Свободата, която си присвояват като предизборна кауза днешни фашизоиди, наистина трябва да се отстоява

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес, информира ни не друга медия, а американофобската ПИК във връзка с тазгодишното издание на доклада.

И още от същото представяне ( небивало уважително в ПИК като за американски официален коментар спрямо България ):

“При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ каза още Блинкън.

Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си”.

И откъде се взе така внезапно бликналата почтителност на клюкарската “агенция”, специализирана в очернянето на “соросоиди” и “американски подлоги” както никоя друга подобна трибуна у нас? Същата е една от най-истеричните платформи за оплюване на всичко американско от свои любимци като фашизоидът копейкин, крайно дясното му подобие Георги Марков, крайнолевите В.Вацев, П.Волгин, А. Симов и прочее путлеристи у нас, общото между които е ненавистта към САЩ. Основното им обяснение за всички мислими и измислени български несгоди се свежда до това, че американците ни командват ( а ние, с изключение на фашизоидите, им козируваме и изпълняваме антибългарските им заповеди).

Собственикът на същата “агенция” Недялко Недялков не толкова отдава бранеше своя кумир Бойко Борисов от същия доклад, заявявайки пред тв. “Скат”:

“Недялко Недялков пред СКАТ: Докладът на САЩ върши лоша услуга на поръчителите

Днес, две години по-късно, виждаме внезапен обрат при него под формата на пристъп на “обективност” от страна на “агенцията” спрямо американски документ, споменаващ България. Той е обяснен в заглавието на дописката й, което крещи радостно:

ИЗВЪНРЕДНО! Незаконният арест на Борисов влезе в доклада на Държавния департамент на САЩ

Блинкън е обяснил как се списва този рутинен, но много важен ориентир за целия демократичен свят кой кой е по критериите на демокрацията във всички държави, наблюдавани от американската администрация. И също така не е спестил самокритиката относно американските недостатъци в тази сфера ( само се опитайте да си представите подобно самопризнание от страна на Путлер, Си Дзинпин и техните подобия на световната арена!).

Малката подробност, че американската констатация за въпросния арест е следствие на решение на българския съд някак си “отсъства” от презентацията на ПИК, където обичат да приписват на други американски реакции по български адрес “намеса” във вътрешните ни работи. Например по отношение на закона “Магнитски” и неговите български клиенти, които били жертва на български злодеи, според “агенцията” и многобройните й “капацитети” по въпроса за това как  обладаните от лоши намерения спрямо България американци били водени за носа от още по-лоши българи ( предатели,американски слуги и т.н.), разчистващи политически сметки с политическите си врагове у нас.   

И все пак доживях да видя възторг в “агенция” ПИК от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието и зачитането на човешките права в 198 страни. 

Споменаван съм поименно в този доклад. Два пъти-възможно е да е нещо като рекорд за България в това отношение. Веднъж през март 1994 г. като жертва на политическо уволнение от поста главен директор на БТА през предишната 1993-та от поста директор на БТА( от мафиотското мнозинство на проруската”Мултигруп” във властта). Втори път през 2007 г. след като напуснах БиТиВи “под политически натиск”.

Формулировката “под политически натиск” е използвана в същия доклад от март 2007 г. Тя разби още веднъж грозната лъжа, че съм нарушил “американските стандарти” на етиката си като водещ на предаването “В десетката”, заради която ми спряха в угода на през. Първанов предаването и ме заплашиха с уволнение, вместо да проверят изнесената от мен информация за корумпираността на държавния глава, с когото тогавашното ръководство се съюзи срещу мен.

Вместо журналистическа солидарност получих “другарски съд” в самата БиТиВи с водещ Николай Бареков и оплюване в най-тиражните вестници “Труд” и “24 часа” с подхвърлената от тогавашното ръководство на гузната телевизия версия, че съм бил нарушил етиката и американските правила.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Припомняйки този епизод, който в крайна сметка промени живота ми в положителна насока, понеже си върнах свободата на публицист без да се съобразявам с “редакционната политика” ( на подмазвачество спрямо един корумпиран президент, както в онзи случай), искам да обърна внимание върху една премълчавана през годините от всички ( почти и от мен) подробност. 

