Ето защо украинците печелят войната-куражът на войник, върнал граната на врага, казва всичко

Никой (пре)разказ за бойните действия не струва колкото един видеозапис без намеса в него ( освен при обработката на кадрите след това, където труповете на убитите агресори са замъглени).

Запис от камера, монтирана върху каска, показва 27 минути от операция по прогонването на рашистите от тяхна позиция край Бахмут, в резултат на което е освободен важен за украинските защитници на града важен снабдителен път. На финала става ясно, че сред атакуващите бойци от Трета щурмова бригада има ранен американски доброволец.

Жертвите сред окупаторите са многобройни, но не съм ги броил (виждат се поне 10 по пътя на атаката в окопите). 

Не това е акцентът във видеото, според мен. 

Не се вижда често, а вероятно и никой от нас, седящите на удобния диван, не е виждал подобна сцена на храброст, както онази след 9-тата минута от записа. Към украински войник лети ръчна граната, но той я хваща във въздуха и я връща обратно. Следва взрив и облак от пръст и парцали…

 

 

 

 

 

В кадър се чува реакцията на украинеца: “ не случайно тренирах баскетбол като дете”.

Прилагам видеото именно заради този кадър, който говори много. Направо обяснява защо украинците печелят натрапената им война.

20 мнения за “Ето защо украинците печелят войната-куражът на войник, върнал граната на врага, казва всичко”

 1. Ако става въпрос за гранатата на 9:30, подава му я негов другар, което разбира се не променя удивителната храброст на украинците във видеото.

 2. Към Veselin:

  Не, става дума да граната, която долита ясно от руzкия окоп, украинецът я хваща и я връща. Показал съм я на стоп кадъра.Вижда се взривяването й и се чува заедно с това репликата му, която съм цитирал.Уцелва точно окопа (“воронку”) Не случайно съм посочил за ориентир 9-тата минута, защото и аз видях случая с другата граната.

 3. Слава на украинските герои!
  Нашите кръвни братя!

  Днес в 18.30 часа,
  всички, които имат възможност,
  да дойдат пред Президенството!

  ЗА!
  Чистата и Свята Република на Левски!

  Не!
  На Задунайската Губерния на пРезидента Радев!

  ИМПИЙЧМЪНТ!

  На руския резидент Радев!
  Троянският кон
  на фашиста Путлер!

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 4. 🇺🇦🇺🇦🇺🇦 Поклон Украински Войни ! Респект … … … Дефинитивно !

 5. Спомних си думите на лукойлската съпруга Корни Нинова в разговора й с шефа на РИСИ Решетников, той пита кога ще започне изтеглянето на България от НАТО и ЕС, а тя му отговаря:
  “Рано е още!”
  Съдейки по признаците за целенасочено разбит парламентаризъм и разпад на държавните институции в България, очевидно, времето за излизане от НАТО и ЕС вече е дошло! Потвърждават го и резултатите от “референдумите” на Копейкин за “мир и суверенитет” и за “предоговаряне на условията ни за членство в ЕС и срещу еврото” (референдумът на Чалгаря за президентка република ЗАСЕГА се провали) и проруското втвърдяване на “натовския” ни президент-говнояд, както презрително наричат пияните руските орки полезните идиоти и националните предатели зад граница.
  Затова по гласуването им в НС “ЗА” редовно правителство ще ги познаете дали са отговорни за бъдещето на България депутати- патриоти или глутница мерзавци- антибългари.

 6. Слава на украинците, с висок дух и желание се сражават! Ако победят и ние ще се облагодетелстваме от по – малко влияние на империята на злото в България.

 7. Таско Ерменков, БСП: Радев е най-голямата грешка на Нинова
  Когато го избраха маса народ беше в еуфория. Писах им във фейса – първо ще съжалявате всички, които го монтирахте а накрая той ще проклина момента в който се е полакомил и влязъл в тази игра.
  Първото е изпълнено.
  Въпроса е дали второто ще бъде преди изтичането или след изтичането на мандатчето му.
  Надявам се радевата обеца да бъде достатъчно запомняща се за всички в ППДБ, които волно или не волно му дадоха втория мандат на тепсия.

 8. Либералец
  30.05.2023 в 18:47

  Айде малко с уважение към аудиторията,а? Да не ни пробутвате комунистическо, пропутинско мекотело, фен на путлеристките “нощни хиени”, а?
  Ето какво казва Той, наш Таско, по-долу по темата! Що не цитирате и това?

