В московията си задават въпроса как при своето огромно базово превъзходство и този път армията й търпи загуби 10:1

Всички се питат кога в московията ще настъпи изтрезняване и умора от войната й срещу Украйна (буквално) и срещу Запада( пропагандно, икономически, дипломатически и т.н.). Пропагандата там, казват, все още удържа домашния фронт, на който телевизорът има очевидно някакво психологическо предимство над хладилника. Но докога?

Това е въпрос за някой и друг трилион рубли, колкото изтичат от московитската хазна за нейната война. Сигурно обаче е, че мнозина поданици на Путлер си задават критични въпроси. Някои от тях звучат в социалните мрежи.

Например: как така явното превъзходство на московията над Украйна по практически всички военно-икономически и демографски параметри даде не просто недостатъчни, но дори и унизително обратни резултати, сведени до нулата и под нулата срещу многократно по-слаб по неговия потенциал противник, който при това няма бойния опит на “втората армия в света”- от Чечня и Грузия, до Сирия и Африка?

Може би ще изненадам читателите с признанието за втората армия. Свалям кавичките (които на практика бяха сложени от украинската съпротива). По своите изходни данни, някои от които няма как да бъдат преувеличени ( като демографският потенциал на московията, надвишаващ 4 пъти украинския). Путлеристкият военен потенциал превъзхождаше украинския в танкове, самолети, ПВО, артилерия, ракети от различен вид и далекобойност приблизително 10 пъти. При флота тази разлика може и днес да бъде умножена поне по две.

И при това огромно надмощие украинците не само не бяха сразени веднага, но днешната равносметка показва, че – макар и все така изоставащи по количествени параметри във въоръженията- системно побеждават окупаторите, които дават жертви в точно обратното съотношение от 10:1. Такива са данните на западните разузнавания, но дори и да се усъмнят скептиците в тях остава необоримият факт, че с много по-малко военна мощ украинците постигат унизителни за агресорите победи.

Въпросното съотношение много напомня на съветските загуби през Втората световна война. Колкото и някои рашисти да се дразнят, преобладаващото мнение и на днешните руски историци е, че наистина става дума за съветски загуби от 10:1 спрямо германските. Всяко завишаване на броя на съветските жертви, което се опитват да представят пред света с цел драматизиране на съветската саможертвена роля, само води до утвърждаване на факта, че Червена армия дава несъразмерно много убити и ранени ( и дави Вермахта в кръвта си в крайна сметка).

Оправданията за тази асиметрия са известни, но са особено интересни като паралел в днешно време. Германия изненадала с нападението си СССР и разполагала с най-добрата армия в света ( макар боен опит да е имала тъкмо РККА в сраженията й в Китай, край езерото Хасан, Халхин-Гол, Финландия и Полша), както е руското съкращение на Работническо-селската червена армия. 

И едното и другото е лъжа. Сталин се е готвил неистово за войната много по-дълго от Хитлер и единственото отношение, в което армията му е отстъпвала на германската, е било свързано с предвоенното клане и репресии на съветския генералитет и висшето офицерство, лишило РККА от критично нужен команден състав. По всички останали показатели ( ако не броим подводниците, с които обаче германците тормозят западните врагове) огромната Червена армия е превъзхождала многократно своите нападатели.

И тук идва въпросът: как така втората армия в света напада в днешно време със смазващото си превъзходство 22-та, според класацията на военните специалисти, но вместо да я смаже, подобно на Вермахта при нападението над СССР, търпи загуби, сходни на онези във войната с Германия. Отгоре на всичко в Украйна има(ше) дълго подготвяна московска пета колона. В свое интервю близък но Зеленски съветник припомни, че в никоя друга държава на света не е имало такова чуждо проникване на високи длъжности в ключови институции, включително на върха на министерството на отбраната в Киев.

И още един детайл: украинците постигат видимата си ефективност в боевете без помощна на огромни струпвания на цели фронтове, обкръжения и пр. запазени марки на съветския начин на воюване. Изправени човек срещу човек, както и срещу бойната техника на врага, украинците се доказаха като страховити войни и това се признава дори от руски телевизионни пропагандисти, които взеха да се оплакват, че всъщност Украйна разполага с най-добрата армия в Европа. 

Внушението е, че това се е получило в резултат на западната помощ. Само че украинците насметоха Втората армия още в първите дни, седмици и месеци на нейната агресия, когато, оказа се, главно България (тайно) ги е подпомагала и то само с боеприпаси. Първата съществена военна помощ за Украйна пристигна от САЩ едва през лятото на 2022-ра, когато двайсетина комплекса HIMARS с точно прицелване помогнаха на украинците да обърнат в бягство край Харков и Херсон нашествениците, които вече бяха отказали да превзимат Киев и Харков и без да имат американски ракети.

