Днес съм берлинчанин, солидарен с решението на Берлин да се откаже от “мирния атом”

 

Днес съм берлинчанин. 

Взимам повод за това изявление от знаменитата реч на Джон Ф. Кенеди в Западен Берлин на 26 юни 1963 г., когато той хвърля мост между латинския израз Civic romanus sum ( “Аз съм римски гражданин”), изричайки на немски език Ich bin ein Berliner („Аз съм берлинчанин“) като израз на подкрепа за каузата на свободата, символизирана от 18 годишната съветска обсада на Западен Берлин ( най-дългата обсада в историята, както казва Кенеди).

Поводът да си позволявам да (не) се сравнявам с несравнимия Кенеди и неговата най-значима реч, произнесена в чужбина по въпросите на глобалното противопоставяне между свободния свят и комунизма, е решението на германските власти да осъществят решението си да закрият на днешния 15 април 2023 г. ядрените си централи за производство на електроенергия.  

Берлин взе това стратегически мъдро, според мен, решение след трагедията в японския град Фукушима през март 2011 г. Доведе го докрай въпреки всичко и всички в света, които не вярваха, че една от най-високо развитите индустриално и технологично държави в света, трайно заемаща водещото място по икономическото си значение в Европа, ще осъществи намерението си да се откаже от ядрената енергетика.    

Смея да твърдя, че това решение е израз на прозорливост, сравнима с изразената от Кенеди в онази реч, когато той хвърли предизвикателството си към бъдещата победата  на свободния свят над комунизма. 

Да, на страната на ядрената лакомия са все още САЩ и московията ( рядко изключение на днешно тяхно съгласие), а на върха на тази класация е самата Франция, най-близкият компаньон на Германия в периода на европейското лидерство на двете континентални някогашни конкурентки след Втората световна война. 

По наследство по съветска линия и нашата страна е в отбора на войнстващите ядреналинки. Джавка в ариегарда им и не сваля гарда. Опитва се напоследък да си смени състезателната фланелка с промяна в надписа, на който да се появят френски перспективи за АЕЦ “Белене” и на американски по отношение на горивото в АЕЦ “Козлодуй” ( без уточнение какво ще се случва с отработеното гориво, за което няма българско хранилище и няма да има никога).

АЕЦ “Козлодуй”, чийто 6-ти блок аварира отново по един и същи начин с изтичане на радиоактивна вода и в момента е спрян за 15 дневен ремонт, си остава най-печелившият коз на съветската реклама на наша почва със задна дата. До момента в който…

Няма да кажа нищо повече за този хипотетичен момент. Написал съм го в книгата си “Ядреналин” като убеден противник на “мирния атом”, който може само веднъж да се окаже немирен ( както във Фукушима), за да предизвика унищожение, каквото никоя друга човешка дейност не е причинявала. 

Германците се оказаха прозорливи, а московците и техните издънки у нас са “прожорливые”( лакоми). Фактът, че не са сами на този свят в лакомията си не е успокоителен. 

Подписал съм се в книгата си “Ядреналин” под желанието си никога да не се окажа прав. Моля се искрено да е така. Но рано или късно човечеството ще има да пати от имплантирането на ядрени мини в своята тъкан – често в гъсто населени райони. Няма съвършена машина, съоръжение и или каквото и да било, сътворено от човека. Рано или късно всяко човешко творение се разваля.

При наличието на повече от 400 ядрени централи на планетата няма вероятност някоя от тях да не аварира отрезвяващо и ужасяващо някой ден. Покойният Георги Котев ( на снимката вляво от посланик Уорлик на представянето на “Ядреналин”), ядреният физик ( и съавтор на книгата ми “Ядреналин”), който беше самотен глас в експертната общност у нас в рамките на съпротивата срещу ядрената лакомия, предупреждаваше, че Франция ще бъде най-вероятният  потърпевш от неизбежна тежка ядрена авария поради гъстотата и амортизацията на нейната мрежа от атомни централи.

 

 

 

 

 

Георги си отиде. Опасността, според мен, остава. Опитвам се да оглася вероятността от нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

10 мнения за “Днес съм берлинчанин, солидарен с решението на Берлин да се откаже от “мирния атом””

