За рашистите у нас най-важно е да живее Русия, пък ако ще България да мре

 

“Прогнозираният износ на оръжие на България през миналата година е скочил, надхвърляйки 3 млрд. долара, около пет пъти повече от продажбите в чужбина през 2019 г., показват правителствени оценки от данни, събрани през октомври”.

Данните са от статия, публикувана в деня на годишнината от рашистката агресия срещу Украйна. Седмици и месеци си текат, изгледите са за още дълги години на повишено търсене на българска военна продукция. Истински индустриален бум се случва у нас във връзка с това в толкова окайваната ни от носталгиците по комунизма държава, която се била деиндустриализирала.

Рашистите нямат чувство за хумор. В противен случай трябваше да маршируват с лозунги за благодарност към техния Путлер, че предизвика този ренесанс на промишленото производство, чиито обеми и темпове надхвърлят многократно най-добрите постижения от епохата на милитаризма в НРБ в тази област. 

Отгоре на всичко НРБ наистина подаряваше военна продукция на подкрепяни от СССР режими в т.н. трети свят и тези “братски” режими никога не си изплатиха огромните дългове, допринасйки за икономическия крах на държавно-плановата ни икономика от онова време.

Днес България ПРОДАВА с огромна печалба практически същата продукция, част от която е претърпяла модификации, но като цяло ползва съветската матрица. Нима това не е повод за радост, гордост и хвалба от страна на рашистите!

Аплодисменти се чуват само от …Запад. Да, да, западните страни “забелязаха” българския капацитет и го наблюдават с респект, който намери своето публично изражение в специален репортаж на в. “Ню Йорк таймс” от Костенец ( мъждукаща доскоро в икономическо отношение малка община, състояща се от гара в града, село и вилна зона над него). Предлагат ни партньорство едва ли не в позата на молители.

Това също не радва рашистите у нас. Хилядите работни места, приличното заплащане във военните предприятия и покачването на жизненото равнище в съответните региони ( с неминуемо положително отражение върху бюджета и вътрешното потребление на страната) не носят удовлетворение на съветското творение- московската пета колона у нас.  Тя си иска своето: да живее Русия, пък ако ще България и да мре от предполагаема немотия под “еврогейско робство”, от китайски вирус и в крайна сметка- от руски ракети, които да ни освободят от американците. 

Къде се крият американците у нас, идея нямам. Не съм виждал такъв очевиден американски поробител да се разхожда на свобода у нас. И знамето им никой не вее на днешния ден на Европа 8 май, когато през 1945 г. най-мощната икономически държава подписва капитулацията на Германия и европейската война приключва, за да продължи до септември с пълната победа на американците към която в последния момент срещу японците се присламчва СССР. 

Рашистите у нас следват примера на обожаемите си кремълски господари и мерят чрез милионите жертви приноса на СССР във Втората световна война. Московията до днес упорито я нарича Велика отечествена, за да избегне признанието, че тя бушува близо две години по-рано в Европа със съучастието на договорената между Хитлер и Сталин съветска “ненамеса”.

А как изглежда американският принос, при положение че американските жертви се измерват в стотици хиляди, а не в милиони?

Да припомня бегло някои параметри на спасителната за СССР американска роля на снабдител по закона ленд-лийз. Използвам нарочно руски източник, за да парирам упреците за “американска пропаганда”. 

«За время войны СССР получил от союзников в помощь по ленд-лизу 18 700 (по другим данным, 22 200) самолетов, включая истребители “аэрокобра”, “китти-хаук”, “томагавк”, “харрикейн”, средние бомбардировщики Б-25, А-20 „Бостон”, транспортный Си-47, 12 200 танков и самоходных установок, 100 тысяч километров телефонного провода, 2,5 миллионов телефонов; 15 миллионов пар сапог, более 50 тысяч тонн кожи для пошива обуви, 54 тысяч метров шерсти, 250 тысяч тонн тушенки, 300 тысяч тонн жира, 65 тысяч тонн коровьего масла, 700 тысяч тонн сахара, 1860 паровозов, 100 цистерн на колесах, 70 электродизельных локомотивов, около тысячи саморазгрузочных вагонов, 10 тысяч железнодорожных платформ. Это с их помощью на фронт и в тылы доставили от союзников 344 тысячи тонн взрывчатки, почти 2 миллиона тонн нефтепродуктов, а еще 2,5 миллиона тонн специальной стали для брони, 400 тысяч тонн меди и бронзы, 250 тысяч тонн алюминия. Из этого алюминия, по подсчетам специалистов, можно было построить 100 тысяч истребителей и бомбардировщиков — почти столько, сколько наши авиазаводы произвели их за всю войну»