  “Това не е погазване на Конституцията, защото мандатът е връчен. Но ти си президент, ти имаш трибуна, телевизионно време. В петък излизат тези записи. Ако това ти е била истинската болка, още в петък излизаш и казваш „това е безобразие, това няма как да се случва, вие сте политическа сила, която не заслужава да управлява“. И това го правиш така, че да стане публично достояние още в същия ден, в който става този скандал”, смята той.

  Значи, според Таско, президентът бил ТВЪРДЕ МЕК!!!! Наш Таско го упреква за това, че НЕ Е ДОСТАТЪЧНО, по СТАЛИНСКИ, ПО ПУТЛЕРСКИ, ТВЪРД!!!

  Така че – НЕ НА НАС ТИЯ, либералецо!

 9. @Българин
  Аз ли зле се изказвам или вие не ме разбирате.

  Ясно е какъв е таско. Не е добре да се ловите първосигнално на разни символи и имена.
  Всички комундели ще намразят радев и ще съжаляват че са толкова прости и са играли играта на решетника, а накрая самия радев ще се проклина че се е полакомил за властчицата.
  Мисията на радев е да съсипе авторитета на институциите пред българските граждани. Нито повече нито по-малко. Като приключи с мисията си ще отиде при другите употребени от московците. Той е толкова прост и алчен, че не се усеща за какво го използват и какво го очаква.
  Не бъдете първосигнални. Това ви прави лесна плячка за руските психологически операции.
  Какво друго е казал таско не ме интересува. Човек е добре да се научи да чете и ВИЖДА важното а другото да го пропуска.
  Важно е единствено това, което писах. Русофилите разбират на какви пачи яйца ги е наложила матушката им. Но те това си заслужават.

 10. Това ми пожелават на мен: ЩЕ ТИ СЧУПЯ ЗАДНИКА ТЪП ПОДЛОГА МРЪСЕН!!!!!!!!!!!!!!

  Това колко е български език…

 11. Руският Резидент
  президентът Радев
  е престъпник!

  Руският Резидент
  президентът Радев
  е заплаха за националната сигурност!

  В нарушение на Закона за КСНС,
  вече повече от три месеца не е свикал
  консултативен съвет за национална сигурност!

  Радев на всеослушание пред медиите обяви,
  че няма да допусне представители на ПП до заседанията на КСНС.
  Което е грубо нарушение на чл.2.ал.2.т.11 от Закона за КСНС.

  Руският Резидент
  президентът Радев
  е заплаха за националната сигурност!

  ЗАКОН ЗА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
  Обн. ДВ. бр.13 от 11 Февруари 1994г., изм. ДВ. бр.28 от 14 Март 2008г., изм. ДВ. бр.35 от 12 Май 2009 г., изм. и доп. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015г.

  Чл. 1. Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност.

  Чл. 2. (1) Консултативният съвет за национална сигурност се възглавява от президента на Република България.
  (2) Членове на Консултативния съвет за национална сигурност са:

  11. (предишна т. 8 – ДВ, бр. 28 от 2008 г., предишна т. 9 – ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.11.2015 г.)
  по един представител от всяка парламентарна група.

  Чл. 5. (1) Заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност са редовни и извънредни.

  (2) Редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца.

  Преходни и Заключителни разпоредби

  § 1. Този закон се приема на основание чл. 100, ал. 3 от Конституцията на Република България.

  § 2. Изпълнението на закона се възлага на президента на Република България.

  Руският Резидент
  президентът Радев
  е заплаха за националната сигурност!

  Руският Резидент
  президентът Радев
  е престъпник!

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 12. Вместо Таско предпочитам да цитирам мнението на Методи Андреев по темата:

  https://frognews.bg/politika/metodi-andreev-igrata-zagrubia-proputinskite-sili-veche-igraiat-bank.html
  В България има доста кресливо малцинство, с лидер българският президент, което подкрепя путиновото влияние в България, каза в предаването ”Точно днес” бившият политик Методи Андреев. Помагачи на на Радев са БСП и Възраждане, а според Андреев за съжаление тук влиза и поведението на ГЕРБ в момента. Това е така, защото заради огромната корупция ГЕРБ не може да се възприема като нормална евроатлантическа партия, смята той.

  Който разбрал, разбрал..

