Топчето на Априлското въстание отдавна пукна, иде ред и на на държавата на рашистките “освободители” на Украйна

Днес честваме годишнината от Априлското въстание. Това е събитието, породило всичко останало, довело да постепенното възстановяване на Българската държава: първо на Берлинския конгрес през юли 1878 г., а след това чрез съединението през 1885 г. и обявяването на Независимостта през 1908 г.

Рашистите обичат на натякват, че без руско-турската война българската свобода нямаше да бъде зачената. Само тъкмо въстанието е зачева тази война, представяна от Русия като внезапно бликнала от нищото през вековете загриженост за “славяните и православните” на нашия полуостров. За “славяните и православните”, които царщината отбягва да определя като българи, никак не е загрижена през всичките й многобройни войни с османците за господство над чужди земи и народи, вкл. българите. 

Априлското въстание е причината Русия да се качи на вълната общоевропейското възмущение от османското потисничество. Щеше да продължи да не го “забелязва”  ако въстанието на българите не беше детонирало османските кланета и реакцията на Европа, упълномощила след серия от дипломатически ходове Русия да се реваншира за загубената Кримска война ( 1853-1856 г.) и да наложи с военна сила на султана решенията на Европейския концерт ( както са наричали тогава взаимодействието на водещите европейски държави по Източния въпрос, т.е. по въпроса за разпадането на Османската империя и разпределението на нейното наследство).

Нещо повече, Априлското въстание се осъществява не с помощта на Русия, а против нейната воля-точно, както и предходното Възраждане на българската Екзархия, срещу което Русия и нейният посланик в Константинопол Николай Игнатиев са се противопоставяли с всички възможни средства-от интригите в полза на гръцката патриаршия, до прекия натиск върху османските власти да изселват в Анадола български духовници  ( посочени лично от Игнатиев) за наказание, че се бунтуват срещу патиаршията, т.е. срещу руската политика българите да останат под гръцко духовно господство. 

Русия никога не е подкрепила с каквото и да било което и да било българско въстание, за разлика от въстанията на власи, сърби или гърци. А без външна помощ затворената и без достъп до външна база за подготвяне на въстание никой балкански народ не е могъл да се справи на онзи етап с превъзхождащите сили на османската империя( по-късно българите ще докажат по-късно през Балканската война, че го могат и сами). Гърци, сърби и власи получават такава помощ и полагат основите на своята независимост преди българите.

Априлското въстание променя тази парадигма. То буквално я взривява. Светът забелязва българските страдания ( ужаси, по Баучер, чиято брошура със свидетелствата му за османските зверства по българските земи се разпространява в огромен тираж в Англия и предизвиква трус именно там най-напред). Тъкмо английската дипломация организира Европейския концерт за решаване на българския въпрос и причината за това е Априлското въстание.

 

А как се отнасят към него в Русия? Да не би най-сетне да се отказват от българомразието  си да обявяват за вредни ( за руската политика) бунтари българските революционери, вкл. Стефан Стамболов? След неуспешното старозагорско въстание през септември 1875 г. той е издирван като негов организатор от османските власти, заловили по случайност на митницата в Русе сандък с оръжие, адресиран до революционера от родолюбиви българи във влашко. Бяга в Констатинопол и се опитва да потърси подкрепа от посланик Игнатиев, но излиза покрусен от кабинета му и заявява, че повече никога няма да разговоря с този руснак.  Заминава за Одеса с параход, за да се дипломира от тамошната Духовна семинария, която е завършил семестриално, но и оттам го прогонват като бунтар ( срещу османските аркадаши на Русия). 

Българските революционери са били наясно какво да (не) очакват от Русия. Левски, цитиран от Захарий Стоянов, го е формулирал категорично в свое изказване, което в по-късни години е съкратено до фразата “ Който ни освободи, той и ще ни пороби”. Цитира я веднъж президентът Плевнелиев в свое изявление пред Народнто събрание през 2016 г. и това предизвика буря от българомразие сред рашистите у нас. Настояваха за доказателства, че Левски наистина е казал това.

Е, казал го е-при това доста по-остро в оригинал, предаден от най-достоверния източник за революционния кипеж в България по онова време Захарий Стоянов, когото рашистите се опитват да очернят заради проповядването на българско свободлюбие срещу руското мракобесие. 

Рашистите не си бяха направили труда да обърнат внимание на оригинала от свидетелството на хроникьора З.Стоянов в първото издание на биографията на Левски. То съществува като фотокопие на изданието със стария правопис, поради което не съществува(ше) в интернет, където мързеливо да “копнеш”. Изрових го с помощта на проф. Яни Милчаков ( вечна му памет) и го показах пред голяма зрителска аудитория в предаването “Лице в лице” на БТВ ( където явно имам вече “черен печат”, съдейки по факта, че и там спряха да ме канят , както в БТВ изобщо). 

 

 

 

 

Захарий Стоянов е омразен на рашистите, но същото не може да се каже за българските историци от ранга на (днешния) академик Константин Косев. Ето какво е написал той през 1986 г. по повод истината за руското отношение към Априлското въстание в своя предговор на “Записките” на Николай Игнатиев. 