15 млн. пар сапог – то есть в буквальном смысле обули всю нашу армию. И так по всему…

(Лебедев И.П. 1) Авиационный ленд-лиз // Военно-исторический журнал. 1991. № 2. С. 27-29; 2) Еще раз о ленд-лизе // США: Экономика. Политика. Идеология. 1990. № 1. С. 71-75.)

 

Не превеждам на нашия език, който е второстепенен за рашистите. Информацията е важна само за тях, да си я четат на руски. Останалите нямаме техните съмнения.

Да добавя само, че популярният днешен девиз, измислен специално за датата 9 май в московията, “Спасибо деду за победу” спокойно може да се подразбира като подсъзнателна благодарност за дядо Рузвелт, американският президент на преклонна възраст, който не доживява само броени дни до самоубийството на Хитлер и до овациите за победата над Германия. Личната му заслуга за съветската победа, обща с тази на съюзниците, се изразява дори във факта, че при много от споровете в голямата тройка ( Сталин, Рузвелт, Чърчил) Рузвелт застава на страната на Сталин. 

 

 

 

За да не разводнявам тезата си, ще спра дотук-дано съм “опреснил” нечия памет, макар мухлясалите мозъци, които са достатъчно болни да подкрепят днешния Путлер, едва ли ще се повлияят от очевидностите. За тях имам друго, украинско послание:

 

 

17 мнения за “За рашистите у нас най-важно е да живее Русия, пък ако ще България да мре”

 1. Велико!
  Шапо!
  Рашистите по света и у нас-ПНХ!

 2. Първо да отбележим 78 години от капитулацията и победата във войната в Европа!
  Макар Мусолини да капитулира почти 2 години преди това! А Япония 4 месеца, след това!
  А колкото подареното оръжие, то не само задунайската му колониална губерния НРБь, но и самият кагебистки хунтараторь Путлерь ПервиЙ – Кагебисть , “опрости” над 150 милиарда долара още преди доста години на своите “братски” болшевишки колонии по света! Разбира се повечето “дълг” е от савецки пушкала изнасяни масово , за поддръжка на туземните “братски” терористични болшевишки диваци, по време на Студената война! Имаше информация, че самият Горбачов, като генсек е изнасял факти , че общото оружие за този период е около 700 милиарда тогавашни долари.
  И това обяснява защо СССРь и задунайската му колония НРБь фалираха , преди 34 години! А задунайската колониална губерния фалираше на всеки 5-10 години, след 1944г. , до 1989г. А и след 1989г. задунайския колониален Бандитустань, фалира още няколко пъти , и продължава да фалира и сега, заради мутромилЮЮЮционерски и МУТРИгрупьски фалити, като КТБь асфалтови и други ПОПУЛИСТки большевишки фалити!!!

