По-малко рашизъм=повече медийна свобода у нас

 

 

 

 

 

 

 

Знаете ли защо за водещите медии у нас не е водеща новината, че България вече втора година се изкачва в класацията по свобода на медиите на “Репортери без граница”?

Отговорът е: защото тази оценка е вид похвала за развитието на България в правилна посока след края на управлението на ГЕРБ, които строят предизборните си кампании, солидарно с Румен Радев, върху твърдението за настъпила тъкмо през тези години катастрофа в “счупената” от конкурентите за властта им държава.

Иначе казано, в днешните български медии все така преобладава влиянието на онзи, който бойкотираше предизвикателно медиите и си говореше сам от джипката тъкмо през този период. Имаше пълната свобода на словото си да се гаври с репортерите, с журналистиката изобщо по този начин. 

Благоволи да се срещне през 2019 г. с ръководството на “Репортери без граница” след три години отлагане.

Основната теза на неговия обслужващ персонал в партията му и в медиите му беше, че в България по-скоро има “слободия” на медиите-чували сме това съждение от екрана на БНТ като мнение на водещия Георги Любенов. За мое съжаление и Филип Димитров споделяше тази абсурдна теза.

Най-гласовити в оплюването на “Репортери без граници” бяха специалистите по очерняне противниците на ГЕРБ у нас от “агенция” ПИК.  Ето само едно от типичните им заглавия с претенция за “разкритие” през 2018 г., че “Репортери без граница” фалшифицирали данните си за България.

“РАЗКРИТИЕ НА ПИК! “Репортери без граници” мерят само умиращите вестници – измислената им статистика фалшифицира истината за свободата на словото”

Споменатите по-горе сега биха могли да (ми) възразят, че и този път репортерите фалшифицират безгранично данните си за България, които им диктуват нашите соросоиди и прочее гниди. Само че как да определиш добрата новина като лоша и да кажеш на черното бяло дори и да си от кафява медия! Това е все едно да заявиш, че ниската безработица в момента, ниският 3 процентен бюджетен дефицит ( постигнат през въпросните години ), повишението на заплатите и пенсиите, рязкото засилване на износа и индустриалното производство са все лоши новини ( не че опити в това отношение не се правят, но някак не успяват да грабнат сърцата и душите на хората, които все пак имат за мерило джобовете си).

Изпитаното средство срещу такива лоши за лъжците новини е мълчанието. Не казвам, че съобщението за напредъка на България в областта на свободата на словото беше пренебрегнато. Нямаше как. Но си представям медийното изригване, което щеше да се състои, ако по време на монологичния пътуващ ( в буквалния смисъл) театър на собственика на ГЕРБ, който го играеше журналист, подобна тенденция се беше обозначила. Заглавията в съответните “медии” щяха да крещят нещо от рода на “Бойко издигна на плещите си медйината свобода в очите на света”

Ако мерех със същия аршин трябваше да възкликна сега как благодарение на Киро и Асен медийната свобода започва да се връща на нивата, близки до приемливите преди приемането ни в Европейския съюз, чийто средства бяха употребени за постепенно запушване на медийни усти-къде чрез захранване на лакомници с конформистка храноСМИлателна система, къде чрез обратното-опити да бъдат уморени от глад журналисти с твърде големи усти по мерките на “журналиста” от джипката.

Много пъти съм отговарял на въпроси на западни журналисти ( които се интересуват доста повече от мнението ми, отколкото нашенските колеги), защо точно след приемането ни в ЕС започва постоянните спад на свободата на словото у нас, мерен от организации, като “Репортери без граници”, с единственото логично обяснение, че става дума за злоупотреба от нашите власти с нахлулите европейски средства за корумпиране и манипулиране на наведени журналисти и цели медии . Случаят с моя скромност в това отношение беше нещо като “пилотен проект”, тест за усмиряване на опърничъвите, доколкото бях изхвърлен за волнодумство почти три месеца преди да станем член на ЕС. Проектът беше успешен в частта, която целеше да провери дали пък няма да се появи някаква журналистическа съпротива чрез проява солидарност с жертвата. Видя се, че няма такова нещо и се започна … 

Е, сега тенденцията вече втора година е обратната. Защо? 

Нямам друго обяснение, освен, че единственият друг показател за положително развитие у нас е рязкото намаляване на симпатиите към Путлер и неговата рашистка държава. За нея България вече официално е вражеска държава, която си позволи да се откаже за една нощ от руската си газова (врато)връзка, използвана срещу нас като примка. Дори Гешев и Борисов се превъплатиха вече в “русофоби” в крак с вълната на украинските победи срещу путлеризма.

Излиза, че колкото по-малко рашизъм има тук, толкова повече Европа пуска корени. Включително в медиите.

