Защо Вашингтон и Лондон не споделят със София повече конкретика за уличените от тях български корупционери

Надявам се да не пристъпвам неписаните правила, но повече от 30 години по-късно имам повод да разкажа как посланикът на Великобритания Ричард Томас, доайен на евроатлантическата дипломатическа общност в София по онова време у нас, ми сподели една “весела история” относно опитите на на посткомунистическите служби в България да шпионират сградата на британското посолство.

Бяхме станали достатъчно добри приятели, за да споделим годишната си отпуска заедно в почивната база на БТА в Шкорпиловци през лятото на 1991 г. Обявиха ни за близки по…досещате се  каква линия т.н. медии у нас, подучени от реваншизма на “офицерския клуб” на прогонените от мен от БТА служители на култа към миналото на ДС и РУМНО (поне 25 на брой само от закритата от моя милост тяхна мрежа в чужбина).https://www.eventim.bg/bg/bileti/italia-bella-sofiya-bulgaria-hall-kamerna-zala-601255/event.html

Ричард приюти семейството ми веднъж в резиденцията си на бул. “Левски” докато отсъствах в чужбина. А коледните празници в импозантната сграда на бул. “Левски”, където бяхме поканени семейно заедно с неговите (също) три деца, са наистина незабравими с уюта на камината и игрите за забавление на малките. Както и зимната приказка във вилата на посолството в Боровец (по аналогия с камината се досетих да добавя и този спомен)…

НА СНИМКАТА( личен архив): В двора на британската резиденция в София обсъждаме пред пролетта на 1992 г. създаването на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти ( АЕЖ) с председателя на нидерландската секция ( с гръб), Катрин Томас, Панайот Денев и покойния Стефан Кожухаров, моите заместник-главни директори на БТА.

 

 

 

 

 

НА СНИМКАТА (личен архив): На морския бряг с Ричард Томас

НА СНИМКАТА: На обяд с Ричард Томас и семейството ми в стола на БТА на Шкорпиловци

 

 

 

 

 

Всичко това не означава, че Ричард ми е споменал подробности за начина, по който другарите от нашенските служби са били разкрити. Само кимна към съседната сграда докато седяхме в двора на резиденцията му. Отбеляза, че се е наложило да бъде обяснено на нашите пишман шпиони, че са доста изостанали технически, за да си въобразяват, че могат да надхитрят защитата на британците срещу подобно шпиониране.  

Дано не съм прекалил с този акцент, но Ричард ме е споменал с добро в неговата книга, посветена на пребиваването му в България и аз просто му връщам жеста. Но искам да кажа друго.

Гледам как същите примитиви, като онези пишман шпиони от зората на злощастната ни демокрация, се опитват да омаловажат, ако не и да подиграят факта, че държави, като САЩ и Великобритания разполагат с достатъчно информация, за да обявят конкретни български корупционери за такива, каквито са. Нямало доказателства, бръмчи Карадайъ.

Колко трябва да си арогантен, за да се криеш зад такава (хипо)теза! 

Много ще да е. Не е като да е глупав. Нагъл е. И не само той, но и медиите на Меди Доган, както ласкаво обичат да наричат Ахмед Доган борците за разкрасяване на посърналия му образ на борец за права и свободи, изроден до уродлива форма след като употреби трагизма на “възродителния процес” за неприлично забогатяване.  

Противно на правилата, оставих поводът за тази малка ретроспекция за края. 

А той е свързан с казаното от британския посланик Роб Диксън пред БНТ следно “нещо”:

“Направен е много внимателен преглед на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия списък “Магнитски”. Установено е било, че “лицата са замесени в тежка корупция – било то чрез подкупи, злоупотреба с обществени средства”, уточни Роб Диксън в предаването “Хоризонт до обед” и определи проверката на наличните доказателства като “много мащабна”.

На пръв поглед-нищо особено. Но ако го напише някой публицист, примерно. Но заявено от името на британските власти това е много, много сериозен повод за размисъл сред онези в България, които се опитват да омаловажат посочването на конкретни имена на корумпирани българи.

Защо Лондон и Вашингтон не споделят повече конкретика с българските власти? Не го правят (засега) по същата причина, по която отказаха да кажат на премиера Бойко Борисов откъде знаят, че атентатът на летище Сарафово край Бургас е извършен на 18 юли 2012 от “Хизбуллах”. Липса на доверие. Борисов взе тогава самолета за Лондон и след разговор с премиера Дейвид Камерън напусна срещата  като сърдито дете. Оплака се пред медиите, че “Дейвид”, не му е дал повече информация. 

Иначе за онзи атентат край Бургас британците “познаха” още в първите часове след него кой е виновникът. На ЕС, а след това и на управляващия по онова време Борисов, им се наложи да търсят доказателствата половин година, докато признаят, че британците, американците и израелците са били прави да обвиняват проиранската терористична организация на терористичния акт. 

