Още малко синя предистория за бур(ен)ния възход на мутрата

В продължение на темата за признаците за промяна в политическия климат след появата на надежда за изборна победа на ПП и ДБ на парламентарните избори на 2 април има още много за добавяне.

Ден преди Надежда Нейнски и Иван Костов да бъдат интервюирани паралелно по едно и също време в две национални телевизии, с голямо интервю ни беше припомнен и Петър Стоянов. Бяха го поканили в третата в тази класация по аудитория телевизия, макар и “на гърба” на централните новини на конкурентите от БТВ и НТВ, които привличат в 19 ч. голяма публика. 

Не, не вярвам трите телевизии да са се “наговорили” да извадят изведнъж и практически едновременно спомена за “най-знаковите” лица от синьото минало. Но е симптоматично ( за да не кажа симпатично), че този ретро парад със знак плюс не включва Филип Димитров, който открито пристана на ГЕРБ. А тъкмо той би бил най-подходящ, ако се търсеше начин за построяване на понтонен мост между все така непотъващия руски орденоносец от Банкя и изплувалите гемии на по(к)рива на оптимизма за автентичен ренесанс демократичен. 

Явно готвачите в кухнята на телевизиите са доловили вятъра на промяната и са преценили за неуместно да поканят на тази трапеза Филип ( единственият премиер на България, с когото съм бил на ти, макар да съм се срещал поради естеството на работата си с повечето други през изминалите близо 33 години).

Може да звучи изненадващо, но никога не са ме допускали във въпросната кухня. Работил съм за кратко в БНТ като водещ на предаването “Още”. Все ОЩЕ смятам това название за възможно най-краткото и все пак представително за намеренията на авторите в историята на именуването на българските телевизионни предавания. С извинение, ако звучи самохвално, но идеята беше моя. 

Доста по-дълго бях “сертвитьор” в БТВ в предаването “В десетката”- ако ми е позволено да допълня метафората за кухнята. Но никога не съм би канен от собствениците на ресторанта да решавам какво да къкри на огъня – извън решението ми какво да правя в собственото си студио. Ето защо мога само да гадая как така изведнъж трите национални (по своя обхват и брой зрители) телевизии решиха да дадат думата на тримата водещи политици от епохата на зенита на СДС.

Нюх за промяната, която не идва на празно място? Не знам. Но ако отхвърля тази хипотеза ще трябва да отворя вратата на конспиративните теории.

С Петър Стоянов се познавам най-малко от споменатата света синя троица. Беше ме заподозрял в “костовизъм”, май, когато си развали отношенията с Иван Костов. Подобна “драма” в чаша вод(к)а имаше и в отношението на Желю Желев към мен във връзка с факта, че се опълчих на неговата роля при свалянето на правителството на Филип Димитров през 1992 г. 

Желев поне имаше фактологическо основание ( без да се връщам  към темата доколко е бил “прав” с неговите Боянски ливади, с колаборацията му с Доган и Тренчев). Наистина взех страна тогава и си платих с уволнението от поста главен директор на БТА, за какъвто бях назначен с подписа му. 

Никога не съм се изявявал като бурен в пукнатината между Иван Костов и Петър Стоянов. И днес не желая да ги противопоставям, макар да съм наясно, че мнозина ще се възползват от моя текст, за да се изявят на попрището на реваншизма със сипването на сол в тази посиняла с времето гангрена на разделението, която ни струваше в крайна сметка бур(ен)ния възход на една мутра без скрупули да яха когото и каквото и да било в името на властта(си).

И все пак имам въпрос, който задочно съм задавал към Петър Стоянов. Ако знаех това, което написах в една от книгите си, щях да го попитам в ефира на БТВ. Но го разбрах едва при проучванията ми за “Президент на РъБъ” през 2010 г., когато вече отдавна бях напуснал БТВ под политически натиск (по формулировката на Държавния департамент на САЩ)  в угода на същия Първанов.

Защо Петър Стоянов не потвърждава информацията за начина, по който председателят на БСП Георги Първанов е бил убеден ( за да не кажа нещо по-силно) партията му да приеме членството на България? Надявам се да е само по причина, че няма кой да му зададе този въпрос в интервютата.

Случило се е в неговия кабинет на президент в присъствието на свидетели, с които съм разговарял. Пратеникът на ГСДП Гюнтер Ферхойген е заплашил Първанов, че фондацията на партията му ще спре субсидията на БСП, ако не се откаже да бойкотира българското членства в НАТО. Така Първанов обръща на последвалия конгрес на партията “палачинката”, заедно с партията си. 

