“Рашисти” попадна в десетката в класация за дума на годината у нас

Не мога да преценя(м) доколко е достоверна анкетата за думата на годината според българите. Но все пак е впечатляващо, че в десетката попада “рашисти”.

 

 

 

 

П(р)оявата на рашизма през 2022 година не е на първото място в класацията, заемано от думата война, която е синоним на рашизма, възникнал като понятие от 24 февруари миналата година. Но ако ако тази семантика има значение за възприемането на действителността от българите тогава излиза, че уж силно проруски настроените българи се опълчват на московската пропаганда чрез думата “война” и дори възприемат заклеймяването на рашизма чрез употребата на този термин.

Думата “война” е забранена в раzия и всяко изключение се наказва, освен ако не я произнесе Путлер, който в едно свое изявление все пак определи своята “специалната военна операция” в Украйна като война.

Методиката за подредбата в класацията, доколкото разбирам, се определя от активно пожелалите да гласуват онлайн. Иначе казано не честотата на употребявана през изминалата година дума е определяща, а отношението на гласувалите, проявили активност. Но и сред най-често повтаряните думи, както се разбира от публикацията, сред водещите думи е “Украйна”, която избрах в собствената си класация заради факта, че там се решава бъдещето (ни).

Чудя се какви изводи си правят съставителите на българските новинарските емисии, от които постепенно отпаднаха от водещото място “война” и “Украйна”, а пък рашизмът като понятие напълно отсъства. Ако питате тези словослагатели класацията може да изглежда приблизително така:

1. “Инцидент”

2. “Авария”

3. “Цени”

4. “Инфлация”

5. “Заплати”

6. “Пенсии”

7. “Мигранти”

8. “Бедствие”

9. “Мандат”

10. “Парламент”

Не твърдя, че съм представителен със соловото си мнение, нито че съм “солта на земята”, мерудията в определянето на приоритетите на медийната манджа.  Констатирам  само, че медийното единодушие в неглижирането на явлението “рашизъм” и неговата война е толкова безспорно, че трудно може да бъде оспорено от “незрящите”.

Къде по-важно е за медията да демонстрира близост до “народа” и неговите най-неотложни всекидневни вълнения, отколкото да буни духовете с някаква си война на разстояние от нас на един изстрел с рашистка ракета със среден обсег. Не тази опасност, а “средният” потребител е явно от най-голямо значение за информационното захранва на аудиторията.

После да не се чудим защо сме все на дъното в сравнение с онези, които си поставят високи цели.

Сервирането на информационна храна само по вкуса на “средния консуматор” обрича населението на душевно затлъстяване. То е факт – други класации на международна основа поставят българите сред европейските ( ако не и световните) шампиони по липса на емпатия към страданието на другите ( украинците, вкл. като приютени в България бежанци от близо година насам). 

Украинска илюстрация към новината за масовото убийство на цивилни в жилищния блок в Днипро с рашистка ракета:

 

 

 

 

 

 

Елинор Рузвелт е казала:

Великите умове обсъждат идеи.

Средните умове обсъждат събития.

Малките умове обсъждат хората.

 

28 мнения за ““Рашисти” попадна в десетката в класация за дума на годината у нас”

 1. г- н Инджев,това сервиране на информационна храна далеч не е стихийно и самосиндикално.То е централизирано насочвано и контролирано,затова по телевизии и радио шетат едни и същи манипулатори,не знам кой го организира логистично,но съм уверен,че Руската федерация стои задкулисно и дърпа конците.

 2. Поздрвления, господин Инджев – това е признание за добре свършена работа! Сигурен съм, че термина рашизъм ще се употребява все повече у нас, а и не само!

