Радев се държи като балкански Луи XIV на руска служба

Многократно съм настоявал, че за Москва ядрената й намеса в българската енергетика е “последния рубеж” в отбраната на руските стратегически позиции в завладяната през 1944 България. Точно както МОЧА и подобията му на символично имперско ниво.

Коалицията “АЕЦ Белене”, в която основните участници са президентът Румен Радев, БСП и “Възраждане”, го доказа отново с призивите си за да бъде подновен съветският проект край българския остров с концлагеристката стара “слава”.

ГЕРБ и ДПС стоят отстрани мълчаливо засега. Това е “неутралитет” от рода на онзи, за който пледират проруските сили у нас спрямо нападнатата Украйна. Ако са последователни в напъните си да се представят за най-големите евроатлантици в България, би трябвало да го докажат в този критичен момент за определяне на лагерите между евразийството и евроатлантизма у нас.

Ако има добра новина, тя е във факта, че се появява възможност истинските евроатлантици да се откроят.

Като водач в коалицията “АЕЦ Белене” се изяви самият Радев. Не къде да е, а в Брюксел, той се изказа от името на страната ни, че България ще наложи вето на европейско решение за санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Без какъвто и да било институционален – за граждански да не говорим-дебат по темата, той направи най-рашисткото си изказване от онова предизборно за него време насам, когато възкликна, че Крим е руски, защото това е свършен факт.

С този ход Радев не просто препотвърди всички “подозрения” за своя проруски уклон, но и ги надгради. Срещу каква награда-можем само да гадаем. 

Освен това той потвърди, че се е вживял напълно в ролята на Краля слънце Луи XIV (1638 – 1715), изрекъл “Държавата – това съм аз” (L’État, c’est moi). 

Досега сме имали Премиер слънце, който повече от 10 години се държеше на върха на изпълнителната власт като абсолютен монарх, заигравайки се с “простите” си поданици. “Шегуваше” се, че над него е само Господ. Явно е предизвикал ревността на Радев, който все повече го имитира като властелин на държавата. Манталитетната им близост ги прави все по-трудни за разграничаване.

Премиерът слънце командваше парламента, а Президентът слънце “само” се възползва от отсъствието на законодателната, т.е. висша власт по конституция, за да раздава команди с императивен тон по най-болезнената тема за България от близо два века насам: руският диктат.

Конституционалистите трябва да кажат дали не става дума за злоупотреба с власт, както изглежда. Защото подобно пагубно решение за блокиране на европейската солидарност от страна на България може да бъде взето само от Народното събрание, но Радев бърза да узурпира ролята му преди то да бъде конституирано отново. 

Мога да предположа само едно по пътя на логиката: предстоят важни събития по фронтовете на Украйна, драматични за оцеляването на режима в Москва, която притиска своите марионетки да направят и невъзможното, за да разбиват западното единство. Кремъл си жертва пионките в тази война срещу евроатлантизма. 

Радев е вече окончателно осветен и оцветен в бяло, синьо и червено. Никой вече няма му повярва, че синьото в него е зелено, както на българското знаме ( заимствано от Русия, но все пак различно).

32 мнения за “Радев се държи като балкански Луи XIV на руска служба”

 1. https://demokrati.bg/demokratichna-balgariya-ostro-protestira-sreshtu-izyavleniyata-na-prezidenta-radev-v-bryuksel/

  Илиян Василев(clubz): Време е не само за импийчмънт, но и за обвинение в държавна измяна.Румен Радев да бъде третиран като пряка заплаха за националната сигурност, като главна тема на предстоящите избори, че заради лични договорки на ГЕРБ и ДПС с Радев, тези пишман евроатлантици, предпочитат да си затварят очите пред това брутално агенство на Радев в полза на страна, която сама ни определя като врагове и неприятели.

  Spas Ivanov Служебното правителство на Радев в лицето на Росен Христов преговаря с Русия по нейните претенции за ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!! за това че отказахме да изпълним едностранно променен договора. Колко по-ниско могат да паднат Мунчо и Капитан Катамаран? Only sky is the limit ама наобратно.

  … довечера пред Президенството

 2. За Румен Радев .Вероятно най-тежкото поражение е психологищеското и моралното – върху най-читавата част от българското население. Дълбока обида излъчва този нагъл грозник при всяка своя поява. Юридически термини като национално предателство, превишаване на- и злоупотреба с власт и т.н.- бледнеят. Това е отвратителният вътрешен и външен облик , който московията винаги успява да постигне за своите маши.

