Вместо да лекува, времето разделно тук векува

Фалшивите названия на монументи и други (не)движими имущества, свързани със съветската окупация на България, са най-видимата част от обяснението защо комунизмът не си е тръгнал окончателно от нашата клета страна.

Например какво й е “братското” на “братската могила” в софийската Борисова градина?

 

 

 

 

 

 

“Братушките”, които, като се твърди, били погребани под другия монумент от онази епоха на софийския булевард “Черни връх”, май ще се окажат фантоми в телесния смисъл на думата. Такива доказателства за измама, по мои сведения, са на път да се появят документално. 

За МОЧА, “Альоша” и техните подобия, прославящи съветската окупация като форма на свобода, да не го говорим.

Звучи като да не казвам почти нищо ново и това…е вярно, но утежняващо вината обстоятелство. То говори за високата степен на продължаващата търпимост към лъжата, за което много пъти съм писал.

Поводът да се върна към темата е честването на жертвите на комунизма на 1 февруари и по-точно “някои особености” на този изпразнен-уви- от истинско съдържание ритуал, отбелязван на “порции” според парцелирането на близкото ни минало в зависимост от това кой го интерпретира.

БСП бойкотираха в парламанта приемането на съответната декларация в памет на жертвите на комунизма в парламента. Нищо ново като косвено самопризнание за гузна съвест.

ГЕРБ финтираха с отделна от другите партии изява на скромния паметник в градинката, в която тяхната столична управа уж възстанови историческата справедливост с припомняне за съществуването на премахнатите от комунистическия режим паметни плочи с имената на загиналите във войните пред съветската окупация български воини. Но самите плочи така и не върна на мястото им.

СДС не искам да ги коментирам. Това просто не е СДС. Вкопчването на техния коалиционен вожд и вожд на простите в тези три букви и тяхното ( на Това СДС) в него е толкова дискредитиращо, че не се нуждае от обясняване и поредно припомняне за прекланянето на мутрата пред Тодор Живков и пред Москва, на която обеща да пази МОЧА докато е на власт ( и както се вижда – още има властта да си спазва ангажимента).

С упоритото си традиционно отсъствие от честването се изяви отново държавният глава Радев, който по документи би трябвало да бъде обединител на нацията. Обединява обаче само онези, които искат вечна скръб за Вапцаров, но не и за жертвите на онези, които превърнаха идеологизирания му идеализиран образ на осъден и разстрелян като доказан вражески шпионин поданик в основание за последвалото убийство от омраза на хиляди българи без съд и присъда за огромната част от тях.  

Вежди Рашидов, най-ревностният безпартиен гербаджия и персонален ласкател на шефа, комуто той дължи всичките си началнически служби през годините, няма как да се нареди в този (кон)текст като първи сред равните в честванията на жертвите на комунизма, защото лично спретна  нещо като “възродителен процес” чрез самоволното преименуване на Музея на тоталитарното изкуство, както беше замислен да се нарича, в Музей на социалистическото изкуство. 

Голям провал е начинанието му. Няма тълпи от желаещи да се насладят на изложените там образци. Бръщолевеното на Рашидов как музеят му щял да печели от билетчета, се доказа като поредната глупост, изречена от него.

ДПС, разбира се, капитализираха най-силния си коз в ролята на антикомунисти с преклонение пред жертвите на онзи режим, който прогони стотици хиляди сънародници в Турция. Партията напомни за себе си на този ден като най-изявен представител на доказано най-пострадалата от масовите репресии по религиозно-етнически признак част от населението на НРБ. Днешното луксозно издание на тази процъфтяваща партия няма нищо общо с онези страдалци, но продължава да държи монопола върху паметта за раната.  

“Градската десница” стоеше на този фон почти толкова самотно, колкото и в парламента по какви ли не въпроси.

Излишно е да споменавам отсъствието от честванията на парти и имена на рашисти, които обичат да се правят на възрожденци и българофили, но за пореден път доказаха, че им е по-важно преклонението им пред съветските виновници за комунистическия терор в България. 

Остана да спомена “обикновените граждани” като най-незабележимата, но забележителна част от тъгуването. Бяха там, но не за снимка. Говоря само за столицата- как е било другаде, нямам претенция да “осветявам”. 

В България (почти) всеки може да намери жертви от двете страни на тази разделителна гробовна трагедия, но никой не е изнамерил формула за нейното единодушно преодоляване чрез осмисляне и очовечаване на аргументите. Не правя изключение. Това не ми позволява повече критичност по темата. 

