“Меката подкрепа” за путлеризма у нас е по-вредна от явната прослава на твърдата му ръка

Още много преди да настъпи нещо като “умора” от спонтанната (в началото на руzката агресия) подкрепа за Украйна, моделирана и модерирана у нас чрез пълзящата реставрация на путлеризма в медиите ни, мнозина дейци на културата и спорта не криеха еднозначното си отношение с възклицания от рода на “ама какво са виновни спортистите и хората на изкуството в Русия, че да бъдат бойкотирани”. 

Чух това умозаключение за пръв път в предаването “На кафе” по нова ТВ, направено от (бивш) оперен певец, който от години се изявява в най-различни тв шоу програми, за които изглежда има някакъв постоянен абонамент. Никой от присъстващите в студиото, сред които артисти, журналисти, вкл.- и водещата, не му опонира. А раната в Украйна, отворена от рашисткото вероломно нападение, беше съвсем прясна.

Междувременно този род говорене не просто си проби път от екрана и от други медийни трибуни, но явно зае победна позиция, компенсирайки руzките военни поражения в самата Украйна. Премина през (не)двусмислени намеци срещу “веенето на чужди знамена” ( знак за равенство между това на украинските бранители на родината и свободата с онова на руzките нашественици и изнасилвачи на свободата). Чухме го от постоянното присъствие П. Стоянович в публицистиката на БНТ. 

Репликата ми е за “меката подкрепа” за разшизма-по аналогия с термина “мека сила”, каквато самата московия практически не притежава в смисъла, по който влиянието на една страна се оценява по света в зависимост от нейната естествена привлекателност. 

Все повече критични гласове срещу руското злодейство говорят у нас в оправдателен ( за себе си и за Путлер) режим. За съжаление така прозвуча и посланието на нашата гордост на световния филмов небосклон, българския режисьор Тео Ушев, към един московски фестивал, на който (необяснимо за мен) беше предложил сам своя филм за участие под патрон(д)ажа на все по-налудния по своята шовинистична истерия путлеристки съучастник Никита Михалков.

Меката сила на Запада печели открай време (още от съветско) конкуренцията с твърдата ръка в московията по един безспорен показател: никой на Запад не си прави труда да хвали, да котка чужденците, да рекламира постиженията си, за да ги привлече на своя страна. Предимствата им говорят сами за себе си. Милиарди хора искат да се обличат по западен образец. Преследват западните стандарти на живот без никой да ги принуждава. Просто избират по-доброто.

Нали знаете в каква посока повече от век тече огромният мигрантски поток- не е от Запад на Изток!

Нищо подобно не може да се каже за “руския свят”, който поражда само войнствената злоба на ядосаните на същия този Запад хора, които виждат в Путлер раздавач на “възмездие” спрямо трудно достижимите споменати по-горе високи жизнени стандарти.

“Руският мир” разчита на новичока, който от стари времена е разпространил с мита за своята невероятна, необятна (частично “невнятна”) култура, сякаш не в Европа е възникнала и предадена с вековно закъснение на Русия литературата, живописта, класическата музика, балета и т.н. – всички разклонения на изкуството. Без изключение.

Явно противоотровата на рашистките зверства в Украйна не е в състояние да послужи като детоксинация на големи слоеве от нашата нация, щом и видни нейни представители не могат да преодолеят отравянето с мантрата за руската култура, душа и вродена руска “доброта”. Сякаш московията се управлява от Толстой и Глинка, а не от кремълската гадинка. 

Дори и демонстративният цинизъм на Пьотр Толстой, виден тв пропагандист и още по-устат рашистки депутат, пряк потомък на Лев Николаевич, не помогна за изтрезняването тук. Той откровено заяви в репортаж на БНТ, че неговите сънародници вече са изкупили половин България и скоро ще си напазаруват и останалата част. После се изгаври, че се бил пошегувал. Знаем, че поне половината от изказването му не е никаква шега. Декларира близък до истината факт. 

“Меката подкрепа” за путлеризма у нас е далеч по-опасна за връщането ни към евроазиатщината от твърдия тон на откровените рашисти. Те не могат да объркат никого. Ясни са като заревото на ядрената катастрофа над Чернобил. То по никакъв начин не може да бъде опаковано и продадено на лековерните като позитив.

