Интересният текст на Манол Глишев и някои несъгласия с него

Имам честта да се познавам с Манол Глишев и дори да бъда “опакован” с него от гербаджийските пропагандатори в техните бесни песни, представяни за десни – например от някой си кристиян шкварек, поредният новоизлюпен “независим” политолог със западно образование, но снесен в медийното кукувиче гнездо у нас от московската курица като “консерватор” и защитник на Русия от България . 

Снесъл следното в гнездото на Фейсбук:

 • Настимир + Дионисий + Иво Инджев + Манол Глишев + Рейнбоу Хъб + орловград = КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО

Ха,ха, много “остроумно”, няма що.

Отгледано е ново поколение обслужващ персонал на Кремъл в България, където ние, дъртите вече, си въобразяхме преди десетилетия, че този проблем, ще се реши “поколенчески”. Готвачите обаче ни готвят нови и нови изненади, възпроизвеждат и предлагат “още веднъж от същото”.

Манол Глишев, когото рашизоидите у нас попържат като “ протестър” ( щото май не могат да му лепнат някой от другите етикети с московски пропагаден произход – например “грантаджия” ), е написал текст със заглавие “ Историческата фантастика на демократите”. 

Публикуват го в “Площад Славейков”, най-добрият сайт за култура (и не само) в България, според специфичното ми и чисто мое мнение.

.https://www.eventim.bg/bg/bileti/italia-bella-sofiya-bulgaria-hall-kamerna-zala-601255/event.html

На пръв поглед изглежда, че Манол настъпва по мазола демократите. Всъщност спори по интересен начин  най-вече с някои устойчиви парадигми за произхода на българите, чрез които мнозина български демократи се борят да се разграничим от токсичността на историческите митове, свързани с Русия. Помага да се изясни(м). Прави го четивно и информативно.

Смел ход е от негова страна. Рискува да бъде “отлъчен” още повече от масата, която той и без това не представя в битността си на ярка личност със собствено мнение и поведение. Постига го при това изключително ерудирано, подкрепено с аргументи, обосновани научно и облечени в словесност, на каквато не всеки демократ е способен и научен.

Както каза проф. Веселин Методиев в един наш разговор наскоро ( казвал го е и в телевизионно интервю), не всеки антикомунист е демократ. 

Това е голяма тема, над която разсъждавам от десетилетия. Дано успея да се представя с някакви изводи по въпроса, достойни за публикуване, преди да се представя пред Вечността.

И все пак ще поспоря с Манол задочно в частта за арабско-мюсюлманската връзка в историята на Московията. Тя не е измислица на български демократи само с цел да кажат нещо негативно за московците. Днешни видни московци, като Сергей Лавров ( малко нещо арменец по майчина линия) се гордеят с тази връзка. Златната орда е подобрила “генетичният фонд” на Русия, написа той в заглавие на своя магистрална статия.

Нещо повече, Путлер не веднъж е изтъквал, че ислямът е по-близък до православието ( в неговия прочит) от католицизма и доказа своята убеденост в това с откриването на най-голямата джамия в Европа на 23 септември 2015 година в Москва в тандем с Ердоган.

Откакто двама се сдобриха и сближиха българската туркофобия залезе някъде на север под полъха на новия вятър на сибирското затопляне между Москва и и Анкара. 

Така че има пряка приемственост между кораническите текстове на шлемовете и тираническите традиции на московските владетели. При това трябва да се помни, че ислямът има своя просветен разцвет през ранното средновековие, оказал влияние върху Ренесанса в Европа. Но нищо подобно не важи за руското православие през вековете. В наше време се е превърнало във войнолюбива шовинистична маша на диктаторския режим в Кремъл.  

Дали събирачът на данъци с огън и меч за своя хански господар от своите съплеменници Александър Невски е приел исляма или “само” е приел да му служи като московски главорез, е от значение предимно за споровете в научните среди, където битуват различни версии – в самата империя, не у нас.