 3. Само Левски (случайност? не бих казал) каза НЕ на контролите с рашистите. И те са бесни, на кого ли друг му пука, от отказа да бъдат легитемирани, че а-а и изолацията им отива към оттичане в канала на историята.
  https://www.segabg.com/hot/category-sport/ruski-futbolen-shef-nareche-bulgarite-predateli-zaradi-otmeneni-machove

 4. Баш по непреходната тема.
  Кънчо Кожухаров с похвалното слово за Кирил Петков от Михаил Подоляк, плюс оригиналния видеоклип от който е извадено и преведено.
  Ето и линк към предаването на Юлия Латинина, която интервюираше Подоляк (основната част от интересуващия ни епизод е между 31:45 и 34:06 минути от началото на предаването):

 5. След Челенджър и Леопард 2 още един легендарно ефикасен танк е на път да засили мощта на нашите победоносни войски-френския Льо Клерк. Много мина, мъничко остана. Шалтер за Педерацията!

 6. Очаквам скок и за думи и изрази като “руZка подлога”, “блатен павиан”, “рэZидент”. Особено след като днес изтеклите в политическия канал чалгари от Учиндол -и не само, внасят в Парламента искане да ни правят рэZидентска рэспублика!
  А според “Блумбърг” целият износ на руски петрол по море за ЕС през януари е към България, това са 125 хиляди барела дневно. Направо маладцъй радэв и хръйстав, просто за руZки орден!

 7. @Симеон Спасов/Красноселски/

  Колко безкрайно точно сте го написали, г-н Спасов/Красноселски/.
  Нямам какво повече да добавя.
  А относно класацията на словослагателите за “дума на годината”, скромно прибавям на 11-12 местенце
  “Потурести” ” “патриоти” “…

 8. Павлина Върбанова(dw./dumite-na-2022-): … Благодарение на специалистите от системата за глобален медиен мониторинг и анализи можем да предоставим на обществеността информация за най-често употребяваните значими думи в медиите през 2022 г…. извлечено е съдържанието от 11 269 119 публикации в 7993 информационни източника на български език, които включват новинарски сайтове, онлайн портали, сайтове на електронни медии, блогове и др…. Не предполагах, че „дете“, „помощ“ и „подкрепа“ са сред най-често употребяваните думи в медиите през миналата година.. Мирът вече се преоценява, защото болезнено усетихме, че не е даденост…. Да, границата между годините не означава и граница между темите. Поне основните, маркирани с „война“, „избори“ и „Украйна“, си остават …
  – докато се справим с рашизма и говноядите му по света и у нас …

 9. Симеон Спасов/Красноселски/
  23.01.2023 в 14:43
  “г- н Инджев,това сервиране на информационна храна далеч не е стихийно и самосиндикално.”

  Разбира се, че не е стихийно и самосендикално. След вчерашните интервюта на Тренчев/NEXO си позволих да прогнозирам, че днес ще има кризисен ПР в казионните медии от прокуратурата. Заблудил съм се. Днес има отлично медийно затъмнение. Нито дума за заявката на “ултра-мега-хипер компанията престъпник” да съди държавата за 1 милиард. И, о, чудо, във форумите няма коментари, които да споменават NEXO. С интервюто на Die Welt e същото. Никой не говори за това.

 10. Нека предложа синоним на рашизъма!
  Предлагам да ги наричаме и – рублисти!
  Защото вече е безапелационно доказано , че има дори четирихилядници – 4 К!
  За милиардните чекмеджета , кюлчета, офшорки и паркинг има и доказателства!
  Днес проявих интерес , какво ще каже пишман-цариста минчУ спасовичь в бТВ .
  И се убедих , че царистите кожата си менят , но рублите – НИКАГДА!
  Уж се води за “голем” борец и юрист срещу неговият бивш колега и съмишленик бокоТИКВАТА! Но днес Ризова го пита за Украйна, и рублоядската блядь – минчУ спасовичь каза , че трябва да сме ” неутрални”!
  Ето това са рублоядските царедворци , които вампирясаха проваленият царски демагогско- популистки проекть- НДСВ!
  И това стана веднага след , като рублоядският им монархо-болшевишки вождь симеон втори се срещна с пасоль-губернатора си мУтрофановНаЯ!
  Явно много рубли са потекли към рублоядските царедворци и мадридския мошеник, заедно с вампирясалите ченгесарски чалгарски проститутки на учиндолската мумия! Идите на хуйло си, рублисти!

