Надежда и Иван

Може и само така да ми се струва, но появилата се надежда за предстояща победа над мутрата на предстоящите парламентарни избори в резултат на обединението между ПП и ДБ започна да променя “климата”. Най-вече медийният, както ми се струва.

Свикнали сме от много години “актуалните” политици от статуквото да доминират като главни действащи лица в телевизионната публицистика на значимите от гледна точка на аудиторията канали. Днес с едно превключване на две от тези общо три телевизии изборът беше между Иван Костов и Надежда Нейнски. 

 

 

 

 

Рядко правя положителни преразкази на изявите на политици, но в случая не мога да не отбележа онова, което двамата излъчваха независимо един от друг: увереност и умереност, експертност, плюс отказ от интровертност. А също така и позитивизъм, сякаш мотивиран от очаквания ренесанс на каузата, за която са представителни.

Сигурен съм, че се харесаха и на част от публиката, която е традиционно настроена срещу “сините”. 

Интервюто на Надежда (да ми е позволено да я наричам така, като съм я наричал десетилетия, макар да ми е сърдита от няколко години насам) беше лична изповед. Имиджово, както се казва. Успя да припомни за очарованието на синьото.

Усмихнатият Иван Костов в същото време беше разпитан по злободневния политико-икономически конспект и опресни паметта на зрителите защо мнението му винаги е тежало без значение през какви перипетии премина кариерата му ( помните ли как “малкият” Бойко Борисов подсмърчаше в телевизионния ефир на “В десетката”, че е твърде малък, за да коментира Иван Костов?).

Нямаше следа от покрусения на вид Костов, с когото бяхме започнали да свикваме в редките му интервюта в периода след неговото оттегляне в експертната ниша. Нещо повече, въпреки уважителния му начин на говорене спрямо критикуваните от него политици, той не се поколеба да определи като мафия кадровото наследството на Борисов в институциите. 

Никога не съм поддържал отношения с него извън служебно-публичните, но го познавам през годините достатъчно, за да твърдя, че напоследък изостря тона и спрямо руската политика.

Но най-много ми хареса искреният му смях по адрес на хвалбите на Радевите службаши, които си приписват заслуги за свалянето на цените на горивата. Не си спомням кога за последен път се е смял толкова много в телевизионния ефир – при това с пълно основание, защото абсурдното туземно приписване на заслугата за победата над руското енергийно оръжие, постигната от ЕС, може да предизвика само насмешка.

Надежда и Иван. 

Това реших да напиша в заглавието и както виждате, така и направих. 

Не бързам с епитафията, но, за да не забравя, все пак ще регистрирам едно предложение какво да пише на гроба ми, перифразирайки Скот Фитцежералд в леко изменен вариант:

“Цял живот писах и после умрях”. Американският писател се беше пошегувал с “Цял живот пих…”.

Какво ме доведе до тази аналогия ли? Ами щом Иван Костов, когото преждевременно бяха отписали, отново може да “умира от смях” по повод глупостта и наглостта на пигмеите, значи има надежда за промяна.

46 мнения за “Надежда и Иван”

 1. Не искам да коментирам Надежда и Иван,
  за да не нарушавам бодряшкия тон.
  .
  Само ще попитам Нейнски..
  След като толкова години бе българският посланик в Турция,
  поне веднъж занесе ли цвете на 24-ти май?
  На руините на манастира Полихрон край Бурса?
  Където Методий е бил игумен, и там
  заедно с брат си Кирил са сътворили българската азбука глаголицата!
  Те никога не са виждали през живота си т.н. кирилица!

  РАШИСТА ПУТЛЕР

  Има във Кремъл един психопат
  Нисък и грозен, но истински гад!
  Луд комплексар, със мъничък член-
  на Хитлер и Сталин големият фен.

  Бивш дребен копой, чиновник на КГБ е.
  Случайно докопало се до властта джудже е.
  Мисли се за цар и нов император-
  Путлер Велики, пожизнен диктатор.

  Страната на злото щом оглави,
  започна с терор и така се разкри.
  Последваха взривове в Грозни, в Беслан,
  Грузия, Сирия,Авганистан, Казахстан.

  Терорът се вихри на длъж и на шир!
  Трови, убива, заточава в Сибир.
  Посмее ли някой да му опонира,
  Путлер немедлено го ликвидира.

  Немцов, Литвиненко, Березовски,
  Скрипал, Навални, Ходорковски,
  Политковская, Юшченко, Магнитски…
  Дори президента полски Качински!

  Народът му беден, а той харчи за бомби!
  Рашистът дебил е! Кърваво зомби!
  Аврора още кънти му в главата!
  Мечтае за нов СССР на земята.

  Изпратил тълпи от рашисти в Украйна
  Путлер до гуша затъна в лайна!
  Нацистите гонел-поредна лъжа!
  А с ядрени бомби заплашва света!

  Изнудва с газ, с ток, с горива,
  с оръжие и зърно с висока цена!
  Руши градове, язовири, даже АЕЦ,
  Жени изнасилва, децата отвлича рашисткия спец.

  Този път преигра и сега ще го боли.
  Усеща че губи. Идат сетните му дни.
  Чака го съд в Хага, бесило, въже.
  Или друг рашист ще очисти рашисткото псе!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 2. А снощи Петър Стоянов, за първи път разкри тайната, че преди 26 години Първанов и Добрев не са върнали мандата, а са имали намерение да правят правителство.

 3. И за мен едновременната поява на Надежда и на Иван на превзетия от тъпи рублофилски мутри телевизионен екран, беше неочаквано вдъхновяващо и удовлетоворяващо чувство, като светлина в днешния политически лабиринт без изход. Сякаш тия двамата, които (на всичкото отгоре!) не бяха се бяха променили физически през годините, върнаха времето назад, в ранната демокрация с нейния категоричен оптимизъм за вярната посока на промените, точно от мястото, откъдето нещата се объркаха, спряха. И всичко си дойде на мястото, с ясната посока и визия за бъдещето на нашата България! Липсваха ни ! Още имаме нужда и от двамата !