Обратното: “меките” призиви на несъгласните с войната на Путлер у нас да си бъдем (въпреки нея) русофили “по исторически причини” са мутиращ компонент на националната ни комплексарщина. Набивана е със сърп и чук в главите на българите по повод “величието” на най-голямото падение на епохата, в която живеем. 

А би било добре да разчетем и у нас еднозначно лозунга с 10-те Божи заповеди-такива, каквито са валидни днес в московията:

 

 

 

 

 

 

“Заповедите в православна Русия:

 1. Създавай си кумир
 2. Почитай само истинския Путин
 3. Не произнасяй напразно името на Путин
 4. Всичките дни от седмицата посвещавай на геноцида
 5. Почитай Путин и само Путин, за да ти е хубаво да живееш дълго в барака
 6.  Убивай
 7.  Кради
 8. Предавай
 9. Лъжи
 10. Завиждай

 

 

10 мнения за ““Меката подкрепа” за путлеризма у нас е по-вредна от явната прослава на твърдата му ръка”

 1. Нямам никаква представа, доколкото имат проблем германците с нацизма и неонацизма, но доколкото съм чел, имат, и то не малък. Мой приятел, който имаше възтъмна кожа, не посмя да посети Хамбург, защото го беше страх. Лично съм виждал български скинхедс да ритат съвсем кротко седящо семейство с малко по-тъмна кожа. Казвам това само като аналог на проблемите с рашизма. Българинът недовзема от акъл. То и за много хора по света важи същото, но в много държави умните водят простите, у нас Румен Радев, Бойко Борисов и Митрофанова водят всички, без значение, дали са умни или прости.
  За Теодор Ушев ще кажа нещо, но жалко, че няма да го прочете. Харесах си една певица и цялото ми “харесване” продължи, докато тя не показа среден пръст в едно интервю. Невероятно много ме дразнят простаците. Теодор Ушев показа символично нещо като среден пръст. Негова си работа.

 2. – украинската дефиниция за ‘русификация’ е валидна за всички , навсякъде и лъсна в безпомощната лаврова реч в Ню Йорк – той бранеше устава на ООН, защото и там присъствието на рф-то е една голяма , заметена под килима на мита за великата русия, ЛЪЖА – като православието им, езика , името, историята, културата, величието, непобедимостта , историческата им ‘мисия’ на ‘освободители’, като символите и “изобретенията’ им… и всичко това налагано, и там и по света и у нас, като безспорна истина, като по-по-най- от другите национални езици и култури …
  Сергей Жадан: “Това е войната на Пушкин срещу Шевченко … по един или друг начин културната сфера, хуманитарната сфера, сферата на някакви ценности е това, което ни формира… ..точно в културен план нанасяме най-много загуби на руснаците.в украинското общество настъпват големи промени по отношение на изграждането на своите наративи и своето пространство. Напр. тийнейджърите все повече избират украински.”
  https://www.pravda.com.ua/rus/articles/2023/04/25/7399252/
  … войната за съществуването на Украина е срещу метастазите на тази руска митология

 3. Готов съм да поспоря за Ушев, макар творчески да не го харесвам особено. Според мен изявлението му към блатните путинкантропи бе як шамар, защото бе на живо и нямаше как да се цензурира. Но да не забравяме, че той също е продукт на 200-летното зомбиране на матряла с хибридките за “дядо Иван”, “православие”, “братство”, “славянство” и пр., и пр. Все пак най-важни са делата, а плакатът му с украинското дете по сила може да се изравни с “Герника” и графиките на Гойя.
  Инак срещу “меката сила” без твърди мерки тип сапьорна лопатка през зъбите няма да минем. Справка – национал-социалистическа Германия август 1945. Нещата са измислени, просто трябва да се приложат и в родния Задунайски Милиционеристан…

 4. Не разбирам защо голяма част от нашите сънародници държат да се представят по света като разбирачи по Русия – не, не са. Вместо да обясняват на света Русия, по- добре да обясняват България – и по-достоверно, и по-готино е. Пък и Русия няма нищо общо с нас, колкото и да се напъва да твърди обратното ( т. е . лъже и краде).

