Най-бедните пенсионери да получат незабавна помощ, останалите да помогнем за бъдещето добруване на децата и внуците си с (още) малко търпение

Армията на пенсионерите е най-многобройната организирана критична спрямо статуквото обществена група у нас. Присъединих се към нея автоматично след като си изтърпях наказанието по закон от близо две години и половина без пенсия заради недостиг на “трудов стаж” ( макар през “липсващите ми години” за стаж да съм “изработил” 9 книги и близо 9 хиляди статии, колкото, вероятно, никой друг журналист в радиус от няколко държави).

Ако имаше начин пенсионерите да се обединят в една партия, никоя друга нямаше да има шанс да се доближи до първенството. Щяхме да имаме диктатура на пенсионарията. Но за радост на демократа (в мен) и ние от “третата възраст” сме различно-плуралистични. Такава опасност няма.

Има друга. Наборите, както сме свикнали да се наричаме в тази неформална група по инерция от времето, когато мъжете са ходили на война, са силно чувствителни към увеличения или ограничения на държавната ни издръжка. Тази тънка преценка на кого, колко и кога, е доста дебела работа като компонент от политиката и управлението да публичните средства.

Онези с “дебелите портфейли” понякога са прави да изглеждат коравосърдечни, предлагайки (временно) усмиряване на бюджетните разходи за нашата пенсионерска армия. Простата сметка показва, че има опасност от наливане на водка в мелницата на спекулантите в политиката, които се опияняват от възможността да се обогатяват популистки с гласовете на недоволните от нещастието на най-слабите и бедните (апропо, те у нас са по-скоро различими под общ знаменател по етнически признак, а не по възраст). 

Намирам за основателни предложенията на Българската стопанска камара да бъдат спестени повече от милиард лева чрез отлагане на предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли. Нека в бюджета да бъдат заложени средства за подпомагане на най-бедните пенсионери, а останалите да почакаме.

С мълчаливото си съгласие можем да дадем пример, че и хората без дълъг хоризонт относно личното си бъдеще мислят за бъдещето на страната и децата. 

То е в Еврозоната и Шенген, атакувано е от хиените на Путлер у нас ( които гледат на слабите и бедните като на своя законна кльопачка). Там ще живеят децата и внуците ни.

Нали в тях се кълнем и им желаем най-доброто!

Искренно наш:

 

 

 

22 мнения за “Най-бедните пенсионери да получат незабавна помощ, останалите да помогнем за бъдещето добруване на децата и внуците си с (още) малко търпение”

 1. Уважаеми господин Инджев,
  Дали депутатското войнство ще си разчувства от вашия призив и спонтанно ще се откаже от увеличението на заплатата на всеки от тях с по 801 лв.?
  А по-чувствителното мнозинство от тях да прокара текст за промяна на модела, по който се формират заплатите на властниците, гарантиращ тримесечен ръст.
  По спомен, нашия президентин ще има най-високото възнаграждение в региона (без турския).

 2. Дали някога нашите депутати ще последват примера на шведските си колеги, които получават не по три средни заплати, както е в бедна България, а само по една средна заплата, както е в богатата Швеция?!
  В Швеция човек става депутат не за да се нагуши, както е в нашата мила татковина, а да допринесе за благоденствието на страната си и хората в нея със своите знания, опит и умения!

