“Медийна реформа”? Няма такова понятие у нас

Каквото и да се говори, злослови, зловиди по адрес на съдебната реформа тя поне е обект на постоянно и завишено внимание у нас и сред западните ни партньори. Нищо подобно не може да се каже по отношение на медийната реформа. И знаете ли защо? Защото самото словосъчетание “медийна реформа” изобщо не съществува в публичността.

Как да се опита някой на реформира “нещо”, което формира общественото мнение  без да има възможност формиращите го по някакъв начин да бъдат реформирани по съответните демократични западни стандарти и това да не бъде представено като намеса в свободата на медиите и словото изобщо?

Резултатът от този блокаж е видим от факта, че доверието на хората у нас в българската журналистика е най-ниското стъпало в ЕС и по този показател България дели дъното със Словакия, другата най-активно тровена с рашизъм държава в евросъюза.

Още по-контрастно изпъква грозната картина у нас на фона на факта, че чужди медии запълват “дупки” в пробитата ни от неписани забрани система за масово (не)осведомяване чрез определени теми и коментатори, които (не) са допускани до микрофоните на т.н. обществени медии, в които царуват феодали с политически зависимости от сил(н)ите на нощта. Щеше да (ми) бъде много трудно да дам пример със себе си, ако не можех да се позова на конкретиката като сравнение. Най-новият пример е интервюто ми за “Дойчландфунк”.

Държа да отбележа, че това не е някаква дойчландфукня. Използвам факта, за да се аргументирам.

За германското обществено радио мнението ми представлява интерес и то по темата, по която пиша статии и книги от години, но беше замитана под червения килим с бродирания Червен площад в българските медии. И продължава да е неглижирана. Както и мнението ми на коментатор, който не е стъпвал в БНТ от 3 март 2019 г., където сил(н)ите на нощта ми организираха капан на поканен да говори със запушена уста от просташката намеса на (проф.?) Нина Дюлгерова. Нещо подобно като резултат ми се случва и в БНР, от чиито микрофони се лее войнственото рашистко “миролюбие” на Волгин, но толкова любимата на рашистите “друга гледна” точка просто не се допуска.

Не, не се оплаквам. Не ми липсват микрофоните им. Ако съм искал, щях да си стоя на екран и до днес-като Бойко Василев, който не даде нито един повод да бъде прогонен вече 23 години и забраната да присъствам в студиото му е сред доказателствата, че добре се справя със задачата да (се) пази от зарази, опасни за кариерата му.

За оплакване обаче е фактът, че въпреки оповестения от “Репортери без граница” напредък в свободата на медиите у нас за изминалите две години инерцията на трупаното недоверие сред българите спрямо родната журналистика на практика бламира ролята им на достоверен ориентир за “потребителите”. Те съответно “потребяват” кой каквото намери като заместител. Видя се от възхода на фашизоидите с руzки медиен акцент, които намериха огромна ниша в мрежата. Пуснаха там трайно пипалата си за лов на сърдити и объркани български гласове.

Горното съждение е сред онези, които малцина от желаещите да им бъде предоставяна медийна трибуна се решават да признаят публично. Просто ще бъдат сложени в черния списък. За мен това са бели кахъри, но за кахърния български “потребител” ефектът е като филтрирането, при което за консуматорите остава преценената като достатъчно прецедена от “остри камъни” мътилка, за да си мелят брашното така, че в главите на хората да остава някакъв лесен за преглъщане качамак.

 

 

 

13 мнения за ““Медийна реформа”? Няма такова понятие у нас”

 1. Драги г-н Инджев!
  Няма как да служител или (съ)участник в медиите, да си невинен. Така че, именно уволнението Ви и недопускането Ви до контролираната медийна среда е доказателство за професионалната Ви позиция. Ако да не споделям някои мнения и възгледи с удоволствие следя блога Ви. Те са ми коректив.
  Той стигна ли 100,000 посещения?!
  Свободата и достойнството имат цена. Успех и кураж!

 2. Г-н Инджев, за отбелязване е, че въпреки явните забрани да ви канят в телевизиите и радиата, всеки знае кой сте и какви са вашите позиции и каузи. Преди войната в Украина, когато споменех пред близки, че ви чета от А до Я, често ми казваха, че не ви харесват, защото сте много краен. Е, най-късно на 24.02.2022г. се видя, че не сте краен, а прав. Вашата правота неведнъж е била потвърждавана през годините, в които ви “следя”, и това е много по-ценно, отколкото да сте oщe един хлъзгав бойкo василэв, чиято “Панорама” може успешно да замести всяко хапче за сън.