Всичко това се забелязва в самата московия от хората, които все пак си задават логичния въпрос как е възможно очевидното превъзходство да бъде обърнато наопаки. В емоционална изповед, в която се припомнят горепосочените параметри на изначалното московско военно превъзходство, един явно отчаян руснак прави извода в свое излияние в мрежата, че украинците са …по-висша раса. Той дори стига дотам да се обърне към тях ( макар да ги нарича с обидната думаха “хохли”) с призив да спасят Русия от нашествието на всякакви азиатци.

 

 

 

 

 

 

 

Избликът може да бъде приписан на украински автор, които се прави на руснак и няма как да се провери, дали случайно не е така. Но фактите, върху които това обръщение се базира, са безспорни и това придава автентичност на споделеното. То е доста нецензурно на моменти и поради това не се наемам да го превеждам, но го намирам за симптоматично – особено като знам, че в руските социални мрежи има не малко мнения на руски младежи, които открито застават на украинска страна с аргумента, че разбират патриотичния им порив.

Няма как на тези настроения да не се отрази фактът, че миграцията на чужденци в московията, чиято столица все отчетливо се очертава като най-големия мюсюлмански град в Европа, има практически изцяло средноазиатски и кавказки произход ( ако не броим гражданите на Беларус, които работят без специална регистрация).

 

 

 

 

 

Защо в Европа “консерватори и националисти” да се възмущават от опасността за националното идентичност на своите държави-реална или мнима, а в московията да не се пораждат подобни страхове и предупреждения?

В конкретната публикация, спомената по-горе, особено остро се атакува министър на отбраната Сергей Шойгу, който произхожда от малката сибирска общност на туванците. Явно е събрал омразата на доста руснаци и поради провала във войната, за който го държат отговорен.

Ето малко щрихи от картината на етническия състав на миграцията в московията, която предизвиква ропот сред руснаците. Данните са публикувани официално от ФСБ. Доколко разбирам, става дума само за наетите на работа без техните семейства ( ако ги придружават).

Най-много са пришълците от Узбекистан, 630 859 души

Следват мигрантите от Таджикистан: З49 357 души

Киргизстан- 172 591 души

Армения – 47 337 души

 

Казахстан- 34 783 души

При всичко това митът за някаква митична руска толерантност поради етническата пъстрота на населението на московията отдавна е опроверган. Например от убитата заради волнодумството й Анна Политковская. Цитирам отново какво си е отбелязала на 23 декември 2003 г. във връзка с намерени в Москва в кофи за боклук отрязани глави на мургави кавказци, жертва на масираната расистка пропаганда в Русия срещу кавказците:

“ Такива са резултатите от расистката пропаганда в предизборната кампания. Нашият народ е много податлив на фашистка пропаганда и реагира веднага. По-рано този месец Родина, партията на Дмитрий Рогозин, спечели в москва 15 процента”. ( Анна Политковская “Руски дневник, стр. 56)”

 

 

 

 

 

  

13 мнения за “В московията си задават въпроса как при своето огромно базово превъзходство и този път армията й търпи загуби 10:1”

 1. po vremeto na CCCP da vtorata armia zashotosa c Ukraincite sega 2ta armia moze bi sled Kongo

 2. “… един явно отчаян руснак прави извода в свое излияние в мрежата, че украинците са …по-висша раса.”

  Украинците не са “по-висша раса.”. Те просто са хора, което е неизмеримо по-висше от блатен павиян!

 3. П.П. най-после успях да заменя автоматичното изписване на името ми от компютъра с латински букви с български! Надявам се “глупавата кутия” да го запомни!

 4. “How do you tell a Communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin.” – Ronald Reagan.
  Имаше някакво изказване, че СССР бил не-знам-коя си държава със сняг, почти същото изказване имаше и от един от основателите на Гугъл, и двете не мога да ги намеря. Но аз знам още от деството ми: Руская машинка – хорошая ламаринка. Тромава държава, опитваща се да си решава проблемите чрез външни намеси. Е, не се получава.

