Русо като за култа към руското у нас: най-трудна е битката с делириума в чуждите глави

 

 

 

Откакто варварите на Путлер окупираха Крим, разпалиха конфликта в украинския Донбас и го превърнаха в основание за нападение срещу цяла Украйна ( на принципа “бутни баба си по стълбите, а после я питай защо тича”) българските им подражатели ме атакуват по улиците или в интернет с въпроса “защо не си в Украйна”.  Ще отида на парада на победата в Киев, успях веднъж да отвърна.

Аз пък питам защо те не са в любимата им раzия, която страда от най-големия демографски срив в света в абсолютно изражение- спад на населението с над половин милион души на година. Нито един нашенски путлерист не ми е отговорил на този въпрос, който е повече от риторичен.

С изключение на разглезени от свободата и богатството си западни ексцентрици, като склонният към насилие и садизъм американски актьор Стивън Сегал или обиденият на родината си по данъчни причини френски негов колега Жерар Депардьо, никой нормален обитател на демократична държава не си и помисля да се засели дори и временно в петимната да привлече в необятните си простори най-голяма по територия държава на света. Важи и за най-фанатичните следовници на култа към руzкото у нас.

В огромната си част нашите фанатици изобщо не познават руzката действителност, но въпреки това за нищо не света не биха разменили комфорта да живеят в европейска България срещу това да се разтворят и удавят в руzкото море. Интиутивна ли е тази пасивна съпротива при положение, че не е подкрепена с прагматични аргументи? И как се връзва с прехласването по “руския свят”?

Никак. Жалко. Щеше да бъде поучително и изтрезвително да попаднат във водовъртежа на руското традиционно чуждомразие. То не прави отстъпка в цената за съжителството с български “братушки”.  Там всички чужденци, с варианти в степента на презрението в зависимост от цвета на кожата, са под под ножа на “ иностранцы засранцы”, “черножопые” ( черногъзи) и прочее смятани там за подчовеци спрямо руzката раса, присвоила си самочувствието за някакво превъзходство над останалата част от човечеството. 

По повод факта, че в различни западни столици и големи градове осветиха местни забележителности в цветовете на българския трибагреник на 3 март питам отново: къде и кога нещо подобно се е случвало в раzия? Говорим за държавата, която има претенцията да ни бъде “майчица” ( матушка) и очаква от “дечицата” си вечна благодарност без каквато и да била реципрочност в чувствата.

Но да оставим емоциите, драстичната им асиметрия и ирационалност от българска страна в лагера на руzките зомбита, готови да леят сълзи на смесица от умиление и съжаление към рашистките убийци на украинци, че им се налага да си правят труда да унищожават цяла една европейска държава. Не им е лесно. Имат отчайващия пример на Хитлер. Той успя да унищожи само 7 милиона евреи за 12 години, а ние очакваме от Путин да изтрие от лицето на земята 44 милиона украинци само за година, казват ни на практика неговите следовници у нас.

Прагматичните съображения на влюбените в империята на злото у нас, заради които не им хрумва да се преселят в северната “обетована земя”, са истинската причина за този пасивен бойкот. Колкото и да се невежи в огромното си мнозинство, тези нашенци няма как да не са подочули, че иконата, в която се кълнат, е световен шампион по доста показателни за качеството на живот показатели.

Както вече отбелязах, империята държи световния рекорд по спад на населенинето- не на глава от населението, а в абсолютни стойности.  

По причини, за които оставям фанатиците да се досещат, тяхната обожествявана матушка няма равна в Европа по брой самоубийства на деца и юноши.

Първа е в света по броя на абортите ( поради което не изключвам диктатурата да ги отмени чрез имитация на законодателен акт). 

Номер едно е на планетата и по разводи- самият Путлер даде пример насред заклеймяващата разводите кампания на православната клика, с което смълча рязко най-кресливия противник на провалените бракове Гундяев ( предрешен като патриарх Кирил).