 4. Иван Костов: Аз съм човек, който неперкъснато преоценя нещата в миналото. В смисъл вървя напред като непрекъснато преосмислям опита, който е останал зад гърба ми. Но в този случай важно е да се види какъв е резултатът от преосмислянето… Изначалният, истинският оптимизъм на хората идва от семейството. Зад теб има родители, до теб има деца. Старееш заедно с тях и им предаваш един свят, в който се стремиш ти самият да носиш един добър образ, един пример, който другите биха следвали. Запалваш факлата и въпреки, че понякога изгасва, пак я запалваш. И така…
  – интервю от 2011, frognews.bg/inteviu/ivan-kostov-borisov-spazari-ruskite-slujbi.

 5. Радвам се че видях нормални хора по българските тв-канали.
  Дано България тръгне по нов път на тези избори!

 6. Вчера, на границата със Северна Македония, изроденият депутат (т.е изродът от “Възраждане”, де!!) Ангел Георгиев твърдеше пред медиите, че “бил бит, вкаран в пункта от граничарите, глобен с 300 евро и бил лишен от правото да влиза в Македония следващите 3 години”. НЕ се възмутих от действията на македонските граничари и НЕ изпитах капка съчувствие към “страданията” този … индивид, защото той НЕ е наш сънародник, а продажник с българско гражданство и русско самосъзнание и защото е отишъл в Македония, не за да окаже почит на гроба на Гоце Делчев, а е “командирован” там по поръчка на русските служби, за да инициира, заедно с други себеподобни примитиви, провокации и безредици с цел да унижава достойнството на македонските граждани и да влошава отношенията между двата братски народа. Не е ли време пък ние, българите, да го лишим от българско гражданство за повече от три години и да го изпратим в матушката му: чемодан, вокзал, Масква!, заедно с шимпанзето Копейкин и ганьовците му, патрэота Джамбазки и каракачанския шопар с кличка “Иван”, защото и нашето търпение свърши!
  БРАВО НА МАКЕДОНСКИТЕ ГРАНИЧАРИ ЗА ВДЪХНОВЯВАЩИЯ ПРИМЕР! 🙂

 7. Пропуснах интеарвюто на Надежда Нейнска. Как се променят хората,тя беше известна като Михайлова. Ако е правила лична изповед добре е да е признала,че след нейното избиране за председател е чапочнала разрухата на СДС.
  Напоследък слушам в други интервюта,в които тя заема малко учудващо много правилна и достойна позиция. Историята често се шегува–тя или се връща назад към политиката на правителството на Иван Костов,или забравяйки по близкото минало изживява благоприятно развитие.
  Иван Костов както винаг оправда очакванията. Той винаги ще бъде ориентир в нашата политика и държавност. В съзнанието ни ще поема с усмивка вички неблагоприятни рискове на работата си за добруването на нашата общност. Делата и думите му ще се издигат като непревземаем стълб над продажността,жестокостта и глупостта.

  Има,има надежда! Надежда и Иван з

 8. Beal
  05.02.2023 в 14:14

  Петър Стоянов е казвал “тайната” за мандата на БСП и друг път.

  Но Петър Стоянов и до сега не разкри тайната,
  какво е имал в предвид преди 26 години, с онова:
  „Иване, кажи си, хората ще те разберат!“

  Като имам в предвид, че от 9.9.1944г. и до днес,
  глобалните български въпроси се решават в рашисткия Кремъл,
  и до днес за мен е необяснимо!
  Как Иван Костов стана Председател на СДС,
  без да бъде член
  на НИТО ЕДНА от партиите на СДС!!!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 9. П.П. Надежда и Изан прокараха пътя,който ще ни до сасението.

 10. 1999, СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
  Войната и бомбардировките в Югославия спряха.
  Югоармията се изтегля от Косово.
  СС на ООН гласува резолюция за Косово.
  Cилите на КФОР влизат в провинцията.
  Иван Костов: ” … още не е постигнат този прелом, от който нататък може да се празнува. Нещата се развиват в добра посока, но очевидно не са решени окончателно… ” …Българският политически модел е изграден и добива все по-силен авторитет на Балканите. Амбициозната задача е София да стане Брюксел на полуострова Напред излиза и понятието ” българска национална идея”… В-к “Дума” на първа страница отбелязва с големи букви, че “Не даваме небе на Русия”, а в подзаглавие се извежда, че “Костов ще пусне руските части само ако са под натовска команда”. Изтъква се казаното от Костов пред журналисти, че разрешение ще има, ако руските части са в състава на КФОР… Президентът Стоянов обяви, че България трябва да предостави въздушни коридори на Русия по същия начин, както е направила това за самолетите на НАТО… Надежда Михайлова постави като условие за разглеждане на руското искане Русия предварително да се договори с НАТО по въпроса за единното командване на силите в Косово:”така ще се избягнат всякакви рискове за разделянето на Косово, нещо което беше последователна българска позиция още от самото начало на конфликта”… среща в Брюксел с върховния главнокомандващ на НАТО в Европа. По покана на Михайлова ген. Кларк е приел срещата да се проведе в българската мисия към НАТО. Главна тема на срещата е била сигурността на Балканите и усилията на международната общност, в това число на НАТО и България, за стабилизиране на обстановката в Косово и Югославия. Обсъден е бил и въпросът за предстоящия в края на юли форум на високо равнище в Сараево, свързан с реализацията на Пакта за стабилност, неговата бъдеща дейност и функции… със специална нота до външно министерство Русия е изтеглила своите ноти с искане на достъп до въздушното пространство на България. “Монитор” цитира мнението на шефа на Българското дипломатическо дружество Атанас Павлов, че “…оттеглянето на нотите е прецедент за българската дипломация…има елемент на замразяване на българо – руските отношения… става въпрос за съзнателна демонстрация за втвърдяване на руския курс спрямо България”. Според дипломатически наблюдатели в София, които “Монитор” не посочва, изтеглянето на нотите от Русия е много рядък дипломатически акт и демонстрация за охладняване на отношенията на Русия към България. Този процес е започнал с “коридорната одисея”…
  https://www.omda.bg/public/bulg/news/kosovo/hot_pease.htm
  – успоредиците с омаскаряването на Костов и връщането на царя с тържественото обявяване на независимостта на България след свалянето на Стамболов и тайния договор1902г са стар руски похват “можно повторить”
  – но не за освободители и говнояди става дума в Радичковото “ние пак сме тук”
  https://m.facebook.com/Stanishev.Sergei/posts/10154175963182489/?_se_imp=2OrYap6ymDMnbdQbE