 13. Към
  Българин💛💙
  30.05.2023 в 22:12:
  Няма значение. Важното е , всички инвеститори , съюзници от ЕС и НАТО, от еврозоната и Шенген, от САЩ разбраха , че реZZиЛдентът руМиХари и некадърност му ченгесарски калинки в ОПГь-ДАНСь,ОПГь-РУМНОь, ОПГь-УБОь, ОПГь-ДАРь, ОПГь-УБОь,ОПГь-ДАТОь ОПГь-МВРь и ОПГь-прокурВатурата са ТОКСИЧНИ и не стават за нищо , заради неграмотност, корумпираност и подчинение на Путлер и туземната му ченгасарско-“масонска” и библиотекарско-сарайската мутромилиционерска и фатмашка предателска и престъпна мафиотска олигархия!!!
  Те никога ,вече, няма да дадат никаква секретна информация на путлерастката престъпна превратаджийска НЕзаконна ченгесарска и фатмашка хунта на зИльоната гнусна ПРЕСТЪПНА фатмашка ТИКВА- руМиХари Решетниковь!
  НИКАГДА!
  Нито пък ще дойде някакъв инвеститор след това, защото никой не обича ПРЕДАТЕЛИТЕ, нито ПРЕВРАТАДЖИИТЕ, а още по-по-най малко “обичат” ПРЕВРАТАДЖИЙСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ и престъпници в задунайския колониален колаборационистки Бандитустань!
  Така че от вчера руМиХари Решетниковь, тримата му шутове от “службите” с полирани ЗАВИСИМИ ченгесарски мозъци от ОПГь-ДАНСь и другите двама полирани ченгесарски тикви , заедно с инфантилният примитивен агентурен кариерист- руДиХари са токсичен и радиоактивен отпадък за съюзниците ни , и за инвеститорите!
  И ниКОЙ от тях повече няма да види никаква кариера извън синекурВена чиновническа копаня в резидентството, докато зИльоната фатмашка ТИКВА е реZZиЛденть на НРБь! А след това? Нищо!
  Никой няма да се “довери” ,повече , на продажният проZZт(итуращ)ь шмекерь и шарлатанинь – руДиХари! Така че той е практически професионален труп за частния и държавен сектор, и му остава само доживотна “кариера” , като лична шлюха на сводниците и ТЪПькачите му!
  Същото важи и за полирана зИльона фатмашка ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень! А и на тримата му ченгесарски проZZт(итутк)и с полирани мозъци, които ги е монтирал в “службите” му !
  А освен това въобще не се съмнявам, че и ГЕРБ щеше да махне доносниците на руМиХари Решетниковь в “службите” , без значение, дали ще подкрепят ППДБ, или без тях! Не вярвам бокоТИКВАТА да иска да остави в “службите” шпионските клюкари на руМиХари Решетниковь , за да случаят около него за компромати! НАЛИ!
  А и след като нямат никаква информация от съюзническите тайни служби , туземните “служби” не носят нищо полезно на България, защото нямат никаква ценна информация , ЗИРО! И са превръщат само в синекурВени КЛЮКАРСКИ доноснически интриганти, които харчат стотици милиони и милиарди, за да клюкарстват и да бе правят нищо! Полза- ЗИРО!
  Така че тези “служби” трябва да се ликвидират, особено подчинени на полираната зИльоната гнусна ПРЕСТЪПНА фатмашка ТИКВА реZZиЛдентът лумПен гадень! И НЕзабавна ОСТАВКА и ИМПИЙЧМЪНТ на гнусният ПРЕСТЪПЕН и КОРУМПИРАН предателски фатмакь! И след това той трябва- да си прибере калинковите “професионалисти” от “службите” и личен адютант руДиХари в собствената си частна ДАНС( доносническа ДЖЕНДЪРьска агенция народнаЯ сигурность) на руМиХари Решетниковь!
  И , накрая, да добавя , че “съгласуването” с НАТО и ЕС може да се обясни най-лесно с аналогията с получаване на достъп до частна електронна поща, сайтове, частно банкиране ! Първо , трябва да получиш одобрение, за да получиш достъпа до тях, нали!
  А след това получаваш парола(например от банка, сайт или пък НАТО и ЕС), въвеждаш дадената парола, за да получиш информация от тях! Или пари от банкомат!
  Това е!
  “Съгласуването” означава точно това- одобрение за достъп до натовска информация, а не назначаването на агенти в ДАНС!
  Не вярвам, че е вероятно компютърните сървърите да искат достъп до клиентите им , и тези клиенти да дадат на сървърите пароли за достъп до тях, НАЛИ!
  Така че руМиХари Решетниковь, да си събере клюкарските ченгесарски “професионалисти” от “службите” му, заедно с корумпираният зависим кариеристь- руДиХари, и с продажните путлерастки агенти от иZZраждане на Санкть-Сталиньградьската шлюха кУпейкиньХари , начело с пасоль-губернатора мУтрофановНаЯ и да си правят “куртоазни” оперативки и събрания и посещения , всеки ден! Както е и сега, и при ежедневните посещения й на ДРОНЬдуковь2 за “съгласуване” с резидентът й – руМиХари Решетниковь! Одите на хуйло си!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 14. П.П. В предишния коментар се е получила фактологична техническа грешка, в следният пасаж да се чете:
  …………….
  ………
  …..
  А освен това въобще не се съмнявам, че и ГЕРБ така или иначе щеше да махне доносниците на руМиХари Решетниковь в “службите” , без значение, дали ще подкрепят ППДБ, или без тях! Не вярвам бокоТИКВАТА да иска да остави в “службите” шпионските клюкари на руМиХари Решетниковь , за да СЛУХТЯТ около него за компромати, срещу него и ГЕРБ! НАЛИ!
  ………….
  …….
  ……

