.

  През 2002 г., когато майка му е още жива, Георгий иска реабилитация и я получава.
  Той е официално признат за жертва на репресии и реабилитиран от Главната прокуратура на Русия.
  Не е било лесно да получи сертификата.
  Защото “в Русия не обичат потърпевшите,
  не обичат да казват истината за миналото”.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  И в България не обичат
  да се казва истината за миналото!

  Слава Україні! Героям слава!

  П.П.
  За да не се срамувате
  от децата си и от внуците си!
  Гласувайте за ПП+ДБ!

 7. Много се коментира как българските власти са продавали на посредници оръжие и боеприпаси. Природния газ с комисионери, оръжието с комисионери… вече знаем какво са ПП. Голяма част са отишли в Украйна….. а колко от тези боеприпаси са отишли в Русия? Путин внася боеприпаси от Сев. Корея, от Сирия от Иран, от….

 8. Никой не може (а и не бива!) да забранява на пРеZидент РР и вицето му йотовна да обичат руZия!!

  Та в тази връзка за тях и подобните им орки: Чемодан, Вокзал, моZква! И не возворащайтес никогда, НИКОГДА!!

 9. Към Видьо Видев:

  Призовавам Ви да бъдете по-кратък, за да не дразните и да не отблъсквате други(те) коментатори.Все пак става дума за коментар, а не за (серия от) текстове с голям обем, които мнозина не четат заради точно този обем.
  А също и да не превръщате в стандарт призоваването за гласуване дори за партии, които в този форум се радват на одобрение. От това нови гласоподаватели няма да се родят, а и ме затруднява да модерирам други призиви по аналогия.
  За да завърша с малка шега с цитатат от времето на комунизма, която ще бъде разбрана от съмишлениците: “врагът не спи”, той се радва да се възползва от слабостите ни.

 10. Междувременно нашите победоносни войски вдъхновени от решенията в Рамщайн-далеч не всичко е на ачика се готвят на мах в Полша и САЩ да усвоят умопомрачителните за представите на орките тежки оръжия. И Леополд 2 са на път.
  https://offnews.bg/sviat/zapochva-obuchenieto-na-bojtcite-ot-vsu-na-tankovete-leopard-2-793936.html

 11. говори комунистката йотова.
  защо се очаква, че тя ВЪОБЩЕ ще се държи като адекватен човек? да, ако не беше комунист-русофилистик. но е ! както нейният кумир путлер и ордата му от мутанти, йотова е не психиатричен , а политически шизофреник. / няма да спра да гледам конската мутра на лавров, когато след започнатата тотална война на рашистите в УКРАЙНА, най-спокойно казва пред целия свят ” ние не сме влизали в УКРАЙНА.” /
  всъщност, КОЙ ПРОИЗВЕДЕ ФАКТА, ЧЕ НАШАТА РЕАЛНА, ВОЕННА ПОМОЩ В ПОЛЗА НА УКРАЙНА, СЕ ОКАЗВАШЕ ТАЙНА? радев ли не знаеше, че военните ни заводи работят на три смени, нинова ли не знаеше или хилядите работници във военните заводи си бяха зашили устите ?
  всички знаехме!
  когато се правеше мижавото “разследване” на отравянето на оръжейния търговец ГЕБРЕВ през 2015г. и отровителите-руснаци, бяха заснети, и мотивите им бяха “прошепнати” / защо и от кого?/ – защото снабдявал ВСУ с артилерийски снаряди 152мм, минохвъргачки и т.н., КОЙ бързо, бързо мушна случая под чержето?
  когато на 27 април миналата година рашистите спряха изцяло доставката на газ за българия – наказателно! НИКОЙ ЛИ в българия, ама въобще на стопли “защо ни наказват?” как ли пък не – всички знаехме “защо”, обаче цяла българия, цяла европа и целият свят, някак си…НЕ УЗНАХА ? как така стана? ами ето, че стана – доказвайки пътьом ЧЕ ВСИЧКИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ СА НА ЗАПЛАТИ В МОСКВА.
  нещо ново да ви казвам? знаете си го и това.
  редно е, като общуваме с русофилистиците, т.е. нашите сънародници по съдба, да не забравяме, че това НЕ СА НОРМАЛНИ ХОРА, А ПОЛИТИЧЕСКИ ШИЗОФРЕНИЦИ. за тях няма хапчета. / ще се излекуват след като “майка им” в кремъл се спихне. или по-скоро едно 50 години след това…/

 12. Иво Инджев
  22.01.2023 в 19:06

  О.К.

  Накратко. ГОЛЯМ КЕФ!

  С малко допълнение.
  Антоний Тренчев, съоснователят на “Nexo”,
  навря на кучето в г@з@
  водещият на 120 минути по БНТ Светослав Иванов,
  прокуратурата и лично Гешев,
  Бойко Борисов
  и вся асталная русофилистична сволач!

  Сега почти всички са телевизори Smart TV.
  Гледайте Антоний Тренчев,
  в 120 минути по БНТ по всяко време на денонощието.
  Но не прекалявайте!
  За да не умрете от кеф…

  Слава Україні! Героям слава!