 11. @Видьо Видев, не става ясно дали е укоримо това, че г-н Иван Костов не е членувал в нито една от партиите на СДС??? Не знам дали е вярно, но дори и да не е членувал, това омаловажава ли направеното от него, като политик??? Сей зърната на съмнението, сеячо!!! Сега ви е времето!

 12. Прощавайте но това не са млади политици. Това са политици от статуквото. Не.

 13. Към Димитър Рачев:

  Че кой е къде казва, че са “млади политици”? Политици са от едно старо статукво, което напомня сега за себе си.

 14. Да. Дори не съм против това, да ги слушам. Но не и да ги следвам. Нека видим, какво ще кажат. Но преди сме ги следвали, не съм доволен.

 15. Към Димитър Рачев:

  Не ги слушайте. Никой не Ви агитира. Има толкова много други за “слушане”!

 16. Шумаров
  05.02.2023 в 17:33

  Не казвам да е укоримо това, че г-н Иван Костов не е членувал в нито една от партиите на СДС. Самият аз бях депутат в 36-то НС от ДГИ на Собаджиев, която не беше от СДС. Но
  Иван Костов беше от страна на БСП/профсъюзите на Кръсьо Петков/ на кръглата маса, нали? А статията на Костов в Работническо дело, непосредствено преди 10-ти ноември, как да се громи всяка опозиция на БКП? А вотът на доверие на Фил, който Костов наложи?Въпреки, че предупреждавахме, че правителство може да се избере и с 61 гласа, но да се спечели вот на доверие са необходими най-малко 121 гласа.Които вече ги нямахме без ДПС, които свалиха Стефан Савов, за да седне Ал.Йорданов, който сега пристана на комуниста Борисов. А къде са сега Христо Бисеров и Данчо Ментата? Които преди бяха дясна ръка на Костов!
  Но да не разлайваме кучетата…
  Костов, който има безспорни качества, дано сега е искрен! Дано се е променил. Само в гробищата хората не се променят, нали?
  Единственият значим премахнат тоталитарен символ е Мумиярника на Димитров.
  И защото Бакърджиев щеше да взриви и МОЧА, Костов го уволни, защото щяло да настане гражданска война. Е това е “Иване, кажи си.Хората ще те разберат”.
  Но много неща ще излезнат наяве от ментеливия и все още продължаващ преход,
  “когато му дойде времето”….

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…
  Слава Україні! Героям слава!

 17. Винаги е огромно удоволствие за мен да чуя казаното от г-н Иван Костов! Всеки път има с какво да ме изненада. Неговата компетентност и смелост е изумителна!
  Към Видьо Видев:
  Няма как г-н Костов да не е бил член на СДС и да е бил председател на КС на СДС!
  Днес по бнт каза, че е член на ДСБ.
  Това, което пишете си е партенка.

 18. бат’петьовото:”Иване, кажи им” задейства пропагандната машина не просто срещу Костов , а срещу обединението в дясно – княз Киpил БЕШЕ нещатен съветник на ПЕТЪРСТОЯНОВ – той сформира иконом.екип на царя с убедителното съдействие на СпасРусев – помним и седесаря жородантелата(Как амбицията на Петър Стоянов за втори мандат направи царя премиер – 168 Часа)- ако царя можеше да се кандидатира за президент, ОДС без проблем щеше да спечели изборите 2001 – нямаше да има НДСВ, тройна коалиция и какви ли не боклуци – петърстоянов се разграничи от ОДС и ги нарече “разбити авари” и се присламчи към жълтите победители – в предизборната си кампания ползва плакати на Симеон и обслужи проекта ДпС/НДСВ, а после и проекта ГЕРБ(https://narod.bg/2022/06/04/петър-стоянов-ли-се-крие-зад-агент-ви/ – c вcякa cлeдвaщa гoдинa България cтaвa вce по-пoдвлacтнa на русия и по-нeдeмoкpaтичнa – при управлението на ОДС нашите служби за сигурност РАБОТЕХА – после на конгрес на партията на путин на гоце и нинова им спуснаха радев, нашите служби са заети да охряняват МОЧА, доган и делян, а 08.01.2017, Труд, Петър Стоянов похвали Румен Радев: Българската политика има нужда от такива хора
  – всъщност 1999г. когато министър-председателя Костов получава доклада на Националната служба „Сигурност“ и го предава на прокуратурата, освобождава министри, но не коментира нито 1 от 226-те имена от доклада, преди съдът да се произнесе, а когато този списък потъна по времето на царя, петърстоянов не призова ниКОЙ да каже защо … та, има нужда от демократи като Иван Костов

 19. sms 💙💛
  05.02.2023 в 16:04

  И аз гледам по телевизиите в каква водеща новина превърнаха това!
  Интересно ми е дали някой знае, колко от тези нашенски поклонници са положили цветя на гроба на Гоце Делчев миналата година, на 150 годишнината от рождението му?
  КОЛКО?