 5. Винаги популизма води до лумпенизиран дИбильизмь и дивашки животински инфантилизъм. Още от повечето ТОТАЛитарНИ диктатори, водещи началото си от НОЕМВРИЙСКАТА большевишка ИМПЕРьнациональсоциалустическа КОНТРАеволюционна КОНТРАреволюция !
  Всички “други” са – след тях!
  И не , не е само причината в афицеските “чистки” , Суворов показва , че голямата част от афицерите на РККА са ТОТАЛитарНО назначавани “партийни” мутробаджанаци и с малка професионална квалификация и практически способности, нещо като милиционарско “партийни” опълчение(башибозукь) , подобно на Пригожинските мутри. Включително и “маршали” , като жуковь! И освен това повечето такива афицерьи са зависими от политкомисари и ЗКПЧ-та, които могат да ги надзирават. Защото СССРь беше “партийно” “гасударство” , там “партияТА” е “държаваТА” , и “държаваТА” е “партияТА”! Също , както и в задунайската колониална колаборационистка социалистическаЯ губерния – НРБь!
  Подобно и в Третия райх!
  Но в все пак Хитлер разчита и на наследствени пусашки офицери, докато Сталин разчита на политкомисарите от Гражданската война , с малки изключения!
  И затова Сталинь започва да модернизира РККА, дори и с помощта на чистките! А и заради укрепване на лоялността на афицерите, защото има случаи , когато някои афицерски другарски шайки са го нападали физически, и са го обаждания лично, дори и на самите трибуни на мавзолея на мумията на Ленинь!
  Отделно Хитлер е бил фронтовак от истинска армия в истинска война, световна! Докато Сталинь е участвал в паравоенни орди в гражданска война без особени правила и тактики , с огромни жертви и почти всички цивилни и непрофесионални.
  Освен това много от зековете-афицери са върнати почти веднага на фронта , и стават дори маршали през Втората световна война!
  Има и много други причини , но основна е изпреварващият удар на Хитлер , защото Вермахта е по-малоброен и по-бързо се подготвя , и има много голям боен опит от войните в цяла Европа и чак до Сахара.
  Дори и във флота и подводниците Сталинь има известно превъзходство над Хитлер.
  Но и Хитлер е имал шанс да победи , и той прави големи грешки особено преди и след завземането на Киев , при Сталиньградь, защото все пак и той е само ефрейтор в чужда армия , а след Първата световна война е по-скоро МИЛИТАРИзиран(милиционеризиран) “партиец” , отколкото професионален военен в ограничената армия на Ваймарската република!
  Путлер също не е военен, дори и от сАвецката армия, и неговата кагебистка мутренска шайка в Кремль също не са военни!
  И “войните” му в Ичкерия, Грузия, Сирия и Африка са по-скоро срещу паравоенни и непрофесионални противници , срещу което стовари огромна военна сила, с много по-голямо разлика в съотношението на силите, отколкото е сега в Украйна! А в Сирия му помогнаха “ЧВКь” и огромните ислямистки шаббиха на Асадь ,и стражите на “братски” (т)ИРАНь!
  Освен това в Украйна Ельцин имаше огромен Черноморски флоть, който беше “разделен” в съотношение 4 към 1 в полза на Московията. Така че само от тук идваше 4-кратното превъзходство над украинския, но и той почти беше унищожен , след това, при окупацията на Крим! Освен превъзходството в кораби , Путлер наследи от Ельцин и големият военен персонал на Черноморския флоть в Крим, а отделно десантираха и “ихтамнет” срещу малобройните украински части в Крим.
  И тежки бомбардировачи не останаха след Будапещенският меморандум за ядрените оръжия на Украйна.
  И реZZиЛтатът от всичко това се видя на “парада” на краZZная площадь!
  Предишни години, на 9 май , пред мумията на Ленинь дефилираха безбройни путлеристки богатирски орди и безкрайни колони от “вундерваффе-та” от ЦАРь-“аналоговнеть”, а тази година Путлер успя така да “модернизира” втараЯ армия , че постигна пълната й СТЕЛТ-изация(НЕвидимост) !
  И сега имаше пак “безКРАЙНИ” орди от НЕвидими “ихтамНЕТь” , следвани от “безКРАЙНИ” колони “вундерваффе-та” от НЕвидими ЦАРь-“ихтамНЕТь”!
  Ето такъв е “отговора” на Путлер на американския пиндоски СТЕЛТ, той го “импортозамени” с московитски “ихтамНЕТь”-вундерваффе-та!
  Все пак несъвършеният пиндоският СТЕЛТ не може да се “сравнява” с “недостижимият” путлеристки “ихтамНЕТь”, НАЛИ!
  Защото американските СТЕЛТ-ове могат да ги видят всички, дори с очите си, докато путлеристките “ихтамНЕТь”- вундерваффе-та , НЕ може да ги види ниКОЙ , дори хунтараторь Путлерь не може види собствените си “чудо-оружия”!
  Оди на хуйло си,Хуйло!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло ви!