Надявахме се времето да лекува, но май точно това време разделно ще векува. Поне в рамките на моя грешен живот.

НА СНИМКАТА ( авторска): В Центъра на паметната плоча-името на Светослав Павлов, дядо на съпругата ми, независим депутат от последното Народно събрание преди съветската окупация, разстрелян по решение на съда, който уж е имитирал Нюрнбергския, а всъщност е действал в състезание със сталинските екзекутори по масовост и убийствена класова ненавист. 

 

 

13 мнения за “Вместо да лекува, времето разделно тук векува”

 1. ДПС е поредния, този път фейк и ерзац “борец” срещу партията-майка БКПь, идите на хуйло си!
  Всички са паразити от чекисткия клонингь- КДС! Това е най-бандитската и продажба част от българските турци, начело с десарският паразитен наследник- дИбильянь прасееФскиЙ!
  Няма как паразитите от чекистко-ченгесарската банда Мутригрупь – Ал Рашидь ибн Чепь бин Мултакь , и дИбильян прасееФскиЙ да почетат геноцида над техните жертви!
  Няма как и червенокожият вождь Винету, разтриващ ушите на правешкият си генсекь тато-ди-тути-каскети , да почете геноцидът над “партийните” им монархофашистки врагове , преди 80 години! Нито рублоядската учительница фандъковНаЯ !
  Идите на байХУЙ, идите на байХуйло си!
  А фатмашкият политкомисарски дибиль – лумПен гадень, никога не е почитал убитите от терористичната му банда БКПь българи, защото гнусният фатмакь никога не д бил българин , той е най-гадният лумпенизиран яничаринь на болшевишката кремълска империя , и това се видя не само на 1 февруари, но и много пъти преди това , и с ембаргото му за украинските военнопленници на конандира му Путлер на българска територия , и с ембаргото му за украинската армия , и с отричане на милионите жертви на терористичната му болшевишка банда БКПь, иди на хуйло си! И затова е виновен не само Решетников, нито дано партийната му секретарка кУрвела ниновНаЯ! Най- виновен е бандитската милиционерска мутра бокоТИКВАТА, която помогна за монтирането на лумПен гадень , за путлеристки реZZиЛденть на НРБь, иди на хуйло си!
  Долу бандитко-чекистките мутри лумПен гадень и бокоТИКВАТА, идите на хуйло си!
  Долу бумажните терористични бандити – кУрвела ниновНаЯ , бокоТИКВАТА, данчУ МЕНТАТА и дИбильян прасееФскиЙ; идите на хуйло си!

 2. Безделниците и лудите

  И продължават да стърчат МОЧА и Альоша!

  Посещението на Гешев в САЩ:Отива като аслан, връща се н@ср@н.

  Вместо да изпере имиджа си,
  главния прокурор с диплама на юрист от милиционерски ПУЦ,
  вероятно ще попадне под ударите на закона Магнитски!

  Посещението на Иван Гешев в САЩ е обвито в мистерия – с изключение на една от целите му, която е повече от очевидна:
  да се изпере имиджът му.
  Ако бъде поръсен със светена вода от американските институции, българският обвинител №1 би могъл задълго да запуши устите на своите критици.
  Вместо с миропомазване обаче, американската одисея на главния прокурор ще завърши с…памперс.

  Противно на тиражираната от прокуратурата информация,
  Марк Прайър, организаторът на престижната “Молитвена закуска”,
  която традиционно се провежда с американския президент във Вашингтон,
  дори не е чувал за г-н Гешев.

  Още по-недвусмислен е знакът, даден от американското посолство в София:
  то обясни, че американското правителство няма нищо общо с посещението на главния прокурор.

  Дни преди американската посланичка Херо Мустафа, да отпътува от България,
  направи много тревожно предупреждение към цялото общество:

  “корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България.”

  Г-жа Мустафа подчерта, че съдебната реформа у нас се протака от години.

  “САЩ наложиха безпрецедентни санкции на шестима българи заради корупция,
  а в България те не са осъдени.
  Някои дори не са уволнени”
  припомни посланичката.

  В края на юли 2022 Прокуратурата на Република България (ПРБ)
  дори прекрати проверките срещу политика от ДПС Делян Пеевски
  и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

  В края на 2022 американският конгресмен Уорън Дейвидсън
  призова да бъде санкциониран българският главен прокурор
  заради “крещящото пренебрежение” към санкциите, наложени по глобалния закон “Магнитски”.