  Защо точно сега им дойде този мерак…и по чие НАРЕЖДАНЕ? С цел – всяване на омраза между две НАТОВСКИ И СЪЮЗНИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ! Запитайте се само едно – КОЙ има полза от това напрежение? Не е София, не е Скопие, не е и Брюксел, нито Атина, нито Варшава, нито Букурещ!

 20. E.GAVRILOV💙💛
  05.02.2023 в 19:28

  Нещо не си в час!
  Костов, когато оглави СДС,
  не беше член на нито една партия от СДС.

  Костов приватизира СДС и
  Командира го превърна в сегашната партия ДСБ.
  Така сви ветрилото от демократични избиратели.
  Това е само една от причините да загуби изборите.
  Костов не е глупав.
  Премълча отговора на много неудобни въпроси.
  Затова цяла година се кри от медиите.
  Но да не разлайваме кучетата!
  Когато комунягите са на зор,
  винаги разлайват със спорния Командир Костов.

  Сега ДБ и ПП правят точно обратното!
  Разширяват ветрилото от избиратели!
  Като приобщават всички фармации в новото ОДС,
  желаещи промяна на правосъдието и край на корупцията.

  100% съм сигурен че ще спечелим изборите, въпреки зомбирането от социолозите!
  На следващите парламентарни, които ще са заедно или след местните избори,
  новото ОДС , ще има повече от 121 депутата.
  Разбира се, ако демократизират противоконституционния избирателен закон.

  Между другото, тогава Марио Тагарински беше министър на държавната администрация,
  а аз бях н-к отдел Административен контрол в областната управа в Сливен.
  Предварително му обяснявах как и защо изборите ще бъдат загубени.
  Но не само Командира, а по принцип хората с много голяма власт,
  имат много малка чуваемост.

 21. Към
  Българин💛💙
  05.02.2023 в 20:22:

  и Към
  sms 💙💛
  05.02.2023 в 16:04:

  Г-да, вие не разбирате , че не иZZраждане определят честванията на Гоце Делчев, а точно обратното иZZраждане се възползва и паразитира върху честванията на Гоце Делчев, за да печели политически дивиденти и шарани за изборите!!!!!
  Ако искате да разберете наистина какво представляват Пе(н)даровски , мицковски и другите югославски, сърбомански , титовски , коминтерновски и македонистки большевишки фашистки шовинисти и нацисти , идете лично да проверите в БЮРМ, там ще видите че те са на по-ниско ниво дори от иZZраждане и БКПь!
  Защото тяхното МВРО и техните “социалисти” не са партии, защото са комбинация между Коминтерна, югославския фашизъм, югославския большевизъм , коминтерновския империализъм , сръбския нацизъм и титивския фашизъм, едновременно! Комбинация между тях!
  Така че просто се информирайте!
  Там положението с техните МОЧИ е даже по-трагично от нашето! Примитивизма и ЗАВИСИМОСТИТЕ на македонистките паразитни шутове в Скопие и БЮРМ, от Белград и Кремъл, са много по-големи, от лумпенизацията и популизма на рублоядите от БКПь и иZZраждане!
  Разберете че Белград е заповядал на македонските им слуги от УДБА в Скопие, да не влизат в ЕС преди Сърбия, за да може Белград пак да им диктуват условията за влизане в ЕС, а не Скопие да е преди тях в Брюксел!
  Така че проблемът е в Скопие, а паразитите от иZZраждане само се възползват от това!

 22. Г-н Инджев, доста ме учудвате с Вашия коментар. Разбира се, че слушам каквото си искам. А г-н Костов отдавна търси възможност да говори очевидности с дълбокомислен вид и някаква доста странна усмивчица. Точно говоренето на очевидности не допринася с нищо към информационния поток в медиите. И понеже живея в провинцията, мога да кажа – хората тук не го обичат и вероятно им е станало неприятно, като са го видели.

 23. Към Димитър Рачев:

  Не съм се съмнявал, че споменаването на Иван Костов ще предизвика поредния “приятелски огън”. Само че не се нагаждам. Пиша и говоря каквото мисля и нямам намерение да изпадам в обяснителен режим, за да съм “добре с всички”. Както и се придържам към правилото да не обяснявам какво съм искал да кажа. Каквото съм искал, написал съм го и продължавам напред.
  Колкото до това, че “хората” на харесват някого, самият аз съм нехаресван от “хората”. От някои хора. Познато ми е.
  Никога не си присвоявам правото да говоря от името на “хората”. Говоря само от мое име.

 24. О, Боже! Къде сте видял българин да харесва друг българин? Не сте изключение, правило сте

 25. Видьо Видев,
  Само в един пост да употребиш измисления от комунистите епитет “командира” не е п роява на добър вкус. Няма да посочвам броя на лъжите срещу “командира”.Вие доста умело /но видно/ скачате от една позиция на друга,лъжите ви са ясни за самите вас,но са ви необходими понякога за далечна стрелба,а сега в упор,,служейки на някакви съмнителни интереси.

 26. Към Димитър Рячев:

  Не, вие сте “правило”, говорейки от името на “хората”.
  Противоречите си: хем сам пожелахте да се изявите тук с това, че не харесвате Костов, хем пък (пак) обобщавате за българите, бидейки точно българин, който не харесва българина ( в случая-Костов).

 27. разбираемо е,че хората в провинцията не обичат Иван Костов.За хората в провинцията Учиндолският гуру беше истината от първа инстанция,то не беше”Голям Ром”,не беше ”танцуване на пилон”,лъжи,манипулации…,заедно с Блъсков и Тошо Тошев излизаха от кожите си само и само да окепазят и очернят ОДС и лидерите му,а Волгин лееше още тогава отровната си жлъч от БНР,повече от двадесет години,не голям,огромен чадър трябва да имаш,за да тровиш обществото толкова години.