Не става дума за клюка, а за ключов момент от новата ни история. Едно е Първанов и прочее рашисти да ни натриват оклюмалия нос, че сме приети в НАТО с тяхното благоволение, друго е всички да разберат от самия Петър Стоянов, че става дума за пари, натежали на кантара на другаря. Говорим за другаря, който беше патрон на изстреляния в голямата руска игра куршум от Банкя.

Щом ще се връщаме назад в търсене на авторитети, които толкова много липсват, ще трябва да проявим взискателност към тях. Не всяка истина става за споделяне, както знаем от собствения си живот. Но тази е от наистина голям обществен интерес.

 

15 мнения за “Още малко синя предистория за бур(ен)ния възход на мутрата”

 1. Нещо се вижда , че цялото “активно мероприятие” с трите покани към Костов, Нейнски и Стоянов е скалъпено от някои явочни ченгесарски централи!!!!!
  Гледах , как с досада шоуналистът лИбеновь изпращаше Костов в края на “разговора” им!
  Нямаше нищо с лигавенето и раболепното лазене на шутьналиста лИбеновь при клюкарстването му с платените пропаГАДнисти на началниците му , като райчевь или терористичната наследничка буруджиевНаЯ!
  Сигурно са заповядали от кукловодите им, на нелегитимния му директор куРВшлуковь да “покани” Костов , но шутьналиста лИбеновь ги издаде, погледнете пак само крайното му изражение , поведение и безучастно изтърсени фрази , когато почти гонене Костов , накрая .
  И какво е , когато шутьналиста лИбеновь говори с дежурните слуги на шайката им , почти всяка седмица!
  Така че няма място за никакви “изненади” в “медиите” на НРБь, по “отношението” им към политиците от ОДС! Всичко съмнително говори , че е режисирано и скалъпено.

 2. Според мен, нещата са по-прости!

  Българските комунисти винаги, и преди и сега, са щедро финансирани от Кремъл.
  Вапцаров е заловен във Варна, в момент на получаване на куфарче с валута,
  за взривния отдел на ЦК на БКП НА Цвятко Радойнов

  Кремъл винаги е бил фактора, определящ основните събития в България!
  Комунистите ни вкараха в НАТО и в ЕС,
  защото и Кремъл има полза!
  Има сигурен троянски кон!
  Но в ЕС разбраха колко е “честна дума на комунист”!
  Затова не допускат Борисов до информационните масиви на Шенген.
  Затова пищят рашистите!
  Иначе обикновеният българин може без проблеми да пътува навсякъде в ЕС!
  И в Шенген!

  “за другаря, който беше патрон на изстреляния в голямата руска игра куршум от Банкя.”
  Във всяка тоталитарна държава, капо ди тути капи е Генералният секретар на комунистическата партия!
  Мафиотският наследник на Живков е мимикриращият комунист Борисов.
  Доказал верността си към БКП и Кремъл.
  Не даде косъм да падне от плешивата глава на Живков.
  Методично бяха избивани, по путинистка рецепта,
  неудобни бизнесмени, политици, журналисти.
  Не беше разкрит и осъден НИТО ЕДИН поръчител и извършител!
  Включително зверски умъртвената Надя Дункин в апартамента и в центъра на София!
  Последният осмелил се да свидетелства за зверствата в концлагерите в НРБ!
  По времено и на Живков, в България е имало над 100 концлагера!

  Румънците разстреляхя комунистическия диктатор Чаушеску!
  В България съдиха комунистическия диктатор Живков за някакви кокошкарски истории.
  Накрая дори и тези му обвинения бяха свалени.

  Има ли по-сигурен диверсант на Кремъл от мимикриращият рашист Борисов???
  Кой построи туско-балкански поток за руската газ?
  И така направи възможна войната на Путлер в Украйна!

  Нещата са по-прости!

  В България идиотите не мислят с главата си, а с телевизора!
  На последните избори 600 000 идиота
  гласуваха за идиота МутраМатаХарин!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 3. – От гледна точка на членството ни в НАТО, ако аз бях станал президент втори път, щеше да се случи това, от което най-много се страхувах. Аз щях да казвам: България твърдо желае да стане член на НАТО. Георги Първанов като лидер на БСП щеше да води антинатовски демонстрации под моя прозорец. Когато той-стана президент и подписа договора за членство в НАТО, нямаше кой да протестира срещу това, защото до вчерашния лидер на БСП, т.е. на антинатовски настроените българи, подписа договора за НАТО. За мен това беше много важно – за българския национален интерес. И нямам огорчение – искаше ми се да го подпиша аз, но се случи, че го подписа Георги Първанов(Петър Стоянов, Георги Първанов не беше лош президент заради членството ни в НАТО, 04.02.2016)