Ако тръгнем да сравняваме показателите на раzия с развитите демокрации относно качеството на живота картинката става още по-жалка за “великата” държава. Дори България, подигравана от рашистката пропаганда за своята бедност през краткото десетилетие на златния дъжд от долари в имперския бюджет поради високите международни цени на природните й изкопаеми ( нулева заслуга на самата pаzия!), отдавна задмина по заплати и пенсии най-богата на природни ресурси страна на планетата.  Какво остава за останалите наши западни съюзници.

Само един пример от много възможни.

РФ заема територия от 17 милиона квадратни километра ( от които 64 на сто са вечно замръзнали, но все пак…). Произвежда на нея за износ продукция на стойност 38 милиарда долара.

Нидерлания е 425 пъти по-малка с нейните 0,04 млн. кв. клм, Но изнася селскостопанска продукция за 106 милиарда.

Толкоз за “величието” на най-голямата по територия държава.

Не си правя илюзии, че фанатиците ще се трогнат от истината в краткия ми текст, за да се замислят. И как иначе, “най тежката и безсмислена борба е тази с делириума в чуждите глави”, казва Русо ( не, не е руснак, за сведение на рашистите, а е Жан-Жак).  

 

17 мнения за “Русо като за култа към руското у нас: най-трудна е битката с делириума в чуждите глави”

 1. ДСБ-ар опря пистолет в главата на статуята на Борисов.

  БОЕЦ поставиха паметник на Бойко Борисов в центъра на Благоевград.
  Заедно с водещи лица от ПП/ДБ се забавляваха с него и му насочваха пистолет.
  Съобщи сайтът 4vlast-bg.eu.

  Пред „паметника“ позира Георги Ганев от ДБ.
  На място е и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.
  Става ясно от снимките на медията.

  Общинският съветник от ДСБ Калоян Ханджийски бе опрял пистолет в главата на статуята.

  Но идеята не е дообмислена.
  До огромният паметник на Бойко Борисов,
  трябва да е поставен и друг в детски ръст.
  За забавление на малчуганите и на майките им,

  Малчуганите да го стрелят с воден пистолет,
  а майките им да му сменят памперсите…

  Слава Україні! Героям слава!

 2. Като че ли един миролюбив Гълъб е кацнал на автомата на съветския войн на върха на МОЧА и гука, че не му е времето на демонтажа…

  С тъга наблюдавам нарастващия списък на белите, които прави Радевото правителство, защото истинските и фалшивите евроатлантици не можаха да се споразумеят за редовно:
  !. Отказ от даването на Оръжие за крайна;
  2. Вето за санкциите срещу Росатом;
  3. Отказ от демонтирането на МОЧА
  …..
  И ако МОЧА (толкова сме го чакали, още малко ще почакаме) и санкциите (не сме само ние) не са фатални, то за няколкостотин украински войни, това може да е фатално.
  Дано в следващия парламент истинските евроатлантици да могат да направят правителство без фалшивите.

 3. Дани Иванов🇧🇬🇺🇦@Taralejblog
  ⚡Словашкият министър на отбраната: Полша е съгласна за съвместно предаване на МиГ-29 на Украйна, време е да вземем решение.
  “Хората умират в Украйна, ние наистина можем да им помогнем, няма място за словашко политизиране.”
  @PresidentOfBg Радев, къде си?
  https://twitter.com/Beetroot_Ninja/status/1634131988016947200?cxt=HHwWgIDT3dKYza0tAAAA
  – ако не е предизборно на копринка в Zащита на трибагреника