 28. До Иво Инджев
  06.02.2023 в 13:36

  Много добре казано, Иво. От къде г-н Д.Рачев има такава информация, че да прави обобщение за провинцията?

 29. То хубаво, ама г-н Костов вече коментира от собственото “сепаре” и за него криза няма и министерските изявления будят смях.

  Само дето на другите и на мен конкретно въобще не ми е смешно, щото тези, да ме прощавате за вулгарният език “льольовци” са на върха на администрацията – и всяка грешка или глупост, която кажат и направят след това идва на наш гръб.

  И още нещо – криза има. Това, че не се вижда по икономическите показатели означава, че за момента не е прераснала в икономическа криза. И нищо повече.

 30. Асен
  06.02.2023 в 12:39

  Не говори глупости!
  Не наричай лъжи огласените от мен факти!
  Къде са сега топ кадрите на Командира Костов:Христо Бисеров, Данчо Ментата,Румен Христов и т.н.
  Между другото днес е арестуван по европейска заповед и Иван Димов-друг топ кадър на Командира.

  Димов е известно лице в политическите и съдебните среди от 90-те години на миналия век.
  След промените е съдия във военния съд в Сливен, където прокурор е Николай Колев.
  От 1992-а правораздава в Окръжния съд в същия град.
  В онзи период избухва спор между български и американски собственици в сливенското предприятие “Декотекс”.
  Като съдия Димов регистрира промяна на акционерите и приватизационният фонд на Николай Банев “АКБ Форес” измества американския инвеститор Реми Евар,
  който твърди, че вложил 10 млн. долара в завода.
  Заради съдебното решение американски сенатори искат обяснение от тогавашния ни посланик в САЩ Филип Димитров,
  който по-късно е български премиер,
  а днес конституционен съдия.

  През 1997 г. Димов е избран за депутат от листите на ОДС в 38-ото Народно събрание.
  Остана там до края на мандата през 2001 г.
  Участва дейно в реформата на прокуратурата, която дава повече власт на тогавашния обвинител №1 Никола Филчев.Наследена от Борис Велчев и Цацаров, а днес от Гешев.

  След края на мандата в парламента се връща в Окръжния съд в Сливен и става негов председател.
  След 2004 г. работи като редови съдия.
  Кандидатства и за Върховния касационен съд, но ВСС не го избира.
  През 2007-а обаче Димов става част от ВСС, този кадрови орган на съдебната власт, след като влиза от парламентарната квота на ДПС.

  Престоят му във Висшия съдебен съвет приключва през 2010 г., след скандала с прочутия бележник на Красьо Черничкия,
  за когото се твърди, че кадрува срещу заплащане в съдебната система.
  Справка показа тогава, че Иван Димов е провел 33 телефонни разговора с него.

  Ако нещо не си разбрал, ще повторя.
  днес е арестуван по европейска заповед и Иван Димов. Топ кадър на Командира Костов.
  Заслуга на Димов е, че тогавашния главен прокурор Никола Филчев стана недосегаем, какъвто е сега Геше.
  Ерго днешната недосегаемост на Гешев се дължи на Костов!!!
  Тогава ОДС имаше самостоятелно мнозинство в НС!
  Нали?

  Между другото,
  убитият прокурор Николай Колев и арестувания съдия Иван Димов
  живееха в един и същи вход, в съседни апартаменти.
  В блока на ул.Раковска, срещу пожарната на Сливен.

  Написаното от мен са само факти.
  А твоето са лъжи, като на рашиста МутраМатаХарин.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 31. Ако днес ИВАН беше премиер, а НАДЕЖДА президент, България щеше да бъде съвсем различна…
  Костов и в това си интервю доказа, че няма друг политик от неговата класа в съвременна България. Особено добро впечатление ми направи изявлението му “българските национални интереси – поне така, както АЗ ги разбирам”. Другите коментатори никога не правят това уточнение – най-малко онези, на които им е изписано на челото, че са проводници на чуZhди интереси.
  ‘Xубавото Наде’ ни беше голяма гордост, когато на цяла страница на в-к BILD се появи снимка с нея, Мадлин Олбрайт (светла й памет!) и една скандинавска външна министърка (не й помня името).
  В онези щастливи години, когато ИВАН и НАДЕЖДА управляваха, България доказа, че значимостта на една държава не е правопропорционална на териториалната й площ. Впрочем, това днес го доказват нагледно други две държави на (северо-)изток от нас.

 32. симпатизант/ка на ДСБ
  06.02.2023 в 16:48

  “значимостта на една държава не е правопропорционална на териториалната й площ.”

  И да, и не!

  Защо , не?
  България хич не е малка!
  Половината държави от ЕС са по-малки от България!
  Но България, по-голяма от половината държави в ЕС,
  е най- незначителната!
  На дъното на ЕС!
  След 33години менте преход с менте избори с “избираеми места”
  И след три вандата на мимикриращият комунист Борисов.

  Защо, ДА?

  По-малката и от България,
  Южна Корея/100 000./
  има по-голям БВП от най-голямата
  Русия/ 17 100 000 km²

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 33. На политическото задкулисие, което провежда прехода към фасадна демокрация, му трябваше експертността на Иван Костов като икономист и финансист, когато трябваше да се проведат спешни реформи с тежки социални последици:
  1. освобождаването на цените (когато го допуснаха за финансов министър) и
  2. приватизацията (когато го допуснаха за премиер).
  И той си свърши работата толкова добре, колкото е било възможно. Да не забравяме в какво състояние на свободно падане завари държавата след жан виденов и че въпреки това успя не само за първи път от 1989-та насам да изкара пълен мандат, но даде възможност следващите две правителства да изкарат пълни мандати на автопилот. Тези факти ги напомням, защото показват, че Иван Костов извървя определен път, за да стане естественият лидер на дясното в България, за разлика от други, като например александър йорданов или емил кошлуков, които една сутрин през 1989-та се събудиха лидери на СДС.