 3. Ако само Радев е на руска служба,
  с мед и пчелно млечице ще го храним!
  А то Борисов, Копейкин, Нинова, Първанов…
  И още цели легиони в прокуратурата, в министерствата, в кметствата, в медиите!

  Много са бавни Петков и Василев!
  В Харвард нямат ли часове
  по физическо възпитание и по военно обучение?

  Докато Петков и Василев си завържат обувките,
  илитератът Борисов, на пожар
  вече е обиколил всички медии!
  С торбата с лъжите!

  КОГАТО БОРИСОВ ГОВОРИ-
  ФАКТИТЕ МЪЛЧАТ!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 4. Няма как един дИбильски шпионин и агент да е “цар” , или още повече да е “слънце ‘!
  Той е само подлога, робь, рабь, робот на своите РУБЛОвладелци от Крим Лубянка!

 5. Април ще бъде горещ за резидента и началниците му.
  Играта свърши!

  Продължаваме с култура

 6. Най-голямата политическа глупост, която извърши правителството на НДСВ на русофила Сакскобургготски, е възстановяването на строителството на АЕЦ Белене.
  За един гьол и 2 руски реактора българският народ заплати повече от 3 милиарда.
  Наскоро се проведе конгрес на НДСВ с претенциозни заявки за възкръсване. В седмицата след конгреса някакъв фактор от НДСВ Минчо Спасов е заявил пред българска медия, че България трябва да изпитва страх и уважение към Русия. С това изказване Спасов бутна безмилостно НДСВ в гьола на АЕЦ Белене.
  С изказването си в Брюксел, Румен Радев скочи смело и безотговорно в гьола на АЕЦ Белене, за да квакат заедно със Спасов и Сакскобургготски за вечна дружба с руската ядрена енергетика.

 7. По скоро Радев, Борисов, Нинова, Копейкин и Първанов се държат, като
  духовият ансамбъл на Путлер!

  ФЕЛАЦИО

  Борисов обяснява на актива на ГЕРБ,
  че фелацио е най-висшата форма на доверие!

  Мата Хари към Борисов:

  -И стига с това фелацио!

  Нито съм ти кавалджийка
  като ПКП и като Дуловската принцеса!

  Нито съм ти дудукчия
  като Деянчо хлевоустия,
  и като Томчо Кокошето дупе!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 8. В чий интерес открито лобира по медиите онаглелият от липсата на парламент рашистки “стратег” на пРезидента Александър Маринов? Очевидно е пристигнала заповед от Путин, че СЕГА е подходящият момент държавният кораб на България да завие на изток, към Мордор:
  “И в САЩ има мнения, че да кажем, Донбас и Крим ще трябва да останат за Русия.
  Първо да бъдат преустановени бойните действия (за да може окупаторът да се организира и превъоръжи 🙂 , а кой какво ще владее, върне и получи, това е друг въпрос”

  https://clubz.bg/132830

 9. Към
  sms 💙💛
  10.02.2023 в 16:04:

  Абе тоя дИбиль и примитивна СЕКРЕТАРКА, защо не каже , че официалното “МНЕНИЕ” на САЩ и ЕС е тотален разгром на тъпкача им Путлерь!!!
  Тоя няма никакви правомощия и легитимация да изразява своето собствено мнение , нека си го държи за него си , никой не се интересува какво пропагандира една рублоядска робска шлюха от канцеларията на реZZиЛдентът лумПен гадень! Важното е военната помощ на САЩ за 20 милиарда долара!
  А фатмашкият шут на КГБ, заедно с секретарските му проститутки нямат никакво значение, и трябва Байдън да ги намагнатезира по Магнитски , и даже да ги включи в санкционният списък на подлогите на Путлер, с пълното отнемане на офшорките им в полза на Украйна!

 10. И още на темата за така наречената руска култура и нейните свещенни крави, които се почитат и от хора които се мислят за любители на свободата.