  По темата за ленд-лийза, трябва да включим и английските самолети, танковете и дори няколко милиона ботуши , които Чърчил изпраща на Сталинь. Отделно той препраща част от американската помощ към Сталинь! Чърчил въоръжава и финансира всички партизански части в Европа, най-много болшевишките – от большевишкият югославски фашист Тито, до гръцки и италиански комунисти, и дори праща малко долари и на болшевишките терористи в царство България!
  Голяма помощ от ленд-лийза за Сталинь са и над 300 кораба от САЩ, които той не връща след войната, както и нищо друго от заема от САЩ!
  Също така без милионите тонове храни-над 4 милиона тона, Сталинь нямаше да може да мобилизира огромни количества пушечно мЯсо, защото те трябваше да останат да работят в крепостническите му калхози и нямаше да могат да отидат на фронта, това щеше да прекрати “безкрайният” поток от пушечно мЯсо много преди Сталиньградь, Курск , което щеше да доведе капитулация на Сталинь! Между другото той е водил няколко пъти сепаративни преговори за капитулация още през 1941г. , като Сталинь е предлагал на Хитлер да му предаде цяла Беларус , ЦЯЛА Украйна и още територии, за да спре МЕЖДУсОюзническата война със сОюзника си Хитлер.
  Та , без милионите тонове храни Сталинь няма как да изхрани мужиците си, защото няма калхозници , които са на фронта! Продукцията от калхозите спада няколко пъти , а и в другите заводи, които не произвеждат оръжие със суровини от ленд-лийз а! А това означава само едно – повторен Голодоморь и капитулация, след това!
  Така че американските храни предотвратяват още по-голям и фатален за Сталинь Голодомор!
  И това не е първият Голодомор от който САЩ спасява руската , большевишката и съветските империи , а и ФЕЙКдерацията! Още от края на 19 век, по времето на Ленин , ленд-лийза, при Горбачов и Ельцин!
  Така че СССРь не изплаща нищо от своите ДЪЛГОВЕ към САЩ, Англия, Франция , никога , нито от Първата световна война, нито за ленд-лийза! Но за сметка на това, Путлерь “опрости” оръжейните дългове “братските” болшевишки диктаторски тирани към СССРь!

  А и местните им ПАРАЗИТНИ болшевишки ПОПУЛИСТки терористи от БКПь, начело с кУрвела ниновНаЯ и комсомолските й дИбильизирани лумпени са възстановили ПОЗОРният надпись на МОЧА, който “благодари” на сталинската армия , че са ги назначили за туземната му паразитна колаборационистка банда в задунайската му колониална губерния- НРБь! Одите на хуйло си, болшевишки лумпенски паразити!!!!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 3. Станислав Лем пише за Червената Армия: ”Ама тези руснаци бяха наистина grand guignol(театър на ужасите, вулгарно-аморално ‘пиршество’за очите) Понякога бяха невъзможни…Спомням си хиляди вицове за ЧА, които хората предаваха от уста на уста. Например: питат червеноармеец: „Имате ли изкопаема вълна в СССР?“ , а той с каменно лице: „Разбира се, има!“ . Или: двама руснаци влизат в магазин и сочейки нафталина на рафта питат: „Какви са тези бели топчета?“ Когато им дават по едно в ръцете, веднага ги лапат, гълтат ги и дори не се потрисат! Или за жените на командирите им, които отиват на театър по нощници. Имаше и една история за ексцентрик, който си сапунисал главата в тоалетната чиния, а когато водата спряла подгонил побеснял домакинята. Тези истории страшно ни забавляваха, защото бяхме беззащитни, дребни създания в лапите на тъпа, разярена горила…”
  – тук не се познава този Лем …
  ”…трябва да бъдат унищожени/…/. Руснаците осъзнаваха подлостта и низостта безмълвно и глухо, което ги правеше способни на всичко: да изнасилват 80-годишни старици, да убиват като между другото, да рушат и унищожават всички признаци на просперитет и цивилизована състоятелност , при това с голяма Прозорливост, Инициатива, Внимание, Концентрация, Напрежение на волята. Те отмъщаваха не само на германците (в крайна сметка – на другите!) за това, което германците направиха в Русия, но и отмъщаваха на целия свят извън своя затвор с отмъщение, най-подлото от всички възможни: в крайна сметка те изпозасраха всичко/…/с ЕКСКРЕМЕНТАЛНА жестокост…(‘Така рече Лем’)”
  – ЧА е правила това, което и немците не са правили и са го приписвали на тях(като днес – на украинците), правила го е и тук и за това никога не се говори на 8/9 май и на 9 септ., нито го пише на мочите и альошите, а нищо не се е променя и след подмяната на името й в grand guignol на СА, както и на ВСРФ и днес се вижда от целия свят …
  https://twitter.com/takeonmenow/status/1655203607606616069