Поуката за всички, способни да се учат, е: държава, като Великобритания, не би си позволила да говори за престъпна дейност на конкретни българи без наистина да разполага с фактите, които ги уличават. Това не ви е тартора на гербаджиите, който плямпа каквото си иска и  беше осъден тук за клевета миналата година. h

 

18 мнения за “Защо Вашингтон и Лондон не споделят със София повече конкретика за уличените от тях български корупционери”

 1. – 2012 байхуй отиде в Лондон да реве за инфо, което тук си имаха, но на московското началство не отърваше, точно както сега туземния иванушка “щял да бил искал информация”, която тук се трупа на трупчета от времето на агентгоцевото борисово “ало, Ваньо”- лека му пръст … точно както службите бяха предупредени за руския поток и светата троица ПКП,ББ,РР е била известена Zа последствията
  – за британското включване в Магнитски 2 и парите на пеевски и руски пръст във включването на радев със списък на ​​руски граждани, които не трябва да бъдат ​санкционирани от ЕС – от 6:50 мин

 2. Цитираните горе тикви непоръбени-ПНХ, дават ли си сметка какво означава подписа под списъка Магнитски на Президента на ЕДИНСТВЕНАТА СуперСила в наше време. Чували ли са за максимата : “Когата Америка кихне, Европа я тресе грип”. ДГД!

 3. – доверената адвокатка на илияпавлов(лека му пръст…) беше за Ново”евроатлантическо” ляво до Магнитски2: “… който е продиктуван по-скоро от желанието на САЩ да парират руското влияние в България в този исторически момент, отколкото да е заради корупция, офшорни сметки и така нататък…(Татяна Дончева, Лице в лице,15.02)” – точно руската Мултигруп беше зинала да налапа цяла България при Виденов и точно при царя ДпС окупира всички възлови позииции в държавата и започна бавното сваряване на бълг. жаба (m.dnes.bg/2009/06/30/kostov-dogan-be-zamestnikyt-na-iliia-pavlov-v-multigrup.)
  – Дмитрий Гордон: Знех, че има корупция, но такава разюздана страшна корупция… ако не беше ЦРУ нямаше и да научим

 4. Подводните камъни на проекта Александруполис – Бургас. Лобира ли Радев в полза на руската ”Лукойл”?

  Проектът за петролопровода Александруполис – Бургас е полезен, но при едно условие – рафинерията на “Лукойл” да се национализира. Сега излиза, че президентът отива в Гърция, за да върши работа в полза на една руска компания и да лобира в полза на частни руски интереси.
  Това заяви пред NOVA News енергийният ескперт Красимир Манов.
  България и Гърция започват проучване за възобновяване на петролопровода. Проектът за петролопровод беше договорен преди 15 г. между Гърция, България и Русия, но през 2011 г. беше прекратен. Такава връзка ще захранва с петрол основно рафинерията на “Лукойл” в Бургас.
  “Борисов ще остане в историята като човекът, построил газопровод на “Газпром”, а Радев като човекът, построил петролопровод на “Лукойл” – и двете руски фирми”, посочи пред NOVA News Красимир Манов.
  Той не е единственият, който праща сигнал за потенциални проблеми.

  Пред Българското национално радио Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и бивш директор на АЕЦ “Козлодуй” посочва, че при анонсирането на така наречения “Голям шлем”, в който влизаше и петролопроводът за Бургас – Александруполис, беше създадена фирма, в която 51% участие има Русия.
  Става дума за международна проектна компания „Транс Болкан Пайплайн BV, в която мажоритарен дял има именно Москва чрез руския консорциум ОСО “Трубопроводньй Консорциум “Бургас – Александруполис“, който включва 3 държавни руски компании: “Роснефт“, “Транснефт“ и „Газпром нефт“. Гърция участва с 24,5% чрез консорциума между “Хеленик Петролиум“ и „Траки“ с 23,5% и Гръцката република с 1%. България участва с 24,5% чрез компанията “Проектна компания Бургас–Александруполис БГ“ АД. В нея по 50% имат държавните фирми “Техноекспортстрой“ ЕАД и “Булгаргаз холдинг“ ЕАД.
  “Има страх, че този петролопровод, сега правилно анонсиран във връзка със заобикаляне на Босфора (защото там има проблем с преминаването на танкерите, които би трябвало да снабдяват нашата рафинерия), по този начин ще можем да имаме лесен достъп до снабдители като Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и прочее.