 11. Капо ди тути капи

  Всеизвестно е, че в комунистическите държави по света и у нас,
  Капо ди тути капи е генералния секретар на комунистическата партия.

  Обществена тайна е, че Тодор Живков е определил за свой наследник
  Бойко Борисов.
  В Банкя се носят дори слухове, че
  Бойко Борисов е извънбрачен син на Тодор Живков.
  Майката на Борисов е учителка,
  баща му Методи е полковник от МВР.
  Често са гуляли в резиденцията на Живков в Банкя,
  която всички я знаят.

  Минчо Спасов от НДСВ
  каза по БТВ в прав текст.
  Докато Борисов е фактор в политиката,
  Холандия няма да допусне България в Шенген!
  Холандските власти имат компрометиращ запис на Бойко Борисов с наркотрафиканта Сретан Йосич.

  Да припомняме ли, че Борисов влезе в грамите на американското посолство, като амфетаминен бос!
  И че за отмъщение, беше обесен разследващият журналист Младен Дочев, разкрил амфетаминната афера.
  Да припомняме ли, че Борисов беше главен участник в ганстерската война между СИК и ВИС.
  Трагедията между баретите в “Белите брези” се случи,
  именно за да предпазят Иво Карамански,
  авера на Борисов от затвора в Панкрац, чехия.
  От там е останал в подземния свят прякора на Борисов “Прани гащи”.
  Защото им е перял бельото в затвора.

  Преди бандитът Борисов разрешаваше бизнес споровете с убийства.
  Днес ги разрешава чрез Гешев.
  Но с NEXO си вкара таралеж в гащите.

  NEXO не са бандити, като шайката ГЕРБ,
  а интелектуална световна корпорация,
  оценена за милиарди!

  Трагедията е , че активистите на ГЕРБ изобщо не знаят в каква пиеса участват!
  А 600 000 българи, гласуващи за ГЕРБ,
  хал хабер си нямат!

  Поради това, че медиите в България са на 111-то място.
  След повечето откровени тоталитарни държави в Африка.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 12. Думите наистина са от голямо значение. Борис Бонев например в неделя дълго и напоително се обясняваше, че когато казал, че Крим дефакто е руски, имал предвид, че е окупиран незаконно от Русия. А защо бе, сине майчин (някой злобар би казал “внуко дядов”, но аз не съм от тия, бате Иво) не го формулира така още тогава?
  Сигурен съм, че скоро всички тия, дето сега казват “войната (събитията) в Украйна”, ще разправят, че са имали предвид руската агресия….

 13. Относно пропагандата.
  Нищо не спира фрашистите.
  Ако държавата не наложи агресивно декомунизацията в учебната програма и не пристъпи към премахване на паметниците и символите на терористите, рано или късно ще се стигне до граждански сблъсъци.
  Пример е паметната плоча на Лиляна Димитрова в Пловдив , която е разрушена 2018, после възстановена и сега продължава да поругава жертвите на комунизма от гърба на блок с адрес Капитан Райчо 71.
  Линк към статия от местен пловдивски вестник 2018.
  trafficnews.bg/komentari/lipsvashtiiat-barelef-liliana-dimitrova-tsentara-plovdiv-115527/