 5. Ставам много груб когато някой (без значение познат или не) започне да ми превъзнася руZката култура. Обикновено съм рязък и съветвам да прочетат самите руZнаци каква оценка дават за културата си.
  На фона на великите културни постижения в света да се превъзнасяш по руZката е нелепо и тъпо!

 6. За Тео Ушев и аз не съм не съм съгласен. Очаквах да направи това, което направи. Четох цялото му изявление и съм удовлетворен, че не е изневерил на ясно изразената си анти путлерска позиция. Иначе за другото сте болезнено прав, но има един останал обясним страх в българина да реагира на руската наглост, за съжаление!

 7. Чудя се по какви критерии и в какви пропорции ги избират участниците в дискусии в различните телевизии? За БНТ е ясно: 3 експерти – рубладжии, посочени от медийните кукловоди към 0 или 1 (експертен пълнеж за “баланс”) В БТВ положението е почти същото с някои екзотични хрумвания. В “Нова” обикновено са 50% (рубладжии, натресени от медийните кукловоди) на 50% реални експерти, посочени от тв. екипа и водещите. И днес беше така: в дискусията как да се запълни “дупката” в бъдещия бюджет бяха поканени бившият социален министър Иван Нейков, Добромир Иванов, председател на Асоциацията на предприемачите, брадатият Петър Илиев от money.bg и “икономиста” Георгий Вулджев.
  Иван Нейков и Добромир Иванов дадоха разумни предложения за законодателство, улесняващо привличането на инвестиции и за “развързване ръцете” инициативата на работодателите, все с цел да се вместим в 3% дефицит и да не забавяме процеса за присъединяване на България към Еврозоната. Рубладжията Вулджев, точно в стила на “хуманното” рашистко отношение към пенсионерите там, изразяващо се синтезирано във фразата “Излишни разходи! Пенсионерите да мрат!”, предложи песиите у нас да се замразят, да спрем да ги актуализираме с инфлацията! Да възможно е да се “реже” от пенсиите, ако българските пенсионери тънат в охолство, имат резервни тлъстинки (по Борисов), а не в края на месеца да си броят стотинките и да са принудени да вземат заеми, за да си платят водата, тока, парното и лекарствата. Брадатият финансов гений от money.bg подкрепи предложението на финансовия “експерт” с жълто по устата и го допълни с информацията, че на Запад пенсионерите даже плащали данъци върху пенсиите си! 🙂 А корпоративният данък, според него, бил ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН, да не остане съмнение в зрителите КОЙ точно кукловод е лобирал, за да го поканят студиото. А загрижеността от страна на Иван Нейков за запазване на доходите на пенсионерите и мерките за ускоряване на движението към Еврозоната беше прекъсната нервно от рашисткия наемник Вулджев, че едва ли има нужда от подобни усилия, защото и без това щяло да има референдум срещу приемането на еврото! Брадатият пак го подкрепи.
  Абе, какво да ги правиш, “експерти”- патрЭоти! Само не мога да разбера защо трябва да ни показват продажните им срамотии по телевизиите?

 8. Като чета десетте заповеди в прасославната Сатрапия, мисля, че трябва да им се признае на москалските питекантропи, че съвестно ги следват. Всичките!

  Създавай си кумир
  Почитай само истинския Путин
  Не произнасяй напразно името на Путин
  Всичките дни от седмицата посвещавай на геноцида
  Почитай Путин и само Путин, за да ти е хубаво да живееш дълго в барака
  Убивай
  Кради
  Предавай
  Лъжи
  Завиждай

 9. Добър вечер! Здравейте, приятели!

  Благодаря за това признание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.

  В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).

  При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка – тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

  Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

  Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

  Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие… тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

  Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги.

  Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е – на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

  Не се предавайте!

  Един ден отново ще можете да казвате на черното – черно, а на бялото-бяло!

  И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

  И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец.

  Пожалуйста, скажите вашу генерал Z, так как Бродский сказал в 68-ом году:
  Я не хочу умирать из-за
  двух или трех королей, которых
  я вообще не видал в глаза

  Впрочем, и жить за них тоже мне
  неохота. Вдвойне.
  Генерал! Мне все надоело. Мне
  скучен крестовый поход.

  Искам да завърша на български:

  Правете филми, не война!

  Тео Ушев

  Мисля, че може да поправите абзаца, относно г-н Ушев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.