Истинската втора военна сила в света готви качествен скок в западната подкрепа за Украйна

С наближаването на годишнината от руzкото нашествие в Украйна от 24 февруари 2022 г. растат и спекулациите за неизбежно голямо настъпление на окупаторите като демонстрация на сила. За кефа на шефа.

 

 

 

 

Многобройни украински и западни източници съобщават за струпване на руzки части с такава цел. Дори интензивността на артилерийските обстрели в района на Донецк е намалял, предполагаемо с цел да се пестят боеприпаси за голямо настъпление.

Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бон Ходжис, чиито прогнози нито веднъж не подведоха аудиторията, отхвърли опасенията, че подобно настъпление може да постигне значим успех. Обоснова се с данни, според които армията на раzия не разполага с обучен сержантски и офицерски ресурс, с помощта на който да обучи и оглави в бойни условия ефективно нова вълна мобилизирани, дори и да става дума за много хиляди нови “мобики” ( както наричат мобилизираните рашисти).

Това е случаят, когато количеството не може да замени качеството, обясни Ходжис.

В същото време изненадата дойде от украинска страна. Президентът Зеленски демонстрира увереност, че положението в родината му е е под контрол и той може да замине за Европа. Днес е в Лондон, а ден по-късно ще посети и Брюксел за среща с лидерите на ЕС. Това е първото му напускане на страната от началото на войната след знаменитото му посещение във Вашингтон миналия декември.

Britain’s Prime Minister Rishi Sunak, left, welcomes Ukraine’s President Volodymyr Zelenskyy at Downing Street in London, Wednesday, Feb. 8, 2023. It is the first visit to the UK by the Ukraine President since the war began nearly a year ago. (Victoria Jones/PA via AP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още преди Зеленски да се е срещнал с когото и да било в британската столица и да се е изправил с реч пред парламента, като вече беше обявено, че ще стори, дойде новината, че Великобритания  е готова да направи качествено нова стъпка за подпомагане на украинския военен потенциал с оръжия, които ще бъдат по-далекобойни от досегашните. Това е заявка за нова качествена промяна в западната подкрепа и както знаем от подобни преминати етапи първата крачка на една държава обикновено прокарва пътя на останалите.

Нещо повече, премиерът Риши Сунак беше цитиран от медиите на острова да казва, че ще обсъди със Зеленски обучението на украински пилоти.

Бинго! Отдавна предполагах ( и писах) че такова обучение ще изпревари фактическото предоставяне на западни бойни самолети на Украйна. Не бих се учудил дори, ако това изявление е новина “със задна дата”, т.е. процесът на това обучение, което отнема много време, да е започнал фактически, а сега само да ни осведомяват.

 

Война е. Колкото и да са открити западните общества в информационно отношение, всяка заблуда на врага е легитимно средство по пътя към победата над него.

Британците, да напомня опита от Втората световна новина, са най-големите майстори в това отношение. Успяват да измамят Хитлер за мястото на предстоящия през юни 1944 година десант за съюзниците, внушавайки чрез сложни операции по дезинформация ( засилен радиотрафик за фалшиви струпвания на войски, демонстрация на военна техника, оказала се всъщност изкуствени макети на танкове и т.н.). Върхът на операцията по отклоняване на германските отбранителни ресурси е “услугата”, която оказва посмъртно един британски офицер. В дрехите на тялото му, което изплува на окупирания френски бряг, нацистите откриват документи,  потвърждаващи убеждението на германското командване, че предстои десант в района на Кале, на стотици километри на север от избрания вече плацдарм в Нормандия.   

Припомням тези известни факта като реплика към онези с ушанките, които повярваха на Путлер, че разполага с “втората армия в света”.

Втората армия в света, след американската, е британската. Оценката се основава на комбинация от много фактори, между които опита, качеството на военното обучение ( например на пехотата, по отношение на която британската се смята за най-добрата на земята), плюс употребата на модерни военни технологии, разузнаване и т.н.  