 14. доволен съм, че РАШИСТИ е влязло в поне една наша класация. отдавна е проява на простотия да наричаш, който ти скимне “фашисти”, особено след като мозъчно увредените 140 милиона “росияне” започнаха третата световна война за унищожаването на УКРАЙНА, тъпо убедени / или : убедени, защото са тъпи!/, че украинците са “фашисти” и подлежат на унищожение.
  войната някой ден ще свърши, но за човешката история , подмятането на думата “фашизъм” в 21 век, би било тъпизъм, по-голям от този на наистина празноглавите “росияне”!
  мусолини, хитлер, фашисти, нацисти – всичко това е история, от която няма да спре да капе кръв, заради “геройствата”, които бяха извършени тогава. ЗА СРАМ НА ЧОВЕШКИЯ РОД!
  след като всичко това е изживяно, изстрадано, осъзнавано, изучавано, незабравяно, появата на РАШИЗМА не е рецедив, не е метастаза, а съвсем ново, злокачествено мозъчно израждане, което трябва да бъде обозначено именно чрез носителите си и местораждането си! когато прекрасно знаеш всичко за човешката драма фашизъм и нацизъм, т.е ИМУНИЗИРАН СИ информационно, да се изродиш в РАШИСТ, е далеч, далеч по- сериозна, по-тежка, по- токсична ПАТОЛОГИЯ в твоето поведение като човешко същество! УЖ човешко същество!…
  РАШИЗЪМ – това “създаде” държавата, която никога не е създавала друго, освен да лъже, краде, убива. държавата, в която половината бяха в лагери, а останалите им бяха пазачите. държавата, в която 140 милиона използваха език, в който на всеки десет казани думи, седем бяха псувни… всъщност е толкова предвидимо като събитие, но ние, хората, трудно се учим , ако не сме проляли море от кръв преди това…

  иска ми се да предупредя уважаемите съфорумци да внимават с позицията си относно NEXО. 1/ те са изгонени от САЩ. / тази “милост” им се случва, след като ПО НЕВОЛЯ са признали провиненията си и в съдебното споразумение, за тях, са глобени с 45 милиона долара + задължението да прекратят дейността си на територията на САЩ и да я напуснат незабавно.
  2/ може би, защото нашите “юнаци” , в момента, яко си разиграват коня в публичното ни пространство, знаейки ни “михаля”, американците приятелски ни правят намек, като оня ден , в CNN , отново извадиха , с голям материал, РУЖА- нашата знаменита циганка от филиповци, която от 2016г е най-търсената престъпничка от ФБР, заради откраднатите четири милиарда долара от балъците от цял свят, чрез своята “цифрова валута”. за късопаметните: тази ружа беше избирана на два пъти за бизнес дама на годината в българия и не слизаше от екраните ни. както в момента правят NEXO. да харчиш пари, които знаеш, че си откраднал, въобще не е трудно. и ружа, и нашите хубавци правят баналната , стара пирамида на понци, облечена в неразбираемата за простосмъртните терминология на информационните технологии.

 15. 2022г. ще я запомня с клякането на рашиста Румен Радев пред руския посланик на 06.09.2022г. в гр. Пловдив, вследствие на поканата за честването на деня на Съединението, изпратена до Митрофанова от друг рашист – кмета на Община Пловдив от партия ГЕРБ.

 16. Минчо Спасов ни върна в идиотското царско време от 2001 гсдина.

 17. Към Мерудия
  По т 1:: Поздравявам ви. Много точно е казано.
  По т 2/: Мисля че всички ние от форума нямаме връзка с NEXO.Нашата позиция се изгражда само от прокуратурата /нашата/ и медиите,за съжаление. Във вашето изложение по т 2/ има неясноти и някакво пристрастие. Уверявам ви–няма нужда да ни предупреждавате,не разбрах за какво. Ние трябва да внимаваме.,
  По т 2/: Ми

 18. да изключиш тока на метрото,да поставиш под заплаха здравето и живота на хора и съдът да те оправдае,това е то ключа за комунистическото беззаконие у нас.Отгоре на всичко медиите му дават трибуна,за какъв Шенген и демокрация да говорим?

 19. мерудия
  24.01.2023 в 06:10

  Ами въвеждаш в заблуждение,
  като лъжеш!