  След неприятния “новогодишен подарък”, който получи г-н Гешев, прокуратурата изведнъж реши да демонстрира активност,
  приличаща на опит за хвърляне на прах в очите на партньорите отвъд Океана.

  Тя разпореди на ДАНС да провери дали санкционирани руски граждани притежават имоти в България.
  Това вече е обществена тайна за всички българи.
  Данни за такива имоти отдавна са изнесени в журналистически разследвания на BIRD.

  ПРБ се захвана, отново с голямо закъснение, да проверява и прокремълското Българско народно опълчение (БНО) “Шипка” – за антидържавна дейност.

  В края на януари реши да се заеме и с аферата “Нексо”.
  Гешев излъга че работи “в контакт с американските органи”.
  В САЩ проблемът на “Нексо” произтича най-общо от липсата на регистрация.
  заради което им бе наложена глоба от 46,5 млн. долара и забрана за 5 години да упражняват дейност там.
  в България Гешев скалъпи някакви обвинения за пране на пари, за нарушаване на санкциите срещу Русия и други.

  Но накрая всичко ще се окаже кьор фишек.
  Пред парламента
  председателят на КФН и шефът на НАП подчертаха,
  че “Нексо” всъщност НЕ ОПЕРИРА в България, защото не е лицензирана,
  следователно не попада под контрола на финансовите институции!!!

  НАП са направили четири ревизии на дъщерното дружество на компанията NDN,
  които обаче НЕ СА УСТАНОВИЛИ НИКАКВИ НАРУШЕНИЯ!!!

  Дори г-н Гешев да остане “без закуска” в САЩ, а американският политически елит да затръшне вратите си под носа му,
  това самó по себе си няма да извади българската съдебна реформа от тресавището.

  Съдебната реформа не се отложи само в последния парламент!
  Отлага се още от 2009-та г.
  Затова не ни приемат ив Шенген!
  Тризнаците Борисов, Гешев и Пеевски са воденичните камъни на шията на българина!

  Последните данни на “Трансперънси интернешънъл” за пореден път показват,
  че България е сред най-корумпираните страни в ЕС.
  А мнозинството в 48-ото НС, също като предишните парламенти, си изми ръцете и остави на трупчета съдебната реформа в България.
  Но набързо обезсмисли машинното гласуване, за да фалшифицира изборите в хартиените протоколи!

  Законовите промени за ефективен механизъм за търсенето на отговорност на главния прокурор бяха отложени.
  А решението е и лесно, и просто!
  Главният прокурор е държавното обвинение!
  Главният прокурор да бъде министърът на правосъдието!
  За да бъде под парламентарен контрол!

  Прокуратурата не участва в процеси от частно правен характер!
  Например при многократното осъждане за лъжа на Борисов!

  Нито докладите на ЕК и Венецианската комисия, които от години осветяват недъзите на българската Темида,
  нито изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост могат сериозно да смутят блаженството на Борисов, Гешев и шайката им.
  Те не просто нехаят, а активно се възползва от болестите на българската Темида.

  Ако следващите парламенти са копие на 48-ото НС, нищо чудно г-н Гешев да изкара пълния си мандат,
  който изтича в края на 2026.

  Затова Борисов, Гешев, Пеевски и шайката им
  са озверели срещу новото ОДС!

  И продължават да стърчат МОЧА и Альоша!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 3. Дългогодишната колаборация на СДС с партията на комуниста Леонсио Меси, бивш член БКП, ученик на масовия убиец Тодор Живков, делегитимира тази партия като антикомунистическа. Не им помогна да се осъзнаят и категоричната заявка на Леонсио Меси на лидерската седянка в края на 48-то НС: Зех тъ Корнелке, зех тъ.

 4. Живот и здраве, догодина по това време Столична община няма да се намира на улица Московска. В идеалният случай “граф Николай Игнатиев” ще изчезне, а също и Президенство и МС няма да са на бул. Дондуков. (който род може да се проследи назад във времето чак до Златната Орда). А царя с коня няма да е пред НС. Въпреки, че този конкретно управник е един от най-добрите, които Русия е имала.

 5. На 01. 02. 2023г сряда от 9,15 сутринта на канала THE WORLD беше пуснат рекламен филм за България.
  Вероятно консултант е било Министерството на туризма. Това , което видях беше тежка манипулация на Българската история. МОЧА беше наречен паментник на армия освободила ни от чужди нашественици, ал. невски руско-българска църква и т.н. Нямах нерви и превключих на друго.
  Който има смарт телевизор би могъл да го види.
  Аз нямах нерви!

