Ще си останем рая покор(е)на докато Левски и Ботев не заемат местата на МОЧА в София и в страната

Огнян Стефанов ме е изпреварил с текста си за 2-ри юни.

Закъснях с някой друг ден да споделя мислите си от разходката си на 2-ри юни в Борисовата градина, където единственото открояване на Ботев сред останалите бюстове на исторически български фигури е централното му място срещу централната алея. Иначе е равен като мащаб и на комунистическия писател Георги Караславов в съседство с него.

Пред бюста имаше рехаво струпване и малък мъжки хор. Долиташе от него “ ний не сме веке рая покорна”. Но с тъга си помислих, че това изобщо не е вярно към днешна дата. Един поглед към огромния МОЧА в съседство е достатъчен човек да се увери в обратното-покорена рая сме от съветския ятаган, все така предизвикателно размахван над преклонените ни пред него глави.

Софийската ситуация е идентична с пловдивската. И там е така. Миниатюрният Левски се губи в нозете на тамошния МОЧА. Малко им е на неговите създатели да го направят много пъти по-голям от Левски, ами отгоре на това и са го монтирали на върха на  града, за да се вижда отвсякъде-за разлика от практически невидимия паметник на Левски, стъпкан концептуално в ниското под ботушите на въпросния Альоша.

СНИМКА ( по идея на Георги Чунчуков):

Нямаше на 2 юни пред бюста на Ботев и малка част от онова сборище, което обичайно струпват пред МОЧА рашизоидните ни сънародници- за съветските им господари от посолството да не говорим. Те пред бюста на русофоба Ботев няма какво да правят.

Забелязвате ли, че руzките т.н. дипломати говорят само с обобщения за любовта на българския народ към московията? Да се ги чували да конкретизират?

Няма как. Кого от великаните на българското националноосвободително движение биха могли да споменат без да извикат в съзнанието на истинските български патриоти спомена за факта, че нашите възрожденци до един са били против това мракобесната евразийска империя да ни носи руска “свобода”. Дори и Вазов, чиято поезия рашистите цитират избирателно като русофилска, проглежда в края на живота си за “игото”, което руските нашественици в Добруджа ни носят през 1916 година. Иго! Тази дума използва два пъти авторът на “Под игото” в стихотворението си “На руските войни”.

Наследената от времето на комунизма традиция да вият сирените в 12 ч. на втори юни, ако питате мен, трябва да бъде прекратена. Този вой само подсилва чувството за лицемерие-нещо като поднасянето на цветя на жената и другарката в живота веднъж в годината на 8 март. Напомня за безсилния ни вой да се освободим от лъжите за “освободителите”.

Докато Ботев и Левски не заемат местата на МОЧА във всичките му натрапени варианти из България, ще си останем рая покорна. В собствените си очи или поне в очите на онези от нас, които държат на такива неща като истина, национално достойнство, свобода и равняване по народите и техните държави, където над всичко се издигат техните статуи на свободата или айфелови кули.

 

15 мнения за “Ще си останем рая покор(е)на докато Левски и Ботев не заемат местата на МОЧА в София и в страната”

 1. da gokato ne se ottarvem ot ruskata federacia////rahitichna federacia(taka e kazal putler) niama opravia—neshtata v BG stavat no s pregoliamo zakasnenie///// a ne v tochnia moment………..moeto tarpenie e na svarshvane 72g sam pitam ce dali shte doziveia,,,,,,orgovariam ci neznam

 2. Бих добавил, че е много по на място вместо паметник пред парламента на чуждоземски “освободител” (на кого и от какво?), да има паметник на Левски, същия който е искал да види България като чиста и свята република.

 3. Да. Може би една от причините моча в София още да си стои там е, че нямаме единна визия за това, какво точно искаме да има на неговото място. Често се говори за неговото събаряне, но това не е достатъчно за общественото внимание. Аз поне само веднъж бях дочул от някъде в някакво интервю какво би имало на неговото място. И то бяха някакви общи приказки, без много конкретика. Аз поне не съм запознат да има някакъв изготвен проект (визия) с визуализация на това, как би изглеждала градината след събарянето на паметинка. Някой знае ли такъв проект и къде може да се види? Една такава визуализация сама по себе си, много би помогнала повече хора да разберат и осъзнаят какво може да бъде на неговото място. И че това би било по-добро от сегашното положение. Ботев? Левски? А защо не и двамата?
  И така, според мен, една много добра визуализация би обединила много повече хора около нея, от колкото само за събарянето му. Даже фокусът трябва да се измества полека-лека върху това, какво ще се изгради на негово място, вместо фокуса да е изцяло върху събарянето му. Това ще катализира по-бързото му отстраняване и по-мотивирано ще действат за събарянето му.
  Когато беше настанало време да се събаря многоъгълния в НДК, имаше даже конкурс и много хора участваха с най-различни идеи, визуализации и т.н. Същото трябва да се случи и с моча. Колкото по-често се говори какво трябва да има на негово място, колкото повече хора участват в изготвянето на проекти, толкова по-добре.