 4. моето мнение е, че не може да става дума за никаква битка относно увреденото съдържание в главите на УВРЕДЕНИТЕ! освен ако някой има време за губене и нерви за пилеене с подобно занимание.
  живял съм доста години с каймака на съветската младеж и споделям, че по него време този ссср – маТреал в никакъв случай НЯМАШЕ ни имперско самочувствие, ни самочувствието на граждани на ссср – метрополията, ни самочувствието на московчани – “кореняци” спрямо останалите , както сега се казва- понаехавшие…
  кога тайно, кога явно, изпитваха ЗАВИСТ към всеки НЕсъветски + бял човек / не завиждаха на негрите, арабите, виетнамците и всички други с дръпнати очи – дори техните си, от републиките…/ но всички от “соц лагера” бяхме , “невидимо защо”, но постоянно осезаемо – НАД ТЯХ. не заради ум, красота или полова мощ, а просто защото живеехме ИЗВЪН ссср! това е фактът! разните аргументи на тиквичосите за рашистката “култура”, за космическите успехи, за тичането им към комунизЪма – това си го въртеше пропагандата неуморно, но им беше недостатъчно пред факта, че си българин, чех, унгарец, гедеерец и пр. това беше факт!
  младата аудитория тук не знае как през соца имаше клишето “руска група” туристи, които ходеха едва ли не хванати за ръка един за друг, когато бяха на екскурзия, все едно къде по соц лагера. / на запад НЕ МОЖЕШЕ, нали затова бяхме соцЛАГЕР?! /
  днес има клишето, че туристът-руснак, все едно къде по света, е плах и кротък. но ако се съберат двама или, упазил бог, трима, дивашкото у тях фонтанира, независимо къде по света се намират. А НЕ БЯХА ТАКИВА!
  факт е ,че ДНЕС тази 140 милионна паплач е УВРЕДЕНА! естествено, че в ГЛАВИТЕ, къде другаде! сами си го направиха като задружен оркестър, следящи с тъпо умиление своя диригент- цар, с интересния прякор ХУЙЛО…/ според фамилията му, следваше да е ПИЗДАЙЛО, но няма да е по-руски, ако не е обърнато наопаки /
  слава богу, че този процес на умишлено увреждане на рускоезичното население в мордора и по света, доведе до логичния апогей да започнат ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА / според папа ФРАНЦИСК еди-кой си! /. това е вдигане на столетната завеса от ЛЪЖИ, ИЗМАМИ, ОТРОВНА ПРОПАГАНДА, АМОРАЛНОСТ и НАГЛОСТ ! увреждането на т.н.”рускоезичен свят” се самоосвети за своята диагноза: РАШИЗЪМ.
  не трябва да го забравяме – ние, неповредените! нашите не малко на брой русофилистици ДНЕС СА ПРОВОДНИЦИ НА РАШИЗМА, НА УВРЕЖДАНЕТО РАШИЗЪМ и затова наш личен и обществен ДЪЛГ е да ги наричаме РАШИСТИ – винаги и навсякъде. тяхното мнение е без значение – те са УВРЕДЕНИТЕ! до вчера ТЕ бяха “фили” на една чужда държава, бяха предатели на своята родина, но ДНЕС техният РАШИЗЪМ безалтернативно и тежко ги ИНКРИМИНИРА!
  напомням ви, че през 1990/91/92/93/94 г. повечето физически УБИЙЦИ на няколкото десетки хиляди българи – цвета на нацията, след 09.09. 1944г, БЯХА ЖИВИ И ЗДРАВИ, БЯХА НАЛИЦЕ в държавата. И КАКВО ИМ СЕ СЛУЧИ? – ами нищо лошо не им се случи. дори заживяха още по-добре.
  та и с нашите РАШИСТИ “переспективата” мирише аналогично.
  не ви звучи политкоректно, но е по-близо до истината. има и нещо още по-неприятно: за съжаление, РАШИСТИТЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ. ТЕ СА ЗАРАЗА на два крака.
  моля ви, когато империята на злото се спихне от своята онкология РАШИЗЪМ, не забравяйте , не игнорирайте нашите РАШИСТИ, а впрегнете държавата да ги накаже до крак! така те ще платят вересиите и за своите деди: комуноиди- убийци!

 5. Ще си позволя да вмъкна една бележка. Делът на вечно замръзналата територия на Русия силно намалява в последните години и тази тенденция ще продължи благодарение на глобалното затопляне. Те неслучайно си правят планове да отварят мореплавателни коридори за търговски цели през Северния ледовит океан. И също неслучайно китайците виждат икономическият потенциал на Сибир.