Зададох въпроса дали Първанов е получил като подарък два мезонета от оръжеен търговец  на 8 октомври 2006 г.( ден след убийството в Москва на Анна Политковская като подарък за рождения ден на Путин). Това се случи по време на предизборната кампания за президентския пост, когато срещу Първанов вече се беше откроил като конкурент за балотажа В.Сидеров. 

Ако БиТиВи или друга медия бяха изпратили екип на мястото на посочения от мен адрес, където вътрешният министър Румен Петков веднага е организирал полицейски патрул, за да не допусне “журналистическо любопитство” ( под претекст, че на адреса имало престъпление, което се разследва) в президентското кресло като нищо щеше да се настани тъкмо В. Сидеров. 

Не съм имал намерение да помагам тъкмо на това лице да ни се качи на главата в качеството на държавен глава. Но съм изпълнил задължението си въпреки това да потърся отговора на важния въпрос дали Първанов е корумпиран. Оказах се (почти) единствен. 

Задействаха се само колегите от “Капитал”, но в последния момент се отдръпнаха от публикуването на доказателствата, които бяха установили, а именно, че зададеният от мен въпрос е имал основание. Явно се е задействал по веригата принципът на целесъобразността и изборът на “по-малкото зло”, макар на мен да ми съобщиха, че един свидетел ( секретарката на фирмата, която е трябвало да ремонтира двата мезонета) се уплашил и отказал от показанията си. Това била причината да погребат собственото си разследване ( и мен, образно казано).   

Получих по неофициален път достъп до разследването на “Капитал” години по-късно и се уверих, че вторият мандат на Първанов щеше да бъде провален, ако от вестника бяха поместили разследването си. Сидеров щеше да капитализира позора на конкурента си по русофилство в навечерието на приемането ни в ЕС, което можеше да не се състои по тази причина.

В този смисъл не само аз спечелих от дружно премълчаната истина, връщайки си личната свобода. Спечели цяла България-с извинение, ако звучи като изказване на Апостола на свободата. Но фактите са упорито нещо. Който иска, да спори с тях. Свикнал съм да ме навикват за тяхното съобщаване, но като гледам как към каузата за преместването на МОЧА, която от години защитавам именно от такава позиция, се присламчват “по целесъобразност” бившите охранители на съветската им светиня, не мога да не изпитвам удовлетворение от доказателствата, че има смисъл да защитаваш на всяка цена истината и свободата.

19 мнения за “Свободата, която си присвояват като предизборна кауза днешни фашизоиди, наистина трябва да се отстоява”

 1. Македония е дарила на Украйна 4 самолета СУ-25 и 12 хеликоптера МИ-24.
  Клепоухия продължава да се ослушва.

 2. Радев: Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта

 3. @ Мел
  Там е работата, че Клепоухия толкова онагля, че вече не се “ослушва”, а направо декларира и командори от името на България:
  “България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на Украйна. Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори.”
  Кой го е упълномощил (жалкия зелен чорап) да говори и да взема решения от името на България и на българския народ без да го е питал дали подкрепя или не подкрепя Украйна?
  По-мъжко би било да си каже: “АЗ не подкрепям, защото така ме изкомандва Путин чрез Решетников и Мутрофанова! Какво ме интересува какво мислят българите или че сривам авторитета на България !”
  Радев, кажи си!

 4. Какво ”ослушване”.той едва ли не с гордост заяви,че няма да даваме на Украйна военна помощ,а само дипломатическа,срам,срам….това щяло да ускори края на войната…

 5. ! 40 правосъдни министри в Лондон са подкрепили заповедта за арест на путин и дават пари на съда в Хага за разследванията
  – Песков:” Президентът има прекалено много работа, за да се занимава с това в момента. Най-важното е, че продължава да работи”
  … но путин още 2005 благодари за радушния прием в Хага

 6. А-а-а, нЭдялкович е вече “атлантик”. Настаяшчий. Може да няма таланта на таате си или “cojones” като батко си. Ма с безгрешен нюх де са кинтите. И КОЙ# e пълният супермаркет. Щото тоя на блатната педерация е вече “пустой”. Даже бояришникът е с купонче и “только 1 банка в руки”.

  Иначе – подкрепям казаното в канала на Ивелин Николов. Днешната подлост на рундю казачока ре.: Украйна направо си е за чл. 102 на НПК (държавна измяна). Тези същества не си ли дават сметка, че след бункерния снажен “батюшка” са ТЕ на ред за хагски ордери?