По-важното е, че е канонизиран заради отказа му да приеме католицизма. Векове по-късно е обявен за руски светец точно по тази причина. След това по същите съображения е натрапен на българите като патрон на Патраршеския храм в София в крак с главната грижа на руската империя по онова време у нас. Целта е била да не бъде допуснато и България да се обърне към Европа, както останалите балкански държави по онова време. Този приоритет е формулиран многократно в “Записките” на душманина на българското националноосвободително движение Николай Игнатиев.

 

 

23 мнения за “Интересният текст на Манол Глишев и някои несъгласия с него”

 1. Т.нар. “консервативна” шлюха шкварековичь е “полски” клоунь на ченгесарите от МВРО , и просто иска да “натрупа точки” пред сводноците си! Натегач, службогонец, раболепен подлизурко, и използвач. “Консервативна” е само простотията и популизма им на паразитни циници и грабители.
  И не , съвсем не е задължително да е точна интерпретацията на Глишев, и проблема не е в нея, а е в империалистическият провинциализъм, неграмотност, инфантилност и илюзорната “месианска” роля на Московията.
  А всички “велики” цивилизации си мислят , че Вселената започва от тях , или поне такава е историографската пропаганда , която разпространяват още от древността , Елада , Рим , Средновековието, Ренесанса , Просвещението , което продължава и при паралелната савецка “реалност” на чекисткият фатмак Путлерь.

 2. Москва, столицата на Русия, носи името на хана Ахад Мосха на Волжска България, в която е приет ислямът. През 1060г. хан Ахад Мосха е реализирал първото застрояване на мястото на днешна Москва – говедарници и постройки за обслужващия персонал на животните.
  Изграждането на най-голямата джамия в Европа в Москва е знак за почит и уважение към религията на нейния основоположник и Волжска България, както и към Чингиз хан, един от владетелите на руснаците.
  Днес Путин получава грандиозна военна подкрепа от ислямски Иран.

 3. “Не всеки антикомунист е демократ”
  Вярно е!

  Чърчил е антикомунист и е демократ!

  Хитлер е антикомунист и не е демократ!
  Въпреки, че Хитлер е спечелил изборите,
  след като Кремъл е наредил на германските комунисти да гласуват
  за хитлеровата ГРНСП-Германската Работническа Национал-социалистическа партия!

 4. – да припомня, че Българското Възраждане се заражда срещу руската гръцка идея за погърчване на българите и затова не възниква българска русофилска черковна “партия” и русия е принудена да обяви “освободителна” война най-накрая за българите, точно за да ограничи Екзархийска България в рамките на Мизийската си задунайка. Има какви ли не бълг. партии в търсене на решения за бълг. черковен въпрос, който става и национално формиращ – има западняци, униати, туркофили, но няма русофили – българофобията на Русия е точно ЗАРАДИ руската идея за възстановяване на Византия, която оправдава водещата завоевателна руска политика на Балканите(след падане на Константинопол Патриаршиата е в Търново и султана като цар на българите я мести в столицата си ЦАРИград). Затова националните ни борби за обединение на етническите ни земи(до спретнатия от русия Погром 1913) в диоцеза на Екзархията срещат най-силен отпор от Русия( българите са най-многобройните православни в империята – затова русия прави масови изселвания на българи) – в.”Свобода”пише: Игнатиев, поддържа фанариотския патриарх и заставлява турското правителство да измени Ферманът(за Екзархийска България) …или гърци, или българе – средина тука не е възможна..Нашият въпрос не е религиозен, а национален ; в.”Македония” П. Р. Славейков пише: “Силно негодувание владее между българите в Цариград срещу Русия…На Русия много се щяло да падне царското решение – Фермана…И работи Русия с тези намерения и сили да постигне тези цели…Не е ли разумно и доброжелателно за някаква си отвлечена идея на православно единство да се жертва цял народ?
  Обезсърчени от непреклонния руски антибългарски курс църковните ни дейци търсят решение извън желязната хватка на русия с т. нар. униатско движение, което стряска руските дипломати и става жертва на репресивни акции с пряката заповед на „цар освободител”за отвличането на големия български патриот Aрхиепископ Йосиф Соколски, следващия водач на униатите Епископ Рафаил Попов по стар руски обичай е отровен малко преди Априлското въстание – униатите са много опасни за руските идея за задунайска губерния в Мизия – за униатите Македония е Западна България и наричат(в-к. България) панславизма и панелинизма”етерии”, т. е. заговорнически срещу бълг. народ ”и ся разпространява във Въсточна България” чрез руски книги и с гръцки книги в Западна България и ”усилно, нужно и неизбежно те трябваха да имат за следствие, първо да разделят българския народ на две и да го унищожат съвсем. Те събаряха, секоя от нейна страна, единородните елементи и собствени на българския народ, за да им наместят другородни елементи, внесени от север и от юг”…(Янко Гочев, ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОПУСКАНО ИЗДИГАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА АЛЕКСАНДЪР II В СВИЩОВ/ sitebulgarizaedno)

