България между железницата на Барон Хирш и спекулаците един друг Хирш в наши дни

На февруари присъствах на представянето на книгата на Марк Крамер “ СССР и Източна Европа”. Беше българска премиера за американския професор с богата академична и институционална биография.

 

 

 

 

“Сред уважилите събитието бяха министър-председателят на България Филип Димитров (1991-1992), министърът на външните работи Надежда Нейнски (1997-2001), писателят и журналист Иво Инджев и създателят на „Отворено общество“ Свилен Спасов”, се казва в резюмето на издателство Сиела.

Не бих преразказвал събитието, но днес съм провокиран да направя връзка. Авторът на книгата, която е написал в България по време на пандемията и излиза първо на български език(!) беше попитан да коментира Сиймур Хирш и неговата подкрепа за войната на Путин срещу Украйна. Деликатният му, но твърд отговор относно известния в САЩ ( и популярен сред яростните антиамериканци по света) носител на “Пулицър” Хърш беше категоричен. Отрече рашистката позицията на Хърш.

Марк Крамер ( на снимката) явно познава отлично българската политическа флора и фауна ( тиквите, хищниците, вкл. динозаврите). Разбира български без превод. Даде ми автограф на български.

 

 

 

 

 

Ето защо е интересно да се помни мнението му, по най-пиперливата от години нашенска политическа тема. Регистрирал съм го:

 

 

 

 

 

 

Борисов и Гешев правят всичко възможно арестите на ( руски -бел. ИИ) шпиони да помогне на тяхната управляваща в България партия ГЕРБ на парламентарните избори тази неделя, представяйки се за доблестни защитници на националната сигурност на България”. 

Това се казва в анализ на Mark Kramer,  Director of the Cold War Studies Project at the Davis center.

Но да се върна на Сиймур Хирш. Изказал се е отвъд океана, че на дъното на Северно море тъкмо (гадните) му сънародници са взривили ( прекрасния германски газопровод) “Северен поток”.  Получило му се е като “Знам кой го направи миналото лято”- като в един филм на ужасите. И нали е носител на “Пулицър”, Сульо и Пульо веднаха се опулиха с препечатки у наше село. Все пак един адски полезен идиот е взривил с разкритие (макар по неназовани източници) загадката кой е взривил “Северен поток” и – очаквано, като за него, е обвинил сънародниците си.

Нека спомена няколко акцента от каузите, които Хирш защитава през десетилетията. 

Печели наградата “Пулицър” през 1970 г. с разкрития за военното престъпление на американската армия в Ми Лай ( само си представете нещо подобно от рашистка страна, което да донесе “Пулицър”, а не “пуля”, т.е. куршум в тила на сънародника с журналистическа карта!). 

Героят от битката срещу Америка, която тя загуби на вътрешния фронт, също така пледира срещу:

-Президента Обама за намесата на САЩ в Либия през 2011 без да е поискал намесата на Конгреса ( едно към едно като позицията на Путлер, който твърди, че най-голямата му грешка през годините е, че не е попречил на Запада да свали Кадафи).

-Срещу ликвидирането на Осама Бин Ладен като заговор между САЩ и Пакистан.

-Сътрудничеството на САЩ с Израел срещу иранската терористична организация “Хизбуллах”.

-Версията на САЩ, че свалянето на южнокорейския пътнически самолет от руски изтребител (полет Кал 007, септември 1983 г.) е изцяло по вина на Съветския съюз, вместо което лансира твърдения за споделена вина от американска страна.

Има и още, но обяснението в наши дни, че Западът е предизвикал рашисткото нахлуване в Украйна заради НАМЕРЕНИЕТО ( курсивът мой)  бившата съветска република да бъде приета в НАТО е повече от достатъчно, за да стане ясно що за полезен за Путлер идиот е същият, когото днес нашистките рашистки сайтове вдигнаха на пиедестал с поредния му реверанс относно взривяването на “Северен поток”- пак от неговите лоши, много лоши американски сънародници.

Марк Крамер напомни по повод онова намерение, че преди руската инвазия то е имало около 15-20 на сто подкрепа сред лидерите на НАТО и абсурдно да се твърди, че това е било достатъчно да предизвика нашествието в Украйна.

Днес, да добавя, Украйна де факто е член на НАТО по силата на факта, че все повече се превъоръжава по натовски стандарти, воюва по натовски стандарти и ги надхвърля заедно с всички очаквания за нещо подобно. Катализаторът на това мълниеносно развитие е именно Путлер с неговата агресия.

За финал ще ви изненадам: изобщо не изключвам тъкмо американците да са взривили газовата зависимост на Германия от раzия. Изглежда логично, след като още Рейгън безуспешно и безутешно умоляваше през 80-те години на миналия век съюзниците си в Европа да не допускат стратегическата грешка да изпадат в зависимост от руските енергийни доставки. Едва явната енергийна война на Кремъл срещу зарибените западни пазари потвърди правотата на Рейгън, а “взривяването” на подводния газопровод беше по-скоро символично следствие на рашисткото нахлуване в Украйна.

Само че най-интересното, което съм си оставил за края, е въпросът: защо Кремъл не е така категоричен за американска диверсия, както полезният идиот Хирш? Какво кара рашистката пропаганда, която вижда американски враг под миндера на всеки Иваншука, да се прави на глупак и да не посочи с пръст обвинително американците тъкмо в този случай? 

Да не би този път Москва да се пази от “реклама” на американското всемогъщество, от което няма спасение, на фона което изпъква жалката картинка с издънките на днешното КГБ по света? Защото, какво излиза: ако пожелаят, американците могат да стигнат и до дъното на океана, за да си постигнат целите, какво остава за легитимна наземна мишена като един побъркан диктатор, заплашващ света с ядрена война.