 6. Днеска куРВшлуковь ще излъчи филм за Зоран Джинджич , да си припомном КОЙ извърши преврати в Сърбия , Македония и България преди 20 години.
  Тогава убиха Джинджич , Трайковски и докараха КОБУРГа , преди 20 години.
  Още тогава.
  Гледайте филма за Джинджич по БНТ , за да си припомним къде щяха да са днес Балканите , ако не нямаше преврати в Сърбия, БЮРМ и България , преди 20 години!

 7. “Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Азербайджан за участие в Десетия глобален форум в Баку, съобщи азербайджанската новинарска агенция АЗЕРТАДЖ, цитирана от БТА.
  Държавният глава бе посрещнат от министъра на селското стопанство Инам Каримов и от други азербайджански официални лица.”

  Достойно посрещане на актуалния селяндур номер едно в държавата!
  Очевидно на запад от България никой не иска да си хортува с него. Вероятно, защото смърди на зелен ватнически чорап.

 8. Любимка на Путин: ”Никой няма да се церемони с Грузия. Прас с ракетите по Тбилиси и точка”
  (И със задунайските братушки никой няма да се церемони! Прас с ракетите първо по Варна и Бургас и после – София!)

  https://frognews.bg/politika/liubimka-putin-nikoi-niama-tseremoni-gruziia-pras-raketite-tbilisi-tochka.html

 9. Ха ха! Гледайте какъв цирк са ни спретнали Кук(л)водите по “Панорама” в момента!

  Говорихме си тук за Расате оня ден … и хоп!

  Ей го на!
  Не може да им се отрече на перверзниците-диригенти на уродливия ни ПСЕВДОпреход – дълбините на циничното им съзнание нямат край! Сънят на уродливия им разум наистина ражда ЧУДОВИЩА!

 10. Българин💛💙,

  да напомня, че боянрасате го пребиха мълчешката , с чукове , 2010 г. , точно след 2 юни – насред София, посред бял ден и пред очите на момиченцето му – типично по руски, но руски евнух не можаха да го направят:”… не смятам да променям възгледите си, ако ще не 16 шева да ми направят на главата, а 116.” https://www.vbox7.com/play:df703560
  – това ги раздели с воленсидеров , който точно след побоя съди расате … волен без руските пари не си е представял национализма никога
  боянрасате за сидеров: “… сключи сделка с управляващите. Смекчи се тонът му на говорене с тях, че не го осъдиха за неговите безобразия на магистрала “Тракия”. Някои го наричат “инцидент”, но всеки нормален човек знае, че той беше виновен. Сделката е била: “ние те оправдаваме, ти си сядаш на задника!”Единственият полезен ход на Волен Сидеров бе да каже, че излиза от Парламента. Мен ако питате, той не е в него. Стои там и харчи народните пари, получава заплата, а не върши нищо, освен безобразия на улицата и да подкрепя законопроекти на ДПС и на БСП… Сега, когато протестът (14 януари) трябваше да бъде подкрепен от всички, той публикува в семейния си парцал, наречен от него “вестник”, снимки на празен площад в най-горещият ден на протеста – сряда, и твърди, че там е имало 50 души. Очевидно не някой друг, а “Атака” обслужва управляващите. Още при създаването на “Атака” целта е да се създаде един фалшификат, който да привлече симпатии, след което тези хора да бъдат разочаровани и да се приберат вкъщи…”Към края на интервюто го питат за сексуалната ориентация на сидеров: “…Възможно е, но по-скоро той е духовен педераст…”След като получи призовката, на въпрос дали се отказва от думите си каза: “Продължавам да стоя зад думите си, че Сидеров не е алтернатива, а всъщност е слуга на днес управляващите, и няма да се откажа от тях, ако ще и 100 дела още да заведе срещу мен.“
  https://www.bgonair.bg/a/108-video/151680-obedinyava-li-ni-ili-ni-razedinyava-natsionalniyat-praznik-na-balgariya
  – за правилната национална политика по отношение на русия- струва си да се чуе , без да се забравя хомофобията му

 11. Интересни препратки, неизвестни за мен досега. Благодаря! Ще следя с интерес делата на г–н Расате занапред, не думите. Хубав ден!