Точно когато руското правителство полагало неимоверни усилия за мирното уреждане на конфликта по дипломатически път ( Високата порта отхвърлило “Берлинския меморандум” от 13 май 1876 г., подписан от Русия, Австро-Унгария и Германия с искане за по-широка автономия на балканските народи-бел. ИИ), в Петербург станали известни приготовленията за въстание в България. Давайки си ясна сметка, че това въстание още повече ще усложни обстановката, руското правителство направило опит да го осуети. Именно с така цел руският военен министър Милютин разговарял с българина полковник от руската армия Иван Кишелски, който поддържал контакти с с българските революционни дейци, съветвайки го да внуши на своите хора да не вдигат преждевременно въстание, защото “това е нежелателно в момента” “Н.П.Игнатиев.Записки ( 1875-1878)”, София, 1986 г. изд. “Отечествен фронт”(стр.18-19)

Кратко казано: Русия се е борила с вдъхновено за мир със султана, когото Игнатиев в записките си многократно нарича “моя приятел”, но българите взели, че им развалили рахатлъка с това пусто Априлско въстание, което имперците се опитали да осуетят чрез своя резидент Иван Кишелски.

Българи, топчето отдавна е пукнало!

 

 

 

 

Иде ред и на наследницата на онази империя, която се е правила сметката да ни зароби чрез “освобождение”.

Бележка по линия: Колажът с топчето не е мое дело, пътува из интернет и авторът не ми е известен

29 мнения за “Топчето на Априлското въстание отдавна пукна, иде ред и на на държавата на рашистките “освободители” на Украйна”

 1. Крайно време е , Родолюбието да се изтръгне от лапите на кремълските слуги , които цапат думата патриот с омърсените си кремълски лъжи !!!! Не България , а Кремъл трябва да е благодарен на България за съществуването си !!! Киевска Рус е пренесла БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА в московията , а с нея нашата култура и религия !!!

 2. Причината за освобождението ни е от преди априлското въстание и няма нищо общо с московитите.
  Причината е самоосъзнаването на българите, започнало с промяна на мисловния им модел, благодарение на тези, които започнаха създаването на училищата и борбата за църковна независимост.
  Московитите се бориха против църковната ни независимост, а след освобождението ни започнаха да овладяват училищата.
  Резултата го виждаме днес.
  А априлското въстание не е трябвало да се прави по този начин.
  Левски е казал – борбата трябва да се започне през зимата. Когато власта не може да отреагира. Не когато дойде пролет и лято и башибозука спокойно да си вее байряка.
  Но на пролет хормоните кипят, по-лесно и удобно е някак си да тръгнеш за гората.
  Трябва да признаем, че убийството на Левски е било голям успех за московитите. А този успех е предначертан от голямата им шпионска мрежа създавана и съществуваща и до днес.

 3. Все пак фанариотите не са “наследници” на древна Елада, защото тогава не имало православие!
  Фанариотите наследяват Източната(Константинополската) империя. Която няма много общо с разпокъсаните древноеладски полиси!
  Единственото, което ги “свързва” е еладския език, който Константинополската империя приема през Ранното Средновековие!
  ВъпросЪТ е , ами ако Константинополската империя беше си останала с латинския език??????
  Или , ако беше приела египетският(коптският) език , за свой официален език в Константинополската империя??????
  Как ли щеше да изглежда , тогава, Константинополската империя, след 4-5 век?????
  Така че много е спорно , дали фанариотите са въобще “наследниците” на елините(древните “гърци”!!!)!!!!

 4. П.П. Ето и една статия , която показва , че дори православието на сегашна Гърция не е много независимо от Фенер, а просто носи НЕопределеното название – “Гръцка църква” , но не и “патриаршия”!

