И днес бесарабските българи, подобно на Ботев през 1875 г., , знаят, че “Россия е мнима защитница на славянството”

Бесарабските българи обвиниха копейкин в престъпление срещу човечеството.

 

В деня, в който почитаме паметта на Ботев, е добре да си припомним какво е писал той за мнимата защитница на славяните Россия, споменавайки бесарабските българи.

НА СНИМКАТА: Авторът в Одеса пред гимназията, в която е учил Ботев-великия български поет и революционер, както пише на паметната плоча. 

 

“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.

Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът.

Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не гонял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание.

Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество. Нашето правителство е запретило входът на сичките български вестници в държавата и целта на това е “да са не раздражават духовете.“

Видите ли какви прекрасни мери употреблява защитницата на славяните, за да еманципира своите едноплеменници и едноверци? Какво ще да кажете против това?“

Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си.

Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга. „Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.

В. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.

А в самата Украйна тачат Ботев с многобройни паметници-само неговите са много повече, отколкото знаците за някаква почит ( доколкото изобщо ги има?!) към България в огромната московия.

11 мнения за “И днес бесарабските българи, подобно на Ботев през 1875 г., , знаят, че “Россия е мнима защитница на славянството””

 1. Ot Tati zelen chorap(pREZIDENT) I mama BCP kvo dete ce e rodilo—–kasopishkovche

 2. Извинявам се за недоглеждането, грешка моя, не забелязах, че е цитат!

 3. 🇧🇬 🇺🇦 https://www.facebook.com/ukr.embassy.bg/posts/pfbid0f5PZTt8KX5RmxcfkrVHKHRRqHjjCDaJDRa38rEhyhJNSXa4AfVma55FPHNtNU1gKl
  Христо Ботев: “Няма свестен човек, кой би могъл да съчувствува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичаи.”
  “Ботев не би търпял, а ние…ний сме…
  … Какво ли би казал Ботев за самопредлагането като 16 република? Дали би отвърнал на един нахален придружител на руския самодържец Путин, който каза публично в София, че България му приличала на „невярна съпруга”? Дали щеше да е съгласен тук да посрещат несменяемия московски кмет като държавен, който си пазарува българска земя на едро и изисква благодарности, че плащал да му работят на нея „ московски заплати”. Щеше ли Ботев да търпи безмълвно възторга от всичко това на сънародниците … Заради нас и другите след нас, които, както върви, може да получат в наследство още по-малка част от истината.(ivo.bg/1.6.2008)”
  “… това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци…”

 4. Цялата паразитна ПОПУЛИСТка шайка не е чела нищо друго, освен болшевишката пропаГАДность на колониалните колаборационисти от БКПь, от периода 1944-89г.! Ето такива хуЙ(ло)лигани са неграмотните лумпени от иZZраждане- кУпейкинь и неговият шут – хуЙ(ло)лиГанчевь( хуЙлоГанчевь), нали! Одите на хуйло ви!
  – чемАдань-вАкзаль-Хуйлостань , заедно със зИльоната фатмашка превратаджийска ТИКВА- реZZиЛдентът лумПен гадень! И вицепутлеристката йотовНая, заедно с нейното болшевишко котило БКПь и мужишкият джендърь кУрвела ниновНаЯ! Одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло ви!

 5. За днешното шествие в 18.30 да попитам:
  Има ли поне една телевизия, поне един канал в ютуб или в друга социална мрежа, където да се излъчва директно?
  Има хора, които не могат да присъстват, но имат желание да пуснат директна картина от шествието по телевизора в двора си, кафенето, на терасата или в магазина.
  Това е едно от най-важните шествия за последната половин година.

 6. Ботев е учил в Русия .Там е формирал възгледите си.Там се е образовал. Защо си учил там бе бай Хуй, като е такава Русия ?
  Всичко, което казва е вярно,но няма право да го казва точно той.Има право да го казва някой, който не се е докосвал до руския “хляб”.
  Погледнато от нашата гледна точка Ботев е герой. Но историята е преекспонирана.
  Погледнато от гледната точка на османската държава е престъпник.
  Ботев няма нищо общо с вашият европейски идеал и с поведението и манталитетът си е в пъти по близо до Русия отколкото до Европа.
  Първо Ботев не е християнин. Той е атеист, а отричането на Бог е типично за тоталитарните държави, а не за демокрациите.
  Второ Ботев е комунист ,макар и мечтател. Той няма да посее и да пожъне, за да нахрани гладните и жадните(нещо, което е по силите му).Той ще пие алкохол и ще говори колко е несправедливо ,ще прави революции .Това е типично комунистическа черта.
  Трето Ботев е идеалист и наивник.
  Бих казал горделив идеалист и наивник. Лека му пръст на човека,но цялото му творчество е такова.
  Четвърто – европейците са го смятали за терорист. Недей да мислиш ,че на някой тръгнал на почивка ще му бъде много приятно да изкочат 200 човека въоръжени от нищото .Остави ги какво казват или каква е българската хипербола за ситуацията. Това, че са г смятали за герой са глупости. Ако толкова обичаха героите нямаше да сложат немски княз на начело на България, а примерно Захари Стоянов.
  Пето .Методите на решения на проблемите на Ботев не са демократични, затова е и толкова далеч от Левски по възгледите си.
  6то Ботев е краен. Отново нещо,което цивилизованият свят се стреми да избегне.