 12. Българин💛💙,

  расате е “УДОБЕН” проект за граждански погроми, НО расате е повод за сериозен размисъл за злото от антисемитизма на хитлеризма и антисемитизма в империята на злото, например и не само, защото русия/ссср/рф яхат всяка текущ повод за страх , за да продължава съществуването си
  https://frognews.bg/novini/koshlukov-izvini-konspiratorite-bnt-zakonat-daval-izbor.html
  – повода са скандалното “руски чехъл”, заплахата му “да шамароса” точно руменпетков и за “бесило за продажниците” – това е заплаха за “психическото здраве”на драгия избирател
  – НЕ джендърфобията на расате
  https://www.youtube.com/watch?v=OUK5GpL6He8&t=315s


 13. 11.03.2023 в 14:14,

  Чрез Расате Кук(л)оводите на фалшивия ни ПСЕВДОпреход създават едно фалшиво антикремълско МЮРЕ, което с кресливостта си има за цел да отврати хората от каузата.
  Дано съм пределно ясен, а?


 14. 11.03.2023 в 14:14

  А на бас, че нищо няма да му се случи на Расате заради заплахите “руски чехъл” и “да шамароса”?

 15. Българин💛💙,

  който е следил събитията след 1989 г е наясно, че ДС опита да яхне всички възстановени партии от целия полит. спектър и затова те се разпаднаха – расате не успяха да го направят русофил – той като много лидери на центриски фашистки партии в Европа е срещу войната в Украйна (расате е почетен член на Испанската фаланга), но е срещу намесите на русия/ссср/рф изобщо в историята на България – цитирах “извинението ” на кошлуков не “дали ще правят нещо на расате”, а защото за БНТ РУСОФОБИЯТА изкривява бълг. психика – показателно за превзетата ни държава
  – за мен съпоставката расате – сидеров,копейкин, ханкубратовци онагледява русофилството у нас , което прелива от антисъденистите , през тесните социалисти, соца до путинистите – сменящите се фасади на русоробия – затова дадох пример със заимствания от хитлер руски антисемитизъм …. затова русофобията , а не дженфобията на расате е опасна за статуквото у нас
  – и не случайно много българи си мислят, че за един ФРАНКО в превзетата ни държава
  … расате е такъв проект и в тоя смисъл е “читав” идеен противник – успя да се опази от туземната руска проказа , а това при нашите условия след 1944-та, та до днес е важно

 16. Захарий Стоянов

  Г-ну И. С. Аксакову*, редактор на в. „Русь”,

  Ако от 6 септември насам другите ваши събратя, руски вестници: „Московския ведомости”, „Новое время”, „Варшавский дневник”, „Киевлянин”, „Русский куррьер” и пр., и пр., бълваха само яд и злоба против нашето общо дело, то вие, уважаемий старче, стъпихте по на друга почва. Ако поменатите вестници например казваха, „че братушките” са народ неблагодарен, че „революционерите” трябва да се накажат, че турците трябва да се подпомогнат, за да завземат Източна Румелия и пр., то вие отговаряхте по-меко и по-снизходително, че България не трябва да има нищо свое, че нейната войска е войска руска, че руското правителство не трябва да губи време, но да проводи един корпус войска във Варна, която да въведе чисто славянски ред и порядък.

  Благодарим ви за откровеността. С това вие показахте, че сте руски патриот. Но позволете и нам да ви заплатим със същата монета, т. е. и ние да бъдем така откровени патриоти като вас. Вие сте горещ славянофил, познавате славяните , знаете, че в славянската натура е, щото всяко нещо да се говори ясно и открито. Освен това ще да бъдете така великодушни и търпеливи да чуете и нашето слово, словото на ония, които вие искате да унищожите, да слеете и затриете политически от лицето на земята. Няма да откажете, че и кравите ритат, когато се наруши тяхното кравешко право.