 6. “Горна Волта с ракети” Извинете, репликата е била популярна и авторството е неизвестно. Не е Рейгън.

 7. Mда-а, май блатните диваци започват да се пробуждат от зомбирането. Особено след като вчера стана ясно, че цяла авиационна група (изтребител, изтребител-бомбардировач и прикриващи хеликоптери) на “несакрушимая” е била обръндзана в Брянска област. Пак не са угасили фасовете, май…

  Вмятам, че освен РъБъ, огромна подкрепа още в първите дни на войната оказа UK. Чак не вярвах, че приличащият и държащ се като клоун Борис Джонсън е тъй адекватен. UK “джавълини”-те и “блу пайпъри”-те по въздушен мост започнаха да пристигат в Ржешов с С-130 още на 27 фев. 2022 вечерта. Те, с нашите заряди 9М22 и вариации за “Град”-овете, плюс “Байрактарите” смляха руZките танкови клинове към Харков и Киев. Плюс украинският героизъм – Д. Гордон съобщи пак на 27 фев., че ВСу не смогват с опашките доброволци, а рушветът да те вземат веднага стигнал 1,000€. Шапкарите на рундю казачока ряпа да ядат!

 8. – дори след зверствата и военните престъпления в Украйна, дори октомври 2022 на форума ‘Валдай’ Хуйло обяснява, че “спец операцията е наложена по принуда реакция на предизвикателствата, произтичащи от антируската политика на Запада … русия няма намерение да стане нов хегемон, не иска глобална власт – тя отстоява правото си да се развива свободно… Още няколко години и ситуацията за Русия щеше да е съвсем различна, като се имат предвид доставките на оръжие за Украйна и изграждането на укрепления…“ – страна, която се готви за нападение НЕ строи укрепления да се защитиш от агресия – ссср-то не се е готвило за отбрана 1941, защото сключва пакт за ненападение с Япония(който японците спазват през цялата руско-германска война) и защото на 22 юни 1941 ссср-то бомбардира Източна България – ноември 1940г Молотов настоятелно иска България и Хитлер си дава сметка за съветските планове – от територията на България лесно може да се завземе румънския петрол, което означава рухване на Германия – тогава Хилер предупреждава и Цар Борис и турците и окупацията на България е осуетена, но руснаците не се отказват – тези делби между ссср и Хитлерова Германия тогава са тайни и това сега непрекъснато се забравя – руската опорка, че многополюсният модел щял да донесе стабилност е да не се разсърдят китайците, но ако му се беше получила спцоперацията за 3-7 дни в Украина, Хуйло щеше да нападне Си-то в гръб, ако посегнеха към Тайван и САЩ тръгнат да го защитават – това го играха в Япония 1945-та

 9. Адвокат Петър Славов, най-ефикасния депутат в историята на парламента пита защо още МОЧА стърчи със страшна сила на пъпа на Родината и като как бе инсталирана плочата с невярно съдържание. Българио, Събуди се!
  https://www.facebook.com/adv.Petar.Slavov/posts/pfbid02gLmTMyRBxme1qwaK45mPPQPujR59pjeR9fd83EDLJ54TfCeXM5a3Kma5GFmoBcWEl

 10. Методи Лалов си го връща на Главният Каскет на Републико наша, здравей. За протокола-в битността си на прокурор иг няма нито един внесен в съда обвинителен акт. Карикатура на мах. Много мина, мъничко остана. Сбогом на моделът КОЙ!
  https://www.actualno.com/politics/metodi-lalov-otpravi-po-viber-dve-vajni-predlojenija-kym-ivan-geshev-snimki-news_1969340.html

 11. @Димитър Рачев
  14.05.2023 в 15:30

  Адаш, репликата “Горна Волта с ракети” е на Хелмут Шмит, а Сергей Брин нарече рашата “Нигерия със сняг”.

 12. Изразът “СССР е Горна Волта с ракети ” е на Михаил Горбачов,в интервю пред “The Economist” още от 1989 г.Допреди години дори си пазех едно копие от това списание.Не го намирам на пръв поглед,но ще се опитам да го намеря и до песна в мрежата снимка от корицата.

 13. Не знам кой е измислил лафа: “на гол тумбак чифте пищови”, но и той е по мярка на руZZия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.