 34. Към
  Видьо Видев:

  И какво да направи Костов???
  Да ги държи всички награждава на синджир, в Сливенския ви затвор???
  Помислете КОЙ изгони Костов, и какво стана с ОДС ,след 2001г.???
  Той си има своята вина, но и ние не го “избрахме”! Друг ИЗБРА вместо нас, това важи особено за “умните”, “красивите” , “жълтопаветни” популистки инфантилни десноцентристи, които направиха поне още 10 грешни “избори” след 2001г., а и сАфиянците даже още повече в кметството им на сАфия!
  Така че , Видев , кажи точно къде те стяга чепика за Костов!
  Точно, сега, какво искаш да направи той???

 35. П.П. Уточнявам втория си въпрос:

  Да ги държи всички на синджир, в Сливенския ви затвор, макар да са работили с Костов само 4 години с него???

 36. Независимо какво някои хора мислят за Костов и миналото му, това беше наистина добро интервю. Жалко, че няма такива политици в днешно време с такава ясна визия, които да говорят така разбираемо, смислено и интересно. Лошото е, че такива интервюта не се гледат от хора, на които най-много им е необходимо (но не го осъзнават). Необходимо, за да прозрат, че съществуват и други неща, освен чалгата.

 37. “Ако днес ИВАН беше премиер, а НАДЕЖДА президент, България щеше да бъде съвсем различна…”

  Факт!

 38. RICOшетниковь
  06.02.2023 в 22:01

  “Така че , Видев , кажи точно къде те стяга чепика за Костов!
  Точно, сега, какво искаш да направи той???”

  Никъде не ме стяга чипикът!
  Аз съм на такава възраст, че изобщо не ме интересува кой какви мисли за мен!
  Аз съм един щастлив човек!
  Имам деца и внуци, за които мнозина могат само да мечтаят!
  Пръснати са по широкия свят, но защото те го желаят1
  Ако пожелаят, винаги могат да се завърнат. Ако са луди, при такъв личен статус на Запад,

  Между другото, приятелят ми дисидент Атанас Славов още при диктатора Живков избяга в САЩ, но накрая се завърна да го погребат под Сините камъни на Сливен.
  И съвсем между другото, една от внучките ми следва в САЩ. В един от университетите на Бръшлянената лига, ако нещо ти говори това/Първите топ 4 в света/
  Получава от университета 500 000$ стипендия!
  Просто защото беше в първата десятка с най-висок бал на приемните.
  И продължава да бъде в първата десятка по успех!

  И съвсем между другото.
  Един от топ кадрите на Костов, съдията от Сливен Иван Димов го арестуваха с международна заповед, издадена в Австрия! Същият Иван Димов, като депутат, по заповен на Костов в НС, направи със промени в закона за съдебната власт, недосегаем главния прокурор Филчев. След Филчев всички главни прокурори са недосегаеми. Така че, Гешев трябва да благодари на Костов. Протоколите в НС са публични, както и Държавен вестник.Всеки сам може да провери истинността на казаното от мен.

  На тази възраст изобщо не ме интересува кой какво казва и какво мисли за мен!
  Другите да се тревожат, какво аз мисля за тях!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 39. RICOшетниковь
  06.02.2023 в 22:01

  П.П.

  “Точно, сега, какво искаш да направи той???”

  Е, не искам да искам нищо от Костов!
  Ако той иска,
  нека си гледа теменужките и внуците.
  Каквото правя и аз.

  Другото е между другото.
  За тонус.
  И за блясък в очите.
  И за химн на душата.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 40. Към Видев:
  Е щом като Костов е “заповядал ” да се увеличи властта на Костов, то защо Филчев започна да го обвинява него , А.Атанасов , и Божков, а ???
  Защо Филчев позволи най-много убийства на мутри, без да има осъдени за убийствата им, заедно с другия “професионалист” от МВР бокоТИКВАТА, а ???
  Те не използваха властта си срещу мафията и мутрите, а точно обратното, те подгониха тъкмо Костов, който уж им “увеличил” властта!
  Също така Колев е убит също при Филчев и бокоТИКВАТА, а не при Костов!
  Другото са клюки и манипулации!
  И защо всички парламенти увеличаваха още повече властта на главните прокурори,след Костов, след като той им е дал толкова много власт , според теб???
  Даже бокоТИКВАТА им даде специални прокурори и съдилища, даде им вечният обвиняем, даде им още повече контрол над подчинените прокурори, следователи и даже съдиите! Тава го направиха всички , след Костов, нали! Особено бокоТИКВАТА! Той даже директно “сам си ги избра”!

  И погледнете , че сам казвате , че вашия Иван Димов е използван от всички , след Костов, и тогава е бил много по-полезен на новите си началници , а не на него!
  И , само на теб ти казвам, че Бръшлянената ти лига , не е нещо, което има кой знае какво значение , нито за коментиращите тук, нито за теб, а само за внучката ти! И то не е съвсем определящо за развитието , след това!

 41. “Е щом като Костов е “заповядал ” да се увеличи властта на Костов, то защо Филчев започна да го обвинява него , А.Атанасов , и Божков, а ???”
  Тъп въпрос.
  Защото след като Костов направи Филчев недосегаем,
  Филчев вече можеше безнаказано да обслужва варненската групировка ТИМ!

  Панимаеш?
  “а ???”

 42. П.П.
  “Иван Димов е използван от всички , след Костов,”
  Това само доказва, че съпругът на БКП-Партийната секретарка Елена Костова
  и всички останали ТАМ ГОРЕ,
  са една шайка през 30 годишния ментелив преход!
  Но се появиха ПП и им развалиха игричката да разделят стадото на “леви и десни”.
  Затова всички са озверели срещу Кирил Петков и Асен Василев!
  Но…много мина, мъничко остана!
  Най-много до местните избори!
  Запиши си го някъде и пак ще си говорим тогава.

