Ливанската балканизация е предупреждение да не допуснем тук ливанизация под формата на рашизация

Новината, че Ливан е осъмнал в две часови зони поради продължаващата там от много десетилетия конфронтация (предимно) на конфесионална основа, е тъжна. Само на пръв поглед изглежда смешна.

Ливан е колкото Бургаска област. Не е граничен като географска специфика от рода на онази, която прави Гринуич световна значима отправна точка. 

Друго ми направи впечатление като бивш кореспондент в Ливан през 80-те години на миналия век. В Ливан все още са на власт стари, направо древни муцуни, от политическия паноптикум, който познавам от осемдесетте години на миналия век. Все така е шеф на парламента Набих Бери, “неотразим” лидер на шиитската мюсюлманска общност ( със сирийска подкрепа), чиято дейност съм “отразявал” като невръстен журналист.

Представяте ли си- десетки години да не можете да се отървете от едни и същи муцуни, които ви управляват? Дали все пак не е за предпочитане “избори до дупка”, пък било то и 5 пъти за две години?

Мишел Аун, той пък от християнска страна, до скоро продължаваше да бъде президент. Помня го като генерал, когато зае този пост. И така – почти половин век ( малко преувеличавам, но хиперболата е близка до истината).

НА СНИМКИТЕ: (личен архив): С три годишната Ани, днес майка на три деца, на обяд в християнската част на града и на улицата пред дома ни в мюсюлманската половина на  Бейрут- по време на примирие между непримиримите врагове от двете страни на фронта в Ливан

 

 

 

Както съм се отдал на спомени нека спомена, че още в онези години съм препращал в публикациите си българската публика към термина “балканизация”, използван като класически пример за разделението на неразличими по етнос, но разделени по други причини хора, говорещи един език, но противопоставени на принципа “всеки срещу всеки”, какъвто беше и продължава да е случаят в Ливан. 

Противопоставянето, при цялата местна ливанска специфика, беше отражение на геополитиката. Леви срещу десни, просъветски срещу прозападни хора, но и мюсюлмани срещу християни.  

Има прилики с нашата ситуация, уви.

Има и от какво да се поучим от негативния пример, за да не настъпи тук ливанизация под натиска на агресивната рашизация.

15 мнения за “Ливанската балканизация е предупреждение да не допуснем тук ливанизация под формата на рашизация”

 1. – крайно време е да я признаем “ливанизацията” си, защото симптомите не са просто разпознаваеми, но влошеното хронично състояние след 2014 година, с войната в Украина от 24 февр.м.г. сме в “ливанизация”акута – крайно време е да признаем злокачествената руска проказа, която осакатява историята ни, превръща народа ни в “балканджи Йово”
  https://www.youtube.com/watch?v=FPwXdqW4K5E
  “С руско-турската война Княжеството е създадено само върху 1/4 от териториите населявани от Българи и се поражда тежкия национален проблем на България, който води до нейната пълна катастрофа. Русия съзнателно осуетява създаването на България в нейното естествено исторически, етнически и географски граници, а „подареното освобождение“ е за налагане на комплекс за малоценност в сравнение с другите Балкански и Европейски държави, който трябва да развие у Българина разбирането и поведението на недостоен за самостоятелно съществуване без русия.Смисълът на конструираната безизходица на княжеството още в Райхщадт е българите в него доброволно да го предадат на русия .Борбата за обединение и независимост и стремежът на Бълг. народ да бъде господар на собствената си съдба са срещу следващи една след друга руски кампании за дестабилизиране на държавата ни с инспирирани разделения, метежи, терор, войни, погроми на историята, вярата, идентичността ни …

 2. Протести в цял Израел след уволнението на министъра на отбраната от Нетаняху, който е срещу съдебната реформа и опита страната да се превърне в диктатура
  “Биби в затвора! Демокрация!” – не го призовават просто да замрази съдебния си преврат, а да спре всичките си реформи и най-вероятно ще е края на правителството

  https://twitter.com/Istanbultelaviv/status/1640093075828613120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1640093075828613120%7Ctwgr%5E45c2da34411286ddfda61c5efb28e420950f00f4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.liga.net%2Fpolitics%2Fnews%2Fv-izraile-vspyhnuli-mnogochislennye-protesty-blokiruyut-dorogi-est-stolknoveniya-video

 3. Ливан първоначално тръгна по некапиталистически път на развитие с помощта на братска Сирия, но за ъсжаление не успя да го удържи. Преди това Йордания имаше такава възможност, но кралят не позволи да се осъществи революция.

 4. Напълно споделям това мнение. Управляващите трябва да се сменят като памперсите – ЧЕСТО. И това важи и за управляващите в ПАРТИИТЕ. Ако не се прави, нещата се втвърдяват и от партия, която има за цел да върши работа се превръщат в организации, които вършат работа на патрона си.
  Кажете ми колко години гледаме едни и същи партиини лидери и лица по медиите?

 5. Либералец,
  Кирил Петков и Асен Василев ги гледаш, няма и две години, нали?
  Само за осем месеца управление, на ПП, България е с най-висок ръст на БВП на глава от населението в ЕС!
  Само за осем месеца управление, на ПП, България е с най-висок ръст на пенсии и заплати в ЕС!
  Но това няма как да се почувства, след като Борисов три мандата ни закопава на дъното на ЕС, нали?

 6. Либералец,

  има огромен майдан за нови лица и лидери …
  – още веднъж за русофилската държава в държавата от 8:58 мин. ТУК

 7. @Видьо Видев
  Като допълнение, тези дни патувах по чисто нови пътища (Първомай-Асеновград), строени явно след управлението на Борисов… поне така изглеждаха.