 11. Русия – последната надежда на човечеството за свобода!!!
  Явно тва са новите опорки… откъде ги копат… нямам идея…

 12. Btw, нашите победоносни войски под Угледар са унищожили над 30 единици бронетехника на Мордор и стотиции орки се водят товар 200. Много мина, мъничко остана.
  https://theins.ru/news/259286

 13. Онзи руски башибозук начело с Първанов, Овчаров, Гечев, Богомил Манчев, Борисов, Доган, Пеевски, Нинова, Костадин,…са се настървили под давление на Путин да завлекат още някой милиард от утопията ” Белене ” ! В кретенската си алчнотия тези безумци са готови да погазят всичко българско. А това безумната алчнотия е примамката в капана на Москва. Чрез която да ни натрият от ЕС и НАТО!

 14. Радев не е смешен,той е жалък щом си въобразява,че може да помогне на Путлер в войната му срещу Украйна и Европа.Твърде е незначителен. Но за България той и опасен,защото за неговата евразийска зависимост ще плащаме ние-.живущите в тази нещстна територия.
  Слушах в предаването на Кулежич ,че Волгин от клиент на ДС на младини,сега се е превърнал в агент на ДС.И то в най отвратителна форма. Ньма мърдане от КГБ и неговите наследници.
  Подобно е положението с Радев. Явно нещо много му влияе за да продава на фалиращите си господари своите чест и бъдеще,както и живота на поданиците си.

 15. до
  Ivan
  10.02.2023 в 16:44

  От някой кэ.. нэф в тундрата, види се!

  до
  sms 💙💛
  10.02.2023 в 13:45
  Хубаво е, че агент Сашо 11 наканец праснулся! Държавният департамент на САЩ обяви това, за което пишете, още преди месец. Мисля, че заедно с прокурора на Задунайския ни Милиционеристан – др. гээшеф. Но е добре да се припомня на матрьяла, дето помни по 3 минути.

 16. Присъединявам се към Либералец (10.02.2023 в 16:44). В този ред на мисли искам да допълня, че всички руZZки т.н.”либерали” (вкл. и тези извън руZZия) критикуват родната си система, но и дума не обелват за промяната ѝ. Т.е. в същността си са стандартни руZZки империалисти и рашисти ( дъждове, ехо-та, кац-и, венедиктовци, собчачки, солониници, …). Към същите причислявам и навални, който е заклет “кримнашист” и върл имперец. Да, критикува путин, но само като незаконно натрупал богатства, но не и като еманация на руZZката същност. Тук се чудя на Христо Грозев с участието му в създаването на филма за навални. Легендират ли го (Грозев), легендира ли се (Грозев)? Имам съмнения. А радев стремително пада под нивото на обикновена руZZка сволочь и също така стремително нараства като екзистенциална опастност за България. Тази отрепка ще ни докара руZZкий мир като едното нищо. Умът ми не го побира, как толкова (не)разумни българи се полъгаха по него. Дано няма нищо подобно за вътрешностите на ПП и ДБ.

 17. Да завиждаме ли на Украйна? Те са във война, но с проевропейски управници, а ние сме в ЕС и НАТО с про тероруzzки управници. Войната ще свърши и Украйна ще стане прозападна страна, а ние май про фашистко-тероруzzка?

 18. @VALмислчяше баща на Христо е Геро Грозев,член на ЦК на БКП и постоянен представител на НРБ в ООН,преди това секретар на ОК на БКП -Пловдив.

 19. Геро Грозев е баща на Огнян Грозев, архитект, а не на Христо!

 20. Г-н Инджев ,бихте ли уточнили (като историк) ние ли сме взаимствали знамето от РоZия или те от нас?

 21. Към ringup:

  Русия си налага символиката с особено настървение именно на балканските народи.
  Сърби, черногорци, хървати, словенци..дори и чехите възприемат за основа на знамената си руския трикольор с различни видоизменения ( унгарците, впрочем, също). И ние сме в кюпа.

  На нас ни натрапват дори своя Александър Невски като руски светец, канонизиран точно защото е бил антиевропеец. Църквата на Московията решава векове след смъртта му, че отказът му да стане католик (макар да приема за известно време дори исляма като слуга на “Златната орда”) е толкова велико дело, че той заслужава да бъде канонизиран.
  Никак не е случайно, че ни го натрапват. Този акт е олицетворение на истинската цел на руското “освобождение” на България – освен манията за доближаване да проливите: да не се допусне тук европейско влияние. Игнатиев повтаря тази цел в своите “Записки” в транс.