  – Днес в Рим ще бъде създаден съвет между Русия и НАТО, който ще има важно значение за сигурността и стабилността в европейското пространство. Тази есен в Прага ние очакваме следващата логична и необходима стъпка, а именно мащабно разширение на съюза с всички кандидатки от Южна, Централна и Северна Европа, които са достигнали необходимата степен на готовност за това и България ще бъде една от тях. Това е единственият начин да затворим една страница, белязана с несправедливост и недостиг на стратегическа визия (Георги Първанов, реч пред Парламентарната асамблея на НАТО в последния й ден, 28.05.2002)

  28 май 2002 в Рим се учредява Съветът НАТО-Русия . Съветът е официалния дипломатически инструмент за разглеждане въпроси по сигурността и съвместни проекти между НАТО и Русия, включващи изграждане на съгласие, консултации, съвместни решения и действия – това е основополагащо за значението, ролята и влиянието на Русия
  по света и у нас

 4. По едно време бяха пуснали “информация”,че г–н Петър Стоянов всъщност и той е бил инсталиран от ДС а съпругата му даже била вербувана от “щази”,според вас г–н Инджев това помия ли е с цел омаскаряване на определената личност или компромат с който са го държали в зависимост ?

 5. Полу-милорд, полу-купец
  Полумесец, полу-невежда
  Полу-подлец, но есть надежда
  Что будет полным наконец(А.С. Пушкин)
  Собственикът на Мосфилм Шахназаров:”Ако се опитваме само по военен път да решим „украинския въпрос“, ние няма да го решим. Това силно ни затруднява. Ние трябва да признаем, че украинският народ е реалност. Реалност. И да спрем да говорим, че е измислен от Австро-Унгария, почетете класиката. Чехов, Гогол. Почетете ги. Да, това е близък нам народ, но народ, който се е формирал в някаква своя собствена идентичност. Харесва ли ни, или не.” Самото разчупване на пропагандното говорене обаче също може да се окаже пропаганда… в рамките на критика, изглеждаща като позволена, каза, че не всичко в Русия му харесва, но Путин алтернатива няма.Още през 2000 година обаче той се обяви в подкрепа на политиката на Владимир Путин в Чечения, през 2012 беше в предизборния му щаб, в 2014 подкрепи политиката му…(OFFNews,15 юни 2022)”
  – и Шахназаров убеждава с пяна на устата, че през ВСВ ссср е загубил по-малко войници от германците: “Виждате ли, човешката гледна точка е неподходяща по време на войната”
  Класика!
  https://twitter.com/vidtranslator/status/1621895034588069888

 6. няма да коментирам кой народ колко хора е загубил във ВСВ,само ще кажа,че и трите победени държави имат по-голям годишен продукт от ”победилият”СССР.

 7. И коя държава от победените е имала по голям БВП от СССР? Това не е вярно. Това е периода на съветската индустриализация и периода в който още не се сравнява БВП. Пробутването на тезата че Руслямска държава може да победи в Украйна е смешна

 8. става въпрос за БВП сега,не преди 50-60 години,не пробутвам тези,помагам за победата на Украйна.

 9. Видьо Видев, вие вече съвсем извадихте торбата с лъжите. В никакви НАТО и ЕС не са ни вкарали комунистите, които напротив, си дадоха доста труд да саботират влизането ни в тези организации. Без политиката на Иван Костов щяхме да гледаме НАТО и ЕС през крив макарон.

 10. Не ставай смешен/а

  25 април 2005г., на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписват договори за присъединяване към ЕС от 1 януари 2007 г.
  От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от:
  президента КОМУНИСТ Георги Първанов,
  министър-председателя Симеон Сакскобургготски,
  министъра на външните работи Соломон Паси
  и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

  Но излъгахме ЕС, че и в РБ ще се провеждат демократични избори.
  И до днес в РБ гласуването е имитация на избори.
  В “избираемите места” е замаскирана “ръководната роля на Партията”

  На 18 март 2004 г. 39-то НС на РБ ратифицира Северноатлантическия договор
  На 29 март 2004 г. документите по присъединяването към Северноатлантическия договор на седемте нови страни
  (България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния) са депозирани във Вашингтон.
  Последната дата се счита за дата на приемане на България в НАТО

  В 39-то НС/работи работи от 5 юли 2001 до 17 юни 2005 г./,
  когато България бе приета в НАТО:

  Коалиция “НДСВ” има 120 депутата.
  Коалиция ОДС има 51 депутата!
  Коалиция БСП имат 48 депутата.
  ДПС имат 21 депутата.