 4. Към RICOшетниковь:

  Не е само оръжието. Да обуеш цялата Червена армия с ботуши е изцяло американско дело: 15 милиона чифта. Някой друг милион ранени и болни дължат изцяло живота си на американските медикаменти. Почти всичкото авиационно гориво, автопаркът- камионите са имали огромно значение и за снабдяването на населението с най-необходимото, а прословутата (като бройка) съветска артилерия е “изтеглена” на практика изцяло от американски влекачи.
  За консервите и до днес се носят легенди, че нищо по-вкусно съветските гърла не са вкусвали преди, по-време на и след войната.
  Иначе да, танковете, за които така напоително пише Суворов, по своя генезис са американски патент по време на индустриализацията в СССР, платена (предимно на американски производители, построили заводи на гола поляна) със заграбеното от болшевиките в страната и с цената на живота на милионите уморени от глад поданици на Сталин, от които зърното е конфискувано и продавано за валута. И т.н.

 5. Евгени Кънев:
  “…Това, което ми липсва в нашата политика са пламенни оратори, които да защитават ценностите на Европа: върховенство на правото, свободата на словото, правата на човека, защита правата на малцинствата, политическия плурализъм, неприкосновеността на частната собственост, тайната на личната кореспонденция и т.н.
  Вместо това, терминът “европейски ценности” е станал клише и често използван като подигравка в контраст с възхвала на някакви митични български “изконни” ценности…
  Къде са ораторите в нашата политика, които се опълчват срещу всичко това?
  Къде са тези, които не се срамуват от Европа, защото България е Европа!

  Къде е българския Ги Верхофстад, бившия белгийски премиер, който пали Европарламента със своите пламенни речи за Европа и нейните ценности? ”

  https://www.facebook.com/ekanev/posts/10224658083144032

 6. А ако СССР не беше се сдушил с Хитлер, нямаше да има и ВСВ. Просто Хитлер нямаше да посмее да нападне нито на запад, нито на изток. И днес Путин щеше да си остане един никомунеизвестен треторазряден офицер от КГБ някъде из необятната СССР …

  С това трябва да започва всеки дебат по темата понеже това ”чупи на клеветата зъба”.

 7. Победата е резултат от титаничните усилия на десетки държави и стотици народи – украинското посолство в Берлин се обяви срещу мита, с който русия си приписва победата във ВСВ – Време е да се поправят историческите грешки
  https://www.facebook.com/UkrBotschaftBerlin/posts/pfbid0e4jHYHj2H7uEzR2m2pkZyzyCyBq4sK5A7Vgw2W8usGCkVYS6T2kgwucUDsesADaZl

 8. Езиков тест, за да не бъдат експулсирани от Латвия полагат руснаци
  (А у нас кога ?!)

  Латвия започна да изпитва рускоговорящи граждани по латвийски език. Ако някой се провали на теста, ще бъде изгонен от страната. Около 25 процента от жителите на Латвия говорят само руски.

  https://frognews.bg/novini/ezikov-test-badat-ekspulsirani-latviia-polagat-rusnatsi.html

 9. Да добавим и повече от 400 000 джипа и камиони – Dodge WC series и Studebaker US6 U4 Cargo truck по Лендлиза!
  Благодарение на Студебейкър, катюшите имат стабилно шаси. Камиона е в 2 варианта 2 1/2 тона 6х6 (офроуд, цар на баирите) и транспортен 5 тона 6х4. По късно руснаците забравят да го върнат и го изкопирват като ГАЗ 51.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Studebaker_US6_2%C2%BD-ton_6%C3%976_truck

  Dodge WC също го копират и си правят военна джипка. 25202 Dodge WC получават рашките.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dodge_WC_series#Three-quarter-ton_models