 

 

11 мнения за “По-малко рашизъм=повече медийна свобода у нас”

 1. Обикновено се обаждам, когато не съм напълно съгласен с автора или с някой коментар. Сега го правя, за да изразя пълно съгласие със заглавието.
  Винаги съм се присмива на твърдението, че сме толкова назад в класацията поради репресии от страна на властта, позовавайки се на творчеството на вестниците “Стършел”, “Сега”, “Прас-Прес”, предаванията на Коритаров, Кулезич, Дремджиев, телевизия “Скат” и други медии, в които отношението към Борисов се движеше в тесните граници от остра критика до елегантна гавра.
  Смятъл съм, че овладяването на медиите става с корумпиране, т.е. със съгласието на съответните журналисти. Е, ако някой от тях каже “ако не се бях корумпиран щяха да ме репресират”, няма да споря.
  Сега виждам, че и рашизмът е допринасял за усещането за несвободни медии. Напълно съм съгласен. Дано намаляването му доведе до увеличаването на съвестта при някои журналисти.

 2. Отговорът е очеваден! Когато има медии , тогава има свобода(либърти!) , а когато има само казионна проZZт(итуращ)а пропаГАДность, тогава ниКОЙ не се интересува дали има свобода , а само от деньгите за обслужването на поредният “платежоспособень” ТЪПькачь, просто денежень промосВкуитеть , просто “биззнессь”, нали!
  Дори и да получим 1-во място за свобода на словото, това не засяга туземните ” медии” , защото те са казионни пропаГАДни агентЬции , а не източници на информация!
  Всички се състезават за “почетното” първо място на агентьция МОЧь , по обслужване на сводниците им! Вместо да разследват, откъде идват деньгите и заемите на клюкарската агентьура на нИдялко ПИДЯЛковь и неговата МОЧь?
  А преди това и на другите мафиотски проZZт(итутк)и от Каналь3, ТВь7, Телеграфь Блиць и всички други! Одите на донь байХУЙаньЮ БанкянскиЙ, одите на хуйло си!

  Долу МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 3. Виждам на фотото, че Иво си има и взискателен редактор! Кучкарите благородно завиждаме. Да не забравяме, че (за съжаление!) тези благородни приятели живеят по-малко от нас и да ценим всеки миг, прекаран в компанията им !

 4. – едно интервю, което всъщност е по темата … и си струва времето

 5. Продължава в медиите денонощното плашене с нови избори!

  Продължава в медиите денонощното превръщане на изборите в мръсна дума!
  В България изборите са мръсна дума,
  защото не се провеждат,
  както в останалите държави в ЕС!

  В останалите държави в ЕС, гласуване с неотбелязана преференция
  се отчита, като невалидно!

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 6. Филип Димитров откак стана номенклатура на герберджилъка, от синекур на синекур, първо в Европа при минимална месечна плата 30000 евро и сега пълнеж в най-скъпата и най-привилегирована институция у нас-КС. Остава само похвална книга за Патрона Бибитко да спретне. Само дано не е пак въпиюща досада, практически нечитивна, кат първата МУ-“Ибо живяха, Господи”.
  Единици са тези които отрязват с безусловно НЕ, изкусителното на разполагащия с целия държавен ресурс овластена мутро-милиционерска банкянска отрепка: “С нещо да помогна”.

 7. Този бял сладур на снимката горе НИКОГА няма да се гушне до лош човек, ако ще да мре от глад, а гаднярът да носи торба кюфтета. Това е разликата с доста РъБъ “журналисти”. Знаете, че не съм фен на жора любЭнович, но съм съгласен за “свободията” в медиите ни. Особено когато требва да услужат на власт имащ или крупен рекламодател. Или па на гл. прокурорин…

 8. – О, спомняте ли си, госпожо·
  По случай световния ден за свобода на печата и по повод класацията на репортери без граници Веско Боришев получи чудесен подарък – от днес вече официално е свободен фоторепортер в медия без граници. В смисъл, беше освободен от работа в редакцията. По телефона. Да му е драска честита свободата!
  – съвсем случайно след последните снимки, които Боришев направи – на борисов как с “държавнически” вид си води зашписки на лидерската среща в НС – https://www.facebook.com/photo/?fbid=745017990745433&set=a.542919087621992
  и от протеста(!?) на прокурорите след т.нар. атентат – https://www.facebook.com/photo?fbid=749086977005201&set=a.542919087621992
  глав.ред. светланаджамджиева:„… моят приятел Веско Боришев отдавна не работи само за Клуб Z. И понеже съм добър човек, останалото ще му го кажа насаме. Освен ако той не поиска да го кажа публично. Боришев е чудесен фотожурналист. Когато иска и когато може“
  – днес емилиямилчева: “…на този фон(ДБ) борисов е гигант …”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.