 4. Огито наистина бе написал силни думи за 2-ри Юни, прави му чест.
  Също така много се гордеех с рециталите на полските димпломати преди години – впечатляващо. От руските подобно нещо никога да чуем.
  Криворазбраната цивилизация сме по много показатели и един от тях е този че уж най-патриотичните ни партии обичат повече Русия вместо Ботев, Левски, Захари Стоянов.
  С последните някак удобно сме решили да се “занимаваме” един ден в годината докато Русия обсебва останалите дни. Да не говорим за паметниците.

 5. Рашистът Радев нагло употреби наскоро думата български суверинитет.
  За български суверинет може да говори само този български политик, който:
  1. Премахне МОЧА и на негово място издигне грандиозен паметник на Великия български войник.
  2. Премахне паметника на руския цар окупатор и на негово място издигне паметници на безспорните български царе – Симеон Велики и Иван Асен II.

 6. 💙💛Случаят Джем 🤍💚❤️
  Румен Петков, а.к.а. Шадраван Запалков, остроумничи в ефира на @BTV, вместо да излежава петнадесетата година от доживотната си присъда.
  https://twitter.com/NadjaUruski/status/1664402384238379010
  – за начало: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република
  dw/pregovori-s-gerb-i-dps-struva-li-si-hristo-ivanov

 7. @Иван Петков
  Радвам се, че вече има и други, които искат да изпратят коня пред парламента след руския крайцер!
  Като гледам е все още табу за политиците, но ние трябва да ги побутваме в правилната посока!

 8. Либералец, 🎯

  днес е Свети Дух – ден на пробуждане на българската национална памет
  (ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОПУСКАНО ИЗДИГАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА АЛЕКСАНДЪР, Янко Гочев/sitebulgarizaedno)
  През Възраждането българското етническо землище, обхващащо Мизия, Тракия и Македония е около 215 000 кв. км. – по волята на този т.нар. цар”освободител” севернодобруджанските българи, голяма част от тракийските българи, родопските българи, македонските българи и моравските българи НЕ са част от свободна България и са раздадени като военни руски трофеи на съседните държави и последиците са терор до трайно обезбългаряване
  – до 1918 г. България води 3 войни за обединението на страната.
  Във Вардарският и Егейски край, населени с компактно бълг. население, са затворени бълг.училища и черкви. Стотици хиляди българи са бежанци в старите предели на България и българите започват да честват тоя ден на Свети Дух като Ден на Македония и падналите бълг. герои. Между двете световни войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват и елитът на македонските българи и бежанците.
  Почит за 200 000 бълг. офицери и войни дали живота си за освобождението на Македония и обединението в периода 1912-1918.
  https://blagoevgrad.utre.bg/2020/06/08/558619-sveti_duh_den_na_makedonia

 9. @ р1
  Нима не разбирате , че въпроса се свежда до премахването на ТОЗИ С АВТОМАТА и ПАНАТА ???!
  Самата конструкция може да се ползва (или не) като основа на новото решение – това няма особено значение.

 10. Очевидно е, че в основата на трудното формиране на редовни правителства у нас напоследък е голямата ФРАГМЕНТАЦИЯ на парламента, реализирана чрез фалшифициране на изборните резултати (корупция, корпоративен вот и тн.) което дава възможност за проникването в парламента, на ръба на 4%-та бариера, на налудни, фашизоидни формации, изпълняващи ЧУЖДИ, небългарски сценарии.
  Защо да не се вдигне изборната бариера за влизане в парламента, примерно, на 6-7 % ?

 11. Ако утре, по време на гласуването на редовното правителство в парламента, полицията и останалите служби за сигурност и опазване на обществения ред, въпреки многобройните предупреждения, не охраняват ефективно пространството около НС и допуснат умишлено безредици, още същия ден шефовете им трябва да си подадат оставките или да им бъдат поискани, а структурите им да бъдат разпуснати. Да се назначат с конкурс независими млади служители, мотивирани да изпълняват съвестно задълженията си !

 12. @ В и К
  Идеята Ви за паметник на Васил Левски, който мечтаеше за чиста и свята република, пред Народното събрание на Република България е много логична и вдъхновяваща ! Кой (измекяр) би посмял да я оспори или отхвърли?! Но, със сигурност, ще започнат, с цел забавяне и забравяне на идеята, дълголетни спорове какъв точно да е паметникът, къде точно… Мисля си, че би било чудесно да се направи копие на паметника на Апостола в родния му град Карлово, с ревящия лъв до него и протегнатата му към бъдещето ръка. Паметникът е висок над 8 метра, построен е през 1903-1907 година по проект на скулптора Марин Василев, който единствен е наблегнал на образа на “Левски – Мечтателя” за свободна България (където всеки българин, турчин, евреин и всякакъв роб, веднъж стъпил на българска земя, става свободен и с равни права) а не толкова на стандартната, задължително присъстваща в повечето паметници на Васил Левски сила на характера и героичност. (Спомням си, че изкуствоведите по време на комунизма критикуваха автора, че “паметникът бил старомоден и му липсвал героизма”.

  https://impressio.dir.bg/nostalgiya/na-prof-marin-vasilev-dalzhim-pametnika-na-vasil-levski-v-karlovo

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.