 10. Сия,

  https://przone.info/2021/06/15/16-пропагандни-мита-на-болшевиките-за-вт/
  ВСВ за Европа започва след тайната й подялба между съветска русия и Германия август 1939 г., в Москва и границата минава по черта Север-Юг на 10 км на изток от Варшава
  – Хитлер завзема: Дания, Норвегия, Люксембург, Белгия,две трети от Франция, Румъния, Унгария, Елзас и Лотарингия и 2/3 от Полша.
  – Сталин завзема: Бесарабия, Северна Буковина, Источна Полша, Литва + уговорената в пакта Р-М “хитлерова” територия, Летония, Естония, от Финландия 25 000кв. км
  – Ноември 1940г Сталин праща Молотов в Берлин за нов пазарлък – иска България, Турция, Близкия изток, Египет, Ирак, Саудитска Арбия – Хитлер се съгласява СССР да вземе Персия, Афганистан, Индия.
  – 6 януари 1941 Рузвелт внася законопроекта за “наем-заем” за Англия
  – За Азия ВСВ започва на 7 юли 1937 г.с конфликта известен като “Марко Поло”, когато Япония е атакувана от китайски военни части по време на военно обучение – провокация или не, но 1938 речната граница на Манджурия, която е протекторат на Япония, се оспорва от монголците, подкокоросани от съветските другари, че е не по реката, а на 26 км на изток от нея – ссср-то щеше да има огромни проблеми, ако японците не спазваха сключения 1941г пакт за ненападение – японците не им откриват фронт в гръб след нападението на Хитлер , но по време на атомните бомбандировки пакта не спира руснаците, че и претенциите им за половин Япония
  – колко българи знаят , че руснаците са подписали истинската капитулация на Германия на церемония в Реймс още в ранните часове на 7 май 1945 г. , но правят цирковете с втората церемония на 8-ми (използват часовата разлика и я обявяват даже на 9-ти), спретват и холодомор и гладомор с блокадата на Берлин 1948-49г., за да разделят и Германия, въпреки, че само те излизат от ВСВ с териториални придобивки и половин Европа соцлагер

 11. Влязохме в ЕС, а още не сме излезли от Съветския съюз. По повод оръжията за Украйна, това е все едно в съседа да има пожар, а ние не си даваме пожарогасител а, защото да го използваме като се запали и нашата къща.

 12. Към
  Иво Инджев
  08.05.2023 в 14:16:
  Аз не визирам САЩ, а точно помощта от Англия и Чърчил за Сталин. Защото не само САЩ помагат с ленд-лийза, но и Чърчил със английски самолети и английски танкове. И освен американски ботуши, и Чърчил им дава същото снаряжение. Аз акцентирам именно на това, а също и на 300-те кораба за Сталинь.
  Суворов обръща внимание , че първият масов танк е Т-26 , копие на английският Викерс.
  Така че и помощта от Англия не е пренебрежима, при положение, че воюва почти самостоятелно още от 1939г..
  А оръжейната индустрията, преди войната се основава и на американски технологии, и още толкова германски и английски.
  А една от основните причини за Голодоморът е отказа на большевишките бандити и техният главатар Ленинь да платят дълговете на руската империя отпреди Първата световна война, и затова няма банки, които да кредитират бандитската им КОНТРАреволюция. И Сталинь обира и малкото останала собственост на савецките си роби, особено в по-имотните губернии Украйна и Казахстан, за да нахрани “пролетариите” от свръх бързо урбанизираните градове и да купи военни заводи за превъоръжаването, а липсата на кредити е причина на само за Голодоморът, но и за безплатните роби в ГУЛагь! Ограбва и имотите и робите за “индустриализацията” му.

