Омаскаряването на оскарите, дело да холивудските маскари- и там ги има

“Всичко навсякъде наведнъж” е филмът който омаскари “Оскарите”.

Напълно съм съгласен с негативната реакция срещу това недоразумение.

Еклектичната боза от жанрове ( да не обиждам бозата, все пак) сякаш дойде като допълнение към известната максима, според която демокрацията не е съвършена, но по-добра система не е измислена. В случая омаскаряването на “Оскарите” беше постигнато самия Холивуд, който дописва изречението в областта на киноизкуството: “има и по-лошо, но това беше достатъчно зле”.

Нямам съмнение, че сега ще започнат едни радостни обобщения…ама да не подсказвам. Зарадваните от този провал си знаят рутинната работа и без мен.

Помислих си го пред два дни и във връзка с уволняването най-популярния водещ на Би Би Си Гари Линекер и то по откровено политически причини. Както очаквах, веднага ревна един  голям борец за свободното (си) слово у нас. 

Управата на Би Би Си все пак поправи грешката като върна Линекер на екрана си. Но с “Всичко навсякъде наведнъж” това няма как да стане. То е като изпускане, което не може да бъде върнато назад.

Единственият начин да се поправи счупеният имидж е да се появи някаква обратна като качество “лента” ( не обичам този русисъм, но той вече е победил на нашия езиков фронт). Нещо като “Не всичко навсякъде се получава наведнъж”. 

НА СНИМКАТА: Мишел Йео, носителка на омаскаряващия “Оскар”

6 мнения за “Омаскаряването на оскарите, дело да холивудските маскари- и там ги има”

 1. Като стана дума за Оскарите, само аз ли не забелязвам фанфарите по повод на Христо Грозев?
  Кратка, не подписана стстийка на сайта на “24 часа”. Айде, за Х. Грозев разбирам – професионална завист. Но защо им е неподписана статията в защита на Петър Стоянович? Кой ли няма дупе да си признае авторството на този нелош текст? Къде е остроумният В. Найденов, казал, че който пипне МОЧА, ще изгуби изборите…

  Да си честитим Оскара на Христо Грозев!

 2. Емил Джа̀сим: “.. поредното доказателство, че родните русофили всъщност са обикновени путинисти. Иначе би трябвало много да се зарадват от новината, че пълнометражен документален филм за смел руснак е взел Оскар!… България има Оскар за документално кино! Българинът @christogrozev получи за пореден път световно признание за изключителната си разследваща журналистика. Всички постижения на Христо Грозев са свързани с разкриването на отвратителните действия на режима в Кремъл
  — Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история – това са думите на Даниъл Роър, режисьор на филма “Навални”(https://twitter.com/EmilJassim/status/1635173796897234944).. Днес очаквайте русоробските nceта да вият особено шумно”

  … не по Хуану сомбреро
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-11/pentagon-puts-priority-on-replacing-munitions-in-2024-budget?leadSource=uverify wall

 3. “НО ако си на вярното място, времето е друго. Ако си във вярното време, мястото е различно. Нелечимо…(Георги Господинов)”
  “Времеубежище” е номиниран за “Букър (https://www.ploshtadslaveikov.com/tajms-putin-nevolno-prevarna-vremeubezhishte-v-klasika/) .. най-престижната международна награда за конкретна творба – както казва г-н Манол Пейков в 4:31 мин ТУК

 4. Честит ОСКАР на Христо Грозев с пожелание тази награда да е само началото за него!

  Колкото до темата на статията: не одобрявам тенденцията да се награждава всичко цветно, само за да е наградено цветното. Помислих си го още когато на едни минали награди ОСКАР най-важните награди бяха дадени на тъмнокожи артисти като компенсация за годините, в които сред наградeните не е имало тъмнокожи. Тъпо е това – да бяха наградили навремето Анджела Бессет, когато се превъплъти във великата Тина Търнър и заслужаваше ОСКАР. Тази година се сетили за азиатците, догодина може би наред ще е Близкият Изток или Африка?… Жалко. Все пак се зарадвах за Джейми Лий Къртис.

 5. – на наградите’ Оскар’ войната в Украйна е в някакъв ‘паралелен свят’ – на Зеленски за втори път е отказано да говори на церемонията – 2 док. филма снимани в Украйна и за Украйна: „Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom“(https://www.youtube.com/watch?v=x62RD8NdRf0) и „A House Made of Splinters”(https://www.youtube.com/watch?v=5RYwY8s1l24) бяха номинирани за „Най-добър документален пълнометражен филм“ – ‘Навални’ взе наградата и се чуха думите на жена му за руската ‘опозиция‘(в московия?) и ‘освобождението’ на РФ .. още преди пропагандата на Хуйло болшинството там вярваше, че СССР-то е унищожено от петата колона на САЩ – пропагандата просто “узакони” този плач в страх-омраза и “право’ на реванш – таZи пропагандата ще замре с джуджето – не му се получи с блицкрига, но харошие руские вече подгряват на тъча настроенията на глубинния народ и на колективния запад( https://www.golosameriki.com/a/natalia-novodvorskaya-washington-dc/1652088.html)
  – Крым это вам не бутерброд?
  https://twitter.com/foerbars/status/1635362449556934657

 6. Линекер е като нашия Стоичков – силен на терена и около него с микрофон, но извън него попада в зона на некомпетентност и страда от това, макар че не разбира, че страда; но във всеки случай не е за уволнение за това, че има Мнение! Холивуд сега е Мека на левичарството, дори на антикапитализма и ме принуждава да се “срамувам”, че съм бял, средна възраст, средна класа и харесвам жени!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.