 3. Разбира се пенсиите трябваше и трябва да се индексират по разписание и приети правила, а не от ПОПУЛИСТките паразити, които извършват популистка корупция с пенсионерите и другите нуждаещи се, защото с престъпен цинизъм раздават чуждите пари от бюджета, за който те не допринасят , а точно обратното- паразитират на синекурни калинкови “партийни” постове в бюрокраДцията и отделно крадат десетки пъти повече от корупция!
  Но през последните години бокоТИКВАТА първо реши са купи пенсионерите, по време на протестите срещу него и геЙшевь, който си го “избра”! А дали все още няКОЙ си спомня , защо имаше протести срещу тях???????
  Тогава бокоТИКВАТА раздаде “добавки” за коронавируса, но само до изборите, само до изборите, което ясно показва , че го направи , за да изолира пенсионерите от протестите! А след това раздаде още добавки и вдигна “минималните” пенсии, разбира се предизборно!
  След това в тази година имаше 3 избори, и при всеки се извършване популистка корупция на пенсионерите от бокоТИКВАТА, кУрвела ниновНаЯ , МаноловНаЯ и ДПСь, и казионните “синдикати”, разбира се!
  Така само за 1 година , тея популистки паразити надуха инфлацията , чрез корумпиране основно на пенсионерите, за да си мълчат и критиката, както по времето на протестите.
  И след това ПОПУЛИСТките пирамиди и фараони – бокоТИКВАТА и герберастката му шайка, етномултаците от ДПСь, и най-много большевишките бандити от БКПь и кУрвела ниновНаЯ, хвърлиха вината за инфлацията върху ПП и Асен Василев, въпреки че точно те “наддаваха” сватбарски при увеличаването на пенсиите при всички предсрочни избори!!!
  Защото точно Асен Василев предложи най-малко увеличение на пенсиите в края на 2021г. , още като служебен министър от 75 лева, докато бокоТИКВАТА предложи 100 , ДПСь предложиха 120, а кУрвела ниновНаЯ заедно с МаноловНаЯ и “синдикатите” предложиха 120+75 , близо 200 лева от кУрвела и съпартийците й!!!!!
  А най-гнусният лицемер и циник е зИльоната фатмашка ТИКВА и неговият служебен гълъбарник, които обвиняват Асен Василев за инфлацията, която беше раздута от неговите хартиени престъпни ортаци – кУрвела ниновНаЯ, бокоТИКВАТА и ДПСь !!!
  Тоя фатмашки престъпен и предателски дИбиль извърши “изборен” ПРЕВРАТь, и не изпълни единствените си задължения да организира честни избори!
  Не изпълни решението за помощ на Украйна, заедно с фатмашката си секретарка в МНО – стояновичь! Въведе ембарго на Украйна, и контрабанда на газ , нефт и горива от Газпромь, Лукойль и Росатомь!
  Раздаде пари на всички асфалтови и други мафии включително зърнарите !
  Всички от пътищарската мафия си получиха корупционните милиарди от реZZиЛдентът лумПен гадень и служебниятму гълъбарник, обещани им още от бокоТИКВАТА, още когато получаваше чувалите от Хемус! А сега са приготвили още и чували с милиарди от “магистрала” Струма, от най-проблемният участък!
  Ето така си “изпълнява” задълженията зИльоната фатмашка ТИКВА, корупция за стотици милиарди, назначава мутробаджанашките си калинки, извърши “изборен” ПРЕВРАТь, контрабанда за ТЪПькача му Путлерь, ембарго за Украйна и украинските бежанци, и не изпълнява решението на парламента за Украйна……….
  и още много……..и още много ! ИМПИЙЧМЪНТ! Оди на хуйло ти фатмашки дИбиль!

  Долу МОЧИ-те, одите на хуйло си +

 4. Господин Инджев, не мога да повярвам в проявената от Вас “загриженост към българските пенсионери.Пише Ви един миньор осигурявал се на макс и който сега има месечен разход в размер на 1263 лв за лекарства.Оценявам Вашето литературно наследство написано да вдъхновява българският читател,но написаното тук в този сайт лично мен и моите колеги от бившата мина Мартиново/Чипровци/ хич не ни вдъхновява.Пенсиите ни отиват основно в “безплатното” здравеопазване.Напоследък се забелязва една агресивна атака насрочена на към дата 1-ви юли.Отнасяйте се с уважение към работещите и осигуряващи се днес, инак Септемврийското въстание на Копейкин ще тръгне от тук.
  С уважение : Бранко Томов

 5. Към Цветомир Ценов:

  Уважаеми г-н Ценов, не обичам когато изкривяват до неузнаваемост тезата ми и след това спорят с нещо, което не съм написал.
  Къде в текста ми видяхте неуважение към нечий труд?
  Нито мога, нито искам да “вдъхновявам” когото и да било.
  Не си поставям такива цели. Изразявам лично мнение, което не е задължително за четене и споделяне.
  Иначе най-лесно би било да се подмажа на всички с нещо от рода на ” дайте на всички много пари” и да заклеймя онези, които не го правят, за да се харесам на онеправданите, каквито има много. Достатъчно много съм видял и научил, за да знам, че човек не може да се хареса на всички- в цирка би могло с някоя клоунада, но в театъра на живота няма как.
  С уважение, че си направихте труда да ми обърнете внимание,