 5. – докато се подготвя въстанието,”бълг.”централно благотворително общество създадено за руски нужди от руските славянски”благотворителни”комитети, набира над 1 200 бълг.доброволци за сръбско-турската война + 5 000 българи доброволци от Моравско и Македония и във Видинско дигат българите на въстание и най-благотворително след погрома на предизвиканото преждевременно въстание, парите събрани от българите в русия за жертвите тук, отиват за сръбско-турската война – и неслучайно сърбите наричат бълг. бойни съединения старосръбски и арнаутски, а след загубата на войната официалната сръбска позиция е, че вината е на бълг.доброволци – и преждевременните бълг.въстания и сръбско -турската война и турските зверства са калкулирани в руските полит.сметки в тайния Райхщадтски пазарлък и целта е разпарчотване на бълг.земи – неуспехът на въстанието = спешна нужда от „освободителна“ руска война, което изобщо не им е спешно на братушките в 1810 напр., през 1829 или 1833, та до 1841-ва … а българите масово се бият винаги на страната на русия и печелят войните й на наша територия
  – и българите го доказват , че го могат и сами още в т.нар. война на капитаните – начело с младия бълг. княз защитават 1-тото Бълг. Съединение по начин, който категорично показва, че завладяване на България с оръжие е невъзможно(и не им се получи на”освободителите” и 1915-1918г. и си знаеха, че няма да им се получи и 1944-та).
  – след Априлското въстание русия ЗАЛАГА КАПАНА на българите, който чак американският президент Уилсън Удроу успява да махне от пътя ни, но И това НЕ се коментира от “нашите“ “историци“:
  – ноември 1885г Сърбия има стабилни гаранции, за да нападне България(едва ли оттеглянето на руските офицери ги е насърчило) – доказват го ултиматумът даден на Княз Александър да спре до Ниш и мирният договор от1-вия бълг. 3-ти март1886г. в Букурещ – победената Сърбия излиза без загуби и репарации, защото в Райхщадтското споразумение изрично е вписано, че при загуба на Сърбия, границите й ще останат НЕпроменени(status quo ante bellum) – с това е определена мисията на Сърбия на Балканите и е заложения капан и на Фердинад с тайните военни конвенции 1902…1909г., с Балканския съюз за гарантирания от русия Погром на България 1913г – сбъдва се заканата от 1829г на руския главнокомандващ Дибич: „Българи! Стоете си мирни, че ще обърна топове да ви избия аз!“
  – всъщност след Априлското въстание руският имперски съвет одобрява секретен план за окупация на България и превземане на Цариград и назначеният за губернатор на окупирана България княз Черкаски със съдействието на Аксаков и славянофилите съставят списъци с костякопейковци, с които да управлява Задунайка – решението на Цариградската конференция е нужно на Русия само при неговото неизпълнение за мандат да воюва – за русия е важно да попречи на създаването на българска държава в границите на Екзархийска България, а с войната печели като военен трофей и възпроизвеждащи се полезни видиотени санстефански фенове – говнояди на руска митология и текуща руска пропаганда и до днес …

 6. Либералец,

  русия препречва историческия път на българите по договора от Кючук Кайнарджа, 1774, с който добива право да покровителства православните в османската империя
  Янко Гочев пише: По “гръцкия проект” въобще не се предвижда възстановяване на българската държава и освобождение на българския народ, а възстановяване на Византия чрез погърчване на българите и разделяне на земите им. Проектът обхваща цяла България (Мизия, Тракия и Македония). Освен това Екатерина Велика предвижда и създаването и на царство Дакия от Влашко, Молдова и Бесарабия. Даки северно от Дунав няма, но Екатерина Велика ги “създава”, защото е опасно да има много българи в земите на подстъпите на Цариград и Проливите… Неслучайно сред българите не възниква русофилска църковна “партия”!Мечтата за възстановяване на Византия е водеща в руската политика.Често руските дипломати прибягват до заточения на водачите на църковните борби за обезглавяване на движението на “непокорните” българи.Българската Екзархия възниква с ферман на султана 1870г.въпреки противодействието на руските консули и агенти в империята и техните интриги и заговори. Действията на граф Игнатиев за отмяна на чл.10 от фермана са определени тогава от българите като”противобългарски” – в.”Свобода” 1870 пише:”…руският посланик ген.Игнатиев, поддържа фанариотския патриарх и заставлява турското правителство да измени Ферманът за полза на гръцката патриаршия. Из двете едно: или гърци, или българе, или православие, или народност – средина тука не е възможна” и 1871: “Нашият въпрос не е религиозен, а национален… Нашите страдания са били твърде големи, гръцкият разврат е бил твърде гуснав, следователно тук и мисъл не може да бъде за примирение”- Славейков пише: “Силно негодувание владее между българите в Цариград срещу Русия, която явно поддържава патриаршията и желаяла за българския въпрос таквози решение, което е твърде ухрабно за Българските интереси и народност. Приказуват, че Русия силно желаела унищожението на 10-и член от Фермана и даже работела за това, както работела и за спогаждането на Българе и Гърци върху полуподчинението на Българските Епархии под патриаршески престол. На Русия много се щяло да падне царското решение – Фермана и да залови мястото му друго от чисто фенерско изделие. И работи Русия с тези намерения и сили да постигне тези цели. Българските епархии да пъшкат под чуждото духовно иго и да носят на гърба са тежките разноски на гръцката патриаршия, за някаква си отвлечена идея на православно единство да се жертва цял народ” – Л. Каравелов: “Ние сме уверени, че ако Русия да не беше се мешала в нашите черковни дела, то българският черковен въпрос щеше да бъде решен в наша полза още през1858”
  – всъщност става въпрос за забраната на българския език, за унищожаване и прикрити с пожари окрадени богати български манастирски библиотеки и връщани фалшифицирани книги като руски дарове – за това погърчване пише Паисий, но колко българи са чели даже увода на неговата история …

 7. Слушам в момента бай-гнусата проститутка в българската журналиституция, примитивният клюкарски герберастки плазмодий- нИдялко ПИДЯЛковь, от агентЬция МОЧь!
  Тоя клюкарски пИдаль каза , че ДСБ , Да България, ДСБ и ПП са произлезли от БКП , заради “компромиса” на Желю Желев преди 30 години!