  1.NEXО в САЩ са санкционирани за административно нарушение.
  Когато са регистрирали NEXО в САЩ, все още е нямало регулация за крипто, а след като вече има регулация, NEXО не са се преригистрирали.
  2.В споразумението между САЩ и NEXО, което е ПОДГОТВЯНО в ПРОДЪЛЖЕНИЕ на цели 2 години, изрично е записано, че NEXО не са подвеждали клиентите си и “никой от
  клиентите на NEXО не е ощетен”!
  3.Черепа и Цветан Василев/ награден от правителството на ГЕРБ за “банкер на годината”/ не са в България, защото освен че им отнеха бизнеса,
  могат и да ги убият бандитите Гешев и Борисов.Защо бандита Гешев саботира съда и не разпитат Черепа и Василев конферентно???За да не се окажат самите Борисов и Гешев подсъдими!!!
  Поради същата причина и Тренчев от NEXО не живее в България! За да не го убият
  бандитите Борисов и Гешев!
  4.Голяма мъка на бандита Борисов е, че не можа, чрез Карамански да прилапа БНБ
  и да си я направи частна банка.
  Поради което падна и правителството на Петков и Василев.
  5.Забрави ли, че Гешев бе назначен за прокурист на БНБ, за да замете дирите на “кражбата на века”.
  6.Стар номер на бандита Борисов е да краде чужд бизнес чрез прокуратурата или чрез убийства.
  На днешната дата е разстрелян Емил Димитров (Макарона).
  Застрелян е на 24 януари 2001 г. в столичния кв. „Лозенец“ с два куршума в главата.
  Емил Димитров (Макарона) бе собственик на музикалната къща „Унисон“. Владееща пазара на DVD-музиката у нас и на Балканите.
  Естествено убийците на Емил Димитров, вече 21 години, не са разкрити и до днес от Гешев.
  Защото поръчителите им са самите милиционерски бандити Борисов и Гешев.
  Както и на още над 200 знакови убийства на бизнесмени, политици, журналисти и откровени мутри,
  конкуренти на мутрите Борисов и Гешев.
  И нито един поръчител на тези над над 200 знакови убийства не е разкрит и до днес!!!
  Дори и на премиера Луканов!!!
  Как си обясняваш това???

  И не случайно Петков и Василев приеха закон европейската прокуратура да заобикаля Гешев. За жалост, само за престъпления с европейските фондове.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 20. Към Видьо Видев:

  За протокола отбелязвам, че не мога да потвърдя конкретиката във Вашия коментар за извършители и поръчители на убийства.
  Поназнайвам някои неща, но когато не мога да ги докажа избягвам да правя услуги на моите душмани като им вдигам топка да ми повдигат обвинения.
  Така че добавям стандартното за случая, което правят редакциите:

  Редакцията, т.е. ivo.bg, не носи отговорност за изразеното по-горе мнение на Видьо Видев.

 21. Иво Инджев
  24.01.2023 в 14:06

  Естествето и аз не гарантирам съпричастността на бандитите Борисов и Гешев към ВСИЧКИТЕ убийства.
  Но елементартната логика за много от убийствата сочи към тях. “Елементарно, Уотсън”

  Нпример за убийствата на баретите в “Белите брези”, гарантирам 100%.
  Като член на комисията по национална ситурност в 36-то НС, разглеждахме случая.
  Тогава медиите баламосваха българите с процедурни нарушения на МВР-министъра и командира на баретите.
  Което е факт!
  Но неглежираха най важното.
  На адреса се е провеждала среща, за да бъде туширана гангстерската война между СИК и ВИС!
  Като се е уговорял доброволния арест на Иво Карамански, авера на Борисов-Прани гащи, от затвора в Панкрац, Чехия.
  На срещата е и тор полицая Ботьо Ботев/същият разследвал “до никъде” убийството на Луканов/.
  Самият тор полицай Ботьо Ботев, многократно в интервюта в медиите
  е обяснявал за присъствието си на срещата и на убийствата на баретите в “Белите брези”.
  С големи подробности, на които не им е мястото тук.

 22. мерудия
  24.01.2023 в 06:10

  “иска ми се да предупредя уважаемите съфорумци да внимават с позицията си относно NEXО.”