  Вие сте ни освободили, дали сте ни политическо съществувание — благодарим ви. Но защо не ни оставите сами да падаме, да ставаме, да се караме и гониме, за което пак сами себе си ще обвиняваме? Бъдете малко по-настрана от нас, давайте ни съвети през гори и планини, да ви виждаме и чуваме отдалеч, да си спомняме за вас само ония минути, когато вие гонехте неприятеля! А ако искате да помагате на своите „деца”, то може и отдалеч, там, дето нашата ръка не стига. Повярвайте, че вашата намеса в нашите домашни работи: кой да бъде министър, где каква църква да се направи и за какво да пишат вестниците и пр., е услуга смешна и нищожна. За да се уверите, че ние говорим право, благоволете да посетите трите части на България : Македония, Тракия и Княжеството. В първата, Македония, гдето не е стъпил крачецът ни на Ернрота, ни на Ремлингена, ни на Сорокина, руският цар е господ, Русия е земя обетована. В Тракия руският цар е свети Петър само. А в Княжество България, гдето по-отблизо са запознати хората с вашите „порядки”, руският цар е просто цар и човек.

  Да си бъдем сами, да си разравяме огнището със своите собствени ръце — ние желаеме и по други причини. Историята на прогреса ни обажда с най-поразителни факти, че опеката над народите, била тя православна, или гнило-западна, е убийствена. Ние знаеме, че там, гдето народите не са се допущали да се месят в собствените свои дела, там тия народи са си останали деца пеленачета.
  В 24 брой на своята газета вие казвате ясно и открито, че всяко тържество на българите е смърт за Русия, че балканските държави не трябва да имат нищо свое, че те трябва да бъдат притежание на русите, или, по-ясно казано, те трябва да погълнат от вашата държава. Колко сте жестоки покровители. Колко се оправдава онова изречение, че вие правите народите на мост, за да преминете по тях, а по-после вземате за себе си и самия мост. Каква правдоподобност в думите на един наш стар деятел, че вие не знаете граматиката, защото не правите разлика между твой и мой!

  И защо налитате като орли на нашата нещастна земица? Малка ли е вашата държава? Не ви ли са доволни сто милиона верноподаници, състоящи се от 10—15 народности? Не ви ли стигат два милиона солдати? Искате съединението на славяните в едно цяло. Много добре; мисъл прекрасна, към която всеки славянин трябва да се стреми. Коя славянска малка държавица няма [да] се счита щастлива да бъде в съюз с велика Русия, да има на помощ нейната мощна сила. Но вашето желание за съединението на славянските племена е чингизхановско. Вие желаете да се простират над славянския свят не съвременни братски связи, не начала свободни, не пълно развитие на всяка отделна народност съобразно с нейните нрави и обичаи, не пълна търпимост на всяка местна култура — но отживелите византийско-татарски начала. Вие искате да млъкне всяка народност , всяко разумно същество да се възхищава от цар-колокол и цар-пушка, да няма разлика между твой и мой, да тържествува само православието, вашето православие, което е по-лошо и от идолопоклонството. В късо казано, вие искате да се даде голям простор на камшика и на попската молитва; вие искате да се върнат народите във века на татарщината. Че това е вашата любима девиза, вашата мечта — фактите са много. Вие скърцате злобно на нашия княз (26 брой , „Русь”) защо той в своята прокламация към българските войници е споменал имената на славните ни царе Крум, Борис и Симеон; защо той не е казал, че българите нямат нищо, че всичко те дължат, и победи, и сполука, на вашите генерали и офицери — на тия офицери, които дезертираха от нас?

  Турците, които са агаряни, немците и унгаритe, които са заклети врагове на славянството, най-после целият свят припозна нашето геройство, че то е извършено от нашите собствени мишци. Само вие, нашите покровители, водителите на славянството, само вие казвате: Йок, стрижено!