  Въпросът е в един момент да не се превърне от Александруполис – Бургас, отново в Бургас – Александруполис. Трябва да ограничим такъв вариант, защото при смяна на геополитическата обстановка Русия при всички случаи ще прояви интерес към този петролопровод”, посочи Николов.

  https://frognews.bg/novini/podvodnite-kamani-proekta-aleksandrupolis-burgas-lobira-radev-polza-ruskata-lukoil.html

 5. sms 💙💛,

  Енергийният експерт Свилен Спасов: Нашите политици са некачествени …
  качествените ги омаскаряват – да припомня ли борисовата партенка за катарските джапанки на министър Трайчо Трайков, който завари енергийната мафия и се беше запретнал да рине авгиевите обори на говноядите*https://bntnews.bg/bg/a/53865-ministyr_trajkov_do_30_uni_pregovarjame_za_aec_belene

 6. Колелото на историята

  Абсурдно е в XXI-ви век
  още да съществуват империи!

  До три години окончателно ще се разпадне
  последната империя в историята на човечеството!
  Руската империя!

  Оцеляла във вида на комунистическата империя СССР!
  Мутирала днес в рашистката РСФСР!

  С войната в Украйна,
  рашистът Путлер
  само катализира окончателния разпад на руската империя!

  Русия ще се свие като бедна аграрна страна
  в землището на московското княжество!
  Каквато е била при монголския васал Александър Невски!

  С разпада на РСФСР няма да спре колелото на историята!
  Напротив!

  Само, че светът ще стане
  по-добро място за живеене!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 7. Неудържимият Максим Кац с титри на инглиш

 8. Изказванията на бг корупционерите са си чиста проба ИПСО /Информационно-психологическа специална операция/. Таргета и е изцяло вътрешната аудитория.
  На запад никой не им вярва и не им обръща внимание. Но ако не правят тези ИПСО ще започнат сериозно да губят контрол над вътрешните електорати.
  А знаем, че падналият патрон не е патрон.
  За това, ще гледаме още много ИПСО-та по темата. И още по-нагли и бругални.
  Вероятно, защото те работят пред електоратите им.

 9. Защо Вашингтон и Лондон не споделят със София повече конкретика за уличените от тях български корупционери?
  Защото веднага ще изпеят всичко в Кремъл!
  А конкретиката е същата и за уличените руски корупционери?

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

  Без членска карта!
  Без членски внос!
  Вие автоматично ставате член на клуба!

  Ако споделяте идеите на КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ,
  сред вашите роднини и приятели!

 10. Доколкото знаем, клепоухият путински мъпет е роден в България , майка му и баща му са българи и сестра му е българка, въпреки че е женена за “специален” руснак, уж бил “натовски” генерал, “патрэот” …
  Трудно е да се повярва, че в душата на този зелен чорап, на този примитив няма капка любов и съчувствие към най- бедните граждани на ЕС – сънародниците му, а продължава да използва всяка минута, откакто е на власт, за да изпълнява заповедите на Путин и да прокарва единствено интереса на руснаците? Днес е отишъл в Гърция, за да убеждава Мицотакис спешно да прокопаем петролопровода Бургас Александрополис, та да може русският “Лукойл” безпрепятствено да си прокарва продукцията. Добре че засега става въпрос само за меморандум за сътрудничество в ПРОУЧВАНЕТО на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас. В ЕС пък заплашваше, че щял да сложи “вето” на европейските санкции срещу Руссия, свързани с ядрената енергетика. Чрез външно министерство изпратил до представителството ни в ЕС списъци на руснаци с големи имоти и бизнес в България, за да бъдат изключени от санкциите и да продължат престъпния си “бизнес”, да перат мръсните си крадени пари в България….
  Очакваме с нетърпение да видим имената в списъка! Ще бъде полезно и за службите ни, и за българското общество!
  Какво биха направили в този случай Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамболов, ако бяха сред нас, за да обуздаят самозабравилия се пигмей?
  Можем ли и ние днес да го направим?

 11. https://twitter.com/IBU_Junior/status/1625820092431839232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1625820092431839232%7Ctwgr%5E12193d8f527c67850d7f19c1e3dd1d4899141797%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsportal.bg%2Fnews-2023021512140756103

  Има надежда!💛💙
  Благой Тодев спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 15 км от младежкото европейско първенство в Мадона (Латвия).
  Поздравления, Благой! И за медала, и за развятото украинско знаме! Всеки такъв жест е безценен!

 12. ЕС с десетия пакет санкции плашат русия със забрана за внос на тоалетни чинии там – те си имат говновози – освен че ЕС продължава да изнася потенциални оръжейни компоненти през всичките месеци кървава война и още няма санкции за руската диамантена и ядрената им промишленост – (П)радев не e сам говнояд на амбраZурата
  https://euobserver.com/world/156725

 13. Към
  sms 💙💛
  16.02.2023 в 18:30:
  Фатмашкия ТЪПьирь отдавна е заграбил власт, за която няма легитимация и правомощия, и трябва да се импийчне и……и чемододань, вакзаль, кРимь. За да се види чий е Крим, и да помогне на тъпкача си Путлер да защитава Севастопол, ама с голи ръце и бели гащи, за да не “удължава” войната , като използва оръжия.
  Тоя завършен дИбиль не на “нивото” дори на вожда простите Винету, за съжаление!
  Казват – от трън , та на глог!
  Но сега положението е – От тиква , та на зелник(фатмашки)!
  Тиквата поне може да има и оранжев цвят , докато фатмаците са винаги – зильони!