  Продължението на тази руска политика наблюдаваме по нашите земи и днес.

  https://ivo.bg/2022/08/30/рашистите-нямат-място-на-шипка-със-сим/

 22. Г-н Инджев,благодаря за отговора!
  Но!
  Поправете ме ,ако греша,като мисля ,че Българския трикольор предшества роZкия!
  Ето какво намерих в Укипедия :
  “ На 1 януари 1865 г. Александър II издава указ с който цветовете черно, оранжево (злато) и бяло (сребро) са обявени за „руски национални цветове.“ Черно-жълто-белият флаг се използва до 1883 г., когато с указ на Александър III, за руско знаме се обявява знаме, състоящо се от три ленти: горна – бяла, средна – синя и долна – червена. Официално бяло-синьо-червеното знаме е одобрено като държавно знаме на Русия едва в навечерието на коронацията на Николай II през 1896 г. ”
  A за българското знаме намирам:
  “”Първото знаме с цветовете зелено, бяло и червено, подредени в този ред хоризонтално, се използва през 1861 – 1862 г. от двете Български легии на Георги Раковски.По-късно четата на Филип Тотю носи знаме, в което трите цвята са в последователност червен, бял, зелен. Трицветно зелено, бяло и червено е и знамето на букурещкия БРЦК – подредбата на Раковски е може би под влияние на приятеля на Раковски Димитър Ценович, чиято дъщеря Любиша ушива двете знамена на комитета. Същото знаме носи и руско-българският доброволчески батальон в Сръбско-турската война от 1876. Знамето на Троянския комитет на ВРО от 1875 година е червено, зелено, бялo”.
  Още едно нещо което са цапцаросали…. 🙂

 23. @Тодор Тодоров,ако е така,много добре,защото иначе е притеснително…много съвпадения….

 24. ringup,

  знамето като трикольор на Българските легии на Раковски е по негов проект, но с традиционните български основни цветове в древните бълг. ритуали и обичаи.Точно затова са цветове и на знамето на българските войнугантски дружини : :бяла ръка обърната с дланта насреща,върху зелен кръг разположен върху правоъгълен червен плат – това всъщност е прототипа на българския национален трибагреник.
  Войниганският институт е унаследен от османците,които го заварват в земите на средновековна България и го запазват до 1839 г.,когато е отменен с Гюлханският хат-и-шериф, но за някои бълг.земи(напр.Знеполско) той остава дори до Освобождението – за това пише и Раковски:”После же завладение турков, обаче свободата на българския народ не е пропаднала съвсем, но задържала се е няколко векове. Турско завладение над българите не е могло навсякъде да се извърши с меч, но по-голяма част България се е превзела на условия, кои са се пазили от завладетелите за няколко векове. От тях же условия по-главни са били:1.Да имат българи вероизповедание си свободно 2.Да носят свободно оръжие си и да съвоюват с турков против неприятелев в свои полкове, под свои си знамян и под предводителством своя си войвода.3.Да се управляват области пак от войводи, а села и градища от кнезове, кметове и старейшини. То българско войнство е съставляло турская конница.4.кои не са били обязани да съвоюват с турком, тии са плащали по драм сребра на глава мъжеский пол достигший в законна възраст. А после то даждие се определило на 50 аспри. То се събирало пак от българи изпомежду им, кои са носили име бирници.5.Съжби и разпри по селам отсъждали помежду им от избрани старци в церкова. А в по-главни градове, кои са се управлявали от войводи, имало войвода-конагъ, де са се отсъждали и извършвали граждански и военни работи. Тая уредба и правление са траели няколко векове и турци са владели над българи по този начин.На тия сички ние имаме исторически доказателства, не само наши народни български, но и султански разновременни берати, фермани и писмени повеления”

 25. Г-н Инджев,не исках да звучи като заяждане….
  Зададох въпроса си ,защото не беше ясно в израза от статията Ви:
  “…..както на българското знаме ( заимствано от Русия, но все пак различно).”
  -кой от кого взаимства.Нямах “зареден отговор”,а само усещане,което исках вие да потвърдите… После потърсих в Уикипедия..
  .Чета редовно статиите и книгите Ви и съм напълно (да не кажа абсолютно) съгласен с тях!
  Поздрави!

 26. @よ
  Видно е и от пътеписа на Ханс Кристиан Андерсън :
  https://bulgarianhistory.org/hans-kristian-andersen-v-bulgaria/
  ,че и в представите на Европа България е присъствала като живо тяло с доста добре очертани граници в Османската империя ,а не е възприемана като индиферентна турска територия ,както някои ‘асвабадители’ ни убеждават….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.