Във Великобритания от месеци тече усилена подготовка на хиляди украински военни. Онова, на което те научават там, превъзхожда във всяко отношение рашистките възможности. Става дума за качеството, за което говори американският генерал. 

Днес президента Зеленски ще има възможност лично да се убеди в това при среща със своите униформени сънародници на британска земя.

14 мнения за “Истинската втора военна сила в света готви качествен скок в западната подкрепа за Украйна”

 1. Брилянтно!
  Само за протокола. На жаргон мобилизираните се наричат “чмобики” . Иде от частична мобилизация. Btw, такова животно “ЧМ” няма в законодателството на Мордор. Полубременна или полудевица. А бе, малко пообарана, сиреч, започната но недовършена. Да не дава Господ.😄

 2. Правилно си говорим за другите, но какво става у нас? Аз вече съм пенсия, за войник не ставам, но съм запомнил от армията струпването да десетки и стотици хора на едно място, било то за спане, храна, или ни строяваха за разводки ли бяха, вече съм забравил. В днешни условия всичките тези струпвания плачат за малко бомбички и снаряди. Ще кажете – стара работа. Добре, съгласен. Преди 10-15 г изведнъж от съседната поляна се вдигнаха един пушеци, едни армейски димки – излизам, и гледам още по-голяма тъпня. Опънали военните едни шатри, напълнили ги с офицери, дето умуват нещо си, наоколо – войници и сержанти – олеле, Боже. Същия плач за малко снарядчета. Реших да им направя забележка за дима. И един армейски фотограф взе да ме придумва: Ама моля Ви се, господине, едвам сме събрали пари за едно учение, нека барем да направим снимки, че поне 10 години няма да има друго. Добре, от мен да мине. И изведнъж се втрещих – гледам, едни мадами във военни униформи, като развяли едни руси гриви, а около тях пърхат барем 2 футболни отбора мераклии. 100 метра напред, 100 метра назад. Кикотене е забавление. Свалки, де, това исках да кажа. Да не си губим времето с тези, те са дребни. Да погледнем нагоре. Бойко Борисов – генерал! Олеле, майко! И 10-20 Мата-Харита за адютанти. Или Румен Радев? Сериозен човек! Кое му е сериозното? Като президент се представя повече от много зле, като военен се знае, че е завършил пълен курс в Москва и някакви силно съкратени обучения в някакви западни военни академии. Останал съм с впечатление, че крие факта за съкратените обучения и изтъква само имената на академиите. Може ли да командва армията? Ами не му се е налагало, нещо като пианист, на когото не се е налагало да свири на пиано. Генерал Стефан Янев? Боже опази, той не знае дефиницията за война и не прави разлика със “специална военна операция”. Работата е зле, за смях на селските кучета.

 3. Зеленски в Лондон: Победата на Украина ще промени света, това ще бъде победа над самата идея за война

 4. От както раZZия нахлу в УКРАЙНА се пристрастих към украинските сайтове и на ден това е за около 2-3 часа. За войната се информирам само от там.
  Още преди няколко месеца научих, че украинските пилоти, които се обучават на запад са показали удивителни качества. Така, че няма да се учудя, ако Ф-16 се появят скоро.
  Другото, което зная е, че украинците имат не малко убити пилоти на миг 29, защото руснаците са наясно с този самолет.
  Остава въпросът, а какво ще правим ние с тези бандурници?!

 5. Георги, ще си позволя да те допълня.
  Предварително се извинявам ако някой вече е направил това в предишни постинги и не съм го забелязал.
  Защото етимологията на “чмобики” идва не само от това което пишеш ами и от “ЧМО” което е много разпространена дума на руzzки жаргон и някой в случая изключително удачно ги е свързал двете значения.
  Подозирам не, но съм сигурен че този някой е украинец И С ПРАВО!!!
  Да кажеш за някой че е ЧМО означава че си крайно отвратен и погнусен от това същество, а да кажеш на някого ЧМО е силно обидно и унизително.

  https://press.lv/amp/chmo-chto-oznachaet-eto-slovo-na-samom-dele

  Има още много линкове поясняващи какво е ЧМО.

