Превратът на службите беше успешен през 1992-ра, ще допуснем ли неговото повторение днес?

 

 

 

 

 

Уважавани от мен коментатори основателно повдигат въпроса за скандала с публичното говорене от парламентарната трибуна на призованите в Народните събрание, които правят политически квалификации и се държат като политически коментатори. 

 

Други коментатори спорят (задочно) помежду си дали става дума за пълзящ преврат с участието на службите, чиито шефове са назначени от служебните правителства на Радев.

 

Хайде да припомня тогава и аз добре известния факт със скандала от септември 1992-ра година, когато новият по онова време шеф на разузнаването Бриго Аспарухов свика пресконференция и в присъствието на практически всички останали шефове на служби нападна правителството на СДС и директно премиера Филип Димитров. 

Освен самият факт на този прецедент аналогията съдържа още три подточки.

1. Аспарухов, точно както неговия днешен аналог начело на ДАНС, намеси Македония, обвинявайки собственото си правителство, че София е сключила (оръжейна в онзи случай) сделка със Скопие.

2. Аспарухов, точно както и днешният му имитатор от ДАНС, посочи като изпълнител на въпросната “сделка” съветник на премиера (разликата към днешна дата е предимно в това, че огледалните днешни обвинения са със задна дата, а не към действащ премиерски съветник).  

3. Президентът ( Желев) тогава, както и президентът (Радев) днес застана твърдо зад своето назначение начело на този явен демонстративен акт на бунт от страна на силовите ведомства. До края на мандата си Желев отказа да уволни провинилите се и най-вече самия Аспарухов, комуто се наложи само да се извини (с половин уста) за деянието си, но никога не се призна за виновен. Направи опит да оглави силовите ведомства в кабинета на Сакскобургготски, който беше спрян демонстративно от намесата на Запада. Днес е в ръководството на рашистката БСП.

Безнаказаността води до това, което наблюдаваме и днес. Учениците на онези превратаджии копират батковците си от началото на 90-те години. Същото прави Радев, беснеещ срещу “рожбите си” от ПП ( за каквито и Желев смяташе политиците от СДС, които отказаха да му козируват и да му служат безпрекословно на правата на “бащинството” му).

Вкупом явно повтарят опита на своите предшественици. 

Тогавашният преврат на службогонците от службите успя 100 процента. Европейският път на България беше взривен. На власт се качи един президентски съветник на покровителя на превратаджиите. Любен Беров оглави правителство на откровено проруската корпорация Мултигруп. Имахме 2 календарни години управление на мафията, форматирана по руски образец,  богатееща от нарушаване на югоембаргото с руски суровини.

Последиците също са известни: изборен реванш на БСП през 1994 г. и икономическа катастрофа през 1996-1997 г.

И криза с военно напрежение на Балканите на терена на разпадналата се Югославия под балкона си имаме днес-също както преди 30 години. За утежняващият факт с рашистката агресия срещу Украйна, която е главната причина за активирането на  старите сценарии на нов глас у нас -да не говорим. 

19 мнения за “Превратът на службите беше успешен през 1992-ра, ще допуснем ли неговото повторение днес?”

 1. Пускам това видео за хората, които не са го гледали
  https://www.youtube.com/watch?v=Y9TviIuXPSE
  Помня как започна всичко в публичното пространство
  Христо Иванов отиде с лодка в сараите на Доган
  На следващия ден Гешев влезна в Президентството и даде възможност на Радев да излезе с юмрюка и да отнеме инициативата на ДБ
  Не само това – започна радикализация под неговия патронаж.
  Въпреки това Радев скри записите от побоя на протестиращите за да може да държи под контрол протеста.
  Какво се случи с Борисов? След руски поток той вече стана излишен и неудобен. Време беше да се намърдат нови играчи на терена. Наскоро някой не започна ли реактивирането на АЕЦ Белене?
  Гешев, Радев, Доган и началниците им в московията се опитват да задържат България в орбитата на империята.
  Борисов вероятно още си мисли, че може да се спазари с московитите но е добре да си помисли по-добре и да си спомни за гошо тарабата например. Напомням за него, защото бай тошо си отиде в период на разведряване и отслабване на московията а гошо тарабата си отиде в момент на втвърдяване и засилване на фашизоидния режим в ссср и НРБ.
  В момента тече мега силно активно мероприятие, което има една цел – да се държи власта изцяло под конрола на резидента и московските му началници. Най-доброто за България е това да не се случва. Защото ако се случи ще пием още много горчиви чаши.