 6. димитър 💙💛, 🎯

  “…4 million black people have emigrated to the United States since the 1960s—and tens of millions more would if they could”… още по времето на откриването на Америка – спомня идеите в „Лявата ръка на мрака”(https://azcheta.com/lyavata-raka-na-mraka-ursula-le-guin/) – 2 различни култури, които в крайна сметка се оказват обединени в общата цел в името на човечеството в историческия му път … не подкарани по “10-те божи заповеди, а със силата на тези условно 10 вътрешни потребности за едно проспериращо общество
  – болшевишкото ляво е лъжицата говна в кацата …
  … след 5 века “турско робство” – Българско Възраждане е в Османската империя, а по същото време руските вестниците от 18-19век са пълни с обяви: “хора за продан”- колко да са били роби тогавашните българи, с възможност да пътуват, търгуват и пращат децата си да учат по ЦЕЛИЯ СВЯТ, да притежават имоти сме – били са данъкоплатци със своя
  собственост, земя, добитък, със свои черкви … на 1-вата си пpеcконфеpенция(1901) на въпроса, коя е най-бъpзо pазвиващата cе икономика в cвета президента Теодоp Рyзвелт заявява: “Япония, а след Япония е Бългаpия” … това е един от 4-мата президенти на планината Ръшмор и има изключителен интерес към България(интересът на президентът Удроу Уинсън не е празно място) и още1903 установява дипломатически отношения с България, преди признаването на независимостта 1908 – той пише(1912):„Българите са човеци от най-забележителен и най-силен тип.С трезвост и постоянство в характера и в една злощастна война със Сърбия, още от самото начало показаха, че бяха проникнати от рядък военен гений. Патриотизмът на българина е непоколебима твърдост в убеждението, страстна привързаност към независимостта и народния успех като единствена алтернатива… Дори и подемът на Япония не е бил така поразителен като засилването и напредъка на България.” Вазов му отговаря: „Ний чухме ти привета благороден към нас, борци за светъл идеал,о, син могъщи на народ свободен,във чийто глас света се вслушва цял.”
  – НО с окупацията 1944, управлението което инсталират тук “АСВАБАДИТЕЛИ” отнема на българите практически всичко, вкл. историята, народностните специфики, самочувствието, вярата … крепостни на москва … ссср-то по нищо не се различава от крепостничеството – селяните до 70-те години на 20 век нямат паспорти … до днес още рием дъното даже в най-богатия иконом. съюз в света, управлявани от говнояди и продължават да ни заливат с руски говна
  … Леви, леви, леви…(владимирмаяковски)

 7. Към
  Цветомир Ценов
  28.04.2023 в 05:25 :
  Към
  Иво Инджев и коментаторите:
  Г-да ето ви един меродавен източник какво е реалното състояние с пенсионерите и пенсиите в социалистическо-тошовскииюят джурасик парк:

  https://www.dw.com/bg/kde-v-evropa-se-vzima-najdobra-pensia-i-na-kolko-godini/a-64490667

  Който е запознат ще разбере данните от Дойче веле!!!!!
  Нека се обърне особено внимание на сраМнението между южните и северните държави в Европа!!!!! И като някакъв репер за България
  може да се приеме пенсионирането в Германия!!!!!
  Това ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ важи за сегашните популисти в парлаМЕНТА , а е най-добре и Асен Василев също,трябва, да погледне тази статия от Дойче веле, преди да предлага следващия бюджет!!!!!
  И да не се “съветва” с генетични ПОПУЛИСТки паразити, като кУрвела ниновНаЯ, МаноловНаЯ, казионните “синдикати” , герберсстката популистка шайка ГЕРБь и бокоТИКВАТА, както и етномултаците от ДПСь! Одите на хуйло си!
  Долу МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 8. Ще е по добре да се индексират пенсиите както е заложено и хората да си вземат увеличението, отколкото тези 2 или 3 милиарда да потънат в някои джобове,!

