Пак се връщаме към алтернативата за свободното слово чрез “Свободна Европа”

Гледам тази сутрин репортажите на две телевизии с национален обхват от вчерашния протест пред Народния театър. Не че това е най-важното за отбелязване, но не мога да не забележа колко старателно са ме изрязали от кадрите си. Монтажистите са постигнали съвършенство в занаята си.

В БНТ съм забранен от много години, а в БТВ се появявах два-три пъти в годината в “Лице в лице” преди руzкото нашествие в Украйна и още по-рядко от тогава. Та в тези две телевизии добре осведомени какво не бива да показват режисьори чрез кадрите, с които беше онагледен протестът срещу уволняването на главния режисьор Александър Морфов, (ми) доказаха за пореден път, че съм в спазвания от тях забранителен списък. 

Репликата ми има смисъл само ако от частното направя преход към общото. А то е във факта, че изобщо има такива тайни черни списъци за явните противници на статуквото. То е все така гербаджийско в тези две телевизии. 

Получавал съм подмятания, че съм си заслужил това цензуриране поради факта, че никой не се интересувал от мнението ми. Как обаче да си обясним фактът, че водещата по аудитория през последните няколко години Нова телевизия явно не споделя тази оценка и ми предостави многократно трибуната си през последната година.

На същия този протест вчера имаше и други телевизионни екипи, които проявиха интерес към скромното ми присъствие. Но най-важният извод от казуса с моята личност е фактът, че отново сме се върнали във времето, когато един противник на статуквото намира отдушник в западна медия, може да говори пред “Свободна Европа”.

Факт!     

7 мнения за “Пак се връщаме към алтернативата за свободното слово чрез “Свободна Европа””

 1. Съжалявам, че не съм в София да се присъединя към протестите пред Народния театър. Дано гражданският натиск успее да върне Морфов на мястото му и да изгони бездарната депесарска номенклатура на мястото й.
  За най-масовите телевизии не ме учудва, че рядко ви канят, г-н Инджев. Повече ме изненадва, че сте пълно табу в эвроком, където все пак са допуснати тъмносинята Люба Кулезич и самобитният устатник Сашо Диков, които редовно канят гости, които никъде другаде не биват канени.

 2. Към симпатизант/ка на ДСБ:

  Първо, съобщавам наблюденията си къде НЕ ме канят не от някаква суета, а като диагноза за заболяването на българските медии от “еднопосочност” в обслужването на статуквото, най-вече гербаджийското и депесарското.
  Второ, наистина пет пари не давам за това на лично ниво. Ако ми беше важно “показването”, още можех да съм в БТВ, вместо да напускам, когато тя (и аз) беше “върхът на сладоледа” по популярност.
  Трето, създал съм си и лични противници през годините, като Люба Ризова,която бяха натоварили да ме “екзекутира” в БТВ като мой пряк началник. Днес тя е в ТV 1, която има най-добрият екип от водещи, според разбиранията ми за съмишленици, но явно кракът ми няма да стъпи в тяхното студио, докато продуцент там е Ризова.
  Четвърто: Имам обяснение “от частен характер” в същия дух за В.Дремджиев (един от най-добрите на екран сред днешните водещи) и Люба Кулезич, но да не изпадам повече в подробности и в обяснителен режим.

  И обратното: получавам покани от Евронюз България ( поканиха ме на работа там, докато беше TB Европа, но явно се очакваше да не критикувам ББ и отказах),BG ON AIR и най-вече от Нова тв. Тя дори ми предложи собствено предаване миналата година ( съобщавам го за пръв път).
  Толкоз по темата дали “ставам” (все още) за ролята, която така упорито ми отказват медиите на статуквото, които по-скоро се пазят от наказание на изпълнителско ниво от страна на онези, които взимат решенията, отколкото да хранят някакви лоши чувства към персоната ми.

 3. Благодаря за бързия и почти изчерпателен отговор, г-н Инджев.
  Толкова по въпроса за свободата на медиите у нас – не че някога съм вярвал/а на клетвите на ваши колеги, че НИКОЙ не им се бъркал в работата. Няма да забравя как шефката на покойния Димитър Цонев му крещеше в слушалката, така че и зрителите чухме: “нали ти казах да не питаш това!!!” Много нещо не се е променило оттогава май, във всеки случай не към добро – щом пак трябва да се разчита на Свободна Европа за глътка истина…

 4. Г-н Инджев с риск да ви “дам наклон в живота”, което не искам да прозвучи така, но ще се радвам да ви чуя с авторско предаване в БНР – контрапункт на сещате-се-кого.

  Извън темата (все още) Огнян Стефанов е излезнал с много силна статия във Frog News по случай 3 март. Което пак ми напомня, че и тази година никой няма да припомни по националните медии какво сме празнували на 3 март веднага след “освобождението”.

 5. Е, драги г-н Инджев, разпознах Ви в някоко кадъра по новините от двадесетина метра – изглежда това е “санитарното” отстояние – страх ги е, че ще ги заразите с антиМоча?!

 6. Каква “еднопосочност”, та от няколко седмици новинарските емисии са образец на медийна манипулация. Най-напред беше земетресението в Турция, след това бяха мигрантите, тази е влаковата катастрофа в Гърция. Войната в Украйна, Магнитски и изборите въобще са някъде назад в подредбата. В публицистиката някакси се промъкват тези теми, но предполагам, че редакторите претрупват предаванията със свои покани и на водещите (тези, които биха искали да го направят) остава малко “собствено” ефирно време. Отбелязвам и още някои “особености”. Представителите на ГЕРБ са ВИНАГИ последните гости на предаванията, ВИНАГИ след гостуващ от ПП/ДБ. Така могат да коментират казаното преди тях, да “спорят”, да “опровергават” и да лансират “тези”, без да се притесняват от опровержение.

 7. Николай
  02.03.2023 в 19:12

  Много точен коментар, правилно сте забелязали Кукловодите как структурират медийното внимание и канените гости!
  При поканен гост от бсп(дпс, иzzраждане) “за баланс” канят герб, а ако случайно поканят представител на ПП и(или) ДБ, след това се изрежда една сюрия от гербдпсбспиzzражданевъзходъти.т.нататъка…

  А за утре…БЕЗ ТЕЛЕВИЗИЯ за мен, телевизорът няма да се включва! Бъдете здрави! Спокойни почивни дни!
  Обърнете внимание на Семейството и приятелите и си починете хубаво!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.