  Царисти, комунисти, седесари и депесари-всички гласуват за влизане на РБ в НАТО!
  Кремъл има полза от български Троянски кон и в ЕС, и в НАТО, нали?

  Но сега се появиха ПП и развалиха играта на делене на овцете на сини и червени!!!

  Не ставай смешен/а! в ерата на Интернет!
  Ще ти се смеят и внучките у вас, и птичките по дърветата!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 11. Забравяте, че слагането на подписи под договорите стои в края на сложни процеси, а не в началото им. Иван Костов само след две години управление започна преговори за влизане в ЕС – нещо, което например една Турция за повече от 60 години не можа да направи.
  Впрочем, за съпротивата на комунистите срещу евроинтеграцията на България пише и в горната статия на г-н Инджев. Добре е като влизате в този блог не само да пишете, но и да четете.

 12. симпатизант/ка на ДСБ
  08.02.2023 в 00:33

  Не ставай смешен/а

  “Добре е като влизате в този блог не само да пишете, но и да четете.”

  Никоя страна не може да стане членка на ЕС, ако преди това не е член на НАТО!
  Нещо неясно?

  Повтарям за другите, тъй като някои синьо/червени хермафродити като тебе/него
  сте безнадежден случай.

  На 18 март 2004 г. 39-то НС на РБ ратифицира Северноатлантическия договор
  На 29 март 2004 г. България бе приета в НАТО

  В 39-то НС/работи от 5 юли 2001 до 17 юни 2005 г./,
  когато България бе приета в НАТО!

  Тогава
  Коалиция “НДСВ” има 120 депутата.
  Коалиция ОДС има 51 депутата!
  Коалиция БСП имат 48 депутата.
  ДПС имат 21 депутата.

  Царисти, комунисти, седесари и депесари-всички гласуват за влизане на РБ в НАТО!
  Кремъл има полза от български Троянски кон и в ЕС, и в НАТО, нали?

  Ти/тя хермафродит/ка,
  впечатляваща много страстна защита на сем.Костови!
  Да не сте любовница едновременно и на Иванчо,корифея по Научен комунизъм и по Политикономика?
  И едновременно на Елена-БКП партийната секретарка?
  Всеки влюбен, поради бушуващите хормони, малко е със замъглен мозък!

  Не съм орнитолог,
  но сте/си впечатляващо синьо/червено пернато хермафродитче!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 13. симпатизант/ка на ДСБ
  08.02.2023 в 00:33

  П.П.

  Не че е от съществено значение, само констатирам факта.

  Бях депутат в 36-то НС и член на Комисията на нациомална сигурност.
  Тогава се подписа договорът “Открито небе”

  Договорът за установяване на режима „Открито небе” (ДОН) е открит
  за подписване на 24 март 1992 г . в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари
  2002 г., след ратифициране от всички страни по него. Република България
  подписва договора на 24 март 1992 г.

  Ако изобщо ти говори нещо ДОН,
  той предшества членството в НАТО,
  ерго предшества членството в ЕС.

  Добре е като влизате в този блог не само да пишете, но и да четете.
  Освен, ако целта е хермахродитски да тролите синьо/червено…

 14. Мел
  06.02.2023 в 19:22

  Не е вярно, ама е вярно!

  Сега Англия има над 2 пъти по голям БВП от рашистка Русия на Путлер.

  Сега Германия има над 3 пъти по голям БВП от рашистка Русия на Путлер.

  Сега САЩ имат над 16 пъти по голям БВП от рашистка Русия на Путлер.

  “Това е периода на съветската индустриализация и периода в който още не се сравнява БВП.”
  И да е имало тогава сравняван БВП, знаем как беше сравняването по конгресите на КПСС и БКП.

  Най-простото сравняване е “паричната реформа”, което е официалното обявяване на фалита на държавата.
  И тъй като една държава никога няма да се самозакрие, макар и фалирала,
  с “паричната реформа” се спасява, като ограбва притежателите на валутата и.
  Най-много ограбва собствените си граждани.
  Чрез “паричната реформа”, комунистите в НРБ, три пъти ограбваха българите, но в конгресите на БКП твърдяха друго!
  Същото беше и на конгресите на КПСС!

  Само за сведение.
  От основаването си и до днес,
  САЩ са единствената държава в света,
  където никога не са правили “паричната реформа”.
  Всеки $, независимо кога е емитиран,
  е редовно платежно средство!
  Навсякъде по света и у нас!!!

  Изводите си ги направете сами!

  Ако не можете,
  немедлено обръщайте левовете си в рубли!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.