 7. Мимикриращият комунист и рашист
  Бойко Борисов и шайката му
  са най-голямото зло на България!

  Три мандата ни закопаваха на дъното на ЕС!
  Първи по корупция и липса на правосъдие!
  Последни по заплати и пенсии!

  Въпреки, че Германската федерално банка потвърди,
  че пачките в чекмеджето на Борисов
  са емитирани в Германия през 2007г. и 2009г.,
  Гешев отказва да повдигне обвинение срещу Борисов!

  Гешев, ако иска да участва в политиката,
  да влезе в листите на ГЕРБ,
  а не да фабрикува фалшификати срещу ПП,ДБ и още 50 присъдружни граждански организации!
  За някакъв си Къро.
  Който срещу 400 000 € на глава,
  уж платени от ПП е ДБ,
  трябвало да ликвидира Борисов и Гешев.

  Гешев, ако наистина има такива доказателства,
  да арестува Къро и да го изправи пред съда!
  А не да обикаля медиите
  и да прави политически, а не юридически декларации!

  Скандалното поведение на Гешев и Борисов е такова!
  Защото се борят вече за кожата си!
  Те вече знаят, че с бюлетина № 12,
  ПП,ДБ и още 50 присъдружни граждански организации,
  ще спечелят убедително изборите!

  …Предай нататък…КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…
  Слава Україні! Героям слава!

 8. Едно време имало един Иван Костов, който казал че има проZZти, има и по-проZZти, има и най-проZZт(итуиращ)и , а едва след това следва вождь на проZZт(итуращ)ите Винету, но ……..но все пак Костов НЕ прав , бокоТИКВАТА НЕ по-най-проZZтиЯТ , първенството е за по-по-по-по-най-проZZт(итуиращ)иЯТь от цялата Вселена е фатмакЪТ от “народната” краZZная армия и реZZиЛдентът от ДРОНЬдуковь2- лумПен гадень, нали!
  Всички си мислехме , че няма по- проZZт(итуиращ)о нещо от бокоТИКВАТА във властта, нали! Е , реZZиЛдентът лумПен гадень го “надмина”!
  Мислехме , че няма по-примитивна от милЮЮЮционерската хунта на бокоТИКВАТА, нали ! Е, зИльоната фатмашка хунта на реZZиЛдентът лумПен гадень, я “подмина” , нали !
  Мислехме , че милЮЮЮционерските мутри бокоТИКВАТА и генсека геЙшев , са увредили безвъзвратно “имиджа” на полицаите ! Е, реZZиЛдентът лумПен гадень ги надмина, сега никой няма да даде дори една пробита жълта кооейка за “имиджа” на НЕреформираната большевишка шайка на фатмашките лумпени – БНА!
  Няма по-позорна АНТИреклама на дИбильизма в БНА от нейният “главнокомандваНь” лумПен гадевичь, нали!
  Сега ниКОЙ няма да иска да стане войник , когато начело на БНА са зИльоните фатмашки ТЪПьири реZZиЛдентът лумПен гадень и калинковите ченгесари и фатмаци от щаба му!
  Вече ниКОЙ няма да му вярва за нищо, защото , когато иска да открадне милиарди , чрез служебния си гълъбарник, тогава се сеща , че има “правомощия” за това, въпреки че е противоконституционно и НЕЗАКОННО! Но когато трябва да даде оръжия на съюзниците ни и Украйна, тогава гнусния фатмакь цинично лъже , че “нямал” вече правомощия да го направи!
  Тоя НЕГРАМОТЕН дИбиль, заедно с неговите канцеларски БЛЯДове не стават дори за взводен командир, дори за отдельонен командир, като ли да командва бутафорната БНА, или пък цялата изпълнителна власт, чрез шлюхите от служебното му “правительство” , одите на хуйло си фатмакошевики!

 9. Ето и друг пример как Свободата за публикации на новини (и дезинформация) стига до ChatGPT (https://chat.openai.com/chat) – AI, с което може да се говори, да се задават въпроси – предполагам скоро ще се ползва често от младите. Но и тук позицията се обръща на 180 градуса в разговора 🙂

  Моделът борави с информация до 2021 г.:

  Ilian P
  What is Rumen Radev’s stance on Crimea?

  AI:
  As an AI language model, I do not have access to Rumen Radev’s current stance on Crimea. However, I can provide some information on his past statements regarding the issue.