Безполезно е да питам защо полезните идиоти на Кремъл, като Хирш, който гради цялата си кариера върху бомбастични твърдения на “анонимни източници”, отказват да си зададат този простичък за сложността на положението, в което сам се натика Кремъл.

Простите потребители на рашистка пропаганда, разпространявана от рашизоидите у нас не разсъждават със сложни категории. Важното за тях е, че “един американец каза”. Пък и авторитетен е ( като носител на “Пулицър” от преди повече от половин век), що да не се позоват на толкова достоверен в наши дни западник ( щото на източник кой ти вярва в днешно време)! 

Големият спор от края на 19 век в България, дали железницата на барон Хирш, първата на българска земя, да свърже страната ни с Европа на Запад или с “освободителката” на Североизток ( по сантиментални причини”), е бил категорично спечелен от проевропейските българи. 

Опитите за ревизия на европейските приоритети на България продължават и днес от привържениците на един друг Хирш, но железницата им няма шанс да обърне хода на историята въпреки “железните” анонимни доказателства на техния американски кумир за необходимостта от нещо подобно. 

 

 

 

 

https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=%D0%A1%D0%B8%D0%B9%D0%BC%D1%83%D1%80+%D0%A5%D1%8A%D1%80%D1%88&ie=UTF-8&oe=UTF-8

8 мнения за “България между железницата на Барон Хирш и спекулаците един друг Хирш в наши дни”

 1. Предлагам му на ШУТьналиста хиршевичь да протестира за мир във Вашингтон, а лед това да отиде да “протестира” пред тъпкача му Путлер в Кремль!
  И тогава ще разбере “директно” , от първа ръка, кои и къде са “войнолюбците” и “миротворците”, ще има достатъчно време , ако има късмет в някоя каторжническа колония в Сибир!
  Но това ще стане само , ако има късмет, преди да са го наДградили с путлериски пулЯцерь, или новичокь с полониЙ, иди на хуйло си!
  А може РУБЛОвладелецът му Путлерь да го изпрати да провери и поправи собственоръчно Северен поток , чрез принудителното му подводно “командироване” до дъното на Балтийско море, да направи подводно-газов “репортаж” от мястото на събитието, иди на хуйло ти!

 2. Ще се появи ли темата за импийчмънт на резидента в предизборната кампания?
  Време е решетниковият ибрик да плува след крайсера москва!
  България може без Лукойл! България може без Росатом! България може без Радев!

 3. В интерес на истината съвсем не е само този “един американец”, който говори с гласа на Кремъл. И освен американци има и французи, германци, че даже и британци (които четейки история смятам имат генетична предразположеност срещу руснаците от стотици години). Но какво от това? Русоробът си е русороб.

 4. Би ми било безкрайно интересно да прочета тук в блога обяснение на непреодолимото желание и стремеж на нашето (без)родно (п)Резидентващо същество да се нарежда винаги в първата редица на общите снимки на премиерите и държавните глави на ЕС и НАТО?!?! от нашия съблогър РИКОшетниковь с неподражаемия му стил и красноречие.
  Убеден съм че не съм само аз който е любопитен да прочетете такова нещо!!!

 5. Полезният идиот Хирш послушно изпълнява ролята на лъжливото овчарче. Трябва да си много наивен, за да повярваш на такъв объркан човек.
  Ошашавеният като него рашист – волгата от БНР хем пищи за свобода на словото, хем реве срещу либералната демокрация, която пази на първо място свободата на словото.
  В Русия няма либерална демокрация и вследствие на това няма свобода на словото.
  Като не му харесва българската либерална демокрация, волгата да се изнася веднага в Русия, където няма либерална демокрация и за семе, защото всички истински либерали, ако не са избягали навреме от руските консерви, са в затворите.

 6. Статия на Свободата

  На днешния 9-ти февруари.
  199т-та година.

  Излиза първи брой на вестник Демокрация.
  Първият демократичен ежедневник след комунистическия режим.
  С главен редактор Йордан Василев, съпруг на вицепрезидента Блага Димитрова.

  Главни редактори са били”

  Йордан Василев (12 февруари 1990 – септември 1990)
  Волен Сидеров (септември 1990 – февруари 1992)
  Енчо Мутафов (февруари 1992 – март 1993)
  Панайот Денев (март 1993 – август 1994)
  Иво Инджев (септември 1994 – юли 1995)
  Невен Копанданова (април 1996 – 1 юни 2000)
  Атанас Свиленов (2 юни 2000 – 18 април 2002)
  Недко Петров (18 април 2002 – юни 2002)

  Парадоксално но факт!
  Рашистът Волен Сидеров написа във вестник Демокрация,
  статията „Да освободим Альоша от наряд“.

  Но над всички се открояваше Иво Инджев
  с кратките, но запомнящи се
  “Статия на Свободата” и “Мълчанието е злото”

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава

 7. Този мастит носител на “Пулицър” най-вероятно държи наградата си само на пОлицата без да се замисли за смисъла й, сам се опровергава. В това именно е силата на демокрацията, а именно да може дори успял и умен (не съм много сигурен дали..) но и всеки, който е известен по някакъв начин да каже каквото си иска дори да е въпиеща глупост и лъжа и да не бъде преследван за убежденията си, но може да бъде опровергава от други също свободни хора. Докато там където няма демокрация дори малък незначителен никому неизвестен човечец да каже Истината да бива преследван, унищожаван и елиминиран…. Така че не, не му вярвам на господина Хирша…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.