  А по актуалните теми: https://www.youtube.com/watch?v=5ZT2dv5MYqA

 8. Иван Костов:” … човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна… последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции? … Той е един летец , много е далечот анализ на рискове и от политика на национална сигурност … от друга страна нанася се тежък удар на бълг. отбранителна промишленост … в/у икономиката ни …така не се управлява страна …и отделно нанася тежки щети на авторитета на страната…”
  https://bnr.bg/horizont/post/101799656/ivan-kostov-rumen-radev-uzurpira-vlast

 9. @Видьо Видев
  Само Петков и Василев ли са лидерите в България?
  Борисв – 16 години лидер на герб
  Нинова – 7 години
  Атанасов – 6 години
  Христо Иванов – 6 години /откакто е създадена партията/
  Карадайъ – 7 години
  Копейкин замине ли си и израждане си заминава.
  Какво ще се случи с ПП ако Петков и Василев си тръгнат от партията?

  Може ли да станем европейска държава ако партиите не са с европейско поведение?

  Освен, че вдигнаха пенсиите днес сме и с най-голямата инфлация. За последното те нямат пряка вина. За това трябва да търсим резидента радэв. Но те направиха същата грешка като Костов – наблегнаха на икономиката а не на политиката.
  А политиката в България е ясна – няма значение какво ще направиш в икономиката, защото най-важното нещо е ЛУСТРАЦИЯТА и прочистване на системите за сигурност и правосъдието.
  Кой беше министър на МВР при Петков и Василев, че позабравих ….???

 10. Либералец,
  с извинение, но говориш глупости.
  “наблегнаха на икономиката а не на политиката”
  Най -голямата политика е в икономиката!
  И не случайно, бюджетът, чрез който се провежда политиката в икономиката,
  е единственият закон, който се приема на три четения,
  и задължително се внася единствено от правителството!

  “Икономиката, глупако!”.

 11. Към Либералец:
  Аз съм партиец така да се каже от 91 г. и зная колко неблагодарна работа е тази работа (не става дума за гроб и огромното количество гюведжарски партии подкрепяни тайно или явно от масква).
  Наскоро прочетох чудесна статия за DW от Иво Беров на темата партии и там нещата са наречени с истинските им имена.
  В България в момента има предостатъчно партии с различни идеологии.
  За мен е важното е как държавата ни да стане нормална евроатлантическа, а не кой колко години е лидер. Българинът има избор, но това не е конкурс за красота или футбол.

 12. Към
  Либералец
  27.03.2023 в 14:55:
  Г-не, тук се гласува за шоута, шоумени, за шоуналисти и шутналисти и всички други шмекери , шарлатани , шутове , шоумени и всички други шлюхи , платени! Ние не трябва да гласуваме за ПОПУЛИСТИ и ПОПУЛИСТКИТЕ им шоута и други развлекателни предизборни програми, а и след изборите!
  Политиката НЕ шоупрограма или “реалити” шоу-та! Никога, ама никога НЕ трябва да се подхожда в политиката , като развлекателни програма, за свободното време и отдих!
  Защото “суверенният” електорат иска да гледа на политиката , като средство за развлечение, и очаква да гледа забавни програми , като “кой е по-по-най” , и като – “бързи , смели , сръчни” , затова и популистките шарлатани и шмекери им правят шоута, а НЕ политика! Затова им дават програми като Сървайвър или певачките , кулинарните и други предварително режисирани “състезателни” игри! И електронните шарани очакват такива “състезателни” развлекателни шоута и в политиката , и така решават да гласуват за ………за ПОПУЛИСТките “победители” , естествено! Но политиката не е шоу или режисирано телевизионно “състезание”, не е забавление, задължение е !
  И докато се гласува за “политици” , които обещават шоута , то няма да има истинска политика, а инфантилни агитки за популистките шоуменски победители и победени !
  Примери ?
  Започваме с фатмашкия зИльон реZZиЛденть лумпен гадень, следват герберасткият шоуменски вождь бокоТИКВАТА, болшевишките вековни популистки шоумени БКПь и кУрвела ниновНаЯ, СанктьСталиньградьския шутмень кУпейкинь, чалгарските ИТНь, фатмашките лумпени на яневь, сирищнишките паразитни леваци и лицемерни циници от “новата” “левица” с маноловНа и дончевскаЯ, и другите останали рублоядски “партийни” шутове!
  Трябва да гласуваме , но НЕ за тези , които ни обещават това , което искаме да чуем, и даже повече , те ни обещават ВСИЧКО в повече от това , което даже можем да искаме да чуем и знаем!
  Трябва да гласуваме МАСОВО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за тези , които НЕ ни обещават шоута , за тези които НЕ ни харесва, за тези които НЕ ни обещават забавления!
  Сега има много бързи средства за информация, нека не ги използваме само за развлечение, когато отиваме до урните!
  И Втората световна война е започнала с шутовщина и средства за масова “забавна” дезинформация и шоута в хитлеристка “германия” , и при фашистка “италия” и най-много в болшевишкия затвор СССРь! И путлеристкият рай(Хь) продължава да крепи тиранската си диктаторска власть с популистките си шоута и “забавления”! Там няма политика! Чърчил е обещал други неща , когато става премиер 1940г.!
  Популистки шоута и детски приказки от популистки паразити не ни трябват!

 13. П.П. Забравих да допълня , че путлеристката “забавна” пропаГАДность и детски рашистки приказки се разпространява и по света, и резултатът са популистките шоумени в Италия,Германия, Франция, брекзитска Англия, тръмпистки САЩ и т.н. , и бай ОрбанЮ, Винету, зИльоната фатмашка ТИКВА лумПен гаден, кУпейкинь и т.н….

 14. Либералец,

  ” грешка като Костов – наблегнаха на икономиката а не на политиката”
  – това сериозно ли или …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.