 5. “Илюзорната ‘месианска’ роля на Московията” (RICОшетниковь) ==> много вярно.
  Ще добавя само, че във въображението си путлер се изживява като световен лидер, но в действителност няма как в битността си на пожизнен лидер на държава, която е икономическо джудже, да бъде дори лидер на Третия свят. Икономиката, глупако…

 6. Явно Глишеф яко е повярвал на ментето “Повесть временных лет”
  Дали сме славяни?
  Генетиката ясно показва, че други народи са генетично по-близки до нас отколкото Поляците, Чехите, Беларусите и Украинците.
  Руснаците са още по-далеч, защото те също не са славяни а са по-скоро от северните народи.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%B8_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

  Дали руските князе са били мюсюлмани – по принцип за русия е трудно да се говори в каква религия вярват. Парите са си наричали Данга и Алтъни. Има монети в които е изобразен човек в поза на намаз под символа на златната орда.
  Глишев може да си има коран но не го вади като прави ритуал, каквито са шапките йерихонки на московиските князе.
  Дали Олга е от Псков? Така пише в по-горе споменатото менте. Кой княз ще си вземе жена от някое ново провинциално селище? Все пак тези бракове са се правили и с полинически цели. Какво ли е било ценното на мижавия Псков за Рус по това време?

 7. Към Либералец:

  Все пак М. Глишев пише за общото между славянските езици, а не етноси. В случая с българите е важно разграничение.

 8. Путин е доста прав за православието и исляма, но това не говори добре за нито едно от двете “вероучения”. От цивилизационна гледна точка протестантството е “дало” най-много на света, ама то е клонка на католицизма.

 9. Тезата е – Ние сме българи а не славяни
  Антитезата е – ние сме славяноезични, следователно сме част от славянските народи.
  Бурятите като рускоезични, руснаци ли са?
  Или американците англичани?
  А бразилците – португалци?
  Сигурен съм, че един бразилец ще се разбере по-лесно с португалец отколкото българин с чех или поляк.
  Генетиката ясно показва, че славянската компонента е малка.
  Когато се говори за народност не е добре да се бърка с други работи.
  Това е най-лесния начин за създаване на измислени понятия, които се използват в пропагандата на всеки имперец.

 10. Либералец
  15.02.2023 в 18:22

  “Генетиката ясно показва, че славянската компонента е малка.”
  Не е малка славянската компонента, а изобщо няма такава!
  Това е нон сенс!
  Не може да има компонента от нещо несъществуващо!
  нали?

  Ако има компонент, той е старобългарски, а не славянски!

  Генетичната измишльотина е най-модерната славянска хибридка!

  За да се направи генетично сравнение, трябва да имаш първичен сравнителен генетичен материал.
  А от къде е взет такъв, като никъде няма открит нито един славянски предмет, а камо ли кост!