 13. Списък на доставките за СССР по договора Заем-наем от Съединените американски щати:
  летателни апарати -22 150
  танкове -12 700
  джипове и автомобили с повишена проходимост -51 503
  камиони -375 883
  трактори -8 071
  автоматични оръжия -131 633
  пушки -8 218
  пистолети -12 997
  динамит -31 933 тона
  барут -127 000 т
  тротил -123 150 т
  детонатори -903 000
  локомотиви -1 981
  товарни вагони -11 155
  товарни кораби -90
  кораби за борба с подводници -105
  корабни двигатели -7 784
  радиолокатори -445
  торпеда -197
  хранителни припаси -4 478 000 т
  обзавеждане на сгради за 10,9 млн. долара
  машини и обзавеждане на промишлени предприятия за 1,078 965 млрд. дол.
  цветни метали -802 000 т
  нефтени продукти -2 670 000 т
  химикали -842 000 т
  памук -106 893 т
  кожа -49 860 т
  автомобилни гуми- 3 786 000
  военни обуща -15 417 000 чифта
  одеяла -1 541 590
  спирт -331 066 литра (!)

 14. малко ленд-лиз “клюки”:
  – думата ТУШОНКА е обогатяване на руския речник благодарение на ленд-лиза. преди него е нямало в съветската търговия нито тази дума, нито консервите.. първият кораб, доставил в ссср американски тушонки, акустира през август 1941г., близо половин година ПРЕДИ да се подпише документално ленд-лиза за ссср. консервите с говеждо месо са били надписани на английски – неразбираем за 100% от ползвателите на тушонките. на етикета е имало контур на говежда кожа, която червеноармейците са асоцирали с месото, което се зарежда в месарниците – свински или говежди ТУШИ. така кръщават местните консерви от америка ТУШОНКИ. почти любовно название, защото съдържанието е било наистина вкусно! малко по-късно почват да идват същите по размер консерви, но с изображение на свинска глава – това е имало в тях, но нарицателното тушонка си остава и за тях. и днес, в педерацията, като изключим рибните консерви, останалите се наричат тушонка. дори ако в тях се намира кондензирано мляко или кондензирано какао.
  – в нечистоплътната по подразбиране информация за ленд-лиза в нашата територия, често се пише за изсмукани от немития показалец числа на тоновете злато, които сталин бил платил за ленд-лиза още през 1942г., но те били потънали в морето след торпилиране от кригсмарин. имало ли е това злато, нямало ли е – никой не знае. рашистите и тогава са били същите патологични лъжльовци. че и тъпи, защото използват израза, че сталин бил ПЛАТИЛ, като добавят, че златото било потънало, когато било на път към плащането. подобен тъп мит е широко популярен отдавна в педерацията – как златото, което САЩ ПЛАТИЛИ за аляска, го натоварили на руски военен кораб, който взел че потънал по обратния път. то ли от буря, то ли от тежестта..
  колко са плащали рашистите за ленд-лиза става ясно, когато ссср “застава на колене” около 1990г и се провеждат преговори по дълга. голяма част от дълга на ссср по ленд-лиза благият ЗАПАД опрощава, а ЕДВА в 2006 г. педерацията плаща около 700 милиона долара – неопростеното по дълга.
  – англия праща няколко хиляди танка от три вида и много самолети. това настървява сталин да издебне кога чърчил се е налял по-яко с “ханки банистър” и да си изпроси тайната британска технология за стоманата, от която се правят танковите челни брони. чърчил прави финт като джентълмен : не предава тайната на стоманата, а започва да изпраща в ссср, до края на войната, ГОТОВИ ЧЕЛНИ ТАНКОВИ БРОНИ ЗА Т-34, заради които този танк придоби своята слава през ВСВ./ рашистите гордо ще умрат, но няма да признаят никога този ФАКТ! / / Т-34 след войната “отиде” да се произвежда в чехия, но защото вече ги нямаше английските брони, скоро тези машини бяха зафичени на безценица във виетнам, лаос и камбоджа./