  In 2014, following Russia’s annexation of Crimea, Rumen Radev was serving as the commander of the Bulgarian Air Force. At that time, he expressed concerns about the crisis and called for diplomatic solutions to the conflict. He also stated that the crisis in Ukraine and the annexation of Crimea had implications for the security of the Black Sea region, including Bulgaria.

  In 2017, after Rumen Radev was elected as President of Bulgaria, he visited Ukraine and met with Ukrainian President Petro Poroshenko. During the visit, Radev expressed his support for Ukraine’s territorial integrity and condemned Russia’s annexation of Crimea. He also called for the implementation of the Minsk II agreement as a means of resolving the conflict in eastern Ukraine.

  Overall, Rumen Radev’s position appears to be in support of Ukraine’s territorial integrity and sovereignty, and he has called for peaceful solutions to the conflict in the region. However, it’s important to note that political positions can evolve and change over time, and Radev’s current stance on the issue may differ from his past statements.

  Ilian P
  This is not correct – in 2017 Rumen Radev claimed that Crimea is de facto Russian possession

  AI:
  I apologize for any confusion. You are correct that in 2017, Rumen Radev made a controversial statement regarding the status of Crimea. During an interview with the Russian news agency TASS, Radev stated that “as a matter of fact, Crimea is a de facto Russian possession.”

  His statement was met with criticism from various political leaders and human rights groups, who argued that it undermined Ukraine’s territorial integrity and sovereignty. The Bulgarian government later clarified that Radev’s statement represented his personal opinion and did not reflect the official position of the Bulgarian government.

  It’s worth noting that the situation in Ukraine and the annexation of Crimea remains a highly contentious issue, with different countries and leaders taking different positions.

 10. Борисов е българоубиец!

  Мимикриращият комунист и рашист
  Бойко Борисов и шайката му
  са най-голямото зло на България!

  През трите мандата на управлението му,
  българите ежегодно са се стопявали
  с над 40 000!
  Повече, отколкото са жителите на средно голям град,
  като Нова Загора!-37 133 (2016 г.)

  От картата на България са заличени 217 населени места!
  Тъй като по закон, не могат да съществуват
  само с един, или с без нито един жител!

  България е била с най-ниска раждаемост
  и най-висока смъртност в цяла Европа!

  Българите са с най-ниска продължителност на живот в цяла Европа!

  И това съвсем не е предизборно омаскаряване!
  Посетете сайта на НСИ и Евростат и сами ще се уверите!

  Такива са фактите!

  Борисов е българоубиец!

  …Предай нататък…КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…
  Слава Україні! Героям слава!

 11. @sms
  “Кой го е упълномощил…?”
  Ние. Демократичната общност, която чрез своите представители реши, че е по-важно ГЕРБ да е извън властта, отколкото да се дава оръжие на Украйна. Слагам се в това число не защото подкрепях това решение, а защото гласувах за тях…Да, Борисов е фалшив евроатлантик, но ако ти гори кащата и дойдат пожарникари, няма да им искаш документи, за да видиш дали са истински, или фалшиви.

  Всъщност влязох тук, за да коментирам нещо не толкова очевидно.
  Доста анализатори (включително и любимият ми Яковенко) са готови едва ли не да се присмиват на китайските експерти, че са написали толкова неприемлив мирен план, без споменаване на изтеглянето на агресора дори на позициите от 23.02.22 г. На мен ми се струва, че китайците, за да не пишат втори план, са направили този за момента, в който украинците ще изхвърлят орките от цялата си територия. Тогава Украйна първа ще поиска прекратяване на огъня без предварителни условия и урегулиране на конфликта според устава на ООН… Ако сега беше представен план с изтегляне на руснаците, те щяха да го отхвърлят. А така след време ще остане, че Китай е предложил мирен план, а подробностите ще се забравят. А и когато наследниците на Путлер след военното поражение тръгнат да се договарят със Запада, ще предпочетат да имат зад гърба си Китай, вместо да се явят на преговорите с гол задник. Китай поне ще гарантира неразпадането на РФ, докато Западът по скоро ще следи разпадането да става по административните граници на федералните републики и райони (Татарстан или Ичкерия да не анексират съседни територии), отколкото да бранят последната империя…

 12. Г-н dkaraivanov, и вие си присвоявате правото да говорите от чуждо име -имет на така наречената от вас “демократична сбщност”. Било по-важно Радев да да държи ГЕРБ по- далеко от властта,отколкото да дава оръжие на Украйна.
  Вярвам, ще ви бъде трудно да посочите участниците в тази “демократична общност”.
  Още по-трудно,дори непосилно, щеви бъде да съобщите с какво,или как, Радев е упълномощен.
  С тези думи се опитвам да водя диалог.