  Първоопределящо за един етнос е собственият му език.
  Т.н. Славянски език, е старобългарският.
  Говори се там, където е имало български държави.
  Затова Кирил и Методи първо отиват в населената с българи Моравия.
  В Руската империя се налага чрез църковните книги и литургии.
  Още от времето на Киевския и Всерусийски патриарх Киприян Българина!

  А това, че славянството на Петър Първи и Екатерина Велика е тръгнало
  от измишльотините на хърватина Дон Мавро Урбини,
  вече и децата го знаят!

  Имайте малко уважение към четящите този сайт
  и не импробутвайте такива модерни генетични,
  но елементарни славянски хибридки.

  Колкото и да е модерна, лъжата не е
  другата гледна точка, нали?

  От къде е взет първичен сравнителен генетичен “славянски” материал???

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 11. Либералец,

  бълг. език е аналитичен, а т.нар. славянски езици са синтетични и не е въпрос на лексика, а на самата структура на езика – в бълг. език няма падежи и окончанията на думите не се променят – отношенията между думите се изразяват с предлози:син на отечеството, а не син отечеств-а …в славянските езици няма определителен член, а където има е отделно (la rae, the city) – градът, улицата, детето, мъжете…идват от: тази улица, това дете, тези мъже, а “ът” указва кой извършва действието – ъ-т(оя е). Определителният член конкретизира понятията – от руското : человек бежал по улице – без контекст не се разбира случаен човек ли е бягал или човека, за когото сме говорили, по някаква улица ли е бягал или по улицата, за която говорим – човекът бягаше по улицата (аз го виждах, че бягаше), или: човекът бягал по улицата (чух, казаха ми, че бягал). На български, ако съм свидетел, казвам бягаше, ако не съм свидетел, казвам бягал – бълг. минало свидетелско и минало несвидетелско време не се среща в европейските езици: человек бежал по улице – дали съм го видял, че е бежал, или са ми разказали, че е бежал – по един и същ начин се обговаря.Това обърква нещата в прочита на историческите доументи – летописецът ли е свидетел или не е не е ясно за хронологията. На български, ако трябва описаните събития да внушават по-голяма достоверност – бълг. глаголни форми на времената са си кошмар за езиците с по 4-5-6 глаголни времена
  да пия, да се напия;
  пия, напивам се;
  пиех, напивах се;
  пих, напих се;
  ще пия, ще се напия;
  щях да пия, щях да се напия;
  щях да съм пил, щях да съм се напил;
  щял да съм пил, щял съм да съм се напил;
  щял съм да пия, щял съм да се напия;
  щял съм бил да пия, щял съм бил да се напия;
  да съм пил, да съм се напил;
  да бях пил, да бях се напил;
  пил съм, напил съм се;
  бях пил, бях се напил;
  ще съм пил, ще съм се напил;
  бих пил, бих се напил;
  да съм бил пил, да съм се бил напил;
  бил съм бил пил … за „бил съм се бил напил”на преводача ще му трябват 1-2 страници за какво става дума…
  … 893 год. Борис обявява за официален език и официална писменост т.нар.сега черковнославянски, който се пее из нашите черкви – пренесен от България в Рус заедно с черковните книги и приет за официален език и в самонареклата се после Русия(има доказана намеса и в граматиката на българския , което обяснява днешните остатъци от падежи в местоименията: вервайте ми, му, им, ви)
  Същият черковнославянски през Възраждането се връща като руски “дарения” в България с “руски” книги – яка руска редакция на старобългарска книжнина от среднобългарския период + окрадените ни богати манастирски библиотеки(след 1774 по договорът от Кючук Кайнарджа русия е защитник на православните в Османската империя) при инсценирани по руски обичай пожари – един вид “грижа” за поробените , но тая руска редакция се ползва и до днес в богослужебната литература


 12. 16.02.2023 в 10:57

  Колкото и да се подкрепяте по перфиден начин,,
  славянски езици не може да има.
  Поради простата причина, че няма славяни.

  Относно граматическите ти “аргументи”..
  След като в английския няма падежи,
  той български ли е?

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!.