 6. Братско й е само това, че слави “сеструшките” – като в оня виц “Да делим по братски? – Не, искам по равно”. Иначе сте прав, Стопанино, за ЛИПСАТА на тленни останки на загинали червеноармейци в капището в Борисова градина. Няма и никога не е имало там такива, затова и го наричам “капище”. Сбираха се там едни нещастни хорица с промити мозъци по 9.09. Спорно е и положението с паметника в “Лозенец” (автори арх. В. Беязов и скулпторът проф. Л. Димитров), щото няма ни един документ, доказващ да е “костница” и че там са погребани “починали от раните си войници на РККА”. Няма и документ КОЙ е стопанинът на въпросната “костница”: ни в общината, ни в МО, ни в Националния институт за недвижимото култ. наследство. Смисленото предложение на районния кмет Константин Павлов-ДБ да се види какво има в “костницата” и останките да се препогребат с военни почести, срещна яростен отпор от бившия руZки посланик макаров и от кметицата фандъковна.

  А за рашыдов – помним, че сам се обяви за гл. мултак на реСпубликата преди години…

 7. Към “АЭРОФЛОТ”:

  Не става дума за МОЧА,там не е имало никога претенция за заровени “братушки”, а за неговия близнак на “Че(ве)ни връх” в София.

 8. Тъй де, за него говоря, в община “Лозенец”, бул. “Ч.връх” над х-л “Хемус”.

 9. Представяте ли си в Париж,до Айфеловата кула построен от самите французи да има “паметник” на въоръжени до зъби германски войници и надпис “От благодарният френски народ на Германската Армия Освободителка”!!!!!!!!?? Все пак национал-социалистите на а.хитлер през 1940г. окупират Франция.Или в центъра на която и да е ОКУПИРАНА държава (като злощастна България след 09.09.1944г. ) от КОЯТО и да е ЧУЖДА АРМИЯ, да има паметник, плоча или какъвто и да е символ, възхваляващ тази ОКУПАЦИЯ!!!???Само в България,по дяволите…!!!!Затова-ДЕМОНТАЖ, а ако националните предатели-рубладжии си го искат, моля, поставете си го в двора на партийните централи(може и на ротационен принцип да си го връткат бсп,герб, дпс, юруш, ОПг, мВро,копейкин и прочие путлеристка гмеж ), а не да стърчи заплашително в центъра на натовска и европейска България!!!

 10. https://www.dw.com/bg/паметниците-на-червената-армия-в-българия-колко-са-на-герои-и-колко-на-случайни-лица/a-53511115
  след окупацията 1944 тук са погребани 200 трупа докарани от Сърбия във Видин и са оформени като паметници на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма из страната , но в Държавния архив има други документи – много от най-тежките престъпления на освободителите са описани в доклади до изцяло доминираната от съветското командване Съюзна контролна комисия в София. Има брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица грабежи и мародерства – съветски войници с насочено оръжие принуждават българските селяни да дават всичко, което „братушките“ им искат. Известни са десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини и случайно срещнати жени и момичета.Известно е и писмото на марионетния премиер Г.Димитров до Кремъл в отговор на непрестанните молби на българите за мерки срещу неконтролируемите мародери и насилници от Червената армия, шефът на комисията ген. Бирюзов „успокоява“ с официално писмо от април 1947 г. подвластното му правителство в София, че заради военни престъпления срещу цивилни българи, през 1946 г. са наказани 17 съветски войници със затвор между 1 и 3 години. По мнение на редица историци, страхът на българите да подават оплаквания срещу жестоките и отмъстителни окупатори и на възприетата в Червената армия практика да бъдат наказвани с разстрел за „съчувствие към врага“ е заради кървавата баня започнала още от 9.9.1944 с групови изнасилвания, убийствата по особено жесток начин и пладнешки грабежи, защото на всеки руски войник по закон се разрешава да праща плячка в ссср-то. … нищо различно от руските мародерства и палежи през всички войни които са водили със султана на наша земя описани от Раковски – руските окупатори сами си строят паметници и сами си ги пазят
  https://faktor.bg/bg/articles/mitat-za-ruskite-pametnitsi-v-balgariya-stroeni-po-narezhdane-i-s-pari-na-moskovtsite
  https://www.dw.com/bg/паметниците-на-червената-армия-в-българия-колко-са-на-герои-и-колко-на-случайни-лица/a-53511115
  … без да броим имената на селища, училища, улици …. на руски българофоби и окупатори