 43. RICOшетниковь
  07.02.2023 в 16:38

  Естествено, че Бръшляновата лига
  не е определяща за путлеристи като тебе!

  Бръшляновата лига, или още Айви лига (Ivy league), е организация на американски висши училища,
  които се намират в североизточната част на Съединените американски щати.
  Тя включва следните 8 училища:
  Харвардски университет,
  Принстънски университет,
  Йейлски университет,
  Колумбийски университет,
  Университет „Корнел“,
  Пенсилвански университет,
  Университет „Браун“
  и Колеж „Дартмут“.

  Днес този термин се използва главно като етикет на тази група висши училища,
  които се отличават
  с отлично академично качество ,
  и с високи критерии за прием.

  И макар и най-известните „харвардци“ у нас да са Кирил Петков и Асен Василев, доста преди тях е имало българи,
  които са завършвали най-старото висше учебно заведение в САЩ.

  Чували ли сте за Стоян Ватралски?
  Той е бил известен общественик, публицист и писател, както и близкък приятел на Иван Вазов и Пейо Яворов.
  И не на последно място,
  той е първият българин, завършил Харвардския университет.

  Ето само някои от завършилите Бръшляновата лига:

  Студенти и докторанти на Харвард

  Джон Адамс (1735 – 1826), политик
  Збигнев Бжежински (1928 – 2017), политолог
  Беназир Бхуто (1953 – 2005), политик
  Бил Гейтс (р. 1955), предприемач
  Бенямин Нетаняху (р. 1949), политик
  Фан Ноли (1882 – 1965), политик
  Робърт Опенхаймер (1904 – 1967), физик, бащата на атомната бомба.
  Андреас Папандреу (1919 – 1996), политик
  Кирил Петков (р. 1980), политик и министър председател на България (2021-2022)
  Франклин Делано Рузвелт (1882 – 1945), политик
  Дейвид Фридман (р. 1945), икономист и юрист
  Фредерик Датски, престолонаследник
  Исороку Ямамото (1884 – 1943), адмирал

  Принстънски университет

  Политици:
  Джеймс Мадисън, четвъртият президент на САЩ
  Удроу Уилсън, двадесет и осмият президент на САЩ, на когото днешна България дължи съществуването си!!!
  Джон Кенеди, тридесет и петият президент на САЩ
  Ален Дълес, директор на ЦРУ от 1953 до 1961

  Бизнесмени:
  Джеймс Т. Обри, Главен изпълнителен директор на CBS и MGM
  Джеф Безос, основател на Amazon.com

  Носители на Нобелова награда за икономика
  Гери Бекър
  Джеймс Хекман
  Джон Наш
  Майкъл Спенс
  Даниел Канеман
  Носители на Нобелова награда за физика
  Джон Бардийн
  Артър Комптън
  Клинтън Дейвисън
  Ричард Файнман
  Роберт Хофщетер
  Едуин Макмилан
  Ричърд Смоли
  Стивън Уайнбърг
  Франк Уилчек

  Други:
  Чарлс Конрад, третият човек стъпил на Луната
  Юджийн О’Нийл, носител на Нобелова награда за литература през 1936
  Франсис Скот Фицджералд, американски писател
  Дейвид Духовни, актьор от телевизионния сериал Досиетата Х
  Брук Шийлдс, американска актриса
  Уентуърт Милър, актьор от телевизионния сериал Бягство от затвора

  Известни професори в Принстънския университет:
  Алберт Айнщайн, физик
  Йошка Фишер, политик

  Бележити випускници и преподаватели в университета Йеил:

  американските президенти:
  Уилям Тафт,
  Джералд Форд,
  Джордж Х. У. Буш,
  Бил Клинтън
  Джордж Уокър Буш;

  сегашните съдии във Върховния съд на САЩ Соня Сотомайор, Самюъл Алито и Клерънс Томас;

  държавните секретари на САЩ Хилъри Клинтън и Дийн Гудерхам Ачесон;

  неотдавнашните Нобелови лауреати Мъри Гел-Ман, Пол Кругман, Едмунд Фелпс, Джон Бенет Фен, Ърнест Лорънс Реймънд Дейвис, Джордж Акерлоф,
  Дейвид Лий, Уилям Викри и Томас Стейц;
  носителите на наградата „Пулицър“ Стийвън Винсент Бенет, Тортън Уайлдър, Боб Удуард, Джон Хърши, Гари Трудо, Давид МакМълоу и Давид М. Кенеди;

  изобретателят Самюъл Морз
  ;
  американският патриот и „първи разузнавач“ Нейтън Хейл,

  носителите на „Оскари“ Пол Нюман, Мерил Стрийп, Дъглъс Уик, Холи Хънтър, Джоди Фостър;

  нареченият „баща на американския футбол“ Уолтър Камп;

  основателят на глобалния куриер „Федекс“ Фредерик У. Смит;

  основателят на Корпуса на мира Саржент Шивър;

  детският психиатър Бенджамин Спок;

  бившите президенти на Мексико – Ернесто Задило, на Германия – Карл Карстенс и Филипините – Хосе Пациано Лаурел.

  Сред Йейлските преподаватели са нобеловите лауреати:
  Сидни Алтман, Тялинг Купманс, Вангари Маатаи, Джордж Паладе, Джеймс Тоубин, Джерард Дебрю, Едуард Лаури Татъм, Ървин Нехер,
  както и бащата на фракталната геометрия Беноа Манделброт, антропологът Бронислав Малиновски, композиторът Паул Хиндемит, физикът Уилард Гибс,
  политологът Пол Улфовиц,

  бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър.

