Швейцария на балконите

Швейцария е на път да счупи световния си рекорд по неутралитет, който спазва от своето възникване като договорена между могъщите й съседи на Виенския конгрес  неутрална територия през 1815 г. по силата на най-важното европейско договаряне за правилата на международните отношения за всички времена преди края на Втората световна война през 1945 г.( а и преди това).

 

Швейцария е и сред рекордьорите между страните, в които населението е “милитаризирано” – притежава оръжие в домовете в готовност да го използва при мобилизация. Високотехнологичната държава е производител на съответните съвременни оръжия. Но собственото й законодателство не позволява то да бъде изнасяно от трети страни, които са го закупили.

Усещате ли вече аналогията заради която пиша този кратък текст – износ за трети страни! У нас той също е на практика нелегален, но както в много други отношения по собствените ни стандарт, е и формален. 

Всички разбраха, че огромният ръст на оръжейната ни индустрия е свързан с руската агресия срещу Украйна и снабдяването на жертвата с произвежданата тук по съветски образец военна продукция, никой не признаваше явния факт преди публикацията в “Ди велт” и украинското й официално потвърждение.   

Мечтаем си да бъдем “Швейцария на Балканите” ( каквато сме от гледна точка на планинския ни ландшафт и изобщо на природните ни красоти), но “неутралитетът”  у нас се използва като коз в защита на рашистката агресия срещу Украйна. 

Всеки неутралитет в тази путлеристка война означава същото. Швейцарският обаче не е подбуден от “вековна преданост” към “ освободителите”. Той е саморасъл еделвайс по стечение на обстоятелствата, позволили съгласието на околните европейски държави. Никак не е лесно швейцарците сами и доброволно да “откъснат” това цвете, което се смята за основно обяснение за процъфтяването на богата алпийска държава ( някога бедна роднина на австроунгарското, френското и германското съседско величие).

А ние? Уж се формира парламентарно мнозинство, което задължи служебното правителство да изпрати военна помощ на Киев, но нищо подобно не се чува да се случва. Имаме стотици танкове Т-72 на склад, дори и древни съветски Т-55 ( които е вероятно да не бъдат приети дори и като подарък от украинците), но си ги държим под ключ като старо желязо-само и само да не дразним Путлер.

НА СНИМКАТА: Украинска благодарност ( с шеговита игра на думи на немски) за трудното, но окончателно решение на Германия да освободи “леопардите” за предстоящ скок на украинската армия срещу руските окупатори.  

 

 

 

 

 

 

Кабинетът на президентския Гълъб Донев явно се ослушва на “балкона”. Кацнал е на високо вече втори мандат и нищо “леопардско” няма в тази криеница. 

Все така сме “Швейцария на балконите”.

 

 

5 мнения за “Швейцария на балконите”

 1. А определилите се като евроатлантици парламентарни групи и партиите им какво се смърлушват и се правят на умрели лисици /санким, свършили си работата – взели решение”/. Не трябва ли по всички възможни начини да вдигнат дандания до възбог и да настояват за отговор и действия от гълъба и гълъбаря му?!

 2. Danke schön! На немски е “благодаря ти много”.
  Версайската система след ПСВ е погребана от Хитлер и Сталин, чрез очертаването на зони на влияние в секретния протокол на Пакта Молотов-Рибентроп. Както знаем, Версай отпадна, но Хитлер и Райха изчезнаха.
  Путин заяви, че международната система след Студената война не му харесва и тръгна да я “ревизира” с нахлуването в Украйна (обективно преди това). Някои неща от договореностите след 1945 г се запазиха след 1989г. Япония и Германия също поддържат ниски нива на военните разходи. Но това май ще свърши след края на тази война.

 3. Не ние трябва да се “(с)равняваме” с Швейцария, а Швейцария би трябвало да желае да се сравнява с нас!
  Ние имаме много по-голяма територия, въпреки “националните катастрофи”! И освен това сме на много по-привлекателен коридор , южно !
  Но това се дължи на рублоядският паразитен и предателски колониализъм в задунайския Бандитустань!
  Освен това “неутрална” Швейцария има доста по-срамна колаборация с Хитлер, отколкото “монархофашистка” царска България, преди 1944г..
  Но сега швейцарците са много преди задунайския Бандитустань, и всеки знае защо е така!
  И много други колонии , като Чехия, Полша, Израел, Сингапур, Корея, Тайван също преди нас , а в някои отношения и преди вековно неутралната Швейцария!
  Но там няма рублоядски рублояди , които са паразитните роби и мужици на РУБЛОвладелеците си в Кремль , и дори в султанските ислямистки хареми в Истанбул! Идите на хуйло си !

 4. Най-много леопарди има Нидерландия-440, след това Швейцария-380, след това Испания-327, чак на 4 място е Германия с 312.

 5. И още една ВАЖНА подробност – новите танкове искат обучение на екипажите поне 6-8 месеца, през което време блатните раZияпитеци ще трупат сили. Ако РъБъ мишоците на рэZидента предоставят СЕГА наше тежко въоръжение на Украйна (вместо руZки опорки за отбранителни дефицити, бензин в огъня и да сме миротворци, като си чоплим носовете), то веднага, след само опреснителен курс от 1-2 седмици може да ползва от ВСУ по фронтовете.

  Ето за какво говоря: танк Т72 – 80/270; танк Т55 АМ2 – 0/400; БТРи разни – 300/900; влекачи – 150/800; разни СЗО тип “Град” – 192/ над 200; самоходни гаубици 2С1 и подобни – 506; самоходни минохвъргачки – 212; полева артилерия 152 мм – 190; противотанкови оръзия 100 мм – над 200; ПВО системи, вкл. “Куб”, “Оса”, Двина”, “Стрела”, С-125, С200 и С300 – ок.105. Има и поне 250 плаващи танка ПТ76 и дори ветерани Т34 -поне 177. Данните са от сайта на МО и открити натовски източници, първата цифра са строеви машини, втората – консервирани/резерв.

  Тази железария гълта куп пари от данъците ни за поддръжка и охрана. Дрънканиците на рэZидента и Ко за “дефицити” са чиста пропаганда в полза на руZия и подлост спрямо Украйна. Ало, радэв?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.