 3. Ох…, от тази статия, доста хора ще ги заболи. Така и трябва. Аз я определям, като изстрел и той е точно в центъра на мишената. В Десетката…

 4. ““Медийна реформа”? Няма такова понятие у нас”
  А само у нас, ли?

  Луд, или фашист?

  Месеци наред Русия трупаше войски на границата на Украйна.
  Путин казваше, че това са рутинни военни учения.

  Говорителят му Песков,
  втълпяваше на руснаците:
  “Само луд може да си помисли,
  че Русия ще нападне Украйна!”

  Говорителката на Лавров повтаряше пред международната общност:
  “Само луд може да си помисли,
  че Русия ще нападне Украйна!”

  Е,
  луд, или фашист е Путлер?
  Или и двете?

  Представяте ли си,
  луд фашист с картечница в МОЛ?
  Ужас!

  Няма да го съдят в Хага!
  Органите на реда веднага ще го застрелят!
  Може и с дронче!

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 5. Истинският въпрос е как да се “реформира” нещо , когато го няма. Т.е. как се “реформира” ДЕформираното нищо , НИЩО?!?
  То даже не е определено достатъчно в законодателството , дори взето от европейската практика, всичко е туземен лобизъм , клиентелизъм и мутробаджанащина.
  Дори един нелегетимен мутробаджанашки шут и калинка , като куРВшлуковь не искат да махнат , а и не могат да отговорят защо въобще го назначиха ?
  А преди това и бардакОFF и другите подлоги на ченгесарско-сарайската обръчгархия, дИбильян прасееФскиЙ и бокоТИКВАТА!

 6. Веселин Димов
  15.06.2023 в 12:18

  “Той стигна ли 100,000 посещения?!”
  Сигурен съм, че вече са много по 100,000 посещенията В БЕСЕДКАТА!

  Не толкова популярният и млад сайт на КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ,
  Само за 2020-2022г. има 53 263 преглеждания от 22 990 посетители.

  До сега, за 2023г., вече има 16 013 преглеждания от 7 822 посетители!
  А сме едва средата на юни…

  ,,Предай нататък…
  АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!
  Могъщите САЩ и непобедимият НАТО са гарант за свободата ни!

 7. Имах общ приятел на времето с Илия Минев. Бил съм няколко пъти с него. Той нямаше илюзии, беше и оскърбен от това, че гражданската му позиция се ползва за политически изгоди на деня, а не като свидетелство за чисто човешките ценности, заради които самата политика има смисъл.

  Днес би бил по актуален отколкото в началото на прехода. Щеше да се радва на някои от младите политици, които излязоха на терена.
  Хората си отиват, смисълът остава.

 8. За БНР: Не е само Пешо Волгин. По БНР всеки ден има “централни бюлетини за новини” от 00, от 7, от 12 и от 18 ч . В тях почти винаги се обажда кореспондент от Москва – Ангел Григоров, който да ни съобщи, какво са правили, какво са казали и пр. Путин, Песков и др. А какво съобщава кореспондентът от Киев ? Няма и не е имало такъв. Имат и кореспонденти в други страни, например Бронислава едикоя си от Кипър, катя Пеева от Гърция, която ще съобщи за стачките, бурите и други такива. Бивш говорител на БиБиСи Паунов, сега е всекидневен съобщител за това, което става във Великобритания,но винаги сверявам новините му с БиБиСи и т.н., и т.н.

 9. С кадри като соня момчиловна, емко кошлукович (Сиси дългото бедро), петя вольгин, мартын карбовский, другият петя блысков-саполят, мадам в.в., руZката христынка-денят-започва, “д-р” бойко василевич каква медийна реформа, Стопанино? Какви 5 рубли? Големият Талев пише в последния си роман, “…сетният болшевик… на света ще умре в България десетилетия след Русия…”. Не е предвидил, че ще има и путлеристки национал-рашистки римейк…

 10. Чухте ли благата вест?

  АЙДЕ, ХАИРЛИЯ ДА Е!!!

 11. В десетката Г-н Инджев!
  Удоволствие е да ви чете човек!
  Вие сте пример за журналистиката,такава каквато трябва да бъде. Това, че не могат да ви преглътнат е доказателство за професионализма, ерудицията и най-вече чувството ви за справедливост.
  Благодаря ВИ!

 12. Медийната реформа трябва да е част от цялостна такава а това в България започва с пълна лустрация от кадрите на бившият СССР/Русия.Не само официалните,но и интернет медии и социални мрежи са пълни с проруска пропаганда и никой не е разследван от службите в България.Наскоро имаше официална новина за проруската партия Възраждане и как от българската полиция я подкрепят чрез бездействие.Ето: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32454172.html Проруските медии трябва да бъдат спрени и техните членове трябва да бъдат вкарани по затворите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.