Спомен за СССР чрез една снимка и без коминтерн

Знаете ли какво правят тези жени на снимката от времето, когато бях студент в СССР, изпратен в Метрополията като едно от десетките хиляди българчета на принципа на имперските традиции спрямо завладените народи за (пре)възпитание с цел един ден служат на Съветския съюз?

Търкат етикетите на бутилките от алкохол, за да им ги приемат обратно в магазина и да могат да купят срещу тях още алкохол ( по-вероятно за техните мъже).  

В България по онова време се продаваше бира само срещу празни шишета. 

НРБ беше по-щадяща версия на съветския комунизъм. 

9 мнения за “Спомен за СССР чрез една снимка и без коминтерн”

 1. по това време и у нас се махаха етикетите от бутилките за предаване. но не се правеше по такъв мизерен начин, какъвто е хванат на снимката. всеки си ги почистваше вкъщи.

  моля за извинение, че отивам далеч от темата, но има НОВИНА:
  документалният филм НАВАЛНИ, в основата на който стои работата на нашият съвременен герой ХРИСТО ГРОЗЕВ, тази нощ спечели ОСКАР !!! христо мечтаеше за това дори гласно, далеч преди филмът да се направи.

 2. Советский мир, в цялата му уродлива и неподправена грозота!

 3. В последните години , а и след това даже нямаше етикети. А и не бяха особено нужни ,защото имаше само по един два вида от млеко, лимонада и бира. Просто дефицит на всичко, и на етикетите също.

 4. Те са изроди ами направиха и нас изроди.Мисленето на повечето българи не може да се промени за жалост.Никога не съм вярвал в комунизма,а и в семейството ми е нямало и няма комунисти.Разбира се бях принуден да стана член на комсомола но за мое щастие ме изключих след една година.

 5. Такива снимки днес може да направиш във всеки Европейски град!?

 6. Пламене, не бъди голословен! Щом днес такива снимки можеш да направиш във всеки един европейски град, направи няколко в родния си такъв и ги качи тук.

 7. Много просто, не са махнали етиката предварително, пункта се вижда на заден план и го правят там. Готов съм и да се обзаложа, че тази снимка е от 90-те. Първо такива чанти с колелца нямаше, второ жена облечена с горнище на фалшив Адидас още по-малко. И двете се появиха след избухването на демокрацията

 8. Българин, точно такива чанти с колелца имаше – дядо ми прекарваше с такава компоти и лютеници от селата, а на тези якета им викаха шушлеци. Не се обзалагай, ще си изгубиш парите. Нещо май е избухнало близо до теб, но демокрация не те е застигнала.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.