 2. На днешната дата големият СТАМБО /той така беше предпочел да го наричаме/ щеше да навърши 68 години! Поклон пред светлата му памет!
  Липсваш ми СТАМБО! Без теб блогът не е същият!
  Ти знаеше, че да оправдаваме грешките на любимците си с това, че червеният звяр “не играе честно” е израз на инфантилност и безсилие …

 3. И тогава ченгесарите обвиниха Ф.Димитров в износ за БЮРМ, след като те нарушаваха югоембаргото с помощта на деРмократа Ельцин!
  Но важното е кой им беше “патронь” – също такъв деРмократь желевь!
  И сега реZZиЛдентът лумПен гаден е патрон на същите чебгесарски превратаджии, следователно основните превратаджии са – тогава желевь, а сега – реZZиЛдентът лумПен гадень!
  Затова ченгеджийските агенции трябва да се унищожат, или да се подчинят директно на парламента! За да не се повтарят ченгесарската милЮЮЮционерска фатмащина на сарайските библиотекари и “масони”! Одите на хуйло си!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 4. Към Павел Тинков:

  Благодаря ти, Павле, за напомнянето.
  Едва след кончината му стана ясно за широката аудитория, че това е проф. Яни Милчаков, дипломат, писател,учен,ерудит.
  Лаская се от мисълта, че ми беше приятел.
  И до днес не мога да си простя, че отклоних поканата да му гостувам в дома му в Шумен, когато му се обадих от колата, карайки по магистралата близо до града, връщайки се от Варна. Вече е бил близо до края, но никога не ми сподели това…

 5. Светла му памет на СТАМБО, и благодаря на Павел Тинков, че ни напомни!

 6. Либералец, 🎯

  https://boulevardbulgaria.bg/articles/chetiri-krayno-neredni-neshta-ot-izslushvaneto-na-taynite-sluzhbi-v-ns
  “…Ако президентът иска да събаря парламентарната република, задължение на партиите е да го бойкотират.
  Положителен момент в цялата история е именно скандалът в публичните му измерения и максимална театрална видимост. Той показва какво става в действителност.
  Скритата завладяна държава се показва частично на бял свят.
  От всичко това още веднъж следва, че ГЕРБ-ПП/ДБ трябва да направят правителство.
  ПП/ДБ трябва да изпълнят онова, което се заканват да изпълнят, отвъд основните задачи за еврото, Шенген, съдебната власт, бюджета. Както налага и президентът да бъде максимално изолиран.”
  … проблемът са герББ и с тази ДпС-ГРУ многоходовка, при зависимите медии – изборите печелят рубльовците
  https://frognews.bg/novini/prof-dainov-blatnite-orki-ataka.html

 7. Благодарение на постовете на Стамбо се “еманципирах” от неудобството да пиша и да говоря на публично място “мръсни приказки” за подтисницата и окупаторката на народите Русия, а не само да си ги мисля тайно!
  И на мен ми липсват Неговият хумор и Неговите насърчителни думи!
  Не го забравям!

 8. ivo.bg/2017/09/22/в-памет-на-яни-милчаков-и-с-преклонение/

  Georgi Nikolov
  последното, Пророческо включване на СТАМБО:
  “ГОСПОД да даде сили, живот и здраве на СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН!
  Posted by Стамбо | юли 20, 2017, 06:38″

  ***
  sms
  Ще ми липсва страхотното му чувство за хумор, жестоките му анализи и Стамболовското родолюбие.
  Сега всички от форума трябва ДА СЕ СТЕГНЕМ и отговорно да поддържаме яростната съпротива срещу духовното русифициране на нацията ни, която СТАМБО успя да запали чрез творчеството си в душите на много, много българи!
  Само така ще си го върнем СТАМБО!