  Това е дивашка фатмашка злоупотреба с НЕзаконна власть, и корупционен конфликт на корупционни “интереси”!
  Вместо да използва “служебното” “правителство” за гарантиране на ЧЕСТНОСТТА на изборите, каквито са единствените му правомощия, той е тръгнал да подписва НЕзаконно “меморандуми” и “договори” за десетки години и стотици милиарди, каквито само законни правителства , избрани на избори, имат право да подписват!
  Това означава , че той не е “президент” , той е само частен шпионин и агент на Лукойль, Газпромь и Росатомь, както и на “изпраните” путински олигарси , пребиваващи незаконно в НРБь!
  Няма как един тръбопровод от 200 километра да е по-евтин от един танкер , който изминава тези 200 километра между Александруполис и Бургас , само за половин ден!
  Тоя тръбопровод ще струва милиарди , отделно още милиарди за поддръжка и оперативните разходи, всяка година! А и лихвите за построяването на тръбопровода също е милиарди!
  Лукойль вече е обрал над 5 милиарда лева от България, през последните 15 години , без лихвите!
  Ако за тези откраднати 5 милиарда бяхме построили 20-30 петролни танкера, можехме да ги използваме за доставка на неруски петрол, и да ги даваме под наем за превоз на петрол от други държави!
  Но вместо това блядскиЯТ фатмакь дава още 2 години дерогация на Лукойль, които ще откраднат още над 5 милиарда, и ще му построи отделно и 200 километра частен нефтопровод!
  Това са още нови 30 танкера!

  А дори едни избори не може да направи , като хората, и не става за нищо! Чудно откъде подлогите от Информационно обслужване ще намерят 12 000 служители за заснемане на изборите?
  И как ще ги обработят всички записи, и директното предаване?
  А бумажните дИбили от БКПь кУрвела ниновНаЯ, баджанака свиненскиЙ, симАвичь, вигенинь и другите болшевишки терористи се “страхуват” от машините, и не им “верват”!
  А сега болшевишките изроди щели да “вярват” на 12 000 фалшифицирани клипове от секциите!
  А кой ще ги проверява, кой ще ги снима? Защото грешките ще са много повече не само от машинното гласуване, но ще са много повече и от грешките с хартиените бюлетини!
  Но примитивните болшевишки дИбили даже не разбират нищо нито от машинното гласуване, нито трудностите от заснемане и обработката на 12 000 записи и директно излъчване!
  Затова трябва да се организира не само непрестанно наблюдение на секциите от ДБ и ПП, и заснемането им , но и помощ за организиране на 12 000 съдебни искове и дела за предоставяне на всичките 12 000 флашки от всяка от 12 000-и изборни машини!
  Трябва да имаме достъп до всички 12 000 изборни флашки, но за всяка трябва да се изиска чрез съда!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу гнусния блядошевишки фатмакь реZZиЛдентът лумПен гадень, иди на хуйло си!
  Долу бумажните бандити от БКПь, кУрвела ниновНаЯ, баджанака свиненскиЙ, симАвичь и другите болшевишки терористи, идите на хуйло си , заедно с бокоТИКВАТА и етномултаците от ДПСь, идите на хуйло си!
  Долу КримскиЙ воениЙ мость, иди на хуйло си!

 14. – за проруската политика на Радев като президент на България и българите, въпреки сриващия му се рейтинг – с поздравителната му телеграма за Иран(което обяснява липсата на посследствия за побоите повреме на протестите под вдигнатото чегеварско юмруче на радев), размяната на учтивости с посолството на сирийското протрже на путин , който часове след земетресението удари и с артилерията си загенатите бунтовнически райони – радев от позицията си от наше име ухажва иранския и сирийски кървави диктатори
  на фона на активиран на мах дезинформационен фронт тук по явен московски сценарий

 15. “В резолюция, с която се отбелязва една година от войната на Русия срещу Украйна, членовете на ЕП категорично осъдиха агресията на Москва и потвърдиха непоколебимата си солидарност с народа и правителството на Украйна.

  Резолюцията бе приета с 444 гласа “за”, 26 гласа “против” и 37 “въздържал се”, съобщават от ЕП.”

  Някой знае ли, кои са гласували “против” и кои – “въздържал се” в това гласуване, и има ли български евродепутати сред тях?

  Можете ли да помогнете с инфо?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.