  Всички са произлезли от БКП, само наследствения милЮЮЮционерь и ченгесарски мутренски пазвантин на бай Тошо – бокоТИКВАТА не бил произлязъл от БКП. Ето това казва в момента нИдялко ПИДЯЛковь по телевизия Скат , за ТЪПькачЪТь си бокоТИКВАТА, който никога не се е отказал от членството си в партията-майка!
  Оди на донь байХУЙаньЮ БанкянскиЙ си, гнусен клюкарски дерьмопитек и дИбиль!

  За това ППДБ трябва ОБЕЗАТЕЛНО да осъди нИдялко ПИДЯЛковь за клюкарските му КЛЕВЕТИ за милиони ! Действайте!

 8. ПОМЕН в Згориград! И продължават да стърчат МОЧА и Алаоша!

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  На днешния1-ви май!
  На “Бойния празник на труда!
  1966-та година.

  Згориград,
  Преди обяд,
  11:15 часа.

  Дигата на хвостохранилището на мина “Плакалница” във Врачанския балкан се къса.
  село Згориград и крайните квартали на Враца (гъсто населения квартал “Кемера”) са залети от 450 000 кубически метри лава-подобна смес.
  кал, тиня и вода, съдържаща отровни химически елементи (тежки метали, цианиди), вкл. камъни и дървета, които повлича по пътя си.
  Калта изминава 7 километра и достига до площада в центъра на Враца, където малко по-рано е приключила манифестацията за
  Деня на труда 1-ви май.

  Партийнити активисти в село Згориград втълпяват да наричат трагедията: наводнение, инцидент, катастрофа, потоп, трагедия,
  бедствие, стихия.
  Но всъщност това е социалистическото цунами,което се разстила като лава.

  В първите часове и дни след бедствието,
  сред оцелелите хора в Згориград е царяла паника и тревога за изчезналите им роднини и близки.

  Официално, тогавашната комунистическо-фашистка власт, оповестява както Гьобелс, само за 100-ина загинали.
  По-късно става ясно, че жертвите на инцидента са над 500 (има сведения за 118 обезобразени до неузнаваемост трупове,
  от които 4 на деца), ранените 2000, разрушени са над 150 къщи, 300 семейства остават без дом,
  а покривите на 1000 къщи са отнесени от стихията.
  Данните са от различни източници, най от достоверни са от потърпевшите.

  Тъпите и малограмотни човекомразци комунисти, марионетки на Кремъл,
  построяват хвостохранилището към мина Плакалница, в долина на един от склоновете НАД село Згориград.
  Неговата цел е преработка и съхранение на отпадъчните материали, съдържащи тежки химически елементи в тях (кал и вода).
  Тези отпадъци/утайки са извозвани до депото с помощта на въжена линия дълга няколко километра.

  Реката, която минава в дъното на долината, е изкуствено отклонена на височината на хвостохранилището (за да го заобикаля).
  Освен това е изградено и съоръжение за събиране на изворните води, произлизащи от склона на върха на депото за отпадъци,
  с цел водата да не влиза в хранилището.
  Но напразно! И 100 добри дела на специалистите, не могат да компенсират тъпотията на АБПФК на БКП,
  и да предотвратят заложената бомба с часовников механизъм, който цъка до 1-ви май, 1966-та година.

  Местоположението на това хвостохранилище съвпада с началото на сегашната врачанска/згориградска екопътека към водопад Боров Камък.

  Хвостохранилището е изградено с преграждане на долината с бент/стена.
  Стена, изградена от насипи.
  Поредна тъпотия на комунистите!
  С цел икономии, насипът е издигнат от пясъчните почви, получени след преработката на отпадъците от мината.

  Хвостохранилището на оловно-цинковата фабрика „Мир“ към рудник „Седмочисленици“ край Згориград е изградено през 1960 г. като временно.
  Но както повечето „временни“ неща, комунистите ги трансформират във постоянни…, през 1961 г. управниците решават,
  че експлоатацията му може да се удължи и дори решават да се увеличи обемът му.
  Проектът е представен като “рационализация”, след което определени хора получават премии за това си решение.

  През 1964 г. „златната мина“ отново е разработена и е предложено ново „рационализаторско предложение“,
  с което хвостохранилището отново е разширено – с явни, груби и впоследствие оказали се фатални грешки.

  За събирането на пречистените води са построени бетонни тръбопроводи, намиращи се в дъното на долината,
  в основата на хвостохранилището за връзка с водоотточните кули. През 1966 година насипът е висок около 60-70м.

  До ден днешен можем да видим съоръженията за изворните води; стената, построена за отклоняването на реката;
  водоотточните кули и част от отточните тръби, а до тях се забелязват и купищата кал останали в огромни количества.
  Вижда се и постаментът, напомнящ минната дейност и хвостохранилището.

  Една година преди инцидента в Згориград, хвостохранилището е проучено от руският професор Павел (Димитриевич) Евдокимов
  от института „Б. С. Венелиев“ в Ленинград, по покана на председателя на Комитета по химия и металургия Георги Петров.