 1. Франсетата имат все още имперски рефлекс и комплекс на малоценност от САЩ, също както Китай и разбира се кагебистката альфа-сАбака туПинь!
  Франция има ядрени оръжия и дори на подводниците. А това изисква ядрени материали за производството им , които идват от огромния брой реактори в АЕЦ. Също така преди нямаше развити ВЕИ-та, а Франция няма достатъчно кюмюр , петрол и газ! Нито планини и реки за ВЕЦ-ове!
  Сега Франция може да замества АЕЦ с ВЕИ-та, но пък трябва да поддържа и ядрените оръжия!
  Германия няма ядрени оръжия и е по-лесно да затвори АЕЦ.
  Но не само Германия, и други големи държави , като Италия нямат АЕЦ, нито Гърция и Австрия. Дори и преди, когато нямаше и нямаха ВЕИ-та.
  Но от всички централи , от АЕЦ имат най-дълбоки дългосро0ни природни и екологични последици, защото те буквално убиват уранови атомни ядра , които са практически невъзстановими , засега. Отделно изискват огромни заеми за строежа им, особено ако реакторите са най-големите , като АЕЦ Козлодуй и за Белене. Изискват и огромно охлаждане, за което се изразходва много от ценната вода. Засега не са изпробвани по-малките реактори, които все още са експериментални, и не може да се направи реална оценка за ефективността им.
  Само въглеродната неутралност на АЕЦ е в техен плюс, но няма как АЕЦ да са “зелени” и “възобновяеми” източници, защото нито са “зелени” , нито “възобновяеми”. А ядрените отпадъци са най-замърсяващите в сравнение с всички други електроцентрали.
  Но и ВЕИ-тата също имат слаби страни, и е най-екологично да се инсталират слънчевите панели във вече застроени площи, за да не се използват други незастроени терени за тях.
  Така че проблемите и с ВЕИ-та не са за пренебрегване!
  Още повече , благодарение на ВЕИ-тата другарите около герберастката, доганската, и комунистическата шайки “усвояваха” по 1 милиард “субсидии” годишно, през последните над 10 години!

 2. трудно е да се добави още нещо към днешната статия на г-н ИНДЖЕВ! за мен този материал просто е КРАСИВ! кратко и ясно за глобалното!
  горе е споменато за френската ядрена енергетика. ще подсиля в черно този аспект : не става дума само за мнението на г-н КОТЕВ, светла му памет. около драмата с фокушима, бяха анализирани световните рискове на ядрената енергетика и точно тогава се констатира ТРАГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ на френските ядрени реактори в самата франция. не че са наистина рекордно много в европа, а че са толкова стари, примитивни и високорискови, че е направо чудо, че катастрофата още не се е случила. там си го знаят този идиотски проблем, плод на напъните на франция да се прави на по-мощна от САЩ, от НАТО /напусна го с презрение/ и да се бие сама с целия свят, ако се наложи. буквално ми замирисва на днешните кремълски рашисти…
  по стечение на обстоятелствата, моя милост се оказа жертва на чернобилската катастрофа. поради това, по неволя, натрупах компетентност в темата за ядрените катастрофи. няма да навреди на по-младите съфорумци да узнаят следното:
  – през 1986г чернобил предизвика заразяване, което е оценено от спец.комисиите на ссср на еквивалент на 700 атомни взрива по 20 килотона всеки / усреднена мощност на бомбите през 1945 г в япония /. като съобразим как ЛЪЖЕХА във всичко , всички в ссср, спокойно може да приемем, че по-вероятната зараза от чернобил е най-малко , еквивалент на 1400 атомни взрива по 20 килотона… има и още една поправка в гадността на заразяването от чернобил. там нямаше ядрен взрив, а типично руския “хибриден” взрив. няколко стотин ТОНА ядрено гориво беше изхвърлено в атмосферата под формата на газове и т.н. ГОРЕЩИ ЧАСТИЦИ, разпрашено гориво от реактора, които са силен източник на радиация и ще бъдат такива още хиляди години там, където са паднали.
  припомням, че вече поне пет пъти, английските митници откриваха, конфискуваха и унищожаваха български сушени манатарки от родопите / първия път бяха 9 тона! /, които почти натрошиха измервателните уреди с високата си РАДИАЦИЯ.
  горещите частици имат време на живот, демагогски наречен ПЕРИОД НА ПОЛУРАЗПАД. пишат примерно, че сто години / или, за други- 40 000 г./ им е животът. което означава, внимание: ако в родопите са насипани от чернобил 600 кг. горещи частици, след сто години в родопите ще останат 300 кг, за които ще са нужни още сто години, за да останат 150кг зараза. след още сто години ще останат 75 кг. смърт, ракови заболявания по тучните родопски поляни и т.н.
  заразяването с горещи частици е много по – тежък проблем от продуктите на разпада СЛЕД ЯДРЕН ВЗРИВ /образно, там нещата “изгарят” /. в това е гадността на авариите в ядрената енергетика, в сравнение с ядрените взривове.
  през 1989г край норвегия потъна ,след пожар атомната подводница на ссср “комсомолец”. дълбочина – 1650м. норвегия спусна роботи до отворения люк на подводницата, от който се извива нонстоп нещо като белезникав “дим” – йонизирана вода. този “дим” показва на датчиците РАДИАЦИЯ 800 000 пъти по-висока от нормата. а подводницата нито е гръмнала, здрава си е, освен един ядрен реактор и 12 торпеда с ядрени бойни глави. / ето защо не яжте “свободно пасяща сьомга”, господа!/ /за скептиците: в интернет има норвежско видео с датчика над подводницата/

 3. Сега си спомних, че първото ми участие в този блог /преди доста години/ беше по повод същата тема. По това време не познавах лично нито господин Инджев, нито починалия вече Георги Котев. С постинга си се опитах да опиша в детайли как и какво ще се случи на брега на Дунав някой ден, като резултат от “мирния атом”. Днес не искам да се повтарям.
  Бих добавил само, че електроенергията, която произвежда Австрия от ВЕИ превишава почти пет пъти потребностите на България…
  И накрая – всеки що-годе грамотен човек знае, че енергията получавана чрез разпад на уранови ядра е НАЙ-СКЪПАТА И НАЙ-МРЪСНАТА ЕНЕРГИЯ В СВЕТА! Обратните твърдения са или израз на невежество, или плод на пропагандни лъжи!