 13. @Видев
  Ако славяните присъстват в древните текстове, то вероятно славяните са съществували.
  Ето един влогър, който чете от източниците.

 14. @よ
  Тези работи са ясни. Моя коментар е за това, че е глупаво да се отрича факта, че българите НЕ СМЕ славяни.
  И Глишев въобще не е трябвало да вкарва това нещо в текста си.
  Да се отричат славяните е също толкова глупаво.

 15. Либералец
  16.02.2023 в 11:19

  Ти не четеш ли, или само тролиш?

  Това, че са по-древни от Дон Мавро Орбини, не значи, че също не са фалшификат писмените ти източници, нали?

  Първо бяха фалшивите ви “генетични доказателства”
  После бяха граматическите доказателства
  Сега са древните “източници”.

  Каквото и да вадиш от торбата с лъжите,
  няма как да докажеш нещо което го няма!

  Имам приятели навсякъде по широкия свят.
  Помолил съм ги на ми изпратят по Вайбър,
  поне един славянски артефакт от някой музей.
  До сега никъде не са открили такъв!!!

  Ще ти бъда благодарен, ако ти публикуваш поне един славянски артефакт.
  Останалото е думи, думи …. и пак само думи!
  Нали? .

 16. @Видев
  Какъв артефакт да ви покажа?
  Вероятно сте по-голям експерт от византийските летописци от 6-7 век и знаете по-добре от тях какво е имало по тяхно време и какво е нямало.
  Радвам се, че си общувам с такъв експерт и че той може да ме обори с негов труд, който да покаже по темата.

 17. Либералец, Видьо Видев,

  няма как да сме славяни, защото българският език е анал;итичен, а на славяните е синтетичен – за промени на граматиката са необходими хилядолетия и това не може да се фалшифицира(както се случва с летописи, напр.) Затова структурата / граматиката / на езика най-вярно определя произхода на даден народ и тя е гарант за истинността или не на други доказателства – на Балканите, само съвременният български език е с цялостен аналитизъм, което доказва , че българският език е наследник на езика на древното местно население – аналитизмът в съвременния български език няма откъде другаде да дойде – по закона, по който се развиват езиците може приблизително да се определи времето на формиране на българския език 15-то – 10-то хилядолетие преди н. е. тук на Балканския полуостров, каквито и “древни” летописи да представят – човешката реч е най-голямата информационна система и нея няма как да я подмениш – граматиката обезпечава хилядите комбинации в езика, защото е изключително стабилна конструкция – теории за нашия произход като славянска, тюрска, угрофинска и т.н. само доказват, че има спекулации и мноооого политически интереси за фалшифицирането му. Голямо количество думи може да се смени за броени десетилетия, въпреки че една базова част винаги се запазва, но за промяната на граматиката са необходими хилядолетия – не може едно да се измени насилствено структурата на езика, говорен от мнозинството. Затова и въпреки решението на московския интернационал за македонски език , той си остава български диалект с непроменената си структура

 18. Либералец
  16.02.2023 в 18:14

  Какъв артефакт да ми покажеш?

  Какъвто и да е!
  Освен ако не си трол…

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…
  Слава Україні! Героям слава!

  Съединението между съмишленици
  прави силата!

  Welcome!

  Без членска карта!
  Без членски внос!
  вие автоматично ставате член на клуба!

  Ако споделяте идеите на КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ,
  сред вашите роднини и приятели!

 19. Видьо Видев,

  английският е аналитичен език – законът за развитието към аналитизъм е един и същ – натрупване на глаголни времена и изпадане на падежи – българите имат 9 глаголни времена днес и никакви падежи –българският език тласка съседните балкански езици към аналитизъм и затова се обръща внимание на глаголната система и падежите при тях , като щколкото повече глаголни времена имат и глаголната система е по-развита, толкова аналитизмът е по-развит – има преходен период, когато има натрупани глаголни времена, но падежите още не са почнали да изпадат. Затова и изпадането на падежите е един от основните показатели за развитието на аналитизма – напр. гърците – 8 глаголни времена, 4 падежа – гръцкият език от преди около 3000 години, е имал почти същите глаголни времена и 7 падежа , отпаднали са 3 падежа – за около 5 хилядолетия са изпадат 3 падежа, защото гръцкият търпи влиянието на българския от близо 5 хиляди години – т.е.средно за изпадането на един падеж в гръцкия отиват по 1600-1700 години – точно това сравнение разобличава разни фалшификации – гръцки, а после и руски и те не могат да ускорят развитието на гръцкия и руския – българската ни балканска европейска древност не могат да подменят