  На 1 юни 1965 г. Евдокимов посещава хвостохранилището край Враца и Згориград.
  Веднага след проверката професор Евдокимов изпраща докладна записка, в която дава тревожна оценка за състоянието на хвостохранилището:

  „Хвостохранилището ме разтревожи.
  От хидротехническа гледна точка състоянието е във фаза на стихийно бедствие.
  Метеорологичните условия се определят в този район като дъждовни през пролетния сезон.
  С настъпването на пролетта следващата година ще започнат да прииждат отточни води – най-голямата опасност за хвостохранилището.
  Стената е неустойчива и няма да издържи на натиска на вода и хвост.
  Тя не е съобразена с капацитета на хвостохранилището.
  В края на април и началото на май 1966 г. може да се очаква катастрофа, свързана с човешки жертви и големи щети.
  Препоръчвам ви веднага, още сега, да започнете евакуирането на жителите на Згориград и да вземете мерки за укрепване на стената.
  Допълнително ще се запозная с метеорологичните условия тук в последните години
  и ще ви изпратя окончателно писмено заключение за изводите и препоръките.
  Веднага обаче, още сега ви заявявам, че около 1 май 1966 г. ви очаква голяма катастрофа!“.

  В докладната записка е подчертана нестабилността на съоръжението, описани са пукнатините върху низовия откос на стената,
  които доказват свличане.

  Всъщност “големият съветски учен” преповтаря казаното му от обикновените селяни на Згориград.
  Все пак, поради огровното количество изпит алкохол е получил прозрение и е налучкал датата на трагедията:
  “около 1 май 1966 г. ви очаква голяма катастрофа!“.

  Управниците на мината не обръщат внимание на мнението на професора, колкото обръщат внимание и на згориградчани.
  Не предприемат никакви мерки в периода до трагичния ден.

  Няколко дни преди инцидента, след проливни дъждове, съответните ръководители решават да отложат всички ремонтни дейности,
  които ще костват пари, за след 1-ви май – денят на труда, честван от комунистическия режим.
  Така де, по важно е комунистическите величия, да махат от трибуната на 1-ви май…

  5 дни постоянни валежи от дъжд,
  Стената на хвостохранилището не издържа и рухва.
  Денят е 1 май 1996г., около 11:15-11:25ч.
  Освобождават се огромни количества кал и вода (450 хиляди куб.м), които се стичат по склоновете на планината в посока село Згориград.
  Отнасят всичко и всички по пътя си – хора, добитък, животни, къщи, дървета, камъни.
  Вълните са високи над 3 метра и изминават общо 7км разстояние по долината.

  Калната стихия се разстила като лава, разрушава голяма част от къщите в село Згориград и достига до град Враца.
  Площадът на града се покрива с 20 сантиметра слой тиня и кал.

  По време на трагедията, много от жителите на село Згориград и крайните квартали на Враца, до прохода Вратцата,
  са били на площада в град Враца, за да присъстват на организираните задължителни тържествени манифестации.
  Манифестациите тъкмо са завършили преди минути.
  Този факт е спасил тези хора, тъй като в друг ден и час, те биха били в домовете си в Згориград и кварталите във Враца,
  намиращи се край Вратцата.

  Неизвестен и до днес миньор, който слизал от Балкана с мотора си, успява да предупреди много хора покрай реката.
  С пълно гърло мотоциклетистът крещял на всички да бягат нависоко.
  Чулите го хукват по сипеите и така оцеляват.
  Миньорът застига пред Враца автобус с ученици, спира го и заедно с шофьора юрват децата към близките скали,
  докато отдолу преминавала с тътен калната вода.

  Името на друг спасител, проявил истински героизъм, се знае:
  затворникът Димитър Георгиев.
  Пуснат в отпуск (заради празника) затворник спасил шестима от гибел.
  Осъденият Димитър Георгиев тъкмо минавал по моста над затвора, когато видял връхлитащата стихия.
  Отсреща спокойно се движели мъж, дете и две жени, които не забелязвали талазите.
  Когато Димитър започнал да им крещи да бягат, хората хукнали и се отървали за секунди от влачещата всичко по пътя си вълна.
  Затворникът успял да спре с ръкомахания и камион, който се движел в посока към моста.
  Шофьорът и двамата му спътници скочили и се изкатерили на близкия склон.
  Когато обаче отпускарят помислил и за себе си, стихията вече го влачела с бясна сила.
  Мъжът успял да се измъкне чак след 2 км, като се заплел в клоните на залято високо дърво.

  По това време България е под тоталният контрол , В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ КОНЦЛАГЕР НРБ, при комунистическия режим.
  Властите се опитват да скрият новината за тази трагедия и засекретяват случая, за да не помрачават “празника на труда”.
  Хората извън Враца постепенно разбират за случилото се “от ухо на ухо”.
  Държавната милиция дори минава и проверява всяка къща от местността, а всички снимки на това бедствие са конфискувани.
  Лентите със снимките биват унищожавани.
  В оскъдните статии за случилото се, властта обяснявала,
  че се справя с последствията от бедствието и че близките ще получат обезщетения.

  Враца е обхваната от страх и паника.
  Хората тичали обезумели към района около реката да търсят изчезналите си близки.
  Струпването им плаши партийните ръководители от протести, и те нареждат на милицията да се намеси и да въдвори ред.
  Войската от местните военни поделения се включва в почистването и в търсенето на телата още на 1 май.