 4. Когато се говори за атомни централи винаги трябва да се дават отговори на следните въпроси :
  1. Колко години трябва да се съхранява отработеното ядрено гориво?!
  2. Какво се случва при терористична атака (справка Запорожката АЕЦ в момента)?!
  3. Какво се случва при природно бедствие наводнение, земетресение и т. н. (справка АЦ Фокушима)?!
  4. Какво се случва при авария справка АЦ Чернобил.?!

 5. Извеждането от експлоатация на АЕЦ,консервирането и съхраняване на отпадъците струва повече от построяването,тъй като трае десетилетия,че и повече.А замисленото хранилище е само на 25 км от София-в бившата мина Чукурово-и на 1,5 км от язовир ”Искър”.

 6. Хубаво е, че се възхищавате от немското решение, господин Инджев, но малко ме съмнява дали ще се окаже алтернативно. Имам пред вид гладът от енергийни източници чрез които там трябва да се избутат (изфабрикуват) зелените възобновяеми такива. Дискусията не е приключила.
  Възхищава ме отново приносът на „раптър“добре обясняващ опасностите (които аз споделям също като специалност).
  Да разликите между Германия и България, поне относно съхраняването на отпадъците, е дотолкова различна, че германците спорят относно офертите за местото на съхранение като един горещ картоф, който никой не желае да има до себе си. Въпреки това се работи по въпроса, защото след спирането на реакторите са необходими десетилетия за да могат те да бъдат успешно разкапсуловани. Необходими са, така да ги наречем, три кюпа. Един за силно радиоактивни–, друг за слабо радиоактивни– или замърсени компоненти и трети за остатъчен „боклук“.
  Тук българите се правят за сега на разсеяни и кътат ядрените отпадъци в бараки, под брезенти и платнища около реактора. Може би руснаците някога да са били съгласни да взимат обратно ядрените отпадъци, но както добре знаем по Бисмарк, а сега и се уверяваме, договорите с тях не струват и цената и на хартията на която са писани.
  Относно опасностите от аварии като чернобилската.
  Опазил ни за сега Бог, но за Франция не е далече от подобна, след като между тях има антикви, а някои дори поради климатични причини (липса на вода) не могат да бъдат добре охлаждани. Правим ли си сметка, че това може да важи и за нас?
  Не смея да си помисля, че нашия реактор може да замени една атомна бомба, която дори не е необходимо Русия да изстрелва! Е, с населението ни ще се изпари и любовта към братушките, но какво ще остане след това?
  От един Чернобил, при това много по–далеч построен, тук измря сума ти народ, а когато лайното е изфабрикувано на средата между източна и западна България?

 7. Крайният резултат е по-голяма употреба на въглища – ВЕИ са непредсказуеми и имат малко реални работни часове, примерно за фотоволтаиците 2200-2400 в България и 1600-1800 в Германия. Когато е облачно и не духа вятър става сложно и са нужни базови мощности.

 8. Да честитим на нашите зърнопроизводители намирането на пестициди в украинската пшеница! Хаирлия да е! Таз година пестициди, догодина обеднен уран! Особено в зърното от Мариуполския и Мелитополския край…

 9. Руски водещ: Защо да осъждам обезглавяванията? Те са част от войната (ВИДЕО)
  Соловьов: Защо чакаме контраофанзивата им? Да използваме ядрено оръжие веднага! (ВИДЕО)
  https://clubz.bg/135478

  Затова първият закон, който редовното правителство трябва да приеме (по примера на балтийските страни) е забрана за руSSки граждани да придобиват “недвижимость”, българско гражданство, както и да “пребивават постоянно” в европейска България, а не, вече 2-3 десетилетия, всеки ден поне по един руснак да получава български паспорт, който му дава възможност да пътува безпрепятствено, да шпионира за сатрапията ИМ и да компрометира България като троянски кон в ЕС!
  Ако нашите законодатели “нямат” правен капацитет, да препишат новия закон на Латвия, който работи ефективно и нескончаемият поток от русски орки вече секна!
  Вместо това, у нас откриват нова дестинация, евтини полети Истанбул- Пловдив- Петербург и обратно Петербург- Пловдив- Истанбул, която ще даде възможност на орките да пристигат у нас, въпреки санкциите?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.