 20. 16.02.2023 в 22:31
  Колкото и да тролите и да го усуквате-
  файда йок!
  Покажете поне един славянски артефакт!
  Не можете!
  Защото няма славяни!
  Но се надявате на “принципа на Гьобелс”,
  затова тролите постоянно!

  Но няма как да покажете славянски артефакт!
  Защото никъде няма такъв!

  Затова вие продължавате да тролите на “принципа на Гьобелс”.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

  Съединението между съмишленици
  прави силата!

  welcome!

  Без членска карта!
  Без членски внос!
  Вие автоматично ставате член на клуба!

  Ако споделяте идеите на КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ,
  сред вашите роднини и приятели!

 21. Видьо Видев,

  имате проблем с древното присъствие на българския народ на Балканите ли?
  ДНК-изследването обявено 2022 показва, че Прародина на българите са Балканите и оттук се разселват – това се доказва и от структурата на българския език – за българите са характерни автохтонни, почти ендемични, редки и уникални генни комбинации и директорът на Националната Генетична Лаборатория проф. Иво Кременски написа: „… ние стоим много далеч от основните славянски народи…(сп.Гео)“- към него се обърнете за славянски артефакти или от туземните говнояди , които се обявяват за славяни …


 22. 17.02.2023 в 09:55

  Няма нито “основните славянски народи”, нито спомагателни, нито каквито и да са славянски народи.!
  Славянството е измислица, обслужваща руските имперски интереси!
  Това го знаят вече дори и децата.

  Смешно е….Колкото и да тролите и да го усуквате-
  файда йок!
  Покажете поне един славянски артефакт!
  Не можете!
  Защото няма славяни!
  Но се надявате на “принципа на Гьобелс”,
  затова тролите постоянно!

  Но няма как да покажете славянски артефакт!
  Защото никъде няма такъв!

  Затова вие продължавате да тролите на “принципа на Гьобелс”.

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…
  Слава Україні! Героям слава!

  СЪЕДИНЕНИЕТО между съмишленици
  ПРАВИ СИЛАТА!

  Welcome!

  Без членски внос!
  Без членска карта!
  вие автоматично ставате член на клуба!

  Ако споделяте идеите на КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ,
  между роднини и приятели!

  Независимо от партийните ти пристрастия!
  Бъди гражданин, а не само данъкоплатец!

  За просперираща България в ЕС!

 23. Видьо Видев,

  какви точно “славяни” имате на ум и трябва да ги няма, защото с тази дума се обединява етнолингвистичната група в Центр. и Изт. Европа, части от която българите са покръстили, московия е направила свои васали, а т.нар. цар ‘освободител’ му се налага да обявава и нас за славяни , за да се доближи до заветните Проливи и Цариград – както пише идеологът на славянофилите Аксаков: “всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат погълнати от русите!” и задвижват проекта за създаване на “руско-славянски език” за изчезване на българския …
  … е доказа се, че нито руснаците са славяни, нито славяните са траки, но днешните т.нар. славянски народи са с общ ген и традиции …
  пhttps://www.jestesmyslowianami.pl/i-piknik-slowianski-perunica/
  … historii, kultury dawnych Słowian – Pikniku Słowiańskiego PERUNICA. Ta impreza na wskroś słowiańska, ale i historyczna. Jest to element słowiańskiego folkloru, szczególnie popularny na Białorusi i Ukrainie…
  …. та, за доказателства и артефакти – към тях

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.