 7. Края на писмото на Георги Марков до Христо Ботев (лесно може да се намери по интернет).
  …..
  Така идвам до втория ми въпрос:

  НЕ СМЯТАШ ЛИ, ЧЕ КАРАВЕЛОВ БЕШЕ ПРАВ?

  Не зная думите, които сте си казали, обидите, които сте си разменили, и чувството на горчивина, с което сте се разделили. Зная само, че Каравелов не е успял да те убеди, че свободата на един народ не се ражда от сражението между две чужди армии и дори от геройството на една легендарна чета, нито от прокламации и международни декларации. А е нещо неразривно свързано със съвършенството на човешкия дух, с възпитанието, просветата и духовния прогрес на един народ. Зная, че ти дръзко си написал “лозето не ще молитва, а мотика”, че си забравил, че има различни мотики и че револверът съвсем не е най-добрата от тях.
  Позволявам си да ти кажа, че времето доказа колко прав е бил Каравелов. Затова него не го честват. Дори са го забравили и пренебрегнали. Защото той не им достави полезната легенда, в която много…*
  ………
  Мисля, че това писмо винаги ще е актуално за българската действителност (да вметна – драги Георги Господинов, честито и знай – ти не си сам на литературния връх, ето и един друг Георги, също недолюбван от българите, отдавна е там).

  Защото МОЧА си стои, Димитровград си е Димитровград, и всякакви други мочи и альоши и чинии, учебници с премълчани и изопачени факти и тн.

  Живеенето в лъжи, толерирането им, цялата тази обществена безпаметност и шизофреничност, подхранва всичко лошо в живота ни. Тяхното отсраняване е много по-важно от всякакви решения за бюджети, шенгени, пари, енергии, политики и евфемизми и тн.

  Тези, за които гласувам продължават да невключват, да отлагат неясно за кога. Или са страхливци, или чисто и просто Не разбират, че без махането на МОЧА – НИЩО няма да помръдне. НИЩО.

 8. 2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

  “Русия, тая мнима защитница на славянството,
  днес тя употреблява още по-радикални средства,
  за да изтрие от лицето на земята
  българските колонии…”
  Христо Ботев,
  в-к “Знаме”,
  бр.13-ти,
  април, 1875-та година.

  Когато е писал поемата си „Хаджи Димитър“, Ботев едва ли е предполагал, че невероятните му думи :
  „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“ той пише и за себе си…

  2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
  Датата е кончината на българския поет и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.).
  За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г.
  Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници.
  На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес –
  в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

  Животът и дейността на Ботев не подлежат на сравнение – изпълнени са драматични събития и обрати.
  Оставил е забележителна публицистика изпълнена с остър изобличителен език и безкомпромисност в бурни времена,
  когато повечето хора остават безучастни и мълчаливи.
  Творчеството му запалва огън в чистите сърца, докарва читателите си до смях и сълзи.

  Христо Ботев е роден в Калофер и първоначално учи в Карлово, където баща му е учител.
  По-късно се завръща в Калофер и през 1863 г. завършва калоферското училище.
  През октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г.
  Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.
  През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер.

  Първото си стихотворение – „Майце си“, Ботев публикува във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков.
  От октомври 1867 г. живее в Румъния.
  През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

  През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор,
  но е освободен вследствие със застъпничеството на Левски и Любен Каравелов.
  Ботев започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган.
  Това е периодът на активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия – в. „Знаме“.
  През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения“.

  На 13 юли 1875 г, 27-годишният Ботев пише във в. „Знаме:

  „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.“

  През май 1876 г., като част от Априлското въстание, Ботев организира чета, на която става войвода.
  Четата е финансирана, екипирана и въоръжена от търговецът на оръжие Димитър Горов- дясната ръка на Левски.
  Четата дори тръгва от дома на Димитър Горов който я придружава до кораба Радицки.
  На Димитър Горов имено Ботев предава последното си писмо до съпругата си Иванка.

  От Гюргево, Ботев се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.
  На 20 май 1876 г., (2-ри юни по нов стил, фактически на 1-ви юни), в последният тежък бой на четата, Ботев е убит.

  Когато е писал поемата си „Хаджи Димитър“, Ботев едва ли е предполагал, че невероятните му думи :

  „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

  той пише и за себе си…

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 9. Към Георги
  georgi_kar4in@abv.bg

  Ето този ме тормози.
  Залива ме от много време с наглата си претенция бъде непременно публикуван тук, макар да сипе обиди срещу мен (и в този случай завършва коментара си с лична нападка към мен, която спестявам).

  Нали толкова много иска да блесне тук? Ето неговите минути (за четене) слава.

  Ще побеснее отново, че не съм публикувал целия му бълвоч. Но няма как. Не съм му длъжен.

  Опитвам се само да се отърва от всекидневното задължение да му трия натрапничеството. Все едно някой да цапа непрекъснато в двора ти и да настоява да продължава, защото си въобразява, че цапаниците му са гениални.

  Едва ли ще излекувам болестното му състояние да се натрапва нахално, но все пак се надявам да разбере, че лудостта му няма как да получи публичност тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.