  На български това може да се преведе като изрод, изчадие, дегенерат и т.н. да добави всеки който иска…

 6. Към Rossen Iordanov:

  ЧМО е съкращение. “Черезвичайно…”
  Превърнало се е в нарицателно за тъпак.

  Когато си спомня точния превод, ще се обадя.
  Губи ми се за момента.Но за горното по смисъл се подписвам.

 7. Димитър Рачев
  08.02.2023 в 15:09

  Спи си спокойно, наборе!
  Харвардци и новото ОДС не са милиционерски тъпаци!
  Знаят си работата!

  Българските RTB-7МА са кошмар за рашистката армия в Украйна!

  В социалните мрежи се появи видеозапис,
  на който се вижда как военнослужещите от 241-ва бригада за териториална отбрана на ВСУ
  използват български термобарични гранати RTB-7МА за гранатомет РПГ-7.

  Военни експерти на портала wp.pl обясняват какво е приложението на гранатите от България
  и защо в момента тези боеприпаси са кошмар за руската армия.

  В момента, според експертите, България е един от най-важните доставчици на оръжия и боеприпаси.
  Според последните доклади България е осигурила доставката на 1/3 от боеприпасите, използвани от Украйна в началната фаза на войната.
  Разследване по този въпрос имаше и на германския „Ди Велт“,
  което първо разкри, че правителството на Петков и Василев
  снабдява Украйна с жизненоважни боеприпаси и гориво!

  Заводите „Арсенал 2000” АД в Казанлък, доставят на Украйна гранати RTB-7MA.
  Точно те се използване от войници от 241-ва бригада.

  Според експертите, термобаричните „Arsenal RTB-7MA“ превръщат за пръв път, противотанковия гранатомет RPG-7 в противопехотен.
  Както ген. Иван Колев за пръв път използва конница, за разгрома на руската пехота в Добруджа приз ПСВ.

  Противотанковите гранатомети РПГ-7 са неразделно оръжие във всеки въоръжен конфликт през последните десетилетия.
  Това е просто оръжие, което благодарение на използването на свръхкалибрени бойни глави (по-големи от калибъра на традиционния гранатомет)
  позволява използването на много различни видове бойни глави.

  С течение на времето, освен противотанкови гранати, започнаха да се появяват и термобарични гранати RTB-7MA ,
  предназначени за ликвидиране на жива сила на противника.
  Подобно на гранатометите RPO-A Bumblebee , те използват експлозив под формата на аерозол,
  който се разпръсква във въздуха непосредствено преди детонация.

  В резултат на това имаме смъртна зона, където освен ударна вълна
  и изразходване на целия кислород,
  имаме и температура от няколко хиляди градуса по Целзий.

  Така рашистите, попаднали в обсега на RTB-7МА, буквално се изпаряват!
  Саво споменаването на българските RTB-7МА е кошмар за рашистката армия в Украйна!

  Гранатата “Арсенал” R-7МА е с калибър 106 мм и тегло 4,6 кг с метателен заряд
  и може да поразява цели до 200 м с пряка стрелба (направо)
  или до 1,2 км с непряк огън (стрелба под ъгъл).

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 8. Украинският президент е наистина мъж със топки,не като бункерният папардак хуйло!!!
  SLAVA UKRAINI (Glory to Ukraine)

  А относно “най-могъщата и велика кочина в света”…абе нали орките се бяха приготвили за парад в Киев след 2-3 дни… И каква стана тя???!!!!!…огън и жупел върху “непобедимая и легендарная ” нас@ана армия!!
  Май се очертава подписване на капитулация на раZZия в масквата,на красният площад…ама без ботоксовото жуже!!!
  Като на шега им шибнаха два украински “Нептуна” в прехваленият гвардейски ракетен крайцер масква,и той стана част от подводният флот на миризливите ватници..!!!И още,загубата на руския флагман от държава дефакто без флот ще остане във военноморската история, а руслямците ще скърбят за крайцера “Москва“ дълги години-ДГД!!!
  Дааа… скоро плъховете около путлер първи ще се изнесът на Запад!!
  Или казано на раZZийски:
  “-Крысы бегут с корабля, который идет на х*й”

  Скоро путлер ще бъде съден като военнопрестъпник в международният съд в Хага!!!
  Soon putin At The Hague Tribunal as a WAR CRIMINAL!!!