  Тодор Живков огледал района от хеликоптер, както го правеше сега от и “Джипка ТВ-ТВи, фаворитът му Бойко Бекапето.

  Спасителните операции и събирането на жертвите продължават няколко седмици като в тях се включват и хеликоптери.
  Откритите трупове са закарани на футболния стадион в град Враца, където са измивани с маркучи, за да могат да бъдат разпознати.
  Очевидци твърдят, че на стадиона е имало над 400 загинали, чието разпознаване било изключително трудно.
  Отделно, на висока поляна над Згориград, с хеликоптери са извозвани жертвите от селото, за да бъдат погребани.

  Труповете на домашни животни и добитък започват да издават непоносима воня.
  Заради опасността от епидемия се мобилизират всички медици в района, целия персонал на ХЕИ и войници.

  Официално е оповестено, че броят на жертвите е само 107 – 34 жители на Згориград, двама гости на селото и 71 човека във Враца.
  Много време след трагедията съобщават за 118 загинали и над хиляда останали без покрив над главата си.
  Истината обаче се оказва друга…

  За сравнение – по това време средноструващ автомобил е с цена около 6000 лева.
  Обезщетенията са по около 1000 лева на човешки живот и допълнително за къщите.
  Общата сума е само 1 млн. и 160 хиляди лева за всички пострадали – за жертвите и за къщи.

  Във Враца са построени няколко панелни блока, които носят символичните имена „Май 1”, „Май 2” и „Май 3”.
  Тези сгради са за временно настаняване на оцелелите бездомници.

  Действителният брой жертви е над 500 човека.
  Много хора умират в следващите дни от натравяне, от погълнатите отровни химикали, въпреки че някои са откарани с хеликоптери в София.
  Ранените са над 2000.
  Засегнатите семейства са 576.
  Умират много домашни животни и добитък.
  Общо 156 са разрушените къщи, напълно унищожена е и зоологическата градина във Враца.

  Както се вижда от статистиката впоследствие, във Враца и Згориград са издадени над 500 смъртни акта.

  Удавилите се или загинали в стихията хора са открити след няколко дни на 40 км от Враца, по поречието на реката.
  В трагичния отчет обаче не са включени 12 деца, които си играели близо до реката и изчезнали безследно.

  Учителят Веско Лазаров, заедно със свой приятел,
  тайно заснемат ужасът на хората в първите часове на трагедията.
  Техните снимки виждат бял свят едва десетилетия след наводнението, след падането на комунистическия режим.

  Тодор Живков падна, но комунистите останаха на власт.

  Трит мандата мимикриращият комунист Борисов, личният телохранител на Живков,
  узурпира властта в антиконституционни избори!

  С фалшифицирани избирателни списъци,
  с над милион фалшиви избиратели!
  Което е очевидно от разминаването на НСИ и ЦИК/ЕСГРАОН/.

  „И ще познаете истината,
  и истината ще ви направи свободни.”
  (Иоан 8:32).

  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимиат НАТО са гарант за свободата ни!

  …Предай нататък!


 9. 01.05.2023 в 14:39

  Въобще ролята на Удроу Уилсън, 28-и президент на САЩ, на парижките мирни преговори е силно премълчавана. Той визионерски провижда, че смазващите искания на победителките в Първата световна война ще отпушат демоните на Втората. Конкретно за нас, ако не е намесата му срещу подтикваните от руZия Клемансо, Пашич, Братиану и Венизелос, територията на Царство България е щяла да бъде практически поделена между Сърбия, Гърция и Румъния. Естествено, с черноморски коридорец за “сеструшките” – руZкото езеро на петър 1.

  Ако се не лъжа, още нямаме негов паметник, ако и да изобилстват разните МОЧИ и Альошовци. Ех, народе, народе…

 10. Гешев вече става смешен!

  След като си направи ПиАр в Украйна,
  Гешев продълши ПиАра си и в България.

  Организира си атентат срещу себе си.

  Ще напомним отново, че България по конституция е Парламентарна република!
  Най-високият по длъжност в България,
  Председателят на Парламента, се охранява от същата НСО!

  Гешев, с юридическа диплома от милиционерски ПУЦ надмина себе си по тъпотия!
  Гешев каза, че Цветан Василев подкупил Конгреса на САЩ, за да го включи в списъка Магнитски.
  Ами щом нещата стават така,
  защо фашиста Путлер не подкупи Конгреса на САЩ ?

  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

  …Предай нататък!

 11. Видьо Видев
  Светил ли сте му? (Видьохте ли го?)
  Само да припомня, че когато някой тук напише, че ДБ са помогнали за избирането на Радев, веднага го награчват с въпроси откъде е сигурен, след като вотът е таен?

 12. @Николай 👍👍👍
  Статията показва, че на Запада му е пределно ясно какво става в БГ.
  И затова са тези лупинги на каскета: та посещение в Украйна, та уж на закуска в САЩ (ама не), та нещо като атентат…
  Много ги е шубе, цялата пасмина. Действат координирано всички.