  Проф.Яни Милчаков за равносметката, която не извършихме

 9. Крайно време е Гов.ното Коzе от ИзраZдане да бъде съден като рУска проститУтка и подлога на Фашистка Кремълска Измет и да спре да вее Путлеристки знамена в Столицата на Майка България!!!!!!!!!!!
  Ако Страхливците и продажниците от Денс милицията не могат да го оправят ще се обърнем към партньорите от Украйна, които с голям Кеф ще го екзекутират.
  Смърт на Кремъл и нейните Проститутки!!!!!! Свобода за Българите!!!!

 10. Георги Ганев:”Днес разговорите са минали доста конструктивно, вероятността за редовен кабинет е малко по-голяма. Към момента не се очертва чисто експертен кабинет – ще има политически лица. Асен Василев остава в МС. Министър, който не взема политически решения не съществува. Подозираме, че г-н Василев е имал помощ от по-сериозни експерти. Не е спонтанно”.
  – ефектът на пеперудата
  Для чего РФ объявила в розыск главнокомандующего ВСУ Валерия Залужного?
  СВИТАН: ВСУ бросят СТО ДРОНОВ на МОСКВУ.

 11. Поклон пред Големият СТАМБО!
  Докле го има БЛОГА ни, тези които сме общували(почти всички) само виртуално с него няма да забравим нито делото му, нито заветите му.
  Пишете всеки ден но кратичко. Максимум два пъти под статията и да не надминава половината от обема ѝ. Както казва и Иво, най-ценният ресурс е времето. Особено неговото. Та нали той е И модератор. Как да сколоса и със собственото творчество защото знайно е зад страница качествен текст (при него друго няма) се крият още поне 100 стр. “странична” литература.
  Нека следвайки заветите на Големият Стамбо помогнем и на Стопанинът на БЛОГА ни още по-добре да си върши работата.

 12. Няма какво да кажа повече за СТАМБО, дано и той е получил нещо от този блог и от нас, които все пак имахме възможността и привилегията да общуваме с него.
  И имам усещането , че преди да ни напусне той искаше да се свърже лично , но никой не знаеше за тежкото му положение, включително и аз. И не се възползвах от това , вероятно съм предполагал , че ще има и следващи възможности , но нямаше такива за никой .
  Остава само да се опитваме да продължаваме от там , откъдето той ни остави!
  RIP!

 13. П.П. Забравих да добавя и да си спомним за Банкянското човекоподобие! Как СТАМБО се издаде без да иска. А и какво ли щеше да коментира Банкянското човекоподобие за истинския бокоТИКВАТА, сега, в този момент, в тази ситуация?

 14. Поклон пред паметта на Стамбо!

  С една тъжна чаша осмарски пелин…

 15. Чак когато почина разбрах тук от Иво, че това е проф. Яни Милчаков. Страшно ни липсваш, Стамбо!

 16. Не е Бриго,а е Бригадир.
  Не разбирам защо господин Инджев нарича съветско-руския агент и фанатичен комунист Бриго Аспарухов. В дипломата му за средно образование от немската гимназия в Ловеч ясно е записано: Бригадир Аспарухов. Родителите му също да можели да го кръстят и Звеновод Аспарухов или пък Отрядник Аспарухов. Всеки който помни “славното бригадирско движение” знае какво означават тези термини.

 17. Главатарят на ДАНС е очевидно против френското предложение за присъединяване на РСМ и Албания в ЕС, защото:
  1. В Албания няма руска пета колона, като в България.
  2. В столицата на Албания няма паметници на руски цар окупатор и МОЧА, а има паметник на Скендер бег.
  3. Албания и РСМ са лоялни членове на НАТО, за разлика от България. Рашистите Радев и Орбан са основните проводници на руското влияние в ЕС.
  Ръководителите на българските служби не са направили нищо до момента по отношение на македонския дивак учител /руска подлога и сръбско мекере/, участвал в побоя над българско момче в Охрид.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.