 9. ЧМО е абревиатура от “человек морально опустившийся”и като унизително за обоза на Червената армия – “части материального обеспечения”
  – украинците го използват за “мясо” от “частичната мобилизация” за руската спецоперация

 10. Да ви допълня спора какво е чмобики. Истината е че идва наистина от частично мобилизирани, но е игра на думи също с дучата чмо-нещо дребно и непотребно.

  А за тези които имат желание да го изгледат това ще ви хареса и то много. Хумора е убийствен:

 11. Както винаги, брилянтен Иво! За протокола: ЧМО – человек морально опустившийся.

 12. Ivan Stoilov
  09.02.2023 в 10:30

  Не спорете какво е ЧМО.
  ЧМО-то е заченато през ВОСР и грижовно дундуркано и до днес от рашистите по света и у нас!
  Преведено на български ЧМО значи Червен Малоумник Ор@н.

  На днешния 9-ти февруари,
  1887-ма година.

  Роден е Василий Чапаев.
  Чевеноармейски малоумен военачалник идиот-ЧМО.

  С ординарецът си ЦМОтка Петка,
  Чапаев е персонаж на хиляди подигравателни истории за ЧМО!

  Ето една от тях.

  Чапаев изпратил Петка да учи. Скоро получава от него писмо: “Чапаев, ела бързо, тук не може да се учи.”
  Отива Чапаев: “Какво, бе, Петка?”. “Ами погледни навън”, отговаря Петка.
  Гледа Чапаев, в отсрещния прозорец голи жени. Захваща се Чапаев, прави един висок зид на улицата и скрива жените.
  Прибира се Чапаев и вкъщи го чака ново писмо: “Чапаев, ела веднага, тук не може да се учи.”
  Отива той и Петка му казва:
  “Качи се на масата и погледни.”
  Качва се Чапаев, поглежда и пак се виждат жените.
  Пак зида Чапаев, прави зида по-висок и си отива.
  Вкъщи обаче ново писмо: “Чапаев, ела бързо, тук не може да се учи!”
  Отива той, Петка му казва да се качи на гардероба,
  вижда Чапаев жените, прави по-висок зида и си отива.
  И пак: “Чапаев, ела бързо, тук не може да се учи”.
  Хваща той влака, пак пита
  “Какво, бе, Петка?”.
  “Ами качи се на гардероба.”
  Качва се Чапаев – нищо не се вижда.
  “Наведи се още малко”, вика Петка, ама пак нищо.
  “Още, още малко.”
  Накрая Чапаев толкова се навел,
  че паднал с трясък от гардероба и Петка рекъл:
  “Е така може ли да се учи?

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 13. Ще ме прощавате, ама пилот на боен самолет не се става за няколко месеца. Там трябва сериозно налагане “на парцалите” и нальот от стотици часове. Дори в гражданската авиация се карат тежки квалификационни курсове за всеки различен модел самолет. Трябваше на украинците да им доставиме съветските машини, ама на – Радев. И Радевци…

  Ако пилотите не са добре обучени, тези самолети, които западът ще даде няма да са нищо повече от летящи ковчези.

 14. За самолетите трябва дълго обучение, дано сте прав и да е със задна дата.
  Британската армия в момента е ужасно слаба като наличност на оръжейни системи, далеч е от втора в света. Но като инструктори са добри и имат традиции и могат да подготвят качествени бойци. Ако дадат далекобойни ракети ще е бързо и ефективно в сравнение с готвенето на пилоти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.