 13. Видьо Видев,

  ”… в този ден Цветана Кръстева от с.Згориград остава кръгъл сирак, мътните води отнесли майка й, баща й, брат й, баба и дядо. Подобна трагедия се случва през 1985 година в италианския град Тезеро. Едва преди две години там научават за съдбата на село Згориград и двете селища се побратимяват
  Цв. Кръстева:
  Когато идваха на гости хората от Тезеро, много съжаляваха, че не са знаели за случилото се при нас, иначе биха се поучили, но тогава не се даваше гласност.Това е нещо, което няма да се забрави, не само от моето поколение и не само от хората, които са засегнати като мен. Починаха много хора, лошо е, че се случи точно на празник, а управата на мината не искаше да оповести за това, че имаше проблеми с хвостохранилището. Всичко се пазеше в тайна. По време на наводнението загубих цялото си семейство, по-скоро си спомням суматохата, скръбта на хората, ходенето по гробища – сега за трегедията в миньорското село напомня само белокаменният ангел върху паметника на загиналите. Пред който винаги има букет свежи цветя.(2011, http://bnt.bg/bg/news/view/38207/flameCandle70x80px.swf)”

  – грешни приоритети… и 1 май 1986
  https://www.facebook.com/photo/?fbid=6889910654359663&set=a.665390703478387

 14. Българин💛💙,

  “кратери” и въпроси … колко е детонацията на “тротилов еквивалент – не по-малко от 3 кг и множество осколки”
  https://www.facebook.com/ntsekov/posts/pfbid02kaheUcr3DiHnCXF8XMyCjmer8z76iX15GNi2n9hi76W25WDYZuDwQ6iVv2fN55u5l?__tn__=R*F

  Пламен Павлов, председател на Бълг.газова асоциация:
  Да ме прости Господ за неверието. Но, как да повярвам за опит за атентат на организираната престъпност срещу главния прокурор, след инсценировката, предизвикала фалита на КТБ, за инсценировката довела до отстраняване кмета на Софийския район “Младост” Десислава Иванчева, в които Иван Гешев бе сценарист и главен изпълнител.Как да повярвам след организираната от него натрапчива политическа кампания за изпиране на имиджа му в САЩ и ЕС и представянето му като борец срещу организираната престъпност, след публично оповестената афера “Жоси”, след публично оповестената афера “Осемте джуджета”, по които главният прокурор “ни чул, ни видял.А за мен няма никакво значение кой е сложил фойерверка, определен като взривно устройство пред кортежа Му, не ме интересува и къде ходи Той в почивните дни, ангажирайки НСО, не ме интересува и защо кортежът с Него е предприел пътуване, след като са получили информация за атентат, интересува ме само кога ще получим отговор за ролята на Гешев и Сие в овладяната от мафията държава”.

  – гешев е бомба …

 15. vic_kaminsky💙💛,

  не се знае и че идеята на президента Уилсън за създаване на Общество на народите е на бълг. Никола Димков – началото на 1917 г. в разгара на ПСВ инж. Димков публикува проекта си за световна организация на мира и сътрудничеството между всички страни, народи и религии на френски, немски, турски и гръцки език – чрез посолствата в Цариград го изпраща на много държавни и правителствени ръководители и така книжката му “Звезда на съгласието”. се оказва на бюрото на американския президент – САЩ все още не са се намесили във войната, но идеята на българина за световна организация за мир и сигурност с хартата за човечност и прогрес е вдъхновяваща – интересът на Удроу Уилсън към България не е на празно място след постоянния интерес на президента Теодор Рузвелт към народа и страната ни, който в навечерието на ПСВ призовава:
  “Един миролюбив народ който през вековете е устоял на мохамеданските вълни, днес е обезлюден от усилните си борби. Това е България. Европа бе спасена за втори път от този народ. Борбата беше успешна, но нанесе ужасни жертви. Да помогнем на този народ, който се бори срещу общият враг на християнската цивилизация жертвайки се за да задържи мохамеданските орди в Мала Азия.” – Т. Рузвелт през отнощението си към българите формулира външнополитическото поведение на САЩ, което познаваме
  – и президентът Томас Удроу Уилсън спасява от унищожение България 1919 – американския шарже д’афер в София Мърфи представя документи за бълг. характер на Тракия, Добруджа и Македония и категорично отхвърлят подготвения в москва план за ликвидирането на бълг. държава и поделянето й м/у Гърция, Сърбия и Румъния(Янко Гочев:” Антибългарският курс на официална Русия през 1915г. се приема изцяло от по-голяма част от руската общественост.Руската дипломация официално заплашва България с ,,унищожение’’.Затова България влиза във войната за да оцелее. Войната срещу русия липсва в учебниците.Целта е изтриване на бълг. национална памет, в която се насажда дълбоко русофилството с лъжи, фалшификации, манипулации, скриване/премълчаване на истината за гигантския сблъсък между България и нейната ‘’освободителка’’, бореща се за унищожението на Родината ни.”)
  – инж. Димков предлага да действа Постоянен световен съвет, който да проучва средствата, пригодни да поддържат мира и сговора между всички народи в света – 3 главни съвета и 20 върховни бюра, уреждащи: световната безопасност и разоръжаване, междуверските отношения, въпросите на националните малцинства, световното правосъдие, просвета и култура, здравеопазване, земеделие, промишленост, търговия, условия на труд и т.н.
  – няколко месеца след създаването на Обществото на народите, към него се присъединява и България и при Петричкия инцидент 1925г., когато в България нахлуват гръцки войски, ОН изпраща представители да проучат, описват нанесените щети и гърците плащат на България 30 млн обезщетение