 13. @ dkaraivanov
  С въпроса си “Кой го е упъломощил?” имах предвид кой парламент и с кое свое ново решение е отменил вече гласуваното парламентарно решение за даване на помощ за Украйна? Защото, ако няма такова решение, а то няма, то Радев вероломно е нарушил конституцията и задължително следва импийчмънт! Но това, разбира се, е реторичен въпрос, защото е очевидно за всички, че пРезидентът е бил упълномощен НЕ от българския парламент и българите, а от Кремъл.
  В деня, след избора на Радев за втори мандат, написах във форума, че не мога да насиля нито разума си, нито ръката си (не искам да си намразя ръката) 🙂 , за да сложа отметка пред името на решетниковия избранник, същото беше положението и с борисовата марионетка. Има компромиси, които човек не е в състояние да направи, не може да определи кое е “по-малкото зло” и по тази причина за пръв път не отидох да гласувам.
  А версията Ви за перфидния китайски мирен план с отлагане във времето е правдоподобна, но да изчакаме и реакциите на Зеленски.

 14. Радвам се, че и Вие не одобрявате Радевите безобразия. Той може да ги върши по една печална причина, че няма редовно правителство. А редовно правителство няма, защото…. може Вие да продължите, за да се получи диалог….
  Наистина даденият от мен пример е малко витиеват….
  Ако Ви гори къщата и съседът, който Ви е откраднал телето, дойде да помага, ще го изгоните ли, защото е кофти човек?

 15. dkaraivanov,
  Не знам с каква цел се опитвате да пробутате тази лъжа.
  Било по-важно Радев да държи ГЕРБ по-далеко от властта,отколкото да дава оръжие на Украйна.
  Такъв избор НИКОГА не е имало. Президентските избори бяха през 2021 г. Докато нападението над Украйна от Империята на злото е от февруари 2022г. И никой не е вярвал че ще има такова нападение. Аз на втори тур не съм ходил и пак няма да го направя при подобен избор. Гроб сега приказват уж евроатлантически, защото са далеч от властта, но ако бяха на власт няма да се учудя ако се държат като него в момента

 16. Г-н К,заедно ли сте учили с Карадаъ що е диалог?

 17. dkaraivanov,

  за световната дипломация “14 точки” са не само план за справедлив траен мир, но и най-важния поврат в американската външна политика, каквато я познаваме – затова китайците надграждат с важната “1-ва точка” – една точка за новия миропорядък – плана на Си не е за войната в Украина, не е за хуйло , а за новото позициониране на Китай – точно както на русия й трябва Украина, за да е “ЕВРОПЕЙСКА” , така и на Китай му трябва русия , не само заради ресурси, територия, жени “на килограм”, а наложената асоциация за русия : “огромна, велика, могъща” – това не изненадва САЩ , а украинците поканиха китайците за диалог по техните 15 точки и за участие във „формулата на мира“… но когато ти гори къщата фалшивите пожарникари и крадците не идват да гасят
  – а бившия съветски инструктор”пропаганда и агитация” Яковенко и вся остальная гмеж хорошие руские са в потрес, заради новите руски карти с китайски топоними :
  … не нравится им этот Путин, такую страну продал …

 18. Уважаеми Mel,
  Нарочно и дума не обелвам за президентските избори, защото тогава (напълно сте прав) още нямаше пълномащабна агресия. Такъв ИЗБОР имаше в предишния парламент и истинските демократи го направиха (не направиха правителство) . Не ми се иска да си помисля, че са смятали, че Радев ще изпълнява решението на парламента…

  Уважаеми Асене,
  Сигурен съм, че дори да сте само адаш на Асен Агов, пак разбирате от политика повече от мен. Аз, като прост инженер, само констатирам фактите и търся причините.
  Колкото до въпроса Ви относно моя полуадаш, има много начини да кажеш на някого, че е прав…. Приемам Вашия….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.