 13. Един анализ, който, по мое мнение, може да подскаже поведението, или поне целите, които ще преследва Кремъл:
  https://globalaffairs.ru/articles/perelomnaya-tochka/
  В Редакционния съвет влизат хора като С. Лавров, К. Косачов, а в Попечителския съвет е Вл. Потанин.

  П.П. В Редакционния съвет е и Иван Кръстев

 14. Споделям статия по темата в един много добър украински сайт, който чета с голямо удоволствие. Гугъл преводач превежда почти перфектно. п.п. Има някакъв проблем със сайта и понякога не показва новите статии. Затова под Windows го рефрешвам с Ctrl+F5. С телефон под Андроид му давам “Отвори в нов раздел в режим инкогнито”.
  https://defence-line.org/2023/01/bolgariya-tixo-prishla-tixo-chast-1/

 15. Умните хора се учат от грешките на другите.
  Украинците правилно констатират, че днес плащат страшен кръвен данък, защото не са предприели необходимите мерки срещу руската пета колона в Украйна.
  В почти всички страни от бившия соцлагер /прибалтийските страни, Полша, Румъния, Чехия, Словакия/ са предприети радикални действия срещу руските подлоги след 24.02.2022г.
  С политици като Румен Радев и Йотова, България има шанс да плати кръвен данък, като украинския.
  Йотова като правоверен комунист нарича тривиално бялото червено и червеното бяло. Тази елементарна и банална комунистическа пропаганда се прилага в България от 100 години.

 16. – на заседание на Правната комисия при изслушването на Гешев гербаджията Балачев заявява:”Колев го заслужаваше, защото правеше такива поразии…” и не се интересувал, защо е бил застрелян с 10 куршума действащ военен прокурор пред дома си в София с 10 куршума)” , но е пропуснал да спомене , че настоящ директор на БНТ кошлуков тогава нарича смъртта на Колев “мафиотско убийство”, което всъщност не е разкрито вече 21г., като още 30 такива от шефа му, нито гранатометната му присъда на Страсбург
  – туземния (П)РРеZидент и политик на годината пред Диарик премълча масовите гробове, стаите за изтезани, изнасилените деца, погреманите под разбомбени болници, театри, многоетажни жилищни сгради , за унищожените села и градове, за милионите украински бежанци и приглася на руските пропагандони – соловьов:” Време е да изтрием от лицето на земята и да превърнем я радиоактивна пепел всякаквите там поляци, германци, французи и, разбира се, българи…”
  – “…В света, уважаеми, се възроди фашизмът и този фашизъм – руският фашизъм – е обявил война на цялата съвременна цивилизация, която (засега) води по най-чудовищен начин в Украйна…(frognews/kalin-ianakiev-manipulativniiat-razkaz-48-нс-)

 17. към висок:

  “….. а колко от тези боеприпаси са отишли в Русия?”

  Неясните подмятания са характерни за троловете!
  Дайте факти!

 18. Към Иво и Видьо,
  твърде е възможно „някои“ да се затрудняват от дългите текстове. Моето мнение, породено от свободолюбива любознателност, както и като отлично средство за придобиване на неподправена информация, бих желал да отбележа, е малко по–различно.
  Всичко това ни прави истински богати, защото то увеличава стойността на съществуванието ни и същевременно трие маската на тази дезинформацията от историята ни, която лъжливо ни натрапваха и трябваше да изучеаваме.
  Може би един изход от дилемата би бил това, такива като Видьо да дават линк водещ към този разказ и с това предполагам въпросът относно обемът ще бъде разрешен.
  Относно призивът за гласуване за партии, пак имам малко по-различно мнение и то пак поради основателни причини.
  Както все по-ясно става, ще трябва отново да се ходи на избори. И след като това е наложително, също толкова е наложително ТОЗИ ПЪТ да не изберем пак „късата клечка“.
  От тук следва, че е необходимо да бъдат показвани мнения с които да се осветлят и с това да бъдат дискредитират примерно партии каквато е ГЕРБ с неин собственик Тиквата.
  Знаем, че те не са и единствените които ползват подобни лъжливи аргументи с цел да заблудят мнозинството. Но ето, виждаме всред неосведомените виреят такива лъжи и заблуди и така явно се успява да се привлече електорат.
  И още нещо, трябва да проумеем, че точно сега е време за да се направи обединение на партии и групи имащи минимални различия на възгледите, но по основни теми са еднакво мислещи и желаещи, да вървим в западноевропейска посока.
  Това трябва СЕГА да бъде изявено в съвместно желание за обединение с цел на победа чрез един внушителен общ вот.
  Предполагам, поради „бавно развитие“ или неосведоменост при много личности е необходимо многократно повторение на истините, някои от които дори още не са достигнали до тях.
  Така по онези времена многократно ни повтаряха лъжливите истории, които явно „добре“ сме приели и запомнили.

 19. Много хубав текст! Няма какво да се добави, освен няколко думи за приноса на “Лукойл България” в спасяването на Украйна. Но както неведнъж е отбелязвал авторът, един текст не може да обхване всичко.

 20. На мен пък изписаното от Видев ми хареса. Научих нови факти за интересни хора. За предпочитане е от елементарните плювки и лозунги на други коментиращи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.