  Известни личности, завършили или преподавали в
  Колумбийски университет:

  Айзък Азимов (1920 – 1992), писател
  Светослав Рьорих (1904 – 1993), руски художник
  Михаил Саакашвили (р. 1967), грузински политик
  Ъптон Синклер (1878 – 1968), писател
  Джак Керуак (1922 – 1969), писател

  Известни личности, завършили или преподавали в
  Университет „Корнел“:

  Корнелианците се отличават с постиженията си в обществения, професионалния и корпоративния живот.
  Бившият министър-председател на Иран Ямшид Амузегар,
  бившият президент на Тайван Ли Тенг-Хуи,
  Марио Гарсия Менокал, бивш президент на Куба, са завършили „Корнел“.

  В САЩ, многобройни членове на конгреса и на правителството, включително Пол Уолфовиц и Джанет Рено,
  както и един член на Висшия съдебен орган на САЩ – Рут Бейдър Гинсбург – са учили в „Корнел“.
  След като завършва образованието си в „Корнел“, Дейвид Стар Джордан основава университета „Станфорд“ и става негов президент.

  Известни личности, завършили в
  Пенсилвански университет:

  Доналд Тръмп, извън системен американски политик, строителен бизнесмен и собственик на небостъргача Тръмп тауър в Ню Йорк.
  Кваме Нкрума (1909-1972), ганайски политик

  Известни личности, завършили или преподавали в Университет „Браун“

  Преподаватели

  Ларс Онзагер (1903 – 1976), физикохимик и физик теоретик от норвежки произход, носител на Нобелова награда за химия през 1968 г.
  Лион Купър (р. 1930), физик, носител на Нобелова награда за физика за 1972 г.

  Възпитаници

  Джон Рокфелер (1839 – 1937), предприемач и филантроп
  Флоренцио Кампоманес (1927 – 2010), филипински шахматист, президент на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) от 1982 до 1995 г.
  Ричард Холбрук (1941 – 2010), дипломат
  Байрън Лихтенберг (р. 1948), боен пилот, инженер и астронавт на НАСА, участник в два космически полета
  Джон Кенеди младши (1960 – 1999), журналист, адвокат и известна обществена фигура, син на президента Джон Кенеди и Жаклин Кенеди Онасис
  Ема Уотсън (р. 1990), актриса

  Известни личности, завършили или преподавали в Колеж „Дартмут“

  Преподаватели:
  Филип Уилрайт (1901 – 1970), философ, класически филолог и литературен теоретик
  Хоми Баба (р. 1949), професор по англицистика и американистика

  Възпитаници:
  Динеш Д’Соуза (р. 1961), политически анализатор
  Винсънт Кенби (1927 – 2000), критик
  Робърт Фрост (1874 – 1963), поет, носител на награда „Пулицър“

  Знам, че ти за бръшляновата лига си мислиш, като за чимшир.
  Знам, че ти като правоверен рашист признаваш само КГБ-ПУЦа на Путлер.
  Знам, че ти като правоверен комунист признаваш само милиционерския ПУЦ на сиамските близнаци Борисов и Гешев.

  Бъди жив и здрав!
  Светът трябва да е шарен!
  Но не са ли твърде много за малка България
  600 000 глупака, гласуващи за простака Борисов?

  И защо простаците, трябва непременно да мразите
  умните „харвардци“ Кирил Петков и Асен Василев.

  Вместо да се гордеете с тях,
  че за завършили редом с такива светила, като

  Джон Адамс
  Збигнев Бжежински
  Бил Гейтс
  Бенямин Нетаняху
  Робърт Опенхаймер
  Андреас Папандреу
  Франклин Делано Рузвелт, американският президент, спасил Сталин от Хитлер, с договора “Заем-наем”.
  Починал, преди да види, че Сталин ги е измамил в Ялта и е превърнал цяла Източна Европа
  в социалистически концлагери по съвеЦки образец!
  А НРБ в социалистически концлагер,
  16-та ССР и Задунайска губерния!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 44. П.П.

  От класацията на QS, става ясно, че в света за 2022 година
  Масачузетският технологичен институт (MIT) е най-добрият университет.

  На второ място е Оксфорд.
  Третото място е поделено от Станфорд и Кеймбридж.

  В класацията са включени над 1200 университета.

  Само един български университет попада в престижната класация на QS.
  Това е Софийският университет, който заема 591-600 място.

  Lomonosov Moscow State University Russia, заема чак 78-мо място в света!

  Изводите си направете сами!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 45. Видьо Видев, остава да представите пълен списък на VIP-абсолвентите на милиционерското училище в Симеоново и на сарайско-библиотекарската магнаурска школа, за да ме ощастливите напълно. Радвам се и за пръснатите ви по целия свят деца и внуци, cамо че без ИВАН и НАДЕЖДА щяха да гледат широкия пъстър свят само на пощенски картички.

  Не знам кой ви е внушил, че “всички са озверели срещу Кирил Петков и Асен Василев”, вкл. ние “жълтопаветниците”. Напротив, ние oщe от появата на ПП в политическото пространство искаме обединение с тях и се радваме, че то е напът да се случи. А озверели са от една страна ДПС/ГЕРБ, защото заедно ПП и ДБ имат реален шанс да бъдат първа политическа сила, от друга страна БСП, защото ПП, бидейки европейска лява партия, реже “живо месо” от столетницата. (Интересно, че БСП не беснее срещу иZраждане, въпреки че и то я “подяжда”). Нищо чудно, че озверелите се хванаха вкупом за хартиената бюлетина като удавник за сламка, не ли?

  Тъй като не се познаваме, ви предлагам да спазваме етикета и да се обръщаме един към друг на “вие”.

 46. Здравейте, приятели! Здравейте г-н RISOшетниковь
  Удоволствие е да следя интелигентен спор между съмишленици!
  Интересува ме Българската Държава ПРЕДПРИЕ ЛИ МЕРКИ за отнемане българския паспорт на БИЯЧА на г-н Пендиков? Някой знае ли? Илия Спасески, който нанесе в тил поредност от жестоки удари на Пендиков, е професионален играч по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „ Кун-су-то”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.