  Не ви е чист косъмът, бай Аксаков! Не желаеме ние такива покровители. „Всеки, който не е с вас, той е против вас.” После нашите победи при Пирот вие говорехте в своята газета: „Защо и княз Батенберг не е добре с нас, та да можем да го похвалим за победите му?” А какво ви е направил българският княз, та не можете да му признаете едно право? Какво ви е той прегрешил ? Вината му се състои в това тежко престъпление, че не послуша вас, Катков и други да измени на България, да продаде нейните интереси на една чужда държава. За същите тия грехове и Богориди стана за вас лош. Ние бяхме очевидци, когато вашите дипломати в Пловдив през 1884 г., като наближи срокът за генералгубернаторството на принц Богориди, държаха едната си ръка един чек от 40 000 лири, а в друга — орденът „Св. Ана” с мечами. „Друго не искаме от тебе — говореха , — недей разсъждава и слушай каквото ти заповядаме: хем генералгубернатор ще си останеш, хем 40 000 лири ще имаш, хем „Св. Ана” за заслуга.

  „Аз съм честен човек, нека моят наследник направи това”, отговори Богориди. „Ти си враг на Русия и като такъв трябва да паднеш” — казаха вашите дипломати. По едно време нашата преса беше прогласила , че такъв един подарък за заслуга (от около 3 000 000 рубли „чистаго серебра”) е бил предложен и на нашия княз. Но тъй като и той последвал примера на Богориди, то станал „враг на славянството”.

  Не обичате вие волнодумството, уважаеми. Много ви е драго, като чуйте тълпата да вика гологлава „ура”. Ето защо вие кълнете в България и конституция, и интелигенция, и литература, и всичко друго, което мисли. Колко ще ви бъде вам драго и едва ли ще да има от нас по-добър народ, ако по селата ни наместо училища се издигат камбанарии, ако мястото на Народното събрание е някаква си Киево-Печорска лавра, ако попът е пръв в селото, ако камбаната е единствената душевна храна на всекиго. Далеч от нас такива доброжелатели. „Не им щем ни меда , ни жилото” — както каза нашият съотечественик Др. Цанков едно време, когато в главата му имаше съвест и разум.

  Не желаем ние татарска цивилизация. Защо вие се въоръжихте против нашето съединение? Кой, та не вие, го задържахте досега? Кой свика конференцията? Кой даваше кураж на турците да затъпчат Тракия? Кой накара.това сръбско кюлхане, Милан, да ни нападне хайдушки? Кой проводи турски комисари в Тракия? Кой, та не вашият там консул, ходеше като бесен из Пловдив да заплашва българите, че ако не приемат турските комисари, Русия ще се разсърди и турците ще навлязат с „ красния шапочки”?

  Кой, та не вашите агенти на 7 и 8 ноември, когато България рискуваше да се закопае на Сливница, ходеха из Румелия да бунтуват жените против правителството? Кой в същите тия дни пиеше шампанско в София за победата на сърбите, та не вашият агент? И защо всичко това? Само за жестоко отмъщение, само за туй, че и в българите се появила капка самостоятелност, че и те са се показали като народ, че и от тях ще се родят авторитети. А според вас всичко това трябваше да се замести с „бит по сему”, с c милостиво съизволение и с фелдфебелска „опитност”. Когато вашето славянско чувство се възмущава от историческите имена Крум, Борис и Симеон, то лесно да се убеди човек колко ще бъдат вам противни и ненавистни и новите крумовци. Но стига засега толкоз!
  в. “Независимост”, 12.03.1886 г.

  *Иван Аксаков, руски публицист, един от идеолозите на славянофилството и панславизма. От 1857 е председател на Московския славянски комитет. През 1878 е отстранен и изгонен от Москва след острата си критика на отстъпчивата, според него, позиция на руската дипломация на Берлинския конгрес. На него е кръстен град Аксаково, в област Варна.

  Сайтът http://www.extremecentrepoint.com/

 17. и улица в самия център на София,а има и кръстовище с улица ”Г.С.Раковски”-ти да видиш наглост.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.