 15. https://www.youtube.com/watch?v=yDsuwDUudlY&t=4009s

  Припоръчвам, ако някой се интерисува от геополитика. Има доста визионерски идеи във видеото, освен конкретно за Украйна, също и в общ план. Аз ги знам защото следя Арестович даже преди началото на войната, но тук са събрани накуп.
  Нямаше да е лошо и в БГ да има и такъв човек.

 16. Според британското разузнаване Русия е изгубила инициативата и в момента само реагира на украинските действия. Същевременно Пригожин призова за пълна военна мобилизация, а Русия забрани износа на патрони.

 17. RICOшетниковь,

  САЩ знаят, но бг-избирателите трябва да разберат и избират – проблема са руските медии, феодализираната провинция и частните “охранителни” групировки – борисов е инсталиран заради зависимостите си още от смяната на имената на турците ,европейските му присъди, цигарния и наркоизнес, гранатомртното му влизане в политиката …

  Либералец,

  а “мисията на радев” е като мисията на ДпС… на рашките им трябва 1 бълг янукович да лапнат България – затова с борисов превърнаха НС в гумен печат …

  1996 КГБ(примаков) фактически поема властта чрез удобния за манипулация елцин(а тук е отстрелян луканов) и тогавашния руски пеевски(березовски) вкарва в предизборната президентска игра ген.лебед за да откъсне патриотичните антикомунистически гласове от зюганов в полза на елцин( Немцов е неудобен за кгб-кукловодите) – точно за тв-кампанията на лебед се ражда опорката:” всякая война заканчивается миром, всякая мать больше всего ценит жизнь своего сина” , което и сега работи като вирус в руската пропаганда + ”патриотизма” са печеливши опорки … героят „”миротворец’’от Афганистан, Сумгаит, Баку и Тбилиси,Тираспол – лебед откъсва Приднестровието за руска военна база със сърп и чук , които трябваше да светнат и над нас след рашисткия блицкриг в Украина 2022 …. е, малко им се проточи във времето , но московия не се отказва – това е начина й да съществува като метрополия от времето на дядоивангрозни до хуйло
  – 1996 , когато на елцин му трябват още 2 години за поглъщане на България, лебедев с мощна медийна кампания става 3-ти на 1-вия тур и си заработва ”особените пълномощия“ в съвета за ”безопасност” на рф-то – в България пробваха и с ген. бригадир и с пеевски , но искат да се примирим с радевите гълъби – войната срещу/за България е парче от пъзела за ссср2 – положението от май1997 , но тогава България СЕ ИЗПЛЪЗВА на руските сценаристи и може да го направи и сега

 18. Към van Stoilov:

  В едно свое интервю Арестович разказа как преди 2014 г. Украйна е била най-пробитата от чужди агенти държава в света. Разказа бегло, но интересно, на какви високи постове са били монтирани агентите на путлеризма. Съжалявам, че не го запазих в архива си. Поучително е да се знае и от нас…

 19. Към

  31.05.2023 в 11:40:
  Те знаят, че е предател и корумпиран престъпник, ама че е превратаджия го доказа вчера!
  Така че вече са сигурни и в това!
  И да припомним , че преди точно 10 години пак имаше ченгесарско-сарайски ПРЕВРАТь , пак чрез ОПГь-ДАНСь , с назначаването на “успешният” млад бизмесмемь дИбильян прасееФскиЙ за шефь на ОПГь-ДАНСь! Точна годишнита!
  И също, тогава, преди 10 години имаше същите протести против ченгесарския ПРЕВРАТь, както и сега!
  Какъв ченгесарски кръговрат! Явно, за да спрат повторенията на библиотекарско-сарайската ченгесарница и милиционерщина и фатмащина трябва веднъж и завинаги да се унищожи тази ченгесарска дупка ОПГь-ДАНСь и другите ченгесарски “служби”, включително и ОПГ-прокурВатурата и ОПГь-МВРь, и НАПь дори!
  Одите на хуйло си!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.