Без да иска БНТ вгорчи рашисткия шербет на 3 март с песен за русофоба ген. Иван Колев

Скритото (по своята символика) събитие на 3 март е фактът, че Гвардейският оркестър под диригентството на подполковник Ради Радев, оркестърът на Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор с диригент Цветан Крумов изпълниха пред аудиторията на БНТ запис от концерта на 28 февруари в Зала “България” именно днес “Марш на Добруджа”  по  музика на подполковник Ради Радев и по текст на  Марио Лалчев.

Песента е посветена на генерал Иван Колев и неговите орли, т.е. на българската кавалерия, която разгромява и обръща в бягство през 1916 г. руските агресори в Добруджа. В текста на песента не се съобщават тези “подробности”, поради което ги припомням.

Припомням също, че руското нашествие в България окончателно превръща Иван Вазов от русофил в български остър критик на Русия. Написва по този повод стихотворението си “ На руските войни”. Авторът на “Под игото” зашлевява с “и няма ний врат да превием преди никакво иго позорно” пред руснаците, които …иго ни носят.

 

 БНТ допусна от своя екран тази скрита картинка без да иска. Поради което я обяснявам за широката аудитория, която има правото да знае, че е имало  днес пробив в рашистката пропаганда на днешния 3 март. 

Езоповият език от времето на съветската диктатура се възражда в наши дни, когато думата “възраждане” е изнасилена за рашистка употреба. 

Трябва само да знаем да четем между редовете. И да доживеем до времето, когато русофобията на Генерал Колев и Иван Вазов ще може да се артикулира без намеци и тайни послания.

НА СНИМКАТА: Авторът през паметника на ген. Иван Колев в Добрич заедно с Георги Чунчуков, един от обществениците, които се пребориха да го има (паметника).

6 мнения за “Без да иска БНТ вгорчи рашисткия шербет на 3 март с песен за русофоба ген. Иван Колев”

 1. – на българския 3Март да поменем артилеристите на капитан Георги Радков, които спасяват Балчик от пълно разрушение.
  “Войната в Добруджа вече е изгубена за Русия, но тя пак тръгва чрез флота си да наказва България и да си отмъщава. Прави го ден след като Централните сили отправят своето предложение за мир. Руският отговор е внушелната морска атака срещу българския град Балчик.
  Сутринта на 13.12. 1916 г. отряд бойни кораби в състав крайцерът “Память Меркурия” и ескадрените миноносци “Громкий” и “Счастливый” приближават Балчик.
  Бреговата батарея, защитаваща Балчик включва 37 души. Бойците не са участвали в морски бой. Нейният командир кап.Радков е на 27 години, но има богат боен опит от три поредни войни за национално обединение. Но руското превъзходство е смазващо. Общата огнева мощ на трите руски кораба превъзхожда тази на българската артилерия СТО пъти!
  С максимално напрежение на силите бреговите артилеристи успяват при техническа скорострелност 1 изстрел в минута да постигнат бойна скорострелност 40 секунди за изстрел. По време на боя батареята изстрелва по противника 186 снаряда – руските снаряди избухват на метри от батареята, НО артилеристите ни проявяват нечувано мъжество – с точната си стрелба бреговата батарея привлича огъня на противника върху себе си. Водейки артилерийски двубой с руския флагмански крайцер, тя го отвлича от изпълнение на основната му огнева задача – Балчик.
  Точните попадения на бреговата батарея предизвикват взрив на кърмата на крайцера, което кара руската флотилия да се оттегли. Подвигът на артилеристите и името на кап.Радков остават десетилетия забравени от българската история, ЗАЩОТО е убит след ‘’Народния съд’’го осъжда на смърт. Присъдата е изпълнена на 25 март 1945 година..
  2007г. доблестният български офицер е посмъртно амнистиран, а днес централният площад в Балчик, носи името “Капитан Георги Радков”. Паметникът, в чийто център е монтирано 100 мм Д-50 оръдие система „Шнайдер’’ напомня за подвига на героите артилеристи от 1916г.(Янко Гочев)
  https://twitter.com/tweetdbx/status/1626992264466644992?cxt=HHwWgIC-_YS2npQtAAAA

 2. резидента фатмак от БНА е пълно позорище!
  резидента фатмак от БНА след руския кораб!

 3. От сутринта ми се повдига слушайки разлигавения овчи възторг на “водещите” в телевизиите ни по случай т.н. ни “национален” празник 3 март. Какво всъщност празнуваме на този ден ние, българите? Нищо българско, празнуваме с руски знамена на Шипка и венци пред паметниците на руSSкия император поредния Ден на Русия в България, ден, който все повече ни разделя и отчуждава от родината, вместо да ни обединява в гордостта, че сме българи. Та ние, българите, дори не сме били поканени на подписването на договора в Сан Стефано! Празнуваме унижението си, че по настояване на русската империя е било отказано българско присъствие ! И царска Русия, и Съветска Русия, и днешната рашистка руSSка федерация са били еднакво вредни и опасни за България, но това не възпира платени лумпени да тичат по улиците и да развяват русския парцал.
  Затова, вместо да гледам кичозни програми, посветени на “празника”, реших да си препрочета любими пасажи от “Измамата Сан Стефано” като записките на руския военен кореспондент Евгений Утин и подлостите, с които се хвали самият Игнатиев.
  Единствено ме изкефи днес освиркването на родоотстъпника Радев в компанията на безродниците Идиотова, учительницата по русский и генералите на русска служба Стаянав и Ефтимав по време на ритуала за издигане на националния ни флаг пред храма “Света София” ! 🙂

 4. sms 💙💛
  03.03.2023 в 23:19
  Добро утро, SMS!
  Трябваше да ме послушаш и вчера изобщо да не гледаш телевизии. Знаеш ли какво леко ми беше?

  Поздрави!

 5. @Българин
  Прав си, но не издържах, очевидно вчера имах някакви мазохистични пориви, но пък иначе щях да изпусна освежаващото публично освиркване на най- жалките русски слуги, онези, които (на всичкото отгоре!) имат наглостта да ни назидават, да ни учат на патриотизъм и на национално достойнство!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.