 16. dkaraivanov
  01.05.2023 в 21:05

  Не съм му светил на Гешев,
  но само глупак може да си помисли,
  че е отишъл да търси Мата Хари в Украйна.
  Да отиде в Германия!
  Германската Федерална банка каза, че банкнотите в чекмеджето на Борисов
  са емитирани от нея през 2007г. и 2009г.


 17. 02.05.2023 в 02:00

  Да сте чули някой да се извини за престъпната некадърност на комунистите в социалистическият концлагер НРБ?
  Нещо повече! Показно убиха Надя Дункин в апартамента и в центъра на София,
  последният свидетел за зверствата в концлагерите и прокуратурата прекрати делото!
  Да сте чули извинения от мимикриращият комунист Борисов,
  за въоръженото му участие във Възродителния процес?

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 18. Видьо Видев,
  Напълно съм съгласен с Вас, че само глупак би си помислил, че някой сериозно ще си помисли, че Гешев е търсил Мата Хари в Украйна.
  Имах предвид атентата….

 19. за vic_kaminsky :

  през август 2020г братя ДИНЕВИ правят първия паметник на СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ – 28 президент на САЩ – УДРОУ УИЛСЪН, в СВЕТИ ВЛАС.
  на 16 септември 2021г., в градинката до джамията в центъра на софия, след личната инициатива на главния прокурор ИВАН ГЕШЕВ и колегията му, е открит паметник на УДРОУ УИЛСЪН, създаден от проф. ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ + личното му присъствие на откриването.
  на 23 април 2019г. в пловдив е поставен барелеф на УДРОУ УИЛСЪН по случай сто годишнината от ньойския договор. присъства американският посланик.
  освен че получава НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР през 1920г, интересна подробност е, че ликът на УДРОУ УИЛСЪН се мъдри върху най-голямата по стойност американска банкнота – от 100 000 долара, печатана до края на 1945г.

 20. Видьо Видев,

  ”поемаме вината с мезета” са Бокови думи
  и приликата с думите и делата на банкянския Боко НЕ е случайна
  – не случайно рашките искаха да инсталират бокова в ООН-ето , а сега поеха вината за войната срещу Украина като взеха Zа мезе цялото ООН-е
  https://bg-bg.facebook.com/70godinistigat/posts/1521811268085810/

 21. Към
  dkaraivanov
  01.05.2023 в 21:05:
  А трябва ли някой да “свети”?????
  Нали геЙшевь казваше , че Иванчева цялата “свети” от подхвърлените банкноти в колата й, от прокурВатурата му и “службите” му!
  От Магнитски , Венецианската комисия, Европарламента и комисия, отдавна “светят” на милЮЮЮционерска мутра геЙшевь и сводниците му, и искат да го махнат заедно с нас, а и от протестите преди 3 години.

 22. В борбата за независима църква българите получават съдействие от омбудсмана на Османската империя архиепископ Мкртич Хримян, по-късно свален от длъжността и изпратен в епархия Ван за прекалено активна правозащитна дейност. Българските духовници в Анадола са можели да се обърнат към местните омбудсмани. Институцията обществен защитник в империята е създадена от султан Мехмед II през 1461г. с цел да намали влиянието на гръцкото духовенство. Русия е попречила на българите да се освободят сами пълноценно и качествено поне на нивото на малкото арменско освобождение 1894-1896г. с освободени пълноценно и качествено над 200 000 арменци, ако не голямото 1915-1923г. с освободени над 1 500 000.

 23. @ раптър,
  Шокиращо е, че давате като пример за патриотизъм братята Диневи от Свети Влас, единият женен за руSSкиня и по тази причина настойчиво искал да бъде удостоен с орден “Стара планина”, братята, известни сред местните като “кенефчиите”, които направиха частно пристанище за руснаците, “реставрираха” (порусначиха) местните църкви, нацвъкаха уж “древни” параклиси по някакъв “православен път на вярата” към интересни от стратегическа гледна точка места по морския ни бряг, пуснаха ордите постоянно пребиваващи руSSнаци да правят каквото си искат в района… Преди години точно там водолаз случайно се натъкна под водата на контейнери с калашници последен модел и т.н. Не е случайно, че маршрутите на туристическите разходки с корабче до Свети Влас се обявяват като разходки до “РуSSкия бряг” (Russian beach). Пише го с големи букви на повечето туристически корабчета! А паметничето на Удроу Уилсън съществува като основание да се издигнат капищата на руSSките им питекантропи – “герои”- генерали,
  “маршали”, царе “освободители” и други москалски окупатори на България.

 24. ей че красиво… точно в измсления @аквафреш@

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.