 11. Към
  Димитър Симеонов
  04.02.2023 в 05:52:

  Така е! Някои хора предлагат това от години! Също така да се построят паметници в Московията на Златната орда, или в Севастопол на победителите в Кримската война английски, френски и османски войски-асвабадителки, при това тогава България е османски задунайски вилает.
  Същият позорен ефект би имало , ако се построи “освободителен” паметник на ромейската и османската армии и башибозук!
  Освен това, отдавна има идеи да се “дострои” МОЧА, като се издигне срещу него още по-голям паметник на Вермахтът, който ни дава големи части от Македония и Тракия, а и части от Сърбия , и Южна Добруджа също! При това България не помага много на Вермахта, нито му плаща репарации за дадените земи, както на краZZная армия до 1947г., а и след това!

  Но да оставим настрана армиите на Тристранния пакт!
  Поне болшевишки терористи и КОНТРАреволюционни бандити от БКПь да бяха добавили върху МОЧА и скулптури на армиите на САЩ и Англия , които също са освободители на Европа от Хитлер, а всъщност Сталинь и краZZная армия не е са “асвабадители” от Хитлер, те са сОюзници на Хитлер, и ОКУПАТОРИ на Европа, след 1944г..
  Така че МОЧА трябваше да е префасониран с паметници и на Вермахта, и с паметници на американската и английската армии!

  П.П. А за всички повдигам въпроса , дали 40 000 жертви на терористичните дивашки орди на БКПь , в първите седмици след 9 септември 1944г. , нямаше да са по-малко, ако гошо Тарабата не беше генсек на комИМПЕРна ???
  Защото гошо Тарабата е съучаствал в Големия терор на Сталинь 1936-38г. , когато са избити милиони “контрареволюционери” и “врагове на народа” в СССР.
  Освен това гошо Тарабата е съучаствал и в избиването на полските “контрареволюционери” в Катин, и в западните части на Украйна и Беларус, след пакта Моллотов-Рибентроп . За съучастието на гошо Тарабата и в депортациите на цели народи в СССР, преди , и по времето на войната!
  Така че гошо Тарабата е имал “челния” сталински опит в политическите и “класовите” убийства и геноцид!
  И след войната гошо Тарабата просто е приложил Големият терор и в България, няколко години след терора на Сталинь в СССР?????
  Така че остават въпросите, колко повече от убитите след 9 септември 1944г. и “народния съдь” се дължат лично на гошо Тарабата от , който прилага сталинският терор в България???
  Все пак няма такива съучастници на Сталинь в тероризма му , като гошо Тарабата, от другите източноевропейски колонии , нали!!!
  Освен това е открит въпросът , какво е личното съучастие на гошо Тарабата и в терора на територията на СССР, преди и по време на Втората световна война!
  Така ще придобием по-точна представа, какъв “опит” е придобил гошо Тарабата от терора в СССР, и как го е приложил в България след 1944г.???

  И в България все още има един още по-позорен от софийският МОЧА, и той се нарича ТАРАБАградь(димитрOFFьградь)!
  ПОЗОРь!
  Има и все още съществува окултен и фантомен Санкть Сталиньградь, който за камуфлаж и заблуда е преименуван и се нарича Варна!

  Долу МОЧИ-те , идите на хуйло си!
  Долу большевишки терористи начело с гошо Тарабата и наследниците му бумажните терористи и рублояди от БКПь- кУрвела ниновНаЯ, баджанака свиненскиЙ, баджанака лумПен гадень, симАвичь, вицепутлеристката йотовНая, и агентурните бандити большевишки, доганЮ и всички други болшевишки паразити, идите на хуйло си БЛЯДьшевики!

 12. Димитър Симеонов
  04.02.2023 в 05:52

  Никакъв демонтаж!
  Да се премести русофилистичното капища на друго място, ли?
  В парка пред руското посолство , ли?

  Никакъв демонтаж!
  Взривяване на МОЧА!
  Както бе взривен мумиярника на Гошо Тарабата!
  Взривяване на стотиците комунистически капища в цяла България?
  Чисто, лесно и евтино!

 13. След 12 години владичество на банкянския “антикомунист” – толкова.
  (Една малка корекция: “веждичката” е член на ГЕРБ – каза го вчера при Жени Марчева).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.