 9. П.П. Виждам че бокоТИКВАТА пак е показал безкрайната си ТЪПотия в парламента, като е “обвинил” Петков и Васил за милиардите раздадени на порционните му “бизмесмеми” , заради високите цени на тока !
  Затова добавям, че когато цените на тока започнаха да падат Петков и Василев вече НЕ бяха министри, защото банкянската МУТРА и чалгарските му подлоги от ИТНь бяха свалили правителството Петков!
  Петков въведе помощите за тока , защото цените бяга се вдигали 10 пъти , и бяха временни, ВРЕМЕННИ , докато цените започнат да паднат! Но когато паднаха , тогава Петков не беше министър, а ИЗЛИШНИТЕ милиарди за електроенергията ги раздаде престъпният съучастник на бокоТИКВАТА- реZZиЛдентът лумПен гадень и неговите калинки от служебният гълъбарник и голубь доневь!
  Така че Петков не е виновен за ВРЕМЕННИТЕ намаления на данъците и помощите за високите цени на тока , а реZZиЛдентът лумПен гадень и гълъбарника му! Те не ги премахнаха, когато вече нямаше нужда от намаляване на данъците и помощите за тока за порционните бизмесмеми на бокоТИКВАТА, Доган, дИбильян прасееФскиЙ и тяхната мафиотска олигархия!
  А и бокоТИКВАТА не ги премахна, а прахоса времето да фалшифицира “изборния” кодекс, чрез денонощни заседания , за да открадне сегашните “избори” , чрез сегашният “изборен” ПРЕВРАТь от 2 април!
  Оди на донь байХУЙаньЮ БанкянскиЙ, оди на хуйло ти, банкянска милЮЮЮционерска МУТРО!

 10. Гн Инжев това нямаше да се случи сега ако пенсиите бяха индексирани всяка година, защото от 2010 до 2021 те 6 години не бяха индексирани. Нека власт имащите да проверят, къде са парите.

 11. Към Иванов:

  Нямам проблем да кажа, че не съм специалист по темата за пенсиите и се изказах само по един казус. Но че натрупванията ( на негативите) са в основата на проблема е очевидно. В това няма никакво съмнение.
  Апропо, катастрофата с пенсионния фонд датира от времето на неговото (пост)комунистическо ограбване.Не е лесно да е реанимираш един доведен до клинична смърт организъм. Белезите от онова убийство са налице и днес.

 12. Към
  Иванов
  28.04.2023 в 14:53:
  Всяка година се индексират по ИСТИНСКОТО швейцарско правило, а не по популисткото , което приеха миналата година “модифицирано” швейцарско “правило” . Това ще закопае окончателно цялата пенсионна система, и накрая няма да има дори пенсии. Не се доверявайте на ПОПУЛИСТки паразити , като кУрвела ниновНаЯ, МаноловНаЯ, БКПь и казионните им “синдикати”.
  Цялата система е един фейк , и те вдигнаха инфлационно два пъти пенсионния бюджет за последните 2 години, заради паразитният си предизборен циничен популизъм, за да влезнат във парламента и властта, чрез непрестанни сегашни и бъдещи дългове, и не случайно сега се чудят как да запушат дефицита , който предизвикаха заради корупционният им популизъм към пенсионерите. Така че просто не им вярвайте , има достатъчно независими и ерудирани експерти. А те са популистки алчни калинки, и могат да ви обещаят пенсии по 1 милион , ако им повярвате , разбира се!
  И Кобургь обеща са ни “оправи” за 800 дни , но всички видяха какво се случи след това. Просто не вярвайте на популистките хиперхерои, като него и следващите го подобни популистки ПИРАМИДИ, като- бокоТИКВАТА, кУрвела ниновНаЯ, реZZидентът лумПен гадень, путлериотите, ИТНь, кУпейкинь и ИZZраждане !

 13. Драмата на масовия български пенсионер е една от многото други драми – на новородени, майки, бащи, ергени, моми и всички хора, които не са в схемата на системата. Всички тези драми на мизерна бедност са от огромния грабеж , провеждан от комунистически банди с най-различни имена – БСП, ДПС, ГЕРБ и всички останали руски шайки. Защо намалявало българското население. – Геноцид без Освиенцим.

 14. RICOшетниковь, в десетката са всичките ви коментари по темата!

  Който не е гледал днес “Офанзива” по Нова нюз, препоръчвам да гледа довечера повторението (особено началото, което постави г-н Инджев, и края, който постави г-н Агов).

 15. Все помагаме, помагаме, след което идва някой, който краде ли, краде от събраното, след което ние пак помагаме и все си стоим в този омагьосан кръг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.