  Интернет дава възможност
  всеки сам да провери истинността
  на долуизложеното.

  “Кражбата на века” не са само 4-те милиарда от КТБ!

  Ето какво търсиха търсиха бандитите Борисов и Гешев в офисите на ”Нексо”:
  Търсеха ФЛАШКИ с КРИПТОВАЛУТА!!!

  За да бъде съдбата им същата,
  като на иззетите 213,000 биткойна (по днешни курсове 9 млрд. лв)
  при акция във връзка с агенция “Митници” през 2017 г.

  Тогава тези 213,000 биткойна
  бяха изтеглени от лицензирани български банки
  като 9 млрд. лв,
  и потънаха в офшорните сметки
  на бандитите Борисов и Гешев!!!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 23. за ВИДЬО ВИДЕВ:

  моето предупреждение не ви ангажира с нищо. ако нямаше своята “публика”, NEXO нямаше да съществува.
  четири милиарда долара е откраднала РУЖА чрез пирамида, базирана на уж лично нейна цифрова валута. местопрестъплението е извън българия. тази история НЯМА НИЩО ОБЩО С КТБ.

 24. Каскетурата е установила, че NEXO е купувала имоти в чужбина, но за Барселона… все още не е готов превода!

 25. мерудия
  24.01.2023 в 20:15

  “местопрестъплението е извън българия.”
  Отговарянето на коментар, без да си го прочел,
  се нарича тролене.

  Прочети пак:

  “при акция във връзка с агенция “Митници” през 2017 г.

  Тогава тези 213,000 биткойна
  бяха изтеглени от лицензирани български банки
  като 9 млрд. лв,
  и потънаха в офшорните сметки
  на бандитите Борисов и Гешев!!!”

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 26. за ВИДЬО ВИДЕВ:

  вие да не сте ясновидец с твърдението си, че не съм ви прочел поста? следва и обвинението, че съм трол. ок. този трол смята, че нещо ви се кръстосва в главата. два пъти го написах, заради вас – в световните медии наричат “кражбата на века” задигнатите 4 милиарда долара от нашата РУЖА ИГНАТОВА. това престъпление е извън територията на българия и НЯМА НИЩО ОБЩО С КТБ, С КАСКЕТИ И С NEXO.
  ако въобще сте ми прочели първото писание, там цитирам факта, че CNN извади ОТНОВО старата новина за РУЖА, на която хиляди хора насипваха своите МИЛИОНИ, не защото са по тъпи от нас, а след СЪОТВЕТНИТЕ ПРОВЕРКИ дали няма риск да инвестират в проекта на РУЖА. ами да! ВСИЧКО Е ИЗГЛЕЖДАЛО МНОГО ЗАКОННО. до момента, когато РУЖА гушва 4 милиарда истински зелени гущера, а не криптоизмислици и вече 6 години , не нашите каскети”, а ФБР я търси по целия свят.
  случаят с РУЖА, мейби, трябваше да ни освежи паметта – да внимаваме с тези крипто-истории. предупреденият е въоръжен.
  а 2017г, нашите митници, биткойни, флашки, гешев – мешев, това ВЪОБЩЕ не ме интересува.
  който ги разбира тези работи – това са САЩ , се произнесоха за NEXO и се осигуриха ,че повече няма да им видят очите на своя територия.
  хората , които печелят от НЕЗНАНИЕТО на всички останали, не го обясняват така . ПРОСТОТИЯ + ЛАКОМИЯ – така го обясняват, но чак на следователя.

 27. мерудия
  26.01.2023 в 10:24

  Отново се самодоказваш,
  като трол.

  Отговарянето на коментар, без да си го прочел,
  се нарича тролене.

  Прочети пак:

  “при акция във връзка с агенция “Митници” през 2017 г.

  Тогава тези 213,000 биткойна
  бяха изтеглени от лицензирани български банки
  като 9 млрд. лв,
  и потънаха в офшорните сметки
  на бандитите Борисов и Гешев!!!”

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.