  – в знак на лична радост, че британия се е спасила от нацистката напаст, чърчил подарява на сталин някакво количество от чудото на британската инженерна мисъл към 1945г : първите реактивни двигатели “ролс ройс”. с тях се раждат известните миг-15 на ссср. сантимента на чърчил струва скъпо на американската армия през корейската война, защото миг-15 е бил по-добрия изтребител във въздушните битки. / пилотите са били до един рускоговорещи, обути в корейски гащи /
  – никой не споменава перото “мобилни работилници” от САЩ по ленд-лиза. това е камион-фургон, оборудван вътре с мечтата на всеки шлосер и механик. имало е дори малък, но як струг. плюс всевъзможни инструменти, невиждани до тогава в ссср.
  в едни отдавнашни години, поради ветровете на съдбата, попаднах в болницата на ЛОМО – тежък военен завод, произвеждащ “като ширпотреба” мечтаните от всеки български турист в ссср фотоапарати ЗЕНИТ /краден дизайн, то се знае…/ в болничната стая бяхме четирима. тримата бяха възрастни майстори от завода. от тях узнах доста интересни неща за ленинградската блокада, за войната – те бяха участници, за ленд-лиза.
  а именно: след войната американците НЕ пожелали да си приберат оцелялата техника, нито оръжията, нито да им се плаща невърнатото. но поискали да им се върнат МОБИЛНИТЕ РАБОТИЛНИЦИ. макар и много години след войната, въпросните стари ЛОМО-вски майстори говореха ,че това било “истинско злодейство”. тези работилници, хиляди на брой, са вървели непосредствено след фронта, ремонтирайки танкове, оръдия, стрелково оръжие, автотранспорта. никога не видяли толкова удобно и полезно чудо, много от работилниците заседнали къде ли не в тила. в резултат ВЪОБЩЕ не се произвеждали в самия ссср, през цялата война….баналните комплекти ключове, които всеки от нас днес има в колата си или в гаража си. когато мобилните работилници “изчезнали” от ссср, настъпва почти катастрофален глад за банални шлосерски инструменти, особено по заводите. естествено, най-вече в териториите, в които се е търкаляла войната. тогава, старите, заводски майстори ме уверяваха, че и в него момент, човек от военното поколение никога не изхвърля гаечен ключ, дори да е счупен половината. а вече в железарските им магазине се продаваха нашите ловешки флексчета, и днес наричани, по цялата педерация, “болгарки”.
  – оставих за накрая най-пикантното за ленд-лиза. САЩ доставят в ссср ХИЛЯДИ мотоциклети “харлей дейвидсън” в компютъра си имам дълбоко – подводна снимка от дрон-робот, заснел потопен американски кораб от конвоите с помощи през ВСВ. прекрасно се виждат на горната палуба плътно наредени камиони, в карусериите на които бяха наредени мотоциклетите с характерния дизайн на ХД. уви, нямали са шанс красавците!
  но който има интерес към факта – ХД, може да разгугли за фен клубовете на тази марка днес, в педерацията и лесно да намери снимки на колекционерски бройки ХД, така, както са идвали по ленд-лиза : с кожен калъф и винтовка в него, хоризонтално, под единия крак на моториста.
  но още не сте чули черешката на тортата. след ВСВ, както горе споменах, янките не са си поискали оцелялата техника и всички мотоциклети остават по армиите.
  в един прекрасен ден се появява височайша заповед и всички мотоциклети ХД са събрани и предадени на МВД. не е за вярване, но след това, на тези мотори се качват всички “катаджии” в ссср / според мен, поне в европейската част / и е голяма тъпня, че във филмите за ония години никога не са показали ни един рашън-фуражка, яхнал харлей дейвидсън…този невъобразим пърформанс е продължил до шейсетте години, когато машините са измрели поради липсата на адекватна поддръжка. но и днес в педерацията ги търсят , реставрират и струват маса пари.

 15. “Не е само оръжието.”

  Доколкото знам, руските изверги и един долар не са върали по ленд-лииза до ден днешен, освен цялата си черна нблагодарност!

 16. Към Тодор Тодоров:
  Абе връщаха нещо с голямо закъснение и не цялата сума, но като се има предвид отмъкнатото от окупираните от Червената им армия държави (снабдявана